Life in Athens

To City Vibes στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου

Η διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσεις για να τα δεις όλα και όσα πρέπει να ξέρεις για τον κήπο, την αρχιτεκτονική του και τις ιδιαίτερες γωνιές του

Γιώργος Πασπαράκης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Επιμέλεια: Γιώργος Πασπαράκης
Κάμερα: Δημήτρης Γεωργοσόπουλος
Μοντάζ: Δημήτρης Μουσχουλής

Ο κήπος του Προεδρικού Μεγάρου άνοιξε και πάλι για το κοινό και κάθε Κυριακή, εκτός αργιών, περιμένει τους επισκέπτες του από τις 10 το πρωί μέχρι τις 4 το μεσημέρι. Δεν χρειάζεται κράτηση για να μπείτε στον χώρο, το μόνο που χρειάζεται είναι να έχετε μαζί σας την ταυτότητά σας.

Την απόφαση να ανοίξει ο κήπος την πήρε η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου γιατί, όπως λέει η ίδια, ο «ανώτατος θεσμός της Δημοκρατίας έχει υποχρέωση να μην κρατά τους χώρους του Μεγάρου απροσπέλαστους στους πολίτες και προσβάσιμους μόνο στους επίσημους επισκέπτες». 

Στο παραπάνω βίντεο ο Γιώργος μας ξεναγεί και μας δείχνει τη διαδρομή που θα πρέπει να ακολουθήσουμε στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου για να τα δούμε όλα.

Εκτός από την τεράστια ποικιλία σε διάφορα είδη φυτών, καλλωπιστικών δέντρων και θάμνων , στον κήπο θα δείτε να αναζητούν την τροφή τους κοτσύφια, καρακάξες, σπουργίτια και χελώνες.

Με έκταση γύρω στα 25 στρέμματα ο κήπος δεν προσφέρει μόνο μια ανάσα δροσιάς αλλά και ένα έντονο άρωμα τέχνης. Μια υπαίθρια γλυπτοθήκη μας περιμένει να την εξερευνήσουμε με έργα της Ναταλίας Μελλά, του Κώστα Βαρώτσου, του Θοδωρή Παπαγιάννη και πολλών ακόμη.

Ο σχεδιασμός του κτιρίου όπου στεγάζεται το νυν Προεδρικό Μέγαρο έγινε από τον Γερμανό αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλερ, τον πανεπιστημιακό που άφησε μια πλούσια πολιτιστική κληρονομιά στην χώρα μας με έξοχα κτίριά του.

Την έναρξη λειτουργίας του κήπου για το κοινό πλαισίωσαν μουσικά σπουδαστές του Ωδείου Αθηνών, ενώ αναψυκτικά και παγωτά προσφέρθηκαν δωρεάν στους επισκέπτες. Η προσέλευση του κοινού ήταν τόσο μεγάλη που η ουρά για την είσοδο εκτεινόταν σε όλη τη Βασιλέως Γεωργίου. 

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, παρευρέθηκε στον κήπο του προεδρικού, την πρώτη μέρα που άνοιξε για το κοινό και συνομίλησε με τους παρευρισκόμενους και ιδιαίτερα με τους μικρούς επισκέπτες.

Περισσότερες πληροφορίες για τον κήπο, την αρχιτεκτονική του και τις ιδιαίτερες γωνιές του στο παραπάνω βίντεο.