Life in Athens

Έτοιμα τα σχολεία της Αθήνας για τη νέα σχολική χρονιά

«Μπαράζ» παρεμβάσεων από τις υπηρεσίες του Δήμου σε νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δημοτικό σχολείο στον δήμο Αθηναίων
© EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Δήμος Αθηναίων: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν γονείς και μαθητές πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι 

Λίγες ώρες έμειναν για να ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά και οι υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων έχουν πραγματοποιήσει σειρά παρεμβάσεων σε νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, ώστε οι μαθητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό να επιστρέψουν σε ασφαλείς, καθαρούς και κατάλληλα εξοπλισμένους χώρους.

Τα συνεργεία καθαριότητας και απολύμανσης φρόντισαν τις αίθουσες και τους χώρους των σχολείων των συνολικά 396 εκπαιδευτικών μονάδων του Δήμου Αθηναίων, προμηθεύοντας παράλληλα κάθε σχολείο με τα απαραίτητα αντισηπτικά διαλύματα, σαπούνια και απολυμαντικά

Με στόχο την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, η δημοτική αρχή προχώρησε στη στελέχωσή τους με συνολικά 661 νέους εργαζόμενους, συγκεκριμένα 520 καθαρίστριες και 141 σχολικούς φύλακες. 

«Η φροντίδα των σχολείων είναι σταθερή, και οπωσδήποτε δεν περιορίζεται μόνο σε αυτές τις μέρες που ξεκινά η νέα σχολική χρονιά. Με σεβασμό απέναντι στους μαθητές και τις μαθήτριες, αναβαθμίσαμε τα πρώτα σχολικά κτίρια σύμφωνα με τις ανάγκες της εποχής μέσα από ένα ευρύ πλέγμα παρεμβάσεων, που διαμορφώνει ένα ασφαλές, ευχάριστο και δημιουργικό περιβάλλον για τα παιδιά μας», αναφέρει σε δήλωση του ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης

Σχολεία προσβάσιμα, συντηρημένα, ενεργειακά αναβαθμισμένα

Η συντήρηση των σχολείων βρίσκεται στην καθημερινή ατζέντα του Δήμου Αθηναίων. Οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου πραγματοποιούν όλο τον χρόνο σειρά εργασιών στους σχολικούς χώρους, όπως βάψιμο, ελαιοχρωματισμοί, αποκατάσταση μονώσεων και επισκευή φθορών. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί εκτεταμένες εργασίες συντήρησης σε περισσότερα από 136 σχολεία και στις 7 δημοτικές κοινότητες. 

Παράλληλα, υλοποιείται με ταχύτατους ρυθμούς το έργο προσβασιμότητας και εξυπηρέτησης ΑμεΑ, με 60 σχολικά συγκροτήματα να έχουν ήδη γίνει πλήρως προσβάσιμα και λειτουργικά για μαθητές με κινητικές δυσκολίες. 

Εξίσου σημαντικές, όμως, είναι και οι τεχνικές παρεμβάσεις του δήμου στα σχολεία, με στόχο την ενεργειακή αναβάθμισή τους. Μέχρι σήμερα έχουν αναβαθμιστεί ενεργειακά οκτώ σχολεία (3 σχολικά συγκροτήματα), ενώ το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα ολοκληρωθούν οι εργασίες αναβάθμισης για επιπλέον οκτώ (6 σχολικά συγκροτήματα). 

«Με μεγάλη χαρά καλωσορίζουμε και φέτος τις μαθήτριες και τους μαθητές στα σχολεία της πόλης μας. Ο Δήμος Αθηναίων, ανοίγει τις πόρτες των σχολείων, αλλά και την "αγκαλιά" του για να υποδεχθεί όλες και όλους στα ανακαινισμένα και αναβαθμισμένα σχολικά κτίρια της πόλης μας. Εύχομαι από καρδιάς σε μαθητές, δασκάλους και γονείς μία καλή και δημιουργική σχολική χρονιά», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Ψηφιακής Μετάβασης και Παιδείας Νίκος Βαφειάδης.

Διανομή σχολικών ειδών σε παιδιά ευάλωτων οικογενειών

Μία από τις βασικές προτεραιότητες του Δήμου Αθηναίων είναι και η έμπρακτη στήριξη του ευάλωτου πληθυσμού της πόλης. Όπως κάθε Σεπτέμβριο, το Κοινωνικό Βιβλιοχαρτοπωλείο του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ) γίνεται μια αγκαλιά για όλα τα παιδιά των οικογενειών που στηρίζει, προσφέροντας δωρεάν πακέτα με σχολικά είδη που κάθε μαθητής έχει ανάγκη για το σχολείο. 

Θέτοντας ως προτεραιότητα την ουσιαστική στήριξη των ευάλωτων οικογενειών της Αθήνας ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, ξεκίνησε ήδη στον Κόμβο Αλληλοβοήθειας Πολιτών η διανομή σχολικών ειδών (τσάντες, τετράδια, γραφική ύλη, μαρκαδόροι) σε παιδιά όλων των ηλικιών. 

H δράση διανομής θα είναι σε εξέλιξη καθ’ όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, προκειμένου να εξυπηρετηθούν όλοι οι μαθητές που υποστηρίζει το Κέντρο. Κατά τη διάρκεια της δράσης θα διανέμονται παράλληλα και παιδικές γαλότσες. 

«Η διανομή σχολικών είναι από τις δράσεις του Κ.Υ.Α.Δ.Α. που αγαπάμε περισσότερο, καθώς η επαφή μας με τα παιδιά και ο ενθουσιασμός τους, μάς γεμίζει δύναμη και ελπίδα. Τούς ευχόμαστε καλή πρόοδο και παράλληλα μέσα από αυτή τη δράση, στέλνουμε ένα μήνυμα ότι ο Δήμος Αθηναίων βρίσκεται κάθε μέρα δίπλα σε όλα τα παιδιά που έχουν ανάγκη», δήλωσε από την πλευρά της η πρόεδρος του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ), Μελίνα Δασκαλάκη.

Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις σε μαθητές και μαθήτριες

Την ίδια στιγμή, ο Δήμος Αθηναίων προσφέρει τη δυνατότητα σε γονείς να προγραμματίσουν εντελώς δωρεάν σειρά ιατρικών εξετάσεων για τα παιδιά τους, σε 4 Δημοτικές Κοινότητες μέσω των τοπικών Δημοτικών Ιατρείων. 

Τα Δημοτικά Ιατρεία έχουν ενισχυθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια με επιπλέον ιατρικό προσωπικό, υποδομές και νέο μοντέλο λειτουργίας. Στο πλαίσιο αυτό γίνεται προσπάθεια να καλυφθούν όλες οι βασικές ανάγκες για ενήλικες, εφήβους και παιδιά, με την πρόσληψη βασικών ιατρικών ειδικοτήτων και τη διαρκή ενημέρωση των πολιτών για τις παρεχόμενες υπηρεσίες των Δημοτικών Ιατρείων. 

Οι υπηρεσίες που παρέχονται για τα παιδιά (έως 16 ετών) είναι:

  • Παιδιατρική εξέταση
  • Οφθαλμολογική εξέταση(από 8 ετών και άνω)
  • Οδοντιατρική εξέταση
  • Καρδιολογική εξέταση(από 14 ετών και άνω, μετά από παραπομπή παιδιάτρου)

«Ευχόμαστε σε όλες τις μαθήτριες και τους μαθητές μια καλή και υγιή σχολική χρονιά στα σχολεία της πόλης μας! Προσκαλούμε τους γονείς  των παιδιών να προγραμματίσουν εντελώς δωρεάν σειρά ιατρικών εξετάσεων στα Δημοτικά μας Ιατρεία σε 4 Δημοτικές Κοινότητες μέσα από τις σταθερά παρεχόμενες ιατρικές υπηρεσίες μας. Από τις 13 Σεπτεμβρίου μάλιστα οι κάτοικοι της 3ης Κοινότητας θα έχουν τη δυνατότητα να επισκέπτονται το νέο Πολυδύναμο Κέντρο - Δημοτικό Ιατρείο Πετραλώνων στην οδό Πειραιώς 108», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Δημόσιας Υγείας και Δημοτικών Ιατρείων, Μανόλης Καλαμπόκας.

Ενδεικτικά μερικές από τις υπηρεσίες κάθε ειδικότητας:

  • Παιδίατρος: Κλινική εξέταση, προληπτικός προ-συμπτωματικός έλεγχος βρεφών και παιδιών, εμβολιασμός σύμφωνα με Ε.Π.Ε. , ατομικό δελτίο υγείας μαθητή, ιατρική βεβαίωση συμμετοχής σε αθλητικές δραστηριότητες, ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τακτική παιδιατρική παρακολούθηση και συμβουλευτική.
  • Οδοντίατρος: Σφραγίσματα, θεραπεία ουλίτιδας, φθορίωση δοντιών, προληπτικές αποκαταστάσεις σε παιδιά (καλύψεις οπών και σχισμών), ηλεκτρονική συνταγογράφηση, εκμάθηση στοματικής υγιεινής.
  • Οφθαλμίατρος: Κλινική εξέταση, έλεγχος οπτικής οξύτητας, συνταγογράφηση  γυαλιών, ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
  • Καρδιολόγος: Κλινική εξέταση, ηλεκτροκαρδιογράφημα, προληπτικός προ-συμπτωματικός έλεγχος, ιατρική βεβαίωση συμμετοχής σε αθλητικές δραστηριότητες, ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Για περισσότερες πληροφορίες και κλείσιμο ραντεβού, οι δημότες μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά με τα Δημοτικά Ιατρεία.

1ο Πολυδύναμο Κέντρο - Δημοτικό Ιατρείο – Καλφοπούλειο Υγειονομικό Κέντρο

Διεύθυνση: Σόλωνος 78, Αθήνα

Τηλέφωνο: 210 3626587

*Όλες οι ειδικότητες 

2ο Πολυδύναμο Κέντρο - Δημοτικό Ιατρείο Νέου Κόσμου

Διεύθυνση: Φανοσθένους και Φρειδερίκου Σμιθ

Τηλέφωνο: 210 9239865

*Όλες οι ειδικότητες 

6ο Πολυδύναμο Κέντρο - Δημοτικό Ιατρείο Κυψέλης

Διεύθυνση: Χανίων 4Β

Τηλέφωνο: 210 8836200

*Όλες οι ειδικότητες 

3ο Δημοτικό Ιατρείο Πετραλώνων

Διεύθυνση: Θεσσαλονίκης 48 & Ηρακλειδών(Από 13/9 το ιατρείο θα λειτουργεί ως Πολυδύναμο σε νέες εγκαταστάσεις στην οδό Πειραιώς 108)

Τηλέφωνο: 210 3427515

*Παιδίατρος και Οδοντίατρος

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νίκος Σταμπολίδης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: «κάποια στιγμή οι χώρες αισθάνονται την ανάγκη να υπηρετήσουν την αλήθεια»
Νίκος Σταμπολίδης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: «κάποια στιγμή οι χώρες αισθάνονται την ανάγκη να υπηρετήσουν την αλήθεια»

«Ένα πραγματικά συγκινητικό μουσείο το οποίο αγγίζει πολλές πτυχές της ανθρώπινης ζωής και δραστηριότητας στην αρχαιότητα»

Little Athens
Little Athens: Πώς θα είναι η νέα γειτονιά που χτίζεται στο Ελληνικό

Οι αρχιτέκτονες πίσω από την πρώτη οικιστική γειτονιά που θα παραδοθεί στο Ελληνικό, περιγράφουν τις προτάσεις τους για τα πρωτοποριακά συγκροτήματα κατοικιών που σχεδιάζονται

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.