Life in Athens

14 πάρκα και ανοιχτοί χώροι στην Αθήνα για σωματική άσκηση

Πού θα πας όταν στέλνεις τον κωδικό 6 στο 13033;

4669-35224.jpg
Τάκης Σκριβάνος
ΤΕΥΧΟΣ 763
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εθνικός Κήπος
Εθνικός Κήπος ©Θανάσης Καρατζάς

Οι διαδρομές σε πάρκα και ανοιχτούς χώρους στην Αθήνα για σωματική άσκηση με τον κωδικό 6 στο 13033.

Σύμφωνα με ενημέρωση από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (2131510932), η χρήση μάσκας δεν είναι απαραίτητη στο τρέξιμο και στην ποδηλασία, όταν αυτή γίνεται με σκοπό την άθληση. Το περπάτημα είναι ένα εν πολλοίς αδιευκρίνιστο σημείο. Σε επικοινωνία μας με τη ΓΓΠΠ, αναφέρθηκε ότι όταν πρόκειται για αθλητικό περπάτημα, με την ανάλογη περιβολή και προσπάθεια, δεν χρειάζεται μάσκα, καθώς δυσκολεύει την αναπνοή. Η μετάβαση από δήμο σε δήμο με σκοπό την άσκηση δεν απαγορεύεται εάν γίνεται με τα πόδια (π.χ. τρέξιμο) αν και υπάρχει σύσταση η άσκηση να γίνεται εντός των ορίων του δήμου διαμονής. Για τους χειμερινούς κολυμβητές, η μετακίνηση με ΙΧ επιτρέπεται, αρκεί να γίνεται στην πιο κοντινή παραλία κατάλληλη για κολύμβηση.

Λόφος Λυκαβηττού
Αγαπημένος περίπατος των Αθηναίων που ζουν στις περιοχές Κολωνάκι, Εξάρχεια, Αμπελόκηπους αλλά και πιο μακριά. Τα περιμετρικά του μονοπάτια από τη βάση προς την κορυφή του λόφου είναι ιδανικά για τρέξιμο ή περπάτημα με διάφορους βαθμούς δυσκολίας και άπειρες εναλλαγές ανάμεσα στα πυκνά δέντρα και στην φανταστική θέα όσο ανεβαίνεις. Μειονέκτημα του η εγκατάλειψη από το Δήμο, δεν έκαναν ποτέ όσα εξήγγειλαν κι έτσι βλέπεις παντού σπασμένα παγκάκια και κάδους. Παρόλα αυτά ο περιμετρικός περίπατος των 2,8 km περίπου σε αποζημιώνει με την φυσική του ομορφιά.

Άλσος Νέας Σμύρνης 
Το εμβληματικό άλσος της Νέας Σμύρνης, το οποίο θέλει μια φροντίδα, καθώς το έδαφος έχει διαβρωθεί από τη βροχή και είναι πολύ σκληρό, έχει μια μεγάλη περιμετρική διαδρομή 800 μέτρων, και άλλες τρεις μικρότερες, από 400 έως 500 μέτρα (η τελευταία στο κέντρο του άλσους). Ανοιχτό από την ανατολή του ηλίου έως τις 17.00 (2109336933).

Πεδίον του Άρεως
Ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα της πόλης, με πραγματικά αμέτρητους συνδυασμούς διαδρομών για τρέξιμο και περπάτημα, κάτω από το πράσινο. Στα μειονεκτήματά του ότι ο φωτισμός δεν είναι επαρκής σε όλα τα σημεία, οπότε καλύτερα να προτιμήσετε να το επισκεφθείτε όσο είναι ακόμα ημέρα. Extra tip: Από τη σελίδα στο Facebook Επιμένουμε πεδίο του Άρεως μπορείτε να ενημερώνεστε για τις δράσεις των κατοίκων της περιοχής και των επισκεπτών του. Ανοιχτό από τις 6 το πρωί έως τις 20.30.

Φλοίσβος 
Αγαπημένη διαδρομή για τους κατοίκους των νοτίων προαστίων,  για τρέξιμο, περπάτημα και ποδήλατο, με μεγάλο πλεονέκτημα το ότι βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα. Ενδεικτικά, από την είσοδο έως τη στάση Έδεμ η απόσταση είναι δυόμιση χιλιόμετρα. Έως τις 20.30 (2109871000).  

Πάρκο Σταύρος Νιάρχος 
Πόλο έλξης για περιπατητές και δρομείς αποτελεί και στην περίοδο της πανδημίας το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, όπου, ειδικά, με το φως της ημέρας, θα χαρείτε τα κυπαρίσσια, τις δάφνες, τις χαρουπιές, τα αρωματικά φυτά, στα 210 στρέμματα στα οποία εκτείνεται. Επίσης, λειτουργεί και ο στίβος, ο οποίος βρίσκεται Ηρακλέους και Ευριπίδου. Ανοιχτά από την ανατολή του ηλίου έως τις 20.30 (2168091000). 

Εθνικός Κήπος 
Με 160 καταπράσινα στρέμματα (μαζί με το Ζάππειο), ο Εθνικός Κήπος έχει πάρα πολλά μονοπάτια με χώμα, για περπάτημα και τρέξιμο. Μεγάλη και η ποικιλία των διαδρομών, ενώ δεν λείπουν και κάποιες καλές ανηφόρες για μεγαλύτερη ένταση. Ανοιχτό από την ανατολή του ηλίου έως τις 17.00 (στη συνέχεια όμως μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τα μεγάλα πεζοδρόμια περιμετρικά) (2107215019). 

Εθνικό Κέντρο Νεότητας Αγίου Κοσμά 
Ο Άγιος Κοσμάς λειτουργεί, τόσο για τρέξιμο όσο και για ποδήλατο, στη διάρκεια της πανδημίας, όχι όμως ο στίβος. Θα χρειαστεί να αφήσετε τα στοιχεία σας στην είσοδο, δηλαδή ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κλπ. Από τις 7 το πρωί έως τις 20.30. Ελληνικό, έναντι του παλαιού αεροδρομίου, 2168002601. 

Καβούρι 
Ιδανικός χώρος για τρέξιμο δίπλα στη θάλασσα και πολλές φορές στα πεύκα, αν δεν σας ενοχλεί η άσφαλτος και το πλακόστρωτο. Η διαδρομή από το ξενοδοχείο Divani μέχρι και το Μεγάλο Καβούρι είναι όλη παραθαλάσσια, ενώ οι επιλογές στο παραλιακό μέτωπο συνεχίζονται προς τη Βουλιαγμένη και τον Αστέρα.

Άνδρας τρέχει μέσα στο Δημοτικό Άλσος Αιγάλεω (Μπαρουτάδικο)
Δημοτικό Άλσος Αιγάλεω (Μπαρουτάδικο) ©Θανάσης Καρατζάς

Δημοτικό Άλσος Αιγάλεω (Μπαρουτάδικο) 
Η λύση για όσους κατοικούν στα δυτικά προάστια είναι το γνωστό Μπαρουτάδικο, τόσο για τρέξιμο όσο και για πεζοπορία. Η απόσταση από την είσοδο από την Ιερά Οδό μέχρι την πόρτα των ΤΕΙ είναι ένα χιλιόμετρο, ενώ περιμετρικά ολόκληρου του πάρκου 3,3 χλμ. Είναι ανοιχτό από το πρωί έως τις 20.30, απαγορεύεται η είσοδος στα αυτοκίνητα (2105312731). 

Αττικό Άλσος 
Το Αττικό Άλσος, στα Τουρκοβούνια, με 550 στρέμματα στρέμματα, είναι επίσης μια πολύ καλή επιλογή για όσους μένουν κοντά. Η μεγάλη κυκλική διαδρομή σε κάποια σημεία της έχει ωραία θέα στην πόλη, ενώ για τους σκληροπυρηνικούς υπάρχει και μια μεγάλη ανηφόρα για διαλειμματική άσκηση. Ανοιχτό από την ανατολή έως τις 20.30 (2106980476)

Άλσος Βεΐκου 
Στο Γαλάτσι, πολύ κοντά στο Αττικό Άλσος, το Άλσος Βεΐκου προτιμάται γενικώς τόσο από δρομείς όσο και από περιπατητές, μιας και είναι περισσότερο οργανωμένο. Οι υποδομές (υπαίθριο γυμναστήριο κ.λπ.), βέβαια, τώρα δεν λειτουργούν, όπως και παντού, λόγω της πανδημίας, ωστόσο οι καταπράσινες διαδρομές ανάμεσα στα 217 στρέμματα του άλσους σας περιμένουν εκεί. Ανοιχτό από την ανατολή έως τις 20.30. 

Κτήμα Συγγρού 
Ή Άλσος ή Δάσος Συγγρού. Επί της Λεωφόρου Κηφισίας, στα σύνορα των δήμων Κηφισιάς, Αμαρουσίου και Μελισσίων, το απέραντο αυτό πάρκο των περίπου 950 στρεμμάτων είναι γεμάτο πεύκα και πράσινο. Πολλές διαδρομές, με ανηφόρες και κατηφόρες, να θυμάστε ότι το νότιο τμήμα του είναι περισσότερο flat. Από την ανατολή του ηλίου έως τις 20.30 (2108066319). 

Υμηττός 
Ιδανικό σημείο για δρομείς, πεζοπόρους και mountain bike, με ασφάλτινες διαδρομές αλλά και μονοπάτια πολλά από τα οποία έχουν ταμπέλες που αναγράφουν την απόστασή τους. Αναζητήστε στο Ίντερνετ το σημείο Διχάλα, στην περιοχή του Παπάγου, απ’ όπου ξεκινούν κλασικές δρομικές διαδρομές ή, αν είστε πιο μαθημένοι σε αυτά, την «ανάβαση του Τρελού», μια απαιτητική ανηφορική διαδρομή μήκους 12 χλμ.

Πάρνηθα 
Ορεινό τρέξιμο, αναρρίχηση, πεζοπορία, mountain bike, τα πάντα μπορεί να κάνει κανείς στην Πάρνηθα, το εκπληκτικό αυτό βουνό της Αττικής με τις 16 κορυφές (η ψηλότερη είναι η Καραβόλα 1.413μ.), χαράδρες, ρεματιές και οροπέδια. Εύκολη διαδρομή στην Πάρνηθα δεν υπάρχει λόγω των κλίσεων, ωστόσο αξίζει κανείς να την επισκεφθεί, μαζί με τους εκατοντάδες Αθηναίους που το κάνουν ιδίως κάθε Σαββατοκύριακο. Πολλές διαδρομές μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της εθελοντικής ομάδας parnitha.org  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ