Ελλαδα

10 πράγματα που δεν ξέρεις για τον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου

Οι πύλες του κήπου ανοίγουν για το κοινό από την Κυριακή 9 Οκτωβρίου

62222-137653.jpg
A.V. Team
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κήπος του Προεδρικού Μεγάρου.
© ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ/EUROKINISSI

Πληροφορίες για τον Κήπο του Προεδρικού Μεγάρου που ανοίγει για το κοινό από την Κυριακή 9 Οκτωβρίου και για κάθε Κυριακή

Των Μαριάννα Μανωλοπούλου, Ευτέρπη Μουζακίτη 

Από την Κυριακή 9 Οκτωβρίου και κάθε Κυριακή, ο κήπος του Προεδρικού Μεγάρου ανοίγει τις πύλες του και θα είναι επισκέψιμος για το κοινό, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Προεδρία της Δημοκρατίας νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης. Το Προεδρικό Μέγαρο καταλαμβάνει συνολική έκταση 27 περίπου στρεμμάτων, μεγάλο τμήμα της οποίας κατέχει ο κήπος και η είσοδος των πολιτών θα πραγματοποιείται από την οδό Βασιλέως Γεωργίου Β', αρ. 2.

Με αυτή την αφορμή λοιπόν, συγκεντρώσαμε δέκα πληροφορίες που ίσως δεν γνωρίζατε για τον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου.

  1. Στα μέσα του 19ου αιώνα, το χώρο αυτό καταλάμβανε ο λαχανόκηπος των Βασιλικών Ανακτόρων (η σημερινή Βουλή).
  2. Ο κήπος περιλαμβάνει περίπου 140 διαφορετικά είδη και ποικιλίες καλλωπιστικών δένδρων, θάμνων και αναρριχόμενων φυτών. Μερικά από τα φυτά είναι σπάνια είδη, ενώ πολλά από τα δέντρα- όπως για παράδειγμα, οι άριες και τα κυπαρίσσια- ξεπερνούν τον ένα αιώνα ζωής.
    Ο κήπος του Προεδρικού Μεγάρου.
    © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
  3. Αναλυτικά, ανάμεσα στα 140 είδη δέντρων, θάμνων και φυτών ανήκουν τα εξής:
     -δέντρα: δρυς χνοώδης, πλάτανος, γκίνγκο, ερυθρίνη, πεύκα, καζουαρίνα, εσπεριδοειδή (όλα τα είδη εκτός από περγαμόντο), φοίνικες, ελιές, χαρουπιές, φίκος ελάστικα, μουσμουλιά, κοκορεβυθιά, προύνος,
     -θάμνοι: ποώδη ταξός, ρούσκος, βερβερίδες, αγγελικές, βιβούρνα, δάφνες Απόλλωνος, λυγαριά, ιουστίτσια, τούγια, τεύκριο, ελαίαγνος, πικροδάφνη, πουρνάρι, υπέρικο, τριαντάφυλλα, πολύγαλα, άκανθας σελόσια, κλιβία, ασπιδίστρια, χλωρόφυτα, βίγκα,
     -αναρριχητικά: γλυστίνια, βιγνόνια ονυχωτή, βιγνόνια μεγανθής, βουκαμβίλια, πλουμπάγκο, αγιόκλημα, κίτρινο γιασεμί, κισσός,
      -εποχιακά: βιγόνια, σάλβια, έρωτας, κ.α.
  4. Στον κήπο υπάρχει μια υπαίθρια γλυπτοθήκη, καθώς εκτίθενται γλυπτά όπως ο «Γκάιντας» του Γιάννη Παππά, το «TEL-NEANT» του Γιώργου Ζογγολόπουλου, η «οικογένεια» της Ναταλίας Μελά και άλλα έργα των Παπαγιάννη και Βαρώτσου.
    Στιγμιότυπο από την δεξίωση για την 46η επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην χώρα,μετά τον τερματισμό της επτάχρονης δικτατορίας, Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020
    © ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
  5. Ο κήπος ακολουθεί ένα σχετικά αυστηρό γεωμετρικό σχέδιο γαλλικού ρυθμού. Για τον λόγο αυτό, συναντάει κανείς συμμετρικά παρτέρια χλόης και νησίδες εποχιακών ανθοφόρων φυτών. Τα αιωνόβια πλατάνια, οι φιλύρες, οι φοίνικες και τα κυπαρίσσια προς την οδό Ηρώδου Αττικού, μετριάζουν την αυστηρότητα της σύνθεσης.
  6. Ο κήπος του Προεδρικού Μεγάρου ανοίγει τις πύλες του μόνο σε εξαιρετικές περιστάσεις. Στις 24 Ιουλίου κάθε χρόνο, σε ανάμνηση της αποκατάστασης της Δημοκρατίας του 1974, ο/η εκάστοτε ΠτΔ παραχωρεί δεξίωση στον κήπο με καλεσμένους από την πολιτική, στρατιωτική και πνευματική ηγεσία της χώρας.
    Δεξίωση για την 48η Επέτειο της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας, στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου, Κυριακή 24 Ιουλίου 2022.
    Από την δεξίωση για την 48η Επέτειο της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας, στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου, Κυριακή 24 Ιουλίου 2022. © ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
  7. Περίπου 4000 άτομα μπορούσαν να φιλοξενηθούν στις ένδοξες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνταν πριν την οικονομική κρίση. 
  8. Το προεδρικό μέγαρο, ή αλλιώς «Ανακτόρου του Διαδόχου», όπως έγινε γνωστό το κτίριο, ανατέθηκε στον Ερνέστο Τσίλλερ και τον σχεδιασμό του κήπου ανέλαβε το γραφείο του.
    Κήπος του Προεδρικού Μεγάρου.
    ©EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
  9. Η επιλογή των φυτών έγινε από ‘Ελληνα ειδικό για να μην επαναληφθεί το λάθος του κηποτεχνικού Σμάρατ στο βασιλικό κήπο, ο οποίος τοποθέτησε πληθώρα ξένων καλλωπιστικών φυτών που δεν ευδοκίμησαν λόγω κλίματος.
    Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
    Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.© Eurokinissi
  10. Πλούσια είναι και η πανίδα του κήπου. Κοτσύφια, καρακάξες, σπουργίτια, χελώνες αναζητούν την τροφή τους καθημερινά στον κήπο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ