Life in Athens

Εσύ ήξερες ότι στην Αθήνα γίνονται μαθήματα skateboarding;

Στην Καλλιθέα, τα μαθήματα Skateboarding κάνουν θραύση!

1238923_217290008467464_250417658_n.jpg
Billy Gee
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
skate-kallithea-mathimata-2.jpg

Ο Δημήτρης Ζόγκαρης και ο Πάνος Τζιράκης κάνουν μαθήματα skateboarding στον Αθλητικό Όμιλο του Έσπερου Καλλιθέας.

Μια αρκετά ενδιαφέρουσα πληροφορία έφτασε στα αυτιά μου για την κοινότητα του skateboarding. Μερικούς μήνες τώρα έχουν ξεκινήσει τα μαθήματα skateboarding υπό την αιγίδα του Αθλητικού ομίλου Έσπερος Καλλιθέας. Ήρθα σε επαφή με τους αρμόδιους μιλώντας μαζί τους για την συγκεκριμένη πρωτοβουλία που πήραν και παρακολούθησα από κοντά το skate school μάθημα από τον skateboarder Δημήτρη Ζόγκαρη.

Μαθήματα Skateboarding στον Έσπερο Καλλιθέας.

Τα νέα ταλέντα που εντοπίζονται στο οπτικό μας πεδίο είναι πολλά και οι προπονητές συστήθηκαν στην Athens Voice. O Δημήτρης Ζόγκαρης γεννήθηκε πριν 28 χρόνια στο Βανκούβερ και ασχολείται με το Skateboarding τα τελευταία 15 χρόνια, ενώ ο Πάνος Τζιράκης είναι γεννημένος το 1976 και ξεκίνησε από μικρη ηλικία την ενασχόληση με τα πατίνια και το Skateboarding από την Κοκκινιία όπου και μεγάλωσε. Κοινό τους χαρακτηριστικό η αγάπη για το Skateboarding και το αίσθημα να την μεταδώσουν στις νεότερες γενιές. Πώς όμως αυτή η ιδέα πήρε σάρκα και οστά στον Έσπερο Καλλιθέας;

Ποιοί παράγοντες έδρασαν στην ζωή σου με τέτοιο τρόπο ώστε να επιλέξεις να γίνεις skater;
Δημήτρης Ζόγκαρης (ΔΖ): Σαν έφηβος είχα μια δύσκολη περίοδο και αρκετά οικογενειακά ζητήματα υπήρχαν στο μυαλό μου για την ηλικία μου. Το Skate με κέρδισε σε μεγάλο βαθμό με αποτέλεσμα να με κάνει να σκεφτώ τρόπους που με βοήθησαν να ξεμπερδέψω το νήμα «προβλήματα στο σπίτι». Το skateboarding έχει βοηθήσει αρκετούς νέους ώστε να βρουν μέσω αυτού την ισορροπία του εαυτού τους. Με έκανε να το αγαπήσω και με την πάροδο του χρόνου σήμερα να είμαι 100% skater.

Πώς βλέπεις τα πράγματα στην Ελληνική-Ευρωπαϊκή σκηνή του skateboarding λίγο μετά  της βαριές χρονιές της κρίσης;
ΔZ:
Η εικόνα σήμερα είναι περισσότερο θετική νομίζω. Το αρνητικό κομμάτι έχει ξεπεραστεί κάπως. Το skateboarding πάντα ήταν η κουλτούρα που επιχειρηματικά σε κάθε επίπεδο άνοιγε τον δρόμο και οι υπόλοιπες κουλτούρες ακολουθούσαν. Σήμερα το πατίνι βρίσκετε παντού με πολλές μορφές και ειδικά στον χώρο της μόδας το skateboarding θέτει τις βάσεις για τα πάντα. Το δυνατότερο στοιχείο που θα μεγαλώσει περισσότερο την κουλτούρα αυτή είναι η Ολυμπιακοί Αγώνες που θα πραγματοποιηθούν φέτος για το street skateboarding.

Μαθήματα Skateboarding στον Έσπερο Καλλιθέας.

Ποιο ήταν το ερέθισμα να ενσωματώσεις το skateboarding κάτω από την φτερούγα του Έσπερου Καλλιθέας;
Πάνος Τζιράκης (ΠΤ): 
Η αλήθεια είναι πως στάθηκα πολύ τυχερός στη συγκεκριμένη περίπτωση. Η ανάγκη για τη συνέχιση της ουσιαστικής μου προσπάθειας για την ανάπτυξη των αγωνιστικών πατινιών και του skateboard με οδήγησε στην αναζήτηση για την στήριξη από κάποιων σύλλογων. Ευτυχώς  στην πορεία της αναζήτησης μου «έπεσα» πάνω στον Εσπερο Καλλιθέας, σύλλογο με μεγάλη ιστορία και αθλητικές κατακτήσεις, όπου με δέχτηκε με πολλή προθυμία αφού αντιλήφθηκε τις γόνιμες προθέσεις μου και τον αντίκτυπο που θα προκαλέσει στο μέλλον η αθλητική μου προσπάθεια. 

Πώς είναι η ανταπόκριση των γωνιών για την συγκεκριμένη κουλτούρα;
ΠΤ:
 Οι περισσότεροι γονείς είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν τα παιδιά τους να εξασκήσουν το άθλημα που αγαπούν και γι' αυτό το λόγο τα στηρίζουν συνεχώς, σε κάθε προπόνηση ή αθλητική διοργάνωση. Μάλιστα πολλοί γονείς των αθλητών μας, δείχνουν τέτοιο ενθουσιασμό για τη νέα αυτή κουλτούρα που δεν διστάζουν να τη δοκιμάσουν και οι ίδιοι. 

Μαθήματα Skateboarding στον Έσπερο Καλλιθέας.

Πες μας πώς έγινε η συνεργασία σου να ξεκινήσεις να κάνεις μαθήματα skateboard σε συνεργασία με τον Έσπερο Καλλιθέας;
ΔΖ:
Ο Πάνος Τζιράκης που είναι ο υπευθύνως στον Έσπερο για την ανάπτυξη των αγωνιστικών πατινιών και του skateboard, με βρήκε από το Instagram και κάναμε από εκεί μια πρώτη επαφή για να ξεκινήσουμε ένα τμήμα skateboard για τα νέα παιδιά. Το σκέφτηκα και μου άρεσε να μπορέσω να μεταδώσω την γνώση μου στα νέα παιδία!

Είναι σημαντικό ένα παιδί να γνωρίζει ότι  το 2020 όπως μπορείς να μάθεις Μπάσκετ μπορείς  να μάθεις και skate;
ΔΖ:
Τα πράγματα έχουν αλλάξει σε σχέση με παλαιότερα, τα παιδιά θέλουν να μάθουν skate. Γίνεται μια κουλτούρα που κερδίζει τους νέους σε κάθε επίπεδο. Πιστεύω ότι υπάρχει ενδιαφέρον χωρίς να φοβούνται αφού σήμερα με όποια δραστηριότητα εμπλακείς, θα έχει το ανάλογο τίμημα. Όταν υπάρχει μια ομάδα που μπορεί ένα μικρό παιδί να πάρει της πρώτες βάσεις είναι ό,τι καλύτερο.

Ο Έσπερος βλέπει κάποιο μελλοντικό πλάνο για το skateboarding  που είναι πλέον Ολυμπιακό Άθλημα;
ΠΤ:
Σίγουρα με την προσθήκη του στους Ολυμπιακούς Αγώνες, το skateboarding αλλά και τα αγωνιστικά πατίνια αναβαθμίζονται όσον αφορά τη δημοφιλία τους αλλά και τις μεθόδους προπόνησης. Πιστεύω λοιπόν πως το ενδιαφέρον του αθλητικού κοινού θα αυξηθεί και έτσι τα αθλήματα θα πάρουν τις διαστάσεις που τους αναλογούν.

Πιστεύεις ότι θα μπορούσε ο Έσπερος να αρχίσει να κοιτάζει το θέμα «Ολυμπιακοί Αγώνες», φέτος το καλοκαίρι όπου όλος ο κόσμος θα παρακολουθήσει για πρώτη φορά street skateboarding;
ΠΤ:
Ανάμεσα στους στόχους του συλλόγου μας είναι και η καλλιέργεια της αθλητικής δραστηριότητας του skateboarding και του Speed Skating, καθώς εκτιμούμε, όπως ανέφερα και προηγουμένως, πως η ανάπτυξη στη χώρα μας έχει προοπτικές και θα τύχει σημαντικού ενδιαφέροντος. Αφού λοιπόν σαν σύλλογος πρωτοπορούμε στον συγκεκριμένο τομέα, θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας θέτοντας υψηλούς αλλά εφικτούς στόχους όπως η συμμετοχή σε μελλοντικούς Ολυμπιακούς Αγώνες. 

Μαθήματα Skateboarding στον Έσπερο Καλλιθέας.

Το YouTube πιστεύεις ότι μπορεί να βοηθήσει ένα νέο παιδί να πάρει τις πρώτες βάσεις για να μάθει;
ΔΖ:
Το YouTube πλέον είναι μια βασική πλατφόρμα του διαδικτύου που δίνει τεράστια βοήθεια σε όλα τα είδη τέχνης. Ένας νέος μπορεί να μάθει τα πρώτα στάδια για το skate με το γνωστό τρόπο (how to) και μέρα με την μέρα να υπάρχει μια εξέλιξη. Το κάθε παιδί ενσωματώνει με διαφορετικό το skateboarding στην ζωή του.     

Πώς αντιμετωπίζουν σήμερα οι γονείς ότι το παιδί τους θέλει να γίνει skater;
ΔΖ:
Με εντυπωσιάζει το πόσο θετικοί είναι οι γονείς ως προς όλο αυτό! Στην αρχή μπορεί να υπάρχει φόβος και πολλές ερωτήσεις αλλά με την πάροδο του χρόνου ο φόβος φεύγει και το skate είναι πλέον κάτι νορμάλ για τους γονείς, πράγμα που είναι τρομερά σημαντικό.

Μαθήματα Skateboarding στον Έσπερο Καλλιθέας.

Μελλοντικά πιστεύεις ότι θα μεγαλώσει το διδακτικό κομμάτι;
ΠΤ:
Προς το παρόν η ομάδα μας απασχολεί δύο προπονητές με πτυχίο ΤΕΦΑΑ για τα αγωνιστικά πατίνια και έναν για το skateboarding. Αν και για την ώρα μπορούμε να αρκεστούμε στους τρεις αυτούς έμπειρους προπονητές μας, δεν αποκλείω το ενδεχόμενο να χρειαστούμε κι άλλους στο μέλλον εξαιτίας της ενδεχόμενης αύξησης του αριθμού των αθλητών. 

Ο Δήμος έχει σκοπό να φτιάξει κάποιον εξειδικευμένο χώρο για τους skaters;
ΔΖ:
Ο χώρος είναι το πιο σημαντικό για την κοινότητα μας. Έχουμε συζητήσει με τον Δήμο Καλλιθέας και πράγματι έχει στο πλάνο να δημιουργηθεί ένας χώρος για εμάς πράγμα που είναι αρκετά θεμιτό για την κουλτούρα σε όλα τα επίπεδα.  

Μαθήματα Skateboarding στον Έσπερο Καλλιθέας.

Τι πρέπει να κάνει κάποιος που ενδιαφέρεται να πάρει ένα χέρι βοηθείας για να σας ανακαλύψει;
ΔΖ:
Όλες οι πληροφορίες υπάρχουν στα Social Media του Έσπερου (Facebook & Instagram), ενώ όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να ρωτήσουν και στον δικό μου λογαριασμό και εγώ θα είμαι στη διάθεσή τους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ