Οι τελευταίοι υπαίθριοι «φρουτάδες» της Αθήνας
© Νικήτας Κακάκης
Life in Athens

Οι τελευταίοι υπαίθριοι «φρουτάδες» της Αθήνας

Σε Ομόνοια και Μοναστηράκι, οι υπαίθριοι μικροπωλητές φρούτων μιλούν για ένα από τα πιο γραφικά επαγγέλματα της «παλιάς Αθήνας» που εξαφανίζεται
123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg
Κατερίνα Καμπόσου
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Οι τελευταίοι υπαίθριοι μάναβηδες της Αθήνας μιλούν για το επάγγελμα τους που εξαφανίζεται. Οι προκλήσεις και όσα τους διδάσκει το πεζοδρόμιο.

Φανταστείτε την Αθήνα, μερικές δεκαετίες πίσω στο χρόνο. Τότε που δεν υπήρχε το μετρό, κινητά τηλέφωνα και Internet, η Ομόνοια ήταν μια φροντισμένη, λαμπερή πλατεία που συγκέντρωνε γύρω της το μεγαλύτερο ποσοστό της εμπορικής κίνησης της πρωτεύουσας. Με πολυτελή καταστήματα, οικογενειακές επιχειρήσεις και εκατοντάδες μικροπωλητές που έδιναν ξεχωριστό χαρακτήρα στους πιο ζωντανούς δρόμους της πόλης, την οδό Αθηνάς, την Αιόλου και τη Σταδίου ως το ύψος του Συντάγματος. Μέχρι την δεκαετία του ‘80 περίπου, έστηναν τα καρότσια τους, ο μανάβης, ο αυγουλάς, ο σφουγγαράς, ο «πανεριτζής» με τα κουλούρια, ο στραγαλατζής, ο καστανάς και ο σαλεπιτζής τον χειμώνα- ο παγωτατζής το καλοκαίρι , πλανόδιος με ζεστές τυρόπιτες, λούστροι παραταγμένοι στην σειρά στην λεωφόρο Αμαλίας, ακόμα και έμποροι «πασατέμπου για να περνά η ώρα» που έκαναν βόλτες τα απογεύματα γύρω από τους κινηματογράφους.

Oι τελευταίοι υπαίθριοι πωλητές φρούτων στην Αθήνα

Κάποια στιγμή, ήταν η τελευταία φορά που όλοι αυτοί εμφανίστηκαν στα πόστα τους, έβγαλαν τις τελευταίες τους δραχμές μεροκάματο, και πήραν μαζί τους τις αναμνήσεις μιας ολόκληρης εποχής. Τα σουπερμάρκετ παρείχαν τα πάντα, τα Χαυτεία παρήκμασαν και αναπτύχθηκε η αγορά της Ερμού όπου σήμερα συναντάς κάποιους μικροπωλητές με κουλούρια κυρίως. Κι όμως, εδώ και 40 χρόνια- παρά τις απαιτήσεις της καθημερινότητας όπως είναι διαμορφωμένη σήμερα, παραμένουν σταθεροί δύο από τους τελευταίους με άδεια υπαίθριους μανάβηδες της Αθήνας.

Οι τελευταίοι υπαίθριοι «φρουτάδες» της Αθήνας
© Νικήτας Κακάκης

© Νικήτας Κακάκης

«Ο τελευταίος των Μοικανών»: Mικροπωλητής φρούτων για 40 χρόνια στο ίδιο σημείο.

Ο ανοιχτόκαρδος Θανάσης Πετρέκας,  χτυπά τα παραδοσιακά κύπρια κουδούνια που έχει κρεμασμένα ανάμεσα στους γάντζους με τις μπανάνες του για να προσελκύσει πελατεία. Στην συμβολή των οδών Αιόλου και Σταδίου, εδώ και τέσσερις δεκαετίες, δίνει σταθερά ραντεβού κάθε πρωί, με τον κόσμο που εκτιμά τα φρούτα του – τουρίστες στην πλειονότητά τους και λίγοι «παλιοί» Αθηναίοι, κυρίως ηλικιωμένοι.

«Όταν ήμουν νέος ήμουν αντιδραστικός και με σχολάγανε από όλα τα εργοστάσια που έπιανα δουλειά. Ήμουν μόνιμα από απόλυση σε απόλυση και δεν είχα κάποιο πτυχίο για να κοιτάξω να μπω στο δημόσιο. Μια μέρα με έπιασε ο πατέρας μου –παλιός μανάβης- και μου είπε «Έτσι προκοπή δεν κάνεις. Γίνε υπαίθριος μανάβης που δεν θα σε απολύσει και κανείς».

Πως ήταν  η Αθήνα όταν ξεκίνησες; Toν ρωτώ.

«Ήταν μια ευχάριστη πόλη, πιο καθαρή και με περισσότερες ευκαιρίες για δουλειά. Οι άνθρωποι επίσης ήταν πιο τίμιοι και ευγενικοί. Σήμερα έχεις δει κανέναν περαστικό να χαμογελάει; Μακάρι να γυρνούσαμε σε εκείνη την εποχή. Τη δεκαετία του ’80 υπήρχαν 150 άδειες υπαίθριων μανάβηδων στον Δήμο της Αθήνας και τώρα είμαστε μόλις τρεις».

-Ο λόγος;

«Είναι δύσκολο επάγγελμα. Απαιτεί ξύπνημα στις πέντε το πρωί και να φεύγεις ακόμα και οχτώ το βράδυ. Βρέχει; θα γίνεις μούσκεμα! Χιονίζει, κάνει καύσωνα; Θα το υποστείς σαν ήρωας και θα μείνεις στο σημείο ώσπου να ξεπουλήσεις. Οι νέοι δεν μπορούν να αντέξουν αυτό το σκληρό πρόγραμμα, ακόμα και η κόρη μου προτιμά να κάνει μια δουλειά  με 3 ευρώ την ώρα παρά την δουλειά μου όπου θα έβγαζε περισσότερα. Η οικογένεια με θαυμάζει γιατί  καταλαβαίνουν ότι οι ίδιοι δεν μπορούν να το κάνουν. Η γυναίκα μου το έχει αποδεχτεί και εγώ από την μεριά μου τους προσφέρω ότι καλύτερο μπορώ.

Για να βγει το μεροκάματο πρέπει να είσαι «γάτα». Επίσης, χρειάζεται να έχεις τα μάτια σου- όχι 14, αλλά 44 αλλιώς επιτήδειοι  θα σε πιάσουν στο παραμύθι τάχα ρωτώντας για τις τιμές και θα σου κλέψουν το κινητό ή την μηχανή πανεύκολα. Μπορώ να γράψω ολόκληρο βιβλίο για τη ζωή στο πεζοδρόμιο. Τα πιο απίθανα έχω δει εδώ! Όπως τότε που ήρθε πελάτης ο Αλέκος Φασιανός και μάλιστα μου ζωγράφισε κι ένα σχέδιο πάνω σε χαρτοσακούλα για τα φρούτα. Η Άννα Βίσση, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης όταν ήταν πρωθυπουργός, ο Μίκυς Θεοδωράκης, ο Τόλης Βοσκόπουλος, ο Στηβ Κακέτσης και πόσοι άλλοι ακόμα που μπορεί και να μην τους έχω αναγνωρίσει».

Φρούτα: Οι Έλληνες αγοράζουν τα φτηνά.

Στο καρότσι του κ. Θανάση αυτές τις μέρες θα βρεις ολόφρεσκα και μοσχοβολιστά μανταρίνια, μήλα, αβοκάντο, αχλάδια, αποξηραμένα σύκα, μπανάνες, ντομάτες, λεμόνια κι ελιές από Έλληνες παραγωγούς. Όπως μου εξηγεί, φέρνει μόνο φρούτα εποχής για να μπορεί ο εργαζόμενος στο γραφείο να τρέφεται υγιεινά, χωρίς χημικά, περιττά λίπη και τριγλυκερίδια. Τον άλλο μήνα θα έχει μούσμουλα και βερίκοκα και όταν καλοκαιριάσει κεράσια και σύκα. Ποιο είναι το πιο αγαπημένο φρούτο των Ελλήνων;

Οι τελευταίοι υπαίθριοι «φρουτάδες» της Αθήνας
© Νικήτας Κακάκης

«Αυτό που είναι το πιο φτηνό, επειδή δεν έχουν για παραπάνω. Έχω κλιμεντίνες με ένα ευρώ, φράουλες με δύο ευρώ, με ενάμισι ευρώ μήλα ή αχλάδια, με ένα ευρώ ντομάτες, με τριάμισι ευρώ ελιές –τιμές που δεν βρίσκεις ούτε σε λαϊκή. Περισσότερα φρούτα καταναλώνουν οι τουρίστες – πολλά και διάφορα σε μικρές ποσότητες. Πέφτουν πάνω στα βερίκοκα και τα κεράσια που στο εξωτερικό είναι και πιο ακριβά και κατώτερα στην γεύση. Στη Γερμανία για παράδειγμα κοστίζουν τέσσερα ευρώ τα κεράσια και εγώ τα έχω δύο.

Οι τελευταίοι υπαίθριοι «φρουτάδες» της Αθήνας
© Νικήτας Κακάκης

© Νικήτας Κακάκης

Κάνω έκκληση στους Έλληνες να παίρνουν προιόντα από πάγκους όπως έκαναν κάποτε οι πατεράδες και οι παππούδες τους. Τους προσφέρουμε ποιότητα και οικονομία».

Οι κατακόκκινες φράουλες του Μοναστηρακίου

O Φίλιππας Λιάκας, στήνει καρότσι με φράουλες, πορτοκάλια, μήλα, μπανάνες, σταφύλια, και ακτινίδια, στις έξι το πρωί μπροστά στην αγορά της Ηφαίστου, έξω από το μετρό στο Μοναστηράκι. Το 1976 είχε κατοχυρώσει το σημείο ο πατέρας του, αργότερα πήρε ο ίδιος την σκυτάλη και σήμερα δείχνει την δουλειά στον 19χρονο γιο του.

«Όλοι έρχονται για τις φράουλες που τους τραβούν την προσοχή, κυρίως τουρίστες. Αντίθετα, όταν ξεκίνησα, το Μοναστηράκι δεν ήταν τόσο τουριστικό, εδώ στηνόταν παζάρι κάθε Κυριακή και η πλατεία γέμιζε καρότσια. Σταθερός μου πελάτης, ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ, Ντανιέλ Μπατίστα Λίμα». Θα μου πει περιγράφοντας τι αγαπά στο επάγγελμά του αλλά και τι προκλήσεις αντιμετωπίζει:

Οι τελευταίοι υπαίθριοι «φρουτάδες» της Αθήνας
© Νικήτας Κακάκης

«Αυτό που με έχει διδάξει το πεζοδρόμιο είναι η  υπομονή με τον κόσμο. Μπορεί για παράδειγμα κάποιος να έχει τα προβλήματα του στο σπίτι και να ξεσπάσει σε εμένα με αφορμή μια φράουλα που δεν του φαίνεται ωραία. Συναντώ καθημερινά περίεργους. Την δουλειά μου όμως την αγαπώ επειδή μου επιτρέπει να βγάζω το ψωμί μου – πρέπει να εκτιμάς αυτό που σε ταΐζει. Από την άλλη, αυτά που βγαίνουν είναι τσίμα - τσίμα για επιβίωση. Στην πραγματικότητα το επάγγελμα αυτό δεν πληρώνεται. Έχω πολύ κουβάλημα και τελειώνω αργά επειδή η πλατεία έχει πάντα κίνηση.» Στην ερώτηση αν τον κουράζει η βαβούρα και η πολυκοσμία απαντά: «Από εσένα εξαρτάται αν θα σε κουράζει ο κόσμος, από την οπτική που έχεις γενικά για την ζωή. Αν κοιτάξεις τους ανθρώπους με θετική ματιά θα σε δουν κι αυτοί έτσι.»

Ίσως τελικά, το επάγγελμα του υπαίθριου μανάβη να μη χάνεται πραγματικά στην πρωτεύουσα. Πάντα θα ζει στις διηγήσεις των παλιών Αθηναίων, στις ασπρόμαυρες φωτογραφίες και στις μυρωδιές μιας εποχής που δεν επιστρέφει αλλά δεν ξεχνιέται κι εντελώς.

Οι τελευταίοι υπαίθριοι «φρουτάδες» της Αθήνας
© Νικήτας Κακάκης

© Νικήτας Κακάκης

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

Δειτε περισσοτερα