Κοσμος

Απολύθηκε γελοιογράφος του Guardian για αντισημιτικό σκίτσο με τον Νετανιάχου

Δούλευε επί 40 χρόνια στη βρετανική εφημερίδα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το επίμαχο σκίτσο με τον Νετανιάχου
Το επίμαχο σκίτσο με τον Νετανιάχου © Twitter/Steve Bell

Αίσθηση στη Βρετανία έχει προκαλέσει η απόλυση του επί σειρά ετών σκιτσογράφου του Guardian Στιβ Μπελ εξαιτίας σκίτσου που θεωρήθηκε αντισημιτικό

H βρετανική εφημερίδα Guardian απέλυσε τον σκιτσογράφο της Στιβ Μπελ (Steve Bell), με τον οποίο συνεργαζόταν επί σειρά ετών, εξαιτίας σκίτσου του για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Το σκίτσο απεικονίζει τον Νετανιάχου να κάνει εγχείρηση στο δικό του στομάχι, ενώ η περιοχή που πρέπει να «κόψει» έχει το σχήμα της Λωρίδας της Γάζας. «Κάτοικοι της Γάζας, φύγετε τώρα», αναφέρεται στη λεζάντα.

Ο ίδιος ο Μπελ είπε ότι εμπνεύστηκε από ένα άλλο σκίτσο από τη δεκαετία του '60 που απεικόνιζε τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Λίντον Τζόνσον.

Γιατί ασκήθηκε κριτική στο σκίτσο

Σύμφωνα με την κριτική που ασκήθηκε στο σκίτσο, η εικόνα παραπέμπει στον Σάιλοκ, τον Εβραίο τοκογλύφο από τον Έμπορο της Βενετίας του Σαίξπηρ, ο οποίος επιμένει στη «λίβρα σάρκας» που του οφείλεται από τον έμπορο Αντόνιο.

Η μορφή του Σάιλοκ χρησιμοποιείται συχνά από αντισημίτες.

Τι ισχυρίζεται ο σκιτσογράφος

Ο σκιτσογράφος έγραψε σε ανάρτησή του στο Χ ότι κατέθεσε το σκίτσο νωρίς το πρωί πριν από περίπου μια εβδομάδα. «Τέσσερις ώρα αργότερα, έλαβα ένα περίεργο τηλεφώνημα από το desk της εφημερίδας και μου ανέφεραν μόνο τη φράση "λίβρα σάρκας"», σημειώνει.

Ο Μπελ απάντησε «δεν σας καταλαβαίνω» και από την εφημερίδα του είπαν ότι πρόκειται για σύνηθες αντισημιτικό σχόλιο.

Μιλώντας στο BBC, ο Γκράχαμ Μπελ δήλωσε ότι: «Δεν βγάζει νόημα, καθώς δεν υπάρχει αναφορά σε αυτό το έργο στο σκίτσο μου, το οποίο δείχνει τον Νετανιάχου έτοιμο να κάνει μια εγχείρηση στον εαυτό του ενώ φοράει γάντια του μποξ».

«Η έμπνευση ήταν το σκίτσο του σπουδαίου Ντέιβιντ Λεβάιν που έδειχνε τον πρόεδρο Λίντον Τζόνσον να δείχνει μια ουλή από εγχείρηση, το σχήμα της οποίας ήταν ίδιο με αυτό του Βιετνάμ», επέμεινε ο πρώην σκιτσογράφος του Guardian.

Από την πλευρά της εφημερίδας, εκπρόσωπός της ανέφερε ότι δεν πρόκειται για απόλυση, αλλά μη ανανέωση της σύμβασης του γελοιογράφου: «Αποφασίσαμε να μην ανανεώσουμε το συμβόλαιο του Στιβ Μπελ. Τα σκίτσα του ήταν σημαντικό μέρος του Guardian εδώ και 40 χρόνια - τον ευχαριστούμε και του ευχόμαστε τα καλύτερα».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ