- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Σε ποια περιοχή της Αθήνας βρίσκεται η Ελιά του Πεισίστρατου;
Το πανάρχαιο δέντρο που στολίζει την Αττική
Η Ελιά του Πεισίστρατου στους Αγίους Αναργύρους και η προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής για την προστασία της από φυσικές ή ανθρώπινες παρεμβάσεις
Ένα ξεχωριστό υπεραιωνόβιο ελαιόδεντρό, γνωστό ως η «Ελιά του Πεισίστρατου», βρίσκεται στο Δήμο Αγίων Αναργύρων Καματερού αποτελώντας όχι μόνο σήμα κατατεθέν την περιοχής αλλά και ένα φυσικό στολίδι ολόκληρης της Αττικής.
Η μοναδική ελιά, δεσπόζει στην οδό Πεισιστράτους, χαρίζοντας σε κατοίκους και επισκέπτες ένα εντυπωσιακό θέαμα φυσικής ομορφιάς, κουβαλώντας παράλληλα στις ρίζες της, ιστορίες μιας εντυπωσιακά μακρόχρονης πορείας. Όπως επισημαίνεται από τον Δήμο Αγίων Αναργύρων, το 1919 εντοπίστηκαν δύο απομεινάρια του πανάρχαιου Ιστορικού Ελαιώνα των Αθηνών. Το ένα βρίσκεται σε κεντρικό σημείο των Αγίων Αναργύρων και αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της πολιτιστικής ταυτότητας της πόλης.Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η «Ελιά του Πεισιστράτου» έχει ανακηρυχτεί ως μνημείο φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς -και συγκεκριμένα «ως διατηρητέο μνημείο της Φύσεως με ιδιαίτερη βοτανική, αισθητική και ιστορική σημασία».
Η Ελιά του Πεισίστρατου αποτελεί ένα ιδιαίτερο κομμάτι της περιοχής, καθώς στο πέρασμα των αιώνων φαίνεται ότι γνώρισε εποχές αλλοτινές της Αθήνας, μεταξύ άλλων χρόνια ταραγμένα αλλά και χρόνια δοξασμένα, έζησε τον Μεσαίωνα, την Ελληνική Επανάσταση του ‘21, την Αθήνα να γίνεται πρωτεύουσα του Ελληνικού Κράτους, τον Α’ & Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο -όπου ζέστανε με τα κλαδιά της τους εξαθλιωμένους συμπολίτες μας- και σήμερα ζει στην καρδιά του Δήμου ως σύμβολο κοινωνικής συνοχής και σημείο αναφοράς, ως πολιτιστικό τοπόσημο. Το ελαιόδεντρό ονομάστηκε “Ελιά του Πεισιστράτου” από τους ίδιους τους κατοίκους και από την παράδοση που θεωρεί ότι ο ίδιος ο Πεισίστρατος, ο τύραννος/κυβερνήτης της αρχαίας Αθήνας του 6ου αι. π.Χ., το φύτεψε μαζί με εκατοντάδες ελαιόδεντρα την εποχή εκείνη στον τόπο αυτόν. Πρόκειται δηλαδή για την Ελιά που επιβίωσε από εκείνον τον μεγάλο ελαιώνα του Πεισιστράτου(560-527 π.χ.).
Ο Πεισίστρατος, από όπου πήρε το όνομα της η ελιά, ήταν συγγενής του Σόλωνα και γιος του Ιπποκράτη. Κατά την περίοδο διακυβέρνησής του υποχρέωσε τους ακτήμονες να φυτέψουν όσο το δυνατόν περισσότερα ελαιόδεντρα. Η Ελιά του Πεισίστρατου αποτελείται από ένα παλαιό κεντρικό κορμό, που περιβάλλεται από μερικούς νεότερους κλώνους. Στο πέρασμα της μέσα από τους αιώνας "γνώρισε" σημαντικές πτυχές της ιστορίας μέσα στην μακραίωνη πορεία της. Όπως σημειώνεται από τον Δήμο, η χρονολόγηση του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών “Δημόκριτος” τοποθετεί την “Ελιά”, έτσι όπως τη βλέπουμε σήμερα, στη Μεσοβυζαντινή Περίοδο αλλά θεωρεί ότι έχει προέλθει από προγενέστερο ελαιόδεντρο της κλασικής εποχής.
Αξίζει να τονιστεί ότι βασικό μέλημά τόσο της Δημοτικής Αρχής όσο και των κατοίκων αποτελεί η προστασία της «Ελιάς» από κάθε φυσική και ανθρώπινη παρέμβαση, αναγνωρίζοντας ότι αποτελεί μια μοναδική κληρονομιά. Με σκοπό την προστασία του σημαντικού αυτού ζωντανού μνημείου και τη θέληση να το γνωρίσουν οι επισκέπτες της πόλης ο Δήμος ήρθε σε επαφή με τον πολυβραβευμένο, από το Συμβούλιο της Ευρώπης, την Ευρωπαϊκή Ένωση ευρύτερα και την UNESCO, Πολιτιστικό Οργανισμό «Δρόμοι Ελιάς». Η Ελιά θα ενταχθεί στο επίσημο δίκτυο πολιτιστικών διαδρομών, που καλύπτει πολλές χώρες. Σε κάθε πολιτιστική διαδρομή, οι συμμετέχοντες στην πολιτιστική διαδρομή (επισκέπτες από κάθε χώρα) θα επισκέπτονται τα ελαιόδεντρα των ενταγμένων χωρών, ως φυσικά και πολιτιστικά μνημεία. Έτσι μια διαδρομή, για παράδειγμα, θα ξεκινάει από τη Γαλλία ή την Ισπανία και καταλήγει στην Ελλάδα, στην «Ελιά του Πεισιστράτου».
Μιλώντας στην ATHENS VOICE για αυτό το ξεχωριστό δέντρο της Αττικής αλλά και για τις πολιτιστικές δράσεις και επισκέψεις που πραγματοποιούνται εκεί, ο Δήμαρχος Αγίων Αναργύρων-Καματερού κ. Σταύρος Τσίρμπας τόνισε: «Στην Ελιά του Πεισίστρατου πραγματοποιούνται πολλές πολιτιστικές δράσεις του Δήμου, αλλά και επισκέψεις σχολείων. Οι μαθητές ενημερώνονται για την ιστορία της και για την ηλικία της. Ιδιαίτερα οι μικροί μαθητές εντυπωσιάζονται και δεν μπορούν να καταλάβουν πώς αυτό το δέντρο δεν έχει μαραθεί ακόμα. Η αξία της Ελιάς του Πεισίστρατου έχει ξεπεράσει τα σύνορα της Ελλαδικής επικράτειας. Θα αναφέρω ενδεικτικά και μερικές από τις επισκέψεις που έχουν γίνει από το εξωτερικό. Στο πλαίσιο αυτό έρχονται συχνά κινέζοι που ενδιαφέρονται για τον ελληνικό πολιτισμό και κληρονομιά. Γαλλική αποστολή από αδελφοποιημένο Δήμο βρέθηκε μόλις τον περασμένο Απρίλιο στην ελιά του Πεισίστρατου. Επίσης υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας με τον Δήμο Αργους-Μυκηνών, προκειμένου να πραγματοποιηθούν επιχειρηματικές αποστολές μεταξύ των δύο Δήμων και να αναδειχθεί σε τουριστικό προορισμό. Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε αλλά στα σχέδιά μας είναι να αναδειχθεί η Ελιά του Πεισίστρατου περαιτέρω τουριστικά αλλά και πολιτιστικά».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Ελευθερία Ντεκώ φωτίζει τον διάσημο πεζόδρομο
Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα
Μια συζήτηση με τον Γιώργο Γιαννή, καθηγητή-Διευθυντή του Τομέα Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου
Όλα έτοιμα για το ωραιότερο Χριστουγεννιάτικο Χωριό - Οι εκδηλώσεις και οι καλλιτέχνες επί σκηνής
Με αφορμή τα 101 χρόνια από τη γέννηση της σπουδαίας σοπράνο - Η ημέρα με μειωμένη γενική είσοδο
Δήλωσε συμμετοχή στο διαγωνισμό μέχρι 7 Φεβρουαρίου 2025
Στη διοργάνωση συμμετέχουν 14 ομάδες - Θα συγκεντρωθούν τρόφιμα και ρούχα
Πάντα οι DJ είναι ένας κι ένας, ο χώρος, ειδικά όταν δεν μαζεύει πολύ πολύ κόσμο, είναι υπέροχος.
Πώς λειτουργεί - Η πρώτη που απευθύνεται και σε κωφούς ανθρώπους
Όσα θα βλέπουμε στο προφίλ
Χάρης Δούκας: «Μικρές παρεμβάσεις με μεγάλη σημασία για την ασφάλεια των παιδιών»
«Ένα μεγάλο παράθυρο της Αττικής στη θάλασσα με χώρους αναψυχής και πολιτισμού»
Η «πορτοκαλί» εβδομάδα είχε τίτλο «Η τέχνη στον αγώνα κατά της έμφυλης βίας»
Η Αθήνα φορά τα γιορτινά της και μπαίνει σε ρυθμούς Χριστουγέννων
Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα - Πού μπορείτε να κλείσετε θέση
Οικοδέσποινα της λαμπερής γιορτής η Σμαράγδα Καρύδη - Ελεύθερη είσοδος για όλους
Μια βαθιά ανάσα οξυγόνου για την πόλη με τη μεγάλη δενδροφύτευση
Εγκαινιάστηκε η πλήρως ανακαινισμένη παιδική χαρά στα Άνω Πατήσια
Μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου, το πορτοκαλί παγκάκι μπροστά στο Δημαρχείο - Δείτε το βίντεο με τον Χάρη Δούκα
Η εκδήλωση που ετοιμάζει ο δήμος Αθηναίων
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.