- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Δήμος Αθηναίων: 96.000 ευρώ σε νέους 15-24 ετών για καινοτόμες δράσεις για το κλίμα
Το YCAF παρέχει επιχορηγήσεις από 1.000 έως 4.500 ευρώ για τη στήριξη ομάδων νέων
Δήμος Αθηναίων: 96.000 ευρώ σε νέους 15-24 ετών για καινοτόμες δράσεις για το κλίμα
Νέοι και νέες 15-24 ετών που ζουν ή δραστηριοποιούνται στην Αθήνα, καλούνται να γίνουν συμμέτοχοι ώστε η πόλη να γίνει πιο πράσινη, βιώσιμη, κλιματικά δίκαιη και ανθεκτική. Στον 2ο κύκλο του προγράμματος, μπορούν να λάβουν επιχορηγήσεις έως 4.500 ευρώ ανά ομάδα (συνολικού προϋπολογισμού 96.000 ευρώ). Η υποβολή των προτάσεων ανοίγει στις 28 Φεβρουαρίου 2025 στο https://ycaf.cityofathens.gr/.
Μέσω της χρηματοδότησης του προγράμματος, οι νέοι της Αθήνας μπορούν να προτείνουν και να υλοποιήσουν δικές τους δράσεις με την υποστήριξη του Δήμου. Το YCAF παρέχει επιχορηγήσεις από 1.000 έως 4.500 ευρώ για τη στήριξη ομάδων νέων, καθώς και οργανισμών και φορέων που εξυπηρετούν νέους και νέες, με στόχο τη δημιουργία καινοτόμων και συνεργατικών έργων που ενισχύουν τη βιωσιμότητα και την κλιματική δράση σε τοπικό επίπεδο.
Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, δήλωσε: «Η Αθήνα αλλάζει με τη συμμετοχή των νέων της πόλης. Μέσα από το Youth Climate Action Fund, τους δίνουμε τη δυνατότητα να διαμορφώσουν το μέλλον που ονειρεύονται για την πόλη μας. Με συνολικό προϋπολογισμό 96.000 ευρώ για δράσεις, τους παρέχουμε τα εργαλεία να κάνουν πράξη τις ιδέες τους, ενισχύοντας το πράσινο, προωθώντας τη βιώσιμη κινητικότητα και αναπτύσσοντας λύσεις που αντιμετωπίζουν την κλιματική κρίση».
Ο Αντιδήμαρχος Κλιματικής Διακυβέρνησης και Κοινωνικής Οικονομίας, Νίκος Χρυσόγελος, τόνισε: «Ο πρώτος κύκλος του YCAF απέδειξε ότι οι νέοι έχουν ξεχωριστό όραμα με πραγματικό αντίκτυπο στην πόλη. Στον δεύτερο κύκλο επεκτείνουμε το εύρος της στήριξης σε περισσότερες ομάδες. Αναμένουμε με χαρά να λάβουμε τις καινοτόμες και συνεργατικές προτάσεις τους που θα ενισχύουν τη βιωσιμότητα και την κλιματική δράση σε τοπικό επίπεδο».
Προϋποθέσεις και κριτήρια επιλογής
Το YCAF παρέχει επιχορηγήσεις από 1.000 έως 4.500 ευρώ ανά ομάδα/οργανισμό/φορέα, με στόχο τη δημιουργία καινοτόμων και συνεργατικών έργων που ενισχύουν τη βιωσιμότητα και την κλιματική δράση σε τοπικό επίπεδο. Οι προτάσεις πρέπει να ευθυγραμμίζονται με το Κλιματικό Σχέδιο Δράσης του Δήμου Αθηναίων (2024) που προωθεί την κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2030, να προάγουν τη συλλογική δράση για το κλίμα, να εμπλέκουν ενεργά νέους 15-24 ετών και να υλοποιούνται εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων.
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν ομάδες νέων άνω των 3 ατόμων, που ζουν, εργάζονται ή σπουδάζουν στην Αθήνα, ηλικίας 15–24 ετών, οι οποίοι έχουν νομική οντότητα με τραπεζικό λογαριασμό στο όνομα της ομάδας (αν οι ομάδες νέων δεν είναι ενσωματωμένες σε νομική οντότητα, μπορούν να συνεργαστούν με μια τέτοια νομική οντότητα που θα λειτουργήσει ως δικαιούχος της επιχορήγησης και διαχειριστής των κονδυλίων). Επιπλέον, οργανώσεις νέων και οργανισμοί που εξυπηρετούν νέες και νέους και προσφέρουν προγράμματα προσαρμοσμένα στις ανάγκες τους, που έχουν έδρα ή δραστηριοποιούνται στα όρια του Δήμου Αθηναίων.
Παρουσίαση δράσεων 1ου κύκλου και έναρξη 2ου κύκλου YCAF
Στις 27 Φεβρουαρίου 2025, στο πλαίσιο της διημερίδας «Πράσινες και Μπλε Υποδομές: Κλιματική Ανθεκτικότητα και Βιώσιμες Πόλεις», που θα διεξαχθεί στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων (αίθουσα Μηχανουργείο), θα παρουσιαστούν οι δράσεις των 12 ομάδων νέων που χρηματοδοτήθηκαν μέσω του 1ου κύκλου YCAF.
Η παρουσίαση των δράσεων θα πραγματοποιηθεί 13:00 - 16:00. Αμέσως μετά, 16:00 - 17:00 θα ακολουθήσει συζήτηση για τον 2ο κύκλο του YCAF, όπου οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερωθούν για τις προτεραιότητες και τις διαδικασίες του προγράμματος και θα έχουν την ευκαιρία να συνδιαμορφώσουν ιδέες και προτάσεις.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα, τις προτεραιότητες, τις θεματικές δράσεις και τα κριτήρια αξιολόγησης, μπορείτε να επισκεφτείτε τον σύνδεσμο: https://ycaf.cityofathens.gr/.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Tο βράδυ της 31ης Μαΐου στην παραλία του Γαλατά
Την Τετάρτη 27 Μαΐου, από τις 19:30 δίνουμε ραντεβού στην Πλατεία Δεξαμενής
Στα ράφια του θα βρεις εκατοντάδες ποικιλίες τσαγιού από κάθε γωνιά του κόσμου
Ένα πολυσυλλεκτικό πολιτιστικό σημείο στην πιο πολυσυζητημένη γειτονιά της πόλης
Το κινηματογραφικό πρόγραμμα ξεκινά 29 Μαΐου, στο πλαίσιο της έκθεσης «Tilda Swinton - Ongoing»
Ξεκίνησαν οι εγγραφές για το περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Αγκαλιά με ένα δέντρο συνυπάρχω»
16 ερωτήσεις για να τεστάρεις τις γνώσεις σου
Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, στους αθηναϊκούς δρόμους λίγα αυτοκίνητα, σποραδικά φώτα κι όμως, στο δυτικό άκρο της πόλης, δίπλα στη θάλασσα, υπάρχει ένας άλλος κόσμος που μόλις ξυπνά
Υπαίθριες πίστες χορού σε πλατείες, ξεναγήσεις σε ιστορικές γειτονιές, περφόρμανς και γλέντι μέχρι το πρωί
Νέο business και transport hub
Το Mavili Beach επιστρέφει από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο, προσφέροντας την πιο ανέμελη rooftop εμπειρία στο κέντρο της Αθήνας
Άθληση και ευεξία για παιδιά, ενήλικες και ΑμεΑ σε Εθνικό Κήπο, Ακαδημία Πλάτωνος, Προμπονά και Άλσος Χωροφυλακής
Η γλυκιά εμπειρία της πόλης ολοκληρώνεται στο The Ellinikon Experience Park, στις 14 Ιουνίου
Μια συναυλία γεμάτη ρυθμό, ενέργεια και δημιουργικό αυτοσχεδιασμό
Mπάσκετ, ψυχαγωγία, θρύλοι της EuroLeague και αποκλειστικές fan εμπειρίες
Και φάγαμε και ήπιαμε και το πιο ζωντανό spot του φεστιβάλ βρήκαμε, είχαμε πρόγραμμα
Το ωράριο, η διαδικασία των εγγραφών, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά
Η σχέση του δημοσίου φωτισμού με την ασφάλεια, τα τροχαία και την καθημερινότητα των πολιτών - Τι λένε οι υπεύθυνοι του Δήμου Αθηναίων
Με δωρεάν δράσεις για παιδιά, οικογένειες και επιλεγμένους κοινωνικούς φορείς
Σε μια περιοχή όπου λειτουργούν περίπου 2.210 σηματοδοτούμενοι κόμβοι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.