Life in Athens

Το WWF αναδεικνύει τα μυστικά για μια βιώσιμη διατροφή

Μια εκδήλωση με πρωτότυπες δράσεις για το κοινό στο Μετρό Συντάγματος

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Το WWF αναδεικνύει μυστικά για μια βιώσιμη διατροφή στο Μετρό Συντάγματος στις 16 Οκτωβρίου - Μια εκδήλωση με πολλές εκπλήξεις.
Το WWF γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου © Getty Images/Unsplash+

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Το WWF αναδεικνύει μυστικά για μια βιώσιμη διατροφή στο Μετρό Συντάγματος στις 16 Οκτωβρίου - Μια εκδήλωση με πολλές εκπλήξεις.

Το WWF γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου στον Χώρο Πολλαπλών Χρήσεων του Μετρό Συντάγματος, και στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Eat4Change, θα διοργανώσει μια ολοήμερη εκδήλωση αφιερωμένη στα «μυστικά» της βιώσιμης διατροφής που θα είναι ανοιχτή στο κοινό.

Συγκεκριμένα, από τις 10 π.μ. έως τις 9 μ.μ., οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να μετρήσουν το διατροφικό τους αποτύπωμα, αλλά και να μάθουν με ποιον τρόπο θα μπορέσουν να υιοθετήσουν μια βιώσιμη διατροφή στην καθημερινότητά τους, μέσα από ενημερωτικές δράσεις, παιχνίδια, quiz γνώσεων και πολλές ακόμα εκπλήξεις. 

Παράλληλα, θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν ένα εβδομαδιαίο μενού με βιώσιμες επιλογές με την υπογραφή του επίσημου πρεσβευτή του Eat4Change, σεφ Γιώργου Τσούλη, ο οποίος το ίδιο απόγευμα θα ετοιμάσει μια πρωτότυπη δράση για το κοινό.

Συγκεκριμένα, από τις 6 μ.μ. έως τις 7 μ.μ., ο σεφ θα βρίσκεται στο Μετρό Συντάγματος, για να συζητήσει με το κοινό, αλλά και να μαγειρέψει live πεντανόστιμα, εύκολα και κυρίως, βιώσιμα energyballs που χαρίζουν δύναμη σε εμάς, αλλά και το περιβάλλον.

Έρευνα: Τι γνώμη έχουν οι Eυρωπαίοι για σύνδεση διατροφής - περιβάλλοντος 

Το WWF, στο πλαίσιο του Eat4Change που έχει ως στόχο να προωθήσει τη βιώσιμη στους καταναλωτές, διεξήγαγε έρευνα γνώμης για τρίτη χρονιά σε 11 ευρωπαϊκές χώρες, και την Μεγάλη Βρετανία όπου συμμετείχαν συνολικά, 17.931 ενήλικες εκ των οποίων 1.113 συμμετέχοντες ήταν Έλληνες. Η έρευνα είχε ως κεντρικό στόχο να καταγράψει τόσο την άποψη, όσο και τη γνώση που έχουν οι Eυρωπαίοι καταναλωτές αναφορικά με τη σύνδεση της διατροφής μας με την κατάσταση υγείας του περιβάλλοντος.

Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, μόλις το 50% των ερωτηθέντων κατανοούν τον αρνητικό αντίκτυπο της τροφής μας, ενώ όταν ερευνούμε το ζήτημα της προσωπικής ευθύνης μόνο το 31% των συμμετεχόντων θεωρεί πως οι διατροφικές τους επιλογές έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Όσον αφορά στην προέλευση των τροφίμων, το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων (24%) πιστεύει ότι τα τρόφιμα που παράγονται στην Ελλάδα έχουν αρνητικό αντίκτυπο, ενώ διπλάσιο ποσοστό (50%) θεωρεί ότι τα εισαγόμενα τρόφιμα είναι επιβαρυντικά για το περιβάλλον. Οι συμμετέχοντες λοιπόν, αντιλαμβάνονται τη σημασία της εντοπιότητας στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα της διατροφής μας.

Σταθερό πρόβλημα παραμένει, επίσης για τους Έλληνες, το κόστος για την αγορά των βιώσιμων τροφίμων, των τροφίμων δηλαδή που έχουν παραχθεί με σεβασμό προς το περιβάλλον. Στην έρευνα του 2021 το 47% των ερωτηθέντων, επισήμαναν το κόστος ως ανασταλτικό παράγοντα, το 2022 το ζήτημα του κόστους φαίνεται πως απασχολούσε το 52% των ερωτηθέντων, ενώ φέτος το 56% των συμμετεχόντων στην έρευνα πιστεύουν πως η τιμή των βιώσιμων τροφίμων είναι πια εμπόδιο για να τα αγοράσουν και να μπορέσουν να ακολουθήσουν μια πιο βιώσιμη διατροφή. Τέλος, ένα ζητούμενο που εξέφρασε το 89% των Ελλήνων συμμετεχόντων, μέσω της έρευνας, είναι η επιθυμία να συμπεριληφθεί τουλάχιστον μια χορτοφαγική επιλογή σε κυλικεία σχολείων, πανεπιστημίων και νοσοκομείων, ξεπερνώντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι στο 78%.

Το πρόγραμμα Eat4Change συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του χρηματοδοτικού εργαλείου DEAR για την Αναπτυξιακή Εκπαίδευση και Ευαισθητοποίηση, και διαρκεί 4 χρόνια (2020-2024). Εταίροι του προγράμματος είναι οι: AIESEC, WWF European Policy Office (EPO), WWF Αυστρίας, WWF Βελγίου, WWF Σουηδίας, WWF Γαλλίας, WWF Ελλάς, WWF Ην. Βασιλείου, Fundación Vida Silvestre Argentina (FVS), WWF Βραζιλίας, Associação Natureza Portugal (ANP) και το Estonian Fund for Nature. Το WWF Φινλανδίας είναι το γραφείο συντονισμού.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ