- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη της Αθήνας περνά σε νέα εποχή - Επαναλειτουργεί ριζικά εκσυγχρονισμένη
Εμπλουτισμένη με χιλιάδες νέους τίτλους και με αναβαθμισμένες υποδομές
Δήμος Αθηναίων: Επαναλειτουργεί η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αθήνας - Χάρης Δούκας: «Θέλουμε να γίνει ένα κύτταρο πολιτισμού ανοιχτό σε όλες και όλους»
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αθήνας περνά σε μια νέα εποχή. Μία από τις σημαντικότερες και ιστορικότερες δημοτικές βιβλιοθήκες της χώρας, που ανήκει στον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), επαναλειτουργεί από την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2025.
Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, ανέφερε: «Είναι μια σημαντική ημέρα για την πόλη μας με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη της να αποκτά ξανά ζωή. Εργαστήκαμε μεθοδικά για να προσφέρουμε στους δημότες έναν χώρο σύγχρονο, ασφαλή και απολύτως προσβάσιμο, ο οποίος παρέμενε κλειστός από το 2023. Εδώ φιλοξενούνται η ιστορική μας συλλογή με 25.000 βιβλία, πολύτιμα αρχεία και μοναδικοί θησαυροί. Όμως η βιβλιοθήκη δεν είναι απλώς ένα μέρος όπου φυλάσσονται βιβλία.
»Είναι ένας ζωντανός οργανισμός, ένα κύτταρο πολιτισμού ανοιχτό σε όλες και όλους. Με αναβαθμισμένες υποδομές, θέλουμε να γίνει και πάλι σημείο αναφοράς για κάθε πολίτη. Σας καλώ να την επισκεφθείτε, να την εξερευνήσετε και να την κάνετε μέρος της καθημερινότητάς σας».
Η Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΟΠΑΝΔΑ), Ελένη Ζωντήρου, δήλωσε: «Η Δημοτική Βιβλιοθήκη της Αθήνας, με ιστορία που ξεκινά από το 1835, έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη διάδοση της γνώσης. Ωστόσο, από το 2021 υπολειτουργούσε, ακολουθώντας τα πρωτόκολλα προστασίας από τον COVID-19 μέχρι το 2023 που έκλεισε οριστικά, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες εργασίες αναβάθμισης. Δυστυχώς, το έργο σταμάτησε όταν ο αρχικός εργολάβος εγκατέλειψε τις εργασίες έπειτα από έξι μήνες. Αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας, θέσαμε ως προτεραιότητα την αποκατάσταση της βιβλιοθήκης και τα καταφέραμε. Παραδίδουμε έναν αναβαθμισμένο χώρο, ανοιχτό για όλους».
Η νέα εποχή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αθήνας
Ο χώρος έχει εκσυγχρονιστεί ριζικά, διαθέτοντας πλέον πλήρες σύστημα θέρμανσης και κλιματισμού, αναβαθμισμένο σύστημα πυρόσβεσης και ενισχυμένες κάμερες ασφαλείας για την προστασία της πολύτιμης συλλογής της. Η εσωτερική διαρρύθμιση έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε να επιτρέπει την άμεση και γρήγορη εξυπηρέτηση των επισκεπτών, ενώ λειτουργούν δύο καινούργια, φωτεινά και φιλόξενα αναγνωστήρια.
Η συλλογή της βιβλιοθήκης έχει εμπλουτιστεί με χιλιάδες νέους τίτλους, ενώ περίπου 25.000 βιβλία όλων των θεματικών κατηγοριών είναι πλέον προσβάσιμα ελεύθερα στο κοινό. Ο ηλεκτρονικός κατάλογος της βιβλιοθήκης, https://centralib.openabekt.gr, έχει δημιουργηθεί σύμφωνα με τις Οδηγίες του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και τα Διεθνή Βιβλιοθηκονομικά Πρότυπα, είναι διαθέσιμος μέσω διαδικτύου, επιτρέποντας στους χρήστες να ενημερώνονται για το υλικό της οποιαδήποτε στιγμή.
Επιπλέον, έχουν τοποθετηθεί περισσότεροι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ταχύτερο WiFi που καλύπτει όλους τους χώρους της, καθώς και νέες σημάνσεις που διευκολύνουν την περιήγηση των επισκεπτών. Το ανανεωμένο ωράριο δίνει τη δυνατότητα προγραμματισμένων επισκέψεων σε σχολεία, πανεπιστήμια και ερευνητές. Παράλληλα, ξεκινά ένας νέος κύκλος εκδηλώσεων, παρουσιάσεων βιβλίων και ομιλιών, ενισχύοντας τον ρόλο της ως κέντρο γνώσης, έρευνας και πολιτισμού.
Δημοτική Βιβλιοθήκη Αθήνας: Δομοκού 2, Σταθμός Λαρίσης
Τηλέφωνο: 210-8236635 / 210-8846011
Δευτέρα - Τρίτη - Παρασκευή: 9:00 - 17:00
Τετάρτη & Πέμπτη : 11:00 - 19:00
*Ανοιχτά το πρώτο Σάββατο κάθε μήνα: 10:00 - 14:00
email: vivliothiki@opanda.gr
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένας street-οδηγός για να βρεις καλό καφέ, ενδφιαφέρουσες γκαλερί, νόστιμο φαγητό και μικρά μπαρ ανοιχτά μέχρι το πρωί. Τι μας είπε η Νεφέλη Γεωργιάδου – DJ στη Στέπα
Στην Πλατεία Βικτωρίας, είναι από μόνο του μια μικρή επανάσταση
Διαγωνισμοί cosplay, manga, 65 workshops και 150+ δημιουργοί σε ένα διήμερο αφιερωμένο στην Ιαπωνία
Μετά από 37 χρόνια αναμονής, ξεκίνησαν οι εργασίες - Ανάπλαση 7,5 στρεμμάτων και σύνδεση με τον ΗΣΑΠ
Τι συμβαίνει σήμερα και τι πρέπει να αλλάξει
«Ανήκω στην έβδομη γενιά της οικογένειάς μου που ασχολείται με τα χαλιά. Σκέψου ότι το πατρικό όνομα της μητέρας μου σημαίνει «χαλιτζής».
Στο ύψος της Βασιλίσσης Όλγας
Στο ύψος της Βασιλίσσης Όλγας
Χαρταετοί, μουσική και πλήθος κόσμου στα Κούλουμα του Δήμου Αθηναίων
Από τον Φιλοπάππου μέχρι το Περιστέρι, η Αθήνα γιορτάζει τα Κούλουμα
Ραντεβού στο Σύνταγμα για το μεγάλο καρναβάλι και παραδοσιακά Κούλουμα στου Φιλοπάππου - Όλο το πρόγραμμα
Χάρης Δούκας: «Συνεχίζουμε με εντατικούς ρυθμούς το πρόγραμμα φυτεύσεων για τη νέα χρονιά»
Το τελευταίο πάρτι της σεζόν θα γραφτεί με techno και breakbeats, ιδρώτα κι αγάπη
Ραντεβού στο Rock n Roll Athens
Ένα διήμερο γεμάτο χρώμα, μουσική και εορταστική διάθεση από τον Δήμο Αθηναίων
Είναι μόδα ή η ανάγκη των ανθρώπων να βρουν τις ισορροπίες τους ανάμεσα στην τεχνολογία και τη φύση;
Valentine's kisses, μουσική και δώρα από τη Maybelline New York
Τι ισχύει για τις κοπές δέντρων, τα επιστημονικά κριτήρια, τη διαδικασία έγκρισης και την υποχρεωτική αντικατάσταση πρασίνου.
Ready > Steady > Κυψέλη: Μια ομάδα φοιτητών αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Πατρών θέλει να μεταμορφώσει τη γειτονιά. Μάθαμε πώς.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.