Δήμος Αθηναίων: Πράσινο φως για την επαναλειτουργία του Ολυμπιακού Κολυμβητηρίου στο Ζάππειο
Παραμένει κλειστό 13 χρόνια - Μνημόνιο συνεργασίας με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή
Δήμος Αθηναίων - Χάρης Δούκας: «Κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα για να λειτουργήσει ξανά το Ολυμπιακό Κολυμβητήριο Αθηνών, το οποίο παραμένει κλειστό 13 χρόνια»
Επιστρέφει στο προσκήνιο η ενεργειακή αναβάθμιση, η ανακατασκευή και η επαναλειτουργία του ιστορικού Ολυμπιακού Κολυμβητηρίου Αθηνών και των κτισμάτων του στο Ζάππειο, όπως έγινε γνωστό με ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων.
Με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Αθηναίων και της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ), δρομολογείται ένα από τα πλέον συμβολικά και τεχνικά ώριμα έργα στον τομέα του αθλητισμού και του δημόσιου χώρου στην Αθήνα.
Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, σημείωσε: «Κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα για να λειτουργήσει ξανά το Ολυμπιακό Κολυμβητήριο Αθηνών, το οποίο παραμένει κλειστό εδώ και 13 χρόνια. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η διάρκεια κατασκευής του έργου υπολογίζεται στον έναν χρόνο. Με το Μνημόνιο Συνεργασίας με την ΕΟΕ, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για την εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων προκειμένου το στολίδι του Ζαππείου, να επιστρέψει στην ενεργό δράση. Δίνουμε ζωή σε έναν αθλητικό χώρο, που για χρόνια ήταν κλειστός. Αναβαθμίζουμε, όχι μόνο εγκαταστάσεις, αλλά και το δικαίωμα όλων στην άθληση. Οι δημότες μας θα αποκτήσουν έναν ακόμη ανοικτό χώρο στην καρδιά της πόλης, όπου θα μπορούν να κολυμπούν. Έναν χώρο που θα ανήκει σε όλους – νέους, οικογένειες, ανθρώπους κάθε ηλικίας – και που θα είναι προσβάσιμος χωρίς αποκλεισμούς».
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Ισίδωρος Κούβελος, ανέφερε: «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που θα ανοίξει το Ολυμπιακό Κολυμβητήριο του Ζαππείου, που είναι το πιο εμβληματικό κολυμβητήριο της Αθήνας. Η επαναλειτουργία του θα βοηθήσει σημαντικά τους αθλητές των Εθνικών ομάδων κολύμβησης ενόψει και των Ολυμπιακών Αγώνων του Λος Άντζελες, σε μια εποχή που οι αθλητικές εγκαταστάσεις λιγοστεύουν. Η συμφωνία για την ανακαίνιση του κολυμβητηρίου έγινε από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή επί δημαρχίας Κώστα Μπακογιάννη και επικαιροποιήθηκε τώρα με τον Δήμαρχο Χάρη Δούκα, ο οποίος εξασφάλισε και τη χρηματοδότηση αυτού του σπουδαίου έργου. Πλέον περιμένουμε με ανυπομονησία την έναρξη των εργασιών».
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αναπτυξιακής Αθήνας Α.Ε., Ιωάννης Γεώργιζας, τόνισε: «Η υλοποίηση της ανακαίνισης του Ολυμπιακού Κολυμβητηρίου στο Ζάππειο και ο μετασχηματισμός του σε ένα κέντρο ευεξίας και πολιτισμού για όλους τους πολίτες, είναι μια σημαντική πρόκληση που αναλαμβάνουμε με αίσθημα ευθύνης στην Αναπτυξιακή Εταιρεία του Δήμου Αθηναίων, ώστε ο χώρος να αποδοθεί πλήρως αναβαθμισμένος, λειτουργικός και προσβάσιμος. Φέρνουμε το έργο από το στάδιο του σχεδιασμού στην πράξη, με γνώμονα την ποιότητα και τη βιωσιμότητά του».
Τι προβλέπει το Μνημόνιο Συνεργασίας
Το έργο εστιάζει στην ενεργειακή αναβάθμιση και ανακατασκευή των υπαρχουσών υποδομών, χωρίς νέες κατασκευές. Οι παρεμβάσεις αφορούν, μεταξύ άλλων:
- την κολυμβητική δεξαμενή Ολυμπιακών διαστάσεων,
- τον βατήρα καταδύσεων,
- τα υπόγεια κτίρια αποδυτηρίων, γυμναστηρίου και μηχανοστασίου,
- το αναψυκτήριο, το φυλάκιο, του υποσταθμού της ΔΕΗ και τις κερκίδες των κριτών και
- την εγκατάσταση σύγχρονου εξοπλισμού και την εξοικονόμηση ενέργειας.
Το ιστορικό του Ολυμπιακού Κολυμβητηρίου Αθηνών
Το έτος 1938, με την Υπουργική Απόφαση 69400/30-08-1938 των Υπουργών Παιδείας και Οικονομικών, παραχωρήθηκε στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (τότε Ε.Ο.Α.) έκταση συνολικού εμβαδού περίπου 4.300 τ.μ., κείμενη μεταξύ της νέας κοίτης του Ιλισσού (ήδη λεωφόρος Αρδηττού) και της οδού Ορφανοτροφείου (ήδη λεωφ. Βασ. Όλγας), «προς ίδρυσιν και εγκατάστασιν εν αυτή κολυμβητηρίου μετά των συναφών προς το ασκητήριον τούτο χώρων».
Το Ολυμπιακό Κολυμβητήριο Αθηνών κατασκευάστηκε και παραδόθηκε προς χρήση το έτος 1940, οπότε διοργανώθηκαν οι πρώτοι Πανελλήνιοι Αγώνες Κολύμβησης. Η τελευταία ανακαίνιση του κολυμβητηρίου πραγματοποιήθηκε τη δεκαετία του 1980, από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού με εγκεκριμένα σχέδια από την ίδια τον Φεβρουάριο του 1982. Οι εργασίες περιλάμβαναν, εκτός από τις ηλεκτρομηχανολογικές αναβαθμίσεις, την αναμόρφωση του κτιρίου του κυλικείου, του βατήρα καταδύσεων, του υποσταθμό, της εισόδου θεατών, της εξέδρας της επιτροπής αγώνων, καθώς και την κατασκευή κερκίδων βιοσώλ (δεν υπάρχουν σήμερα) κατά μήκος και των δύο μεγάλων πλευρών της κολυμβητικής δεξαμενής.
Το Κολυμβητήριο λειτούργησε ανελλιπώς για την εξυπηρέτηση των αναγκών των Εθνικών Ομάδων του υγρού στίβου μέχρι το 2010, οπότε παρά τις κατά καιρούς επιμέρους επισκευές του σταμάτησε να λειτουργεί λόγω παλαιότητας και ασύμφορα υψηλού ενεργειακού κόστους λειτουργίας.
Ο Δήμος Αθηναίων αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση, υλοποίηση και μετέπειτα λειτουργία του χώρου, ενώ η ΕΟΕ παραχωρεί τη χρήση του στον Δήμο Αθηναίων, για 25 έτη, με όρους κοινής αξιοποίησης από δημότες και αθλητές των εθνικών ομάδων. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 6,1 εκατ. ευρώ και αποσκοπεί στην αναβίωση ενός χώρου που για δεκαετίες υπήρξε σημείο αναφοράς για την ελληνική κολύμβηση.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ιστορίες της αθηναϊκής ζωής ανθρώπων που κατέληξαν να αποκαλούν την πρωτεύουσα σπίτι τους
Ένας όμιλος που μεγάλωσε μαζί με την Αθήνα
Παράλληλα ανακοινώθηκαν και οι εντεταλμένοι σύμβουλοι
O Δήμαρχος Αθηναίων μιλά στην Athens Voice για το πώς η πόλη μεταμορφώνεται σε ένα «κέντημα γιορτής» τα φετινά Χριστούγεννα
Αθόρυβα πυροτεχνήματα και το μεγαλύτερο drone show της πόλης.
Εκατοντάδες φαναράκια από μικρούς και μεγάλους έδωσαν χρώμα τον ουρανό
Μουσική και Χριστούγεννα στην καρδιά της Αθήνας
Η ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων
To glo έκανε το κέντρο της πόλης να «ανθίσει»
Η αθηναϊκή φιλοξενία όπως πρέπει να είναι
Τι ώρα θα πραγματοποιηθεί η δράση
500 θέσεις στο κέντρο και δύο ώρες δωρεάν μέχρι το τέλος του χρόνου
Standup, έντεχνα, pop και μουσικοθεατρικές παραστάσεις συνθέτουν ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα που διαμορφώνει τον ρυθμό του χώρου
Η φάρμα της ευγένιας και της αγάπης
Από τις σκάλες του διώροφου club μέχρι το bar που γεμίζει από νωρίς, η εμπειρία λειτουργεί σαν ένα ενιαίο σύστημα
Premium clubbing, pop ένταση και Φουρέιρα στο LOHAN X
Ο γνωστός ψυχολόγος - ψυχοθεραπευτής οραματίζεται να γίνονται μικρές συνεδρίες στα παγκάκια της Αθήνας
Ραντεβού απόψε στο κέντρο της πόλης, με μουσική και πολλές εκπλήξεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.