Life in Athens

Κάβα «Κυλλήνη» στο Βύρωνα, σπεύσατε (εικόνες)

Αλλά μην περιμένετε να βρείτε το τάδε σπέσιαλ ουίσκι

2642-204777.JPG
Δημήτρης Φύσσας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
3._iko_tis_makrozoias.jpg

Η κάβα «Κυλλήνη» βρίσκεται Νικηφορίδη 8, στο Βύρωνα, πολύ κοντά στην πλατεία Δεληολάνη / Μαρτάκη, σχεδόν στα όρια με το Παγκράτι. Οι γείτονες μού είπαν ότι την «τρέχει» ένας ηλικιωμένος κύριος, εγώ όμως την πέτυχα κλειστή.

Αρχικά, βλέπουμε μια συνολική, εξωτερική όψη του μαγαζιού, όπου πάνω αριστερά φαίνεται η διαφήμιση «Φέτα Χελμού» και πιο πάνω η παλιού τύπου ταμπέλα που διασώζει την ονομασία, καθώς και διάφορα χαρτιά και χαρτάκια που πλημμυρίζουν τη βιτρίνα (1). Πλησιάζοντας εμφανίζονται (κάπως δυσδιάκριτα) ράφια, μπουκάλια ή βάζα ποικίλου περιεχομένου και, τελικά, το τι γράφουν τα χαρτιά και τα χαρτάκια: είναι ένα αυτοσχέδιο ενοικιαστήριο (2), ορισμένες προτροπές για τη σημασία των προϊόντων και διαφημίσεις των εμπορευμάτων (που δεν είναι μόνο οινοπνευματώδη).

Εδώ μαθαίνουμε ποιο ακριβώς είναι το μυστικό της μακροζωίας (3) και τι έλεγαν οι αρχαίοι για το κρασί και το λαδάκι (4). Διαφημίζεται τσίπουρο, ρακί και κρασί Νεμέας (5), τρία είδη από «νάμα δικό μου», πάλι Νεμέας (6), κάποιο μοναστηριακό προϊόν από μοναστήρι που διέθετε το αναπόφευκτο «κρυφό» σχολειό το 1821 (7), ένα ημίγλυκο κρασί (8), μια μαυροδάφνη με διαχρονικά χριστουγεννιάτικα στολίδια (9), μέλι Κυθήρων, ακριβώς κάτω από τη μαυροδάφνη (10), αλλά και δυνατό ξύδι (11). Όλα χειρόγραφα, όλα παλιά, όλα ξεβαμμένα απ΄ τον καιρό.

Αν κρίνω από την εικόνα του ενοικιαστήριου, της βιτρίνας, των ραφιών, των εμπορευμάτων και των χειρόγραφων διαφημίσεων, το μαγαζί θα πρέπει να προσφέρεται προς ενοικίαση αρκετό διάστημα, ενώ τίποτα δε φαίνεται να έχει ανανεωθεί από- άγνωστο πότε. Ωστόσο, αν δεν έχετε απαίτηση από απαστράπτοντες χώρους ή ποτά από σπέσιαλ μάρκες / χρονιές κλπ, μπορεί ίσως να βρείτε εδώ κάτι απρόσμενο. Αν όχι σε κρασί, τότε σε ξίδι, λάδι ή μέλι.

Η αναφορά στο Χελμό και τη Νεμέα, αλλά και το γεγονός ότι πουλάει κρασί, δείχνουν ότι η ονομασία της κάβας προέρχεται μάλλον από το βουνό Κυλλήνη (Ζήρια) της Κορινθίας, παρά από το χωριό Κυλλήνη (Γλαρέντζα) Ηλείας.

Φωτογραφίες: Δημήτρης Φύσσας (Μάρτης του 2018).

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Χαμίντ φέρνει την ιρανική παράδοση του χαλιού στη Νέα Ιωνία
Από το Ιράν στη Νέα Ιωνία – Ο Χαμίντ διηγείται τη ζωή του και μιλά για την τέχνη του χειροποίητου χαλιού

«Ανήκω στην έβδομη γενιά της οικογένειάς μου που ασχολείται με τα χαλιά. Σκέψου ότι το πατρικό όνομα της μητέρας μου σημαίνει «χαλιτζής».

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY