- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο Δήμος Αθηναίων σχεδιάζει «έξυπνες» διαβάσεις στα σχολεία - Ξεκινά η πιλοτική εφαρμογή
Χάρης Δούκας: «Οι δρόμοι μας πρέπει να πάψουν να είναι πεδία κινδύνου»
Δήμος Αθηναίων: Πιλοτική εφαρμογή νέου συστήματος «έξυπνων» σχολικών διαβάσεων - Οι δρόμοι πρέπει να πάψουν να είναι πεδία κινδύνου, δηλώνει ο Χάρης Δούκας
Τη δοκιμαστική εφαρμογή ενός νέου τύπου σχολικών διαβάσεων, με τεχνολογικά χαρακτηριστικά υψηλής ορατότητας και ασφάλειας, ξεκίνησε ο Δήμος Αθηναίων, με στόχο τη μείωση της ταχύτητας των οχημάτων και την προστασία των μαθητών κατά τη μετακίνησή τους προς και από το σχολείο.
Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, δήλωσε: «Βρισκόμαστε στο 15ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελόκηπων, όπου ξεκινάμε την πιλοτική εφαρμογή ενός νέου συστήματος “έξυπνων” σχολικών διαβάσεων. Οι δρόμοι μας πρέπει να πάψουν να είναι πεδία κινδύνου. Θέλουμε οι μαθητές να κινούνται με ασφάλεια στη γειτονιά τους και οι γονείς να νιώθουν ότι τα παιδιά τους προστατεύονται. Για πρώτη φορά, υλοποιούμε συντονισμένες παρεμβάσεις που συνδυάζουν τεχνολογία, ορατότητα και ασφάλεια. Αυτό που κάνουμε εδώ σήμερα, θα είναι η νέα πραγματικότητα σε όλα τα σχολεία της Αθήνας».
Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Υποδομών, Ανδρέας Γραμματικογιάννης, ανέφερε: «Η συγκεκριμένη παρέμβαση αποτελεί μέρος ενός συνολικού σχεδιασμού για την αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας των δρόμων της Αθήνας. Οι νέες διαβάσεις ενσωματώνουν τεχνικά στοιχεία, που αποδεδειγμένα περιορίζουν την ταχύτητα των οχημάτων, χωρίς να απαιτείται η συνεχής παρουσία προσωπικού ή πρόσθετης σήμανσης. Πρόκειται για μια παρέμβαση που είναι μόνο λειτουργική και αναμένεται να επεκταθεί με στόχο να καλύψουμε σταδιακά το σύνολο των σχολικών μονάδων της πόλης».
Τα ολοκληρωμένα συστήματα διαβάσεων πεζών Safeschool / Safecrossing συνδυάζουν 5 διαφορετικές τεχνολογίες με τις οποίες επιτυγχάνεται η καλύτερη δυνατή ενημέρωση του οδηγού, καθώς και η παροχή ελεγχόμενου περιβάλλοντος στους πεζούς.
Συγκεκριμένα, θα τοποθετηθούν αντιολισθητικές στρώσεις δαπέδου πριν από τις σχολικές διαβάσεις, που θα λειτουργούν ως προειδοποιητικό σήμα προς τους οδηγούς και θα προσφέρουν αυξημένο επίπεδο πρόσφυσης στο οδόστρωμα. Οι οδηγοί θα υποχρεούνται με αυτόν τον τρόπο να μειώσουν ταχύτητα.
Η παρέμβαση στοχεύει στη δημιουργία ασφαλέστερων και «έξυπνων» διαβάσεων, ενισχύοντας την παθητική ασφάλεια των πεζών και ιδιαίτερα των παιδιών.
Οι έξυπνες διαβάσεις προσφέρουν:
- Μεγαλύτερη ορατότητα
- Περιορίζουν την ταχύτητα των οχημάτων
- Μειώνουν το μήκος πέδησης των οχημάτων σε περίπτωση ανάγκης
- Παρέχουν ασφαλή τρόπο διέλευσης των μαθητών στο δίκτυο των σχολικών διαδρομών
- Προστατεύουν τους μαθητές και τους πεζούς στις καθημερινές τους διαδρομές
Το αμέσως επόμενο διάστημα, οι έξυπνες σχολικές διαβάσεις αναμένεται να επεκταθούν και σε άλλες Δημοτικές Κοινότητες της Αθήνας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η μέση θερμοκρασία διαμορφώθηκε στους 12,63 βαθμούς Κελσίου
Όσα θα συμβούν στην πόλη από τα τέλη Μαρτίου
Με ζεστή ατμόσφαιρα, φιλική εξυπηρέτηση και προσεγμένη φιλοσοφία, φιλοδοξεί να γίνει ένα μικρό γευστικό στέκι στα Άνω Πετράλωνα για κάθε στιγμή της ημέρας
Η Αττική γη πριν τα ξενοδοχεία και τους τουρίστες - σκόνη, ληστές και Παρθενώνας
Για soundratck της Αθήνας διαλέγει τη φωνή της Μαρίνας Σπανού, πρώτη της δουλειά ήταν ομαδάρχισσα σε κατασκήνωση, ενώ λατρεύει το τιρκουάζ ψυγείο της
Πώς ο μικρός δρόμος του κέντρου μετατράπηκε σε hot πιάτσα
Σήμερα, 18 Μαρτίου 2026, συμπληρώνεται ένας αιώνας από την ίδρυσή του - Αυτή είναι η ιστορία του
Τρεις ημέρες γεμάτες πασχαλινά μυστήρια, μουσική και δημιουργία
Burgers με την υπογραφή του Λευτέρη Πέτρου, μουσική, γέλια και μυρωδιές
Αν ήσουν εκεί, ξέρεις ήδη. Αν όχι, δες τι έχασες.
Ο Χάρης Δούκας εγκαινίασε το νέο πάρκο στη Θερμίδα - Σύγχρονος χώρος αναψυχής με εκατοντάδες δέντρα και φυτά
Την Παρασκευή 13 Μαρτίου ετοιμάσου για ένα party με πολλά μπέργκερ, καλή μουσική και ακόμα περισσότερα δώρα!
Τι συμβαίνει σήμερα και τι πρέπει να αλλάξει
Τι αναφέρει ο πρώην δήμαρχος αναφορικά με τα συμπληρωματικά έργα
Ένας street-οδηγός για να βρεις καλό καφέ, ενδφιαφέρουσες γκαλερί, νόστιμο φαγητό και μικρά μπαρ ανοιχτά μέχρι το πρωί. Τι μας είπε η Νεφέλη Γεωργιάδου – DJ στη Στέπα
Στην Πλατεία Βικτωρίας, είναι από μόνο του μια μικρή επανάσταση
Διαγωνισμοί cosplay, manga, 65 workshops και 150+ δημιουργοί σε ένα διήμερο αφιερωμένο στην Ιαπωνία
Μετά από 37 χρόνια αναμονής, ξεκίνησαν οι εργασίες - Ανάπλαση 7,5 στρεμμάτων και σύνδεση με τον ΗΣΑΠ
Τι συμβαίνει σήμερα και τι πρέπει να αλλάξει
«Ανήκω στην έβδομη γενιά της οικογένειάς μου που ασχολείται με τα χαλιά. Σκέψου ότι το πατρικό όνομα της μητέρας μου σημαίνει «χαλιτζής».
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.