Μουσικη

Πώς ο Alex Sid, ο Quasamodo, o Eric Burdon και ο Στέφανος Μπλάτσος μας χάρισαν ένα τραγούδι

Το «Don't Εver Leave» ακούστηκε στην τηλεοπτική σειρά «Η Παραλία» κι αυτή είναι η ιστορία του

Δημήτρης Αθανασιάδης
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Alex Sid, Quasamodo κι Eric Burdon στο τραγούδι «Don't Εver Leave» για τη σειρά «Η Παραλία», σε σκηνοθεσία Στέφανου Μπλάτσου

«Η Παραλία», η δραματική σειρά της ΕΡΤ, αγαπήθηκε τόσο από τους τηλεθεατές όσο και από τους μουσικόφιλους, αφού το soundtrack του σίριαλ συνδέθηκε ταιριαστά με τα επεισόδιά του.

Ο Alex Sid και ο Δημήτρης Νάσιος (aka Quasamodo) κλήθηκαν από τον σκηνοθέτη Στέφανο Μπλάτσο να γράψουν το τραγούδι για τον θάνατο της Υπατίας, της βασικής πρωταγωνίστριας της σειράς. Ένα τραγούδι για την απώλεια, για το πένθος, για την αγάπη. Αφού διάβασαν το σενάριο, έγραψαν μαζί σε λίγες μέρες το κομμάτι. Ακούγοντάς το στο στούντιο κατάλαβαν πως ήθελαν η φωνή που θα ερμηνεύσει το συγκεκριμένο κομμάτι να έχει την ωριμότητα του ανθρώπου που έχει ζήσει πολλά, να αποτυπώνεται αυτό στην ερμηνεία αβίαστα, αληθινά. Κι ενώ το συζητούσαν ανακάλυψαν πως ο Eric Burdon έμενε πολύ κοντά στο σπίτι-στούντιο του Δημήτρη (aka Quasamodo). Αποφάσισαν να επικοινωνήσουν μαζί του. Του έστειλαν το demo του τραγουδιού και η απάντηση ήταν αμέσως θετική.

Alex Sid και Quasamodo: Ακούγαμε τον Eric Burdon να ερμηνεύει το τραγούδι μας και να είναι πιο συγκινητικό από ποτέ

«Το “Don't Εver Leave” ήταν το τελευταίο τραγούδι που γράψαμε για το soundtrack της Παραλίας μέχρι σήμερα. Το soundtrack μίας σειράς με πάνω από 100 επεισόδια έχει την ιδιαιτερότητα ότι αν θέλεις να καλύψεις εξ ολοκλήρου τις ανάγκες της σειράς πρέπει να γράψεις μουσικά θέματα και τραγούδια για μια πολύ μεγάλη γκάμα συναισθημάτων ώστε να μπορείς να συνοδεύσεις όλες της δυναμικές της πλοκής.  

Η καλή επικοινωνία με τον σκηνοθέτη είναι βασικό στοιχείο της συνεργασίας. Ο Στέφανος από την πρώτη στιγμή μας υποστήριξε στις προτάσεις μας και στις επιλογές μας. Ήταν και ο πρώτος που άκουσε το demo του “Blazing” πριν γράψουμε τους στίχους και είπε την μαγική φράση “Τίτλοι Αρχής”.

Οι μουσική των τίτλων είναι ένα δύσκολο παιχνίδι που δεν πετυχαίνει κάθε φορά. Με την αγάπη του Στέφανου Μπλάτσου του Βασίλη Χρυσανθόπουλου και της παραγωγής πιστεύω ότι τα καταφέραμε! Όταν ο Στέφανος μας μίλησε για την τραγική σκηνή του θανάτου της Υπατίας σκεφτήκαμε αμέσως τον Έρικ. Θέλαμε μια εμβληματική φωνή που να μπορεί να εκφράσει όλο αυτό που χρειαζόταν.

Μια μελωδία στην κιθάρα και 4 στιχάκια άρχισαν την ιστορία. Το υπόλοιπο εκτυλίσσεται πριν καλά καλά το καταλάβεις και ξαφνικά ακούγαμε τον Έρικ να ερμηνεύει το τραγούδι μας και να είναι πιο συγκινητικό από ποτέ.

Εμείς προσωπικά, κάθε φορά που ανοίγουμε τη μουσική μας συνομιλία συμβαίνει ένα σύντομο ταξίδι που όταν φτάνεις στον προορισμό σου δεν έχεις καταλάβει πως έγινε. Ένα δημιουργικό πινγκ-πονγκ. Αισθανόμαστε πως κάθε φορά ο ένας προσπαθεί να ξαφνιάσει τον άλλον με το συναίσθημα που θα του δημιουργήσει με μια μουσική» εξηγούν ο Alex Sid και ο Quasamodo στην Athens Voice για τη δημιουργία του τραγουδιού.

Ο σκηνοθέτης της τηλεοπτικής σειράς «Η Παραλία» Στέφανος Μπλάτσος μαζί με τους Eric Burdon, Alex Sid και Quasamodo

Στέφανος Μπλάτσος: Ο σκηνοθέτης της σειράς «Η Παραλία» γράφει για το soundtrack

«Η Παραλία είναι η πρώτη ελληνική σειρά στην οποία αποφασίσαμε να σκοτώσουμε την πρωταγωνίστρια στα μέσα της σεζόν. Γι’ αυτό ζήτησα από τον Αλέξανδρο Σιδηρόπουλο (Alex Sid) και τον Δημήτρη Νάσιο (Quasamodo) να γράψουν ένα τραγούδι ειδικά για τη σκηνή της κηδείας και μου έστειλαν ένα demo του “Don't Εver Leave” στο οποίο τραγουδάει ο Άλεξ. Ήταν καταπληκτικό. Κάποια στιγμή μου λένε ότι σκέφτονται να ζητήσουν από τον Eric Burdon να το τραγουδήσει. Λίγες μέρες μετά με ενημέρωσαν ότι του άρεσε πολύ και δέχτηκε. Βρέθηκα λοιπόν, στο στούντιο με έναν ζωντανό θρύλο των sixties που θαύμαζα από μικρός, να ερμηνεύει το τραγούδι των φίλων και συνεργατών μου το οποίο θα ακούγονταν στη σειρά που σκηνοθετώ και αφορά στη δεκαετία του 1960 στην Ελλάδα και στο κίνημα των χίπις. Ακόμα και σήμερα δεν μπορώ να πιστέψω ότι έζησα από κοντά την ηχογράφηση ενός τραγουδιού από τον άνθρωπο που έχει ερμηνεύσει το “House Of The Rising Sun”, το “Don’t Let Me Be Misunderstood”, το “It’s My Life”, το “Paint It Black” και το “Good Times”, τραγούδια που λατρεύω από τότε που ήμουν ακόμη μαθητής.

Η συνέχεια διαδραματίστηκε στο κινηματογραφικό σετ της Παραλίας όπου ξανασυναντηθήκαμε με τον Eric Burdon, τον Άλεξ και τον Δημήτρη για τη δημιουργία του video clip. Όλοι οι άνθρωποι του συνεργείου παρόλο που ήταν ενημερωμένοι για την παρουσία του, μαγεύτηκαν από αυτόν τον άνθρωπο που ήταν ιδιαίτερα προσιτός, λαμπερός και πολύ γλυκός -ήταν ένα “γύρισμα” που νομίζω κανείς δε θα το ξεχάσει ποτέ. Στο video clip επικεντρώθηκα στα πρόσωπα και στο συναίσθημα που απορρέει μέσα από το τραγούδι των παιδιών, και ο Burdon ήταν ένα ζωντανό παράδειγμα της διαφοράς ενός τραγουδιστή από έναν ερμηνευτή. Από τότε το έχω δει σε διάφορα στάδια, δεκάδες φορές και εξακολουθεί να με συγκινεί το ίδιο – μερικές φορές δεν μπορώ να συνειδητοποιήσω αν όλο αυτό είναι πραγματικότητα ή το φαντάστηκα.

Στέφανος Μπλάτσος

Η αλήθεια βέβαια είναι, ότι από την πρώτη μέρα που γνώρισα τον Αλέξανδρο και τον Δημήτρη και συζητήσαμε για τη μουσική της σειράς και τους έδωσα references για το scoring και το soundtrack μέχρι και τη στιγμή που άκουσα τις πρώτες νότες του “Blazing” -το τραγούδι των τίτλων- πίστεψα ότι θα βγει κάτι εξαιρετικό από αυτήν τη συνεργασία. Έχουν γράψει μέχρι τώρα δεκάδες κομμάτια για τη μουσική επένδυση της σειράς, το ένα καλύτερο από το άλλο, αποδεικνύοντας ότι η μουσική είναι μέρος της δραματουργίας και δε συνοδεύει απλώς εικόνες. Χωρίς τη δική τους μουσική η Παραλία θα ήταν διαφορετική. Τους σέβομαι απεριόριστα και τους ευγνωμονώ για τη δική τους συμβολή στο αποτέλεσμα» σημειώνει στην Athens Voice ο σκηνοθέτης Στέφανος Μπλάτσος για τη συνεργασία του με τους Alex Sid, Quasamodo κι Eric Burdon.