Life in Athens

Ο Eric Burdon μας ξεναγεί στη δική του Αθήνα

Ο μουσικός θρύλος μοιράζεται όσα αγαπά στην πόλη και πώς άλλαξε η ζωή του σε αυτή

Δημήτρης Αθανασιάδης
ΤΕΥΧΟΣ 913
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

O Eric Burdon μιλάει στην Athens Voice για τη ζωή του στην Αθήνα και τη σχέση του με την πόλη.

Μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της rock και blues σκηνής αποφάσισε να μείνει μόνιμα στην Ελλάδα. Ο Eric Burdon υπήρξε η «ψυχή» των Animals στα 60s και frontman της 70s funk μπάντας των War. Συνεργάστηκε με τον θρύλο της jazz Jimmy Witherspoon, ακολούθησε solo καριέρα, υπέγραψε σάουντρακ για φιλμ όπως τα «Casino» και «Boogie Nights». Όταν ο Alex Sid και ο Δημήτρης Νάσιος (aka Quasamodo) έγραφαν το τραγούδι «Don’t Ever Leave» που ακούγεται στο σάουντρακ της τηλεοπτικής σειράς «Η παραλία» ανακάλυψαν πως ο Eric Burdon έμενε πολύ κοντά στο σπίτι-στούντιο του Quasamodo. Αποφάσισαν να επικοινωνήσουν μαζί του για να το αποδόσει κι έτσι προέκυψε η αβίαστη ερμηνεία του. Ποιες είναι οι εμπειρίες του Eric Burdon από τη μετακόμισή του στην Αθήνα και το νέο του σπίτι;

Γυρίζοντας το βιντεοκλίπ για το τραγούδι «Don't Ever Leave» με Alex Sid και Δημήτρης Νάσιο (aka Quasamodo), Μάταλα, 2024

Η Αθήνα του Έρικ Μπάρτον: Ο θρυλικός μουσικός μιλάει για τη ζωή του στην πόλη και την Ελλάδα

Τα 3 πράγματα που σου αρέσουν περισσότερο στην πόλη;
Η πλούσια κληρονομιά της όσον αφορά την ιστορία και τον πολιτισμό της. Οι ατέλειωτες καφετέριες, τα εστιατόρια, οι αγορές και τα διάφορα πολιτιστικά κέντρα που δημιουργούν μια ζωντανή ατμόσφαιρα. Φυσικά και η νόστιμη κουζίνα της. 

Τα 3 πράγματα που, αν έλειπαν, θα έκαναν την Αθήνα λίγο ομορφότερη;
Τα σκουπίδια, το κυκλοφοριακό και τα ανισόπεδα πεζοδρόμια που κάνουν τη ζωή όλων δύσκολη και επικίνδυνη.

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα έκανες αν ήσουν δήμαρχος για μια μέρα;
Ακριβώς αυτό, θα έδινα προτεραιότητα στην επιδιόρθωση όλων των πεζοδρομίων και τη δημιουργία φιλικών προς τους πεζούς χώρων. Επιπλέον, θα επικεντρωνόμουν στο να δημιουργήσω πράσινες οάσεις παντού στην πόλη, δίνοντας τη δυνατότητα στους ανθρώπους να απολαύσουν τον ηλιόλουστο καιρό που αυτή η χώρα έχει απλόχερα να προσφέρει.

Στο μουσείο της Ακρόπολης. Νυχτερινή ξενάγηση από τον Γενικό Διευθυντή του μουσείου Ακρόπολης Νικόλαο Σταμπολίδη, Οκτώβριος 2021

Η πρώτη δουλειά που έκανες στην Αθήνα;
Νομίζω ότι ήταν στο Θέατρο Παλλάς. Θυμάμαι να στέκομαι μπροστά στο ελληνικό πνεύμα της Μελίνας Μερκούρη. Τα θερμά της μάτια να λάμπουν από ζεστασιά και το χαμόγελό της να με αγκαλιάζει με ενθουσιασμό. Ήμουν περικυκλωμένος από ένα κοινό γεμάτο ανυπομονησία. Έτσι ξεκίνησα ένα ταξίδι που διαποτίστηκε από το πλούσιο πολιτιστικό κληροδότημα αυτής της πόλης και διαμόρφωσε για πάντα την εμπειρία μου στην Αθήνα.

Το πρώτο σου διαμέρισμα στην Αθήνα;
Μετακομίσαμε στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η οποία δυσκόλεψε πολύ τα πράγματα. Ανάμεσα στην αβεβαιότητα που επικρατούσε λόγω της κατάστασης, η εμπειρία της μετακόμισης στην Αθήνα φάνηκε σουρεαλιστική. Η αποφασιστικότητα της συζύγου μου μας οδήγησε σε ένα γοητευτικό διαμέρισμα στο κέντρο της Κηφισιάς. Εκείνη εργάστηκε ανέλπιστα σκληρά για να το μετατρέψει σε έναν παράδεισο για μένα. Μπαίνοντας στο νέο μας σπίτι, ένιωσα αμέσως τέτοια άνεση και θαλπωρή που ήταν εξαιρετικά δύσκολο να αποχωρήσω από τη φιλόξενη αγκαλιά του, ακόμα και πολύ μετά τη λήξη της πανδημίας.

Πού ζεις τώρα;
Στο ίδιο διαμέρισμα.

Ο αγαπημένος σου αθηναϊκός ήχος/θόρυβος;
Ο ήχος από τις καμπάνες που χτυπούν όλες μαζί, ειδικά τις Κυριακές. Ο ήχος της λατέρνας στην Ερμού που πλημμυρίζει τις γύρω γειτονιές, σαν μια ηχώ από το παρελθόν. Τα ποδοβολητά από τις άμαξες στην Κηφισιά σαν περνούν μπροστά από το σπίτι μου και δημιουργούν έναν συναρπαστικό χορό στη σιωπή της πόλης. Το ήρεμο τρέξιμο των αλόγων ακούγεται σαν μια μελωδία που εναρμονίζεται με τη ροή του χρόνου.

Τι είναι αυτό που κάνει κάποιον Αθηναίο;
Η στάση ζωής.

Πού αλλού θα μπορούσες ή θα ήθελες να ζήσεις στην Ελλάδα;
Στην Αίγινα.

Ποιο είναι το καλύτερο μέρος για να απομονώνεσαι στην Αθήνα;
Εκτός από το σπίτι μας που λειτουργεί ως το ησυχαστήριό μου, βρίσκω ηρεμία και απομόνωση σε διάφορα μέρη στην Αθήνα, είτε πρόκειται για ένα πολυσύχναστο καφέ, ένα ήρεμο μουσείο, ένα cozy βιβλιοπωλείο. Μπορώ εύκολα να αποσυνδεθώ και να βρω εσωτερική γαλήνη οπουδήποτε και αν βρίσκομαι.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου εστιατόριο στην Αθήνα;
Αυτή είναι δύσκολη επιλογή! Είναι αλήθεια ότι δεν έχω απογοητευτεί ποτέ από κάποιο γεύμα στην Αθήνα. Κάθε γευστική εμπειρία ήταν μοναδική. Ωστόσο, αν θα έπρεπε να διαλέξω ένα αγαπημένο, αυτό θα ήταν το «Il Salumaio», ένα αξιαγάπητο συνοικιακό διαμάντι. Βρίσκεται πολύ κοντά στο σπίτι μου. Ποτέ δεν σ’ απογοητεύει με την εξαιρετική του κουζίνα και την άψογη εξυπηρέτηση. Επιπλέον, κάθε φορά που πάμε, εκτός από το άψογο φαγητό, απολαμβάνω και τις συζητήσεις μας με τον Σωτήρη, τον νεαρό ιδιοκτήτη, ο οποίος είναι μουσικός.

Ο μεγαλύτερος αθηναϊκός φόβος σου;
Ότι μπορεί κάποια μέρα, καθώς περπατάω, να εξαφανιστώ σε κάποια βαθιά λακκούβα του πεζοδρομίου...

Αγαπημένη σου αθηναϊκή πλατεία;
Η πλατεία κοντά στο ξενοδοχείο Hilton και η πλατεία της Κυψέλης. Η Αθήνα έχει πολλές γοητευτικές πλατείες, αν και πρέπει να ομολογήσω ότι δεν είμαι εξοικειωμένος με τα ονόματά τους.

Σε ποιες πόλεις του εξωτερικού έχεις ζήσει; Ένα μειονέκτημα και ένα πλεονέκτημά τους σε σχέση με την Αθήνα;
Χωρίς αμφιβολία, η Αθήνα προσφέρει το καλύτερο φαγητό σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη πόλη που έχω ζήσει. Και χωρίς αμφιβολία, η κακή κατάσταση των πεζοδρομίων της είναι το μεγαλύτερο μειονέκτημά της για μένα.

Το αγαπημένο σου αθηναϊκό σινεμά, θέατρο, βιβλιοπωλείο, συναυλιακός χώρος;
Η γυναίκα μου αναφέρεται συνέχεια στους καταπληκτικούς κινηματογράφους που υποτίθεται ότι έχουμε εδώ στην Αθήνα, αλλά δυστυχώς, λόγω του COVID, δεν είχα την ευκαιρία να τους ανακαλύψω ακόμα. Ωστόσο, είμαστε τυχεροί που έχουμε δύο υπαίθριους κινηματογράφους σε πολύ κοντινή απόσταση από το σπίτι μας. Αν και μου αρέσει η ιδέα του υπαίθριου κινηματογράφου, η ποιότητα του ήχου δεν είναι καλή και τα καθίσματα είναι αρκετά άβολα. Όσο για το θέατρο, θα επέλεγα τη Στέγη Ωνάση. Ένα από τα αγαπημένα μου βιβλιοπωλεία είναι ο Ευριπίδης και όσο για τους συναυλιακούς χώρους, τίποτα δεν ξεπερνά το Ωδείο Ηρώδου Αττικού.

Ιούλιος 2022, στο πλοίο για Άνδρο! Με τη Ρόμα!

Ένα επίθετο που χαρακτηρίζει ακριβώς τους Αθηναίους;
Πνευματώδεις.

Ένα επίθετο που δεν ταιριάζει καθόλου στους Αθηναίους;
Αφιλόδοξοι.

Πώς φαντάζεσαι την Αθήνα σε 50 χρόνια;
Ως μια ακμάζουσα μητρόπολη που θα συνδυάζει αρμονικά την πλούσια ιστορία της με τη σύγχρονη καινοτομία. Οι Αθηναίοι θα παραμείνουν λάτρεις των παραδόσεών τους ενώ θα ασπάζονται την πρόοδο, διασφαλίζοντας έτσι τη θέση της Αθήνας ως το ορόσημο του πολιτισμού για τις επόμενες γενιές.

«Αθηναϊκές» λέξεις που δεν υπάρχουν πια;
Τώρα μάλιστα! Το «αθηναϊκό» μου λεξιλόγιο είναι ανύπαρκτο! Μοιάζει με την Ακρόπολη μια μέρα με ομίχλη. Φοβάμαι ότι δεν κατέχω καμία «αθηναϊκή» λέξη, πόσο μάλλον αυτές που έχουν χαθεί στον λαβύρινθο της γλωσσικής ιστορίας.

Ποιος σκηνοθέτης θα ήθελες να γυρίσει μια ταινία για την Αθήνα;
Ο Γιώργος Λάνθιμος είναι σίγουρα ένας κορυφαίος υποψήφιος, λόγω του μοναδικού καλλιτεχνικού του οράματος και της ικανότητάς του να αποτυπώνει τις σουρεαλιστικές πτυχές της ζωής. Μια άλλη προσωπική επιλογή θα ήταν ο Ridley Scott. Φανταστείτε την υπερπαραγωγή ενός έπους, το οποίο διαδραματίζεται στην αρχαία Αθήνα ή στα ταραχώδη χρόνια της κατοχής του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Θα ήταν ένα κινηματογραφικό υπερθέαμα ανά τους αιώνες! Και από αυτούς που δεν είναι πια μαζί μας θα επέλεγα τον Federico Fellini και τον Stanley Kubrick. Μπορώ μόνο να φανταστώ τους συγκλονιστικούς κόσμους που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν στους δρόμους της Αθήνας.

Ποιος Αθηναίος θα γινόταν ο καλύτερος πρωθυπουργός της χώρας;
Η γυναίκα μου.

Αν η Αθήνα ήταν ένα πρόσωπο, ποιο θα ήταν αυτό;
Η Μελίνα Μερκούρη.

Η καλύτερη θέα στην Αθήνα;
Από τη σκηνή του Ωδείου Ηρώδου Αττικού η θέα στην Ακρόπολη.

Τι θα πρωτοέδειχνες στην πόλη σε έναν ξένο καλεσμένο σου;
Πρώτα, θα τον πήγαινα στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη για να παρακολουθήσει την εντυπωσιακή τελετή αλλαγής φρουράς μπροστά από το κτίριο της Βουλής των Ελλήνων. Αυτή η εμβληματική τοποθεσία προσφέρει μια ματιά στην πλούσια ιστορία της Ελλάδας και τη δέσμευσή της να τιμήσει όσους έχουν θυσιαστεί για το έθνος. Στη συνέχεια, θα επισκεπτόμασταν το ιστορικό Ολυμπιακό Στάδιο. Εκεί θα μπορούσαμε να περπατήσουμε στα χνάρια των αθλητών του παρελθόντος και του παρόντος, βυθιζόμενοι στο πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων. Έπειτα, θα κατευθυνόμασταν στο Μουσείο της Ακρόπολης για να εξερευνήσουμε τα συναρπαστικά εκθέματα που παρουσιάζουν τους αρχαίους θησαυρούς της Αθήνας. Φυσικά, καμία επίσκεψη στην Αθήνα δεν θα ήταν ολοκληρωμένη χωρίς μια ανάβαση στη μαγευτική Ακρόπολη, απ’ όπου μπορεί κανείς να θαυμάσει τον εμβληματικό Παρθενώνα. Ένα θέαμα που προκαλεί δέος. Θα περιπλανιόμασταν στις πολυσύχναστες, γεμάτες ζωντάνια γειτονιές γύρω από το Μοναστηράκι και το Γκάζι. Τέλος, θα τον πήγαινα στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ένα σύγχρονο αρχιτεκτονικό θαύμα που προσφέρει πολιτιστικές εκδηλώσεις, όμορφους κήπους και εκπληκτική θέα στη θάλασσα. Και αν ο χρόνος το επέτρεπε, ένα ταξίδι στον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο θα έδινε το τέλειο τέλος σε μια αξέχαστη περιήγηση στην Αθήνα. Αυτή η «δραματική» τοποθεσία του στον γκρεμό, με θέα στο Αιγαίο, θα τον συνάρπαζε.

Στο ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, με τον φίλο μας Malcolm McDowell όταν ήρθε να μας επισκεφτεί, Ιανουάριος 2024

Μια συναυλία στην Αθήνα που δεν θα ξεχάσεις ποτέ;
Για να είμαι ειλικρινής, δεν έχω πάει σε πολλές συναυλίες εδώ. Μπορείς να τις μετρήσεις στα δάχτυλα, οπότε θυμάμαι κάθε μία από αυτές πολύ έντονα.

Ποιος μουσικός δικαιούται να γράψει το σάουντρακ της Αθήνας;
Για την Αθήνα αξίζει να γραφτούν τραγούδια από κάθε καλλιτέχνη! Αξίζει να δούμε κάθε προοπτική, κάθε καλλιτεχνική προσέγγιση ώστε η δημοτικότητά της να επεκταθεί σε όλα τα φύλα και τις ηλικίες.

Ο αγαπημένος σου περίπατος στην Αθήνα;
Στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου και στη Βαρβάκειο Αγορά αργά το βράδυ.

Οδός Αθηνάς 24, μπροστά από ένα γκράφιτι που ανακαλύψαμε τυχαία καθώς περπατάγαμε στους δρόμους γύρω από τη Βαρβάκειο Αγορά. Ιούνιος 2022.

Αγαπημένη διαδρομή με το αυτοκίνητο στην Αθήνα;
Κατά μήκος της παραλιακής οδού.

Τι σε ζορίζει και τι σε χαλαρώνει στην Αθήνα;
Εκτός από τα «πεζοδρόμια των καταγμάτων», πολύ λίγα πράγματα με αγχώνουν στην Αθήνα. Αυτό που πραγματικά με χαλαρώνει είναι η παρουσία της θάλασσας. Είτε ακούω τον παφλασμό των κυμάτων είτε απλά κοιτάζω το απέραντο γαλάζιο, η θάλασσα έχει μια καταπραϋντική επίδραση πάνω μου όσο τίποτα άλλο. Είναι το καταφύγιό μου! Μου προσφέρει μια αίσθηση γαλήνης και ηρεμίας που αναζωογονεί το πνεύμα μου.