Life in Athens

Λεωνίδας Γιαννακόπουλος: Το κόλπο είναι ότι δεν υπάρχει κόλπο

O εικαστικός που κάνει τους τοίχους πιο όμορφους μας ξεναγεί με βίντεο και εικόνες στην ομαδική έκθεση «6 ΕΞΗ*»

1238923_217290008467464_250417658_n.jpg
Billy Gee
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
6 ΕΞΗ* στην Πινακοθήκη Γ. Βογιατζόγλου

«6 ΕΞΗ*»: Ο Λεωνίδας Γιαννακόπουλος μιλά για την κοινή έκθεση στην Πινακοθήκη Γ. Βογιατζόγλου μαζί με τους Barba Dee, Γιώργο Π. Καβούνη, KEZ, Taxis και WD (Wild Drawing)

H ομαδική έκθεση «6 ΕΞΗ*» σας περιμένει έως και τις 29 Φεβρουαρίου στην Πινακοθήκη Γ. Βογιατζόγλου. Οι Barba Dee, Λεωνίδας Γιαννακόπουλος, Γιώργος Π. Καβούνης, KEZ, Taxis και WD (Wild Drawing), έχοντας κοινό σημείο αναφοράς τη δράση τους στο δημόσιο χώρο, δημιούργησαν μια in situ εικαστική εγκατάσταση στο Ατελιέ του ΚΤΙΡΙΟΥ 1, έναν χώρο της Πινακοθήκης που άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του στο κοινό.

Εστιάζοντας στη δημιουργική έξη των καλλιτεχνών, ως μια «παθολογική συμπεριφορά που επαναλαμβάνεται», στην έκθεση που οργάνωσε ο εικαστικός Λεωνίδας Γιαννακόπουλος, συναντάμε έξι διαφορετικές εγκαταστάσεις που περιέχουν τοιχογραφίες, ζωγραφικά έργα και γλυπτά, οι οποίες οριοθετούνται μεν χωρικά ως διαφορετικές ιστορίες των έξι εικαστικών, παράλληλα δε, αναπτύσσουν ένα διάλογο μεταξύ τους, που προέκυψε την περίοδο που οι καλλιτέχνες εργάστηκαν εκεί. Κι έτσι συντίθεται μια ευρύτερη εικαστική εγκατάσταση που μπορεί να εμπνεύσει απροσδιόριστο αριθμό αφηγήσεων.

Ο Λεωνίδας Γιαννακόπουλος, εικαστικός και street artist, με θητεία στον τομέα της χαρακτικής, γνωστός και από τη συμμετοχή του στην «Ελληνοφρένεια», μας έχει χαρίσει υπέροχα έργα στους δρόμους της πόλης αλλά και τα σχέδιά του στα εξώφυλλα της ATHENS VOICE. Με αφορμή αυτή την ιδιαίτερη εικαστική συνάντηση που συμβαίνει στην πόλη, μιλήσαμε μαζί του. 

Κάνε μας ένα σύντομο intro για τον Λεωνίδα και τη διαδρομή του…
Ξεκίνησα στα 14 μου να κάνω graffiti και μέχρι τα 21-22 ήταν το μόνο πράγμα που με ενδιέφερε να κάνω και γενικότερα στη ζωή μου. Σε εκείνη την περίοδο είναι που ανακάλυψα τον κόσμο των εικαστικών τεχνών και αποφάσισα ότι θέλω να ασχοληθώ πιο σοβαρά και να ακολουθήσω αντίστοιχες σπουδές. Πέρασα στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας όπου και αποφοίτησα με πτυχίο στη χαρακτική. Ξεκίνησα να συμμετέχω σε εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό από τη περίοδο των σπουδών μου, κυρίως με έργα ζωγραφικής και χαρακτικής. Από το 2016 και μετά, ένιωσα μεγάλη ανάγκη να επιστρέψω στις καλλιτεχνικές μου ρίζες. Έτσι ξεκίνησα πάλι σιγά σιγά να συμμετέχω σε street art φεστιβάλ στην Ελλάδα και να κάνω τοιχογραφίες στο δημόσιο χώρο. Πλέον η τοιχογραφία είναι από τα βασικά μέσα έκφρασής μου.

Leonidas Giannakopoulos WD

Ποιοι ήταν οι παράγοντες που δημιούργησαν την ανάγκη να οργανώσεις την έκθεση «6 ΕΞΗ*»
Ο κύριος Βογιατζόγλου, ιδιοκτήτης της ομώνυμης πινακοθήκης, με προσκάλεσε να οργανώσω μια έκθεση με καλλιτέχνες που εμπλέκονται με τη street art κουλτούρα. Με αφορμή την παραπάνω πρόσκληση κάλεσα τους WD, Dimitris Taxis, Barba dee, Kez και Γιώργο Καβούνη να συμμετάσχουν μαζί μου σε αυτή την έκθεση, πιστεύοντας ότι η καλλιτεχνική σύμπραξή μας θα δημιουργούσε μια πολύ δυνατή ενότητα έργων που συνομιλούν και επικοινωνούν μεταξύ τους έχοντας πολύ συχνά κοινές αναφορές.

Πόσο δύσκολο είναι να έχει κάποιος το ρόλο του curator ενώ ταυτόχρονα είναι και ο ίδιος καλλιτέχνης;
Δεν θεωρώ τον εαυτό μου curator. Κρίνοντας όμως από την εμπειρία αυτού του εγχειρήματος πιστεύω ότι είναι αρκετά δύσκολο να συντονίζεις μια έκθεση και ταυτόχρονα να συμμετέχεις ως καλλιτέχνης. Βρίσκω ότι είναι δύο πράγματα αρκετά διαφορετικά μεταξύ τους. Ευτυχώς στη συγκεκριμένη έκθεση είχα πολύ καλούς συνεργάτες όπου όλοι μας δουλέψαμε με πολύ αγάπη και συνέπεια για το καλύτερο αποτέλεσμα.

Leonidas Giannakopoulos

Είναι η πρώτη σου έκθεση που οργανώνεις ως curator;
Ναι. Είναι η πρώτη φορά που καλούμαι να οργανώσω μια έκθεση.

Με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή των καλλιτεχνών, πόσο δύσκολο ήταν για σένα να επιλέξεις ανάμεσα σε τόσους καλούς δημιουργούς;
Ένα βασικό κριτήριο για την επιλογή των καλλιτεχνών ήταν  να υπάρχει ομοιογένεια αλλά και ταυτόχρονα πολυφωνία. Σε πολύ μεγάλο βαθμό πιστεύω ότι τα έργα των συγκεκριμένων 6 καλλιτεχνών επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω αναφορών που είναι αναγνώσιμες σε πολλά επίπεδα. Ένα δεύτερο και πολύ βασικό κριτήριο ήταν η καλή επικοινωνία και ο σεβασμός μεταξύ των συμμετεχόντων, κυρίως ως προς τη κοινή συμβίωση κατά την διάρκεια της παραγωγής του έργου. Ήταν όντως αρκετά δύσκολη η επιλογή, καθώς υπάρχουν πολλοί ακόμα καλλιτέχνες που θα ήθελα να είναι μαζί μας σε αυτή την έκθεση, αλλά θα έπρεπε να έχουμε και τον τριπλάσιο χώρο τουλάχιστον!

Leonidas Giannakopoulos

Υπάρχει κάτι στο πίσω μέρος του μυαλού σου που θέλεις να περάσεις με τη συγκεκριμένη έκθεση;
Όχι, δεν θα το έλεγα, όλα πιστεύω ότι περνάνε μπροστά. Το κόλπο είναι, ότι δεν υπάρχει κόλπο!

Θεωρείς ότι η έκθεση υλοποίει κάποιο όραμά σου τόσο όσον αφορά την προσωπική σου δουλειά όσο και τον χώρο της street art;
Δεν είχα κάποιο προσωπικό όραμα. Πιστεύω ότι στην Ελλάδα με τόσους πολλούς καλούς καλλιτέχνες-street artists αργά ή γρήγορα θα γινόταν μια αντίστοιχη έκθεση. Νιώθω πολύ τυχερός και χαρούμενος που μου δόθηκε η ευκαιρία να οργανώσω αυτή την έκθεση και να είμαι μέρος της.

Leonidas Giannakopoulos

Ποιες πρακτικές δυσκολίες αντιμετώπισες, αν αντιμετώπισες, στην υλοποίηση και κατά την διάρκεια της έκθεσης;
Σε κάποιες στιγμές, μου ήταν αρκετά δύσκολο να συντονίζω  όλα τα πρακτικά θέματα της έκθεσης, και ταυτόχρονα να είμαι δημιουργικός και απόλυτα συγκεντρωμένος στο έργο μου. Όμως τόσο με την πολύ καλή συνεργασία με την πινακοθήκη Βογιατζόγλου, όσο και με την πολύτιμη συνεισφορά της Αλεξίας Παππά (βοηθός επιμελητή) όλα τα πράγματα έγιναν σωστά και με συνέπεια.

Leonidas Giannakopoulos

Θα ήθελες να δεις τον Λεωνίδα μελλοντικά τον αριθμό 6 να τον κάνει 26;
Θα ήθελα πολύ το 6\ΕΞΗ* να γίνει 26\ΕΞΗ* ,αλλά όχι απαραίτητα από τον Λεωνίδα ή όχι απαραίτητα μόνο από τον Λεωνίδα.

Last Words!
ΜΠΟΜΠΑ ΠΕΝΝΑ ΤΙΙΙΙΙ???

leonidas_giannakopoulos_exi_6-min.jpg

6 ΕΞΗ* Group Exhibition

Διάρκεια: 16 Δεκεμβρίου 2019 - 29 Φεβρουαρίου 2020
Ώρες Λειτουργίας: Πέμπτη - Παρασκευή 11:00-19:00
Σάββατο 11:00-15:00

Πινακοθήκη Γ. Βογιατζόγλου, ΚΤΙΡΙΟ 1
Ελευθερίου Βενιζέλου 63, Νέα Ιωνία
Επικοινωνία: 210 27 10 472, info@vogiatzogloucollection.gr

Με την υποστήριξη
Vogiatzoglou Architects & Engineers

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ