Κοσμος

Πέθανε ο σπουδαίος περιβαλλοντικός συντάκτης του Guardian, John Vidal

Σε ηλικία 74 ετών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πέθανε ο σπουδαίος περιβαλλοντικός συντάκτης του Guardian, John Vidal

Guardian: Πέθανε ο John Vidal, περιβαλλοντικός συντάκτης - Σε ηλικία 74 ετών

Ο John Vidal, πρώην περιβαλλοντικός συντάκτης του Guardian, πέθανε σε ηλικία 74 ετών. Κατέληξε στο νοσοκομείο την Πέμπτη, όπου νοσηλευόταν με καρκίνο, σύμφωνα με τους οικείους του.

Ο Vidal έκανε ρεπορτάζ για το περιβάλλον στον Guardian για σχεδόν τρεις δεκαετίες μέχρι να αποσυρθεί το 2017, αποκαλώντας την «τη σπουδαιότερη δουλειά στη γη». Στη συνέχεια, συνέχισε να κάνει ρεπορτάζ από όλο τον κόσμο με την ενέργεια και τον ενθουσιασμό που τον χαρακτήριζαν, ενώ τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους δημοσίευσε το βιβλίο "Fevered Planet: How Diseases Emerge When We Harm Nature" (Πλανήτης με πυρετό: Πώς οι ασθένειες αναδύονται όταν βλάπτουμε τη φύση).

Ο Vidal χαρακτηριζόταν για την πρωτοποριακή περιβαλλοντική δημοσιογραφία του και το πάθος του για την κοινωνική δικαιοσύνη και τους αδικημένους και το ότι έβαζε τους ανθρώπους στο επίκεντρο των ιστοριών του.

Ποιος ήταν ο John Vidal

Ο Vidal γεννήθηκε στη Γκάνα το 1949 και επέστρεψε 60 χρόνια αργότερα για να βρει τη μαία που τον είχε ξεγεννήσει στο πλαίσιο μιας ιστορίας για την αύξηση του πληθυσμού. Πριν από την ένταξή του στον Guardian, εργάστηκε για το γαλλικό πρακτορείο, εφημερίδες της Βόρειας Ουαλίας και την Cumberland News. Έγραψε επίσης το βιβλίο McLibel: Burger Culture on Trial, ένα βιβλίο σχετικά με τη μήνυση των ακτιβιστών από τα McDonald's.

Το ρεπορτάζ του Vidal τον ταξίδεψε σε κάθε γωνιά του κόσμου, ιδιαίτερα στα ταραγμένα μέρη όπου οι άνθρωποι υπέφεραν, όπως το Δέλτα του Νίγηρα, η Ρουάντα και η Καμπούλ. Μια σειρά από ρεπορτάζ τον οδήγησαν σε κλιματικά ταξίδια από τους παγετώνες των Ιμαλαΐων του Νεπάλ στον κόλπο της Βεγγάλης στο Μπαγκλαντές το 2009- στους παγετώνες των Άνδεων στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου το 2010- στην Αίγυπτο και το εμπόλεμο Σουδάν στη Νότια Αφρική το 2011- και κατά μήκος του μεγάλου ποταμού Μεκόνγκ το 2015.

Ένα ταξίδι του για ρεπορτάζ σχετικά με την πείνα στο Μαλάουι, οδήγησε τον Vidal στη δημιουργία του εκπαιδευτικού ταμείου Gumbi για την εκπαίδευση των παιδιών σε ένα από τα φτωχότερα χωριά του Μαλάουι, το οποίο συνεχίζει το έργο του μέχρι σήμερα.

Ο Vidal συχνά προκαλούσε επίσης «καλούς μπελάδες». Η αποκάλυψη ενός σχεδίου που διέρρευσε στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα στην Κοπεγχάγη προκάλεσε αναστάτωση, με τις αναπτυσσόμενες χώρες να αντιδρούν οργισμένα σε ένα κείμενο που θεωρούσαν ότι έδινε περισσότερη εξουσία στα πλούσια έθνη. Είχε επίσης φυλακιστεί στα Νησιά Φερόε ενώ έκανε ρεπορτάζ για τη φαλαινοθηρία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ