Life in Athens

Χριστούγεννα στο Άσυλο Ανιάτων

Μας περιμένουν για μία γιορτή χαράς στις 17 και 18 Δεκεμβρίου με έκθεση, bazaar, λιχουδιές και πολλές εκπλήξεις

125052-280643.jpg
Έλενα Ντάκουλα
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
333264-691250.jpg
Θανάσης Καρατζάς

«Χριστούγεννα, παιδί μου, είναι η αγάπη εν δράσει. Κάθε φορά που αγαπάμε, κάθε φορά που δίνουμε, είναι Χριστούγεννα». Dale Evans Rogers

Το επόμενο Σαββατοκύριακο 17 και 18 Δεκεμβρίου από τις 10:30 έως τις 18:30 οι πόρτες του Ασύλου Ανιάτων θα είναι διάπλατα ανοικτές και θα μας περιμένουν για μία γιορτή που θα μοιράσει απλόχερα χαρά και θα ζεστάνει τις καρδιές.

Χριστούγεννα στο Άσυλο Ανιάτων

Με γνώμονα την αγάπη, την ευαισθησία και την επιθυμία συνεισφοράς στον συνάνθρωπο πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά πέρσι τέτοια εποχή, μία  ιδιαίτερη  και πολύ πετυχημένη χριστουγεννιάτικη εκδήλωση για τους περιθαλπόμενους του Ασύλου Ανιάτων, στην Κυψέλη.

Το μεγαλείο του εθελοντισμού έκανε το θαύμα του και αποτυπώθηκε ανεξίτηλα όχι μόνο στην επιφάνεια των τοίχων των διαδρόμων του Ασύλου, όπου γνωστοί ζωγράφοι ομόρφυναν με τα έργα τους,  αλλά και στις καρδιές των ασθενών, οι οποίοι συνεπαρμένοι από το αποτέλεσμα  παρακαλούσαν  τους καλλιτέχνες να διακοσμήσουν και τους τοίχους των θαλάμων τους. 

Χριστούγεννα στο Άσυλο Ανιάτων

Η επιθυμία τους έγινε πραγματικότητα και φέτος, όπου οι εικαστικές παρεμβάσεις άρχισαν από νωρίς με συμμετοχή ακόμη περισσότερων καλλιτεχνών οι οποίοι ανταποκρίθηκαν άμεσα και πρόθυμα στο κάλεσμα της Ίριδας Κρητικού, «ψυχή» και γενική συντονίστρια της εκδήλωσης,  σε συνεργασία με την Διεύθυνση του Ασύλου.   

Οι ώρες που πέρασαν οι καλλιτέχνες εκεί, με ενθουσιώδεις θεατές, τους τροφίμους του Ασύλου, να μην μπορούν κρύψουν την χαρά τους βλέποντας τους τοίχους να «μεταμορφώνονται»,  κάνοντας  σαν μικρά παιδιά που τους χάρισαν ένα όμορφο παιχνίδι, τα χάδια, τα χαμόγελα, οι αγκαλιές  που εισέπραξαν απ’ αυτούς, σαν ένδειξη της αγάπης και ευγνωμοσύνης τους ήταν για όλους η καλύτερη ανταμοιβή και μία ανεπανάληπτη εμπειρία ζωής.

Χριστούγεννα στο Άσυλο Ανιάτων

Εκτός από το bazaar  με τα χειροτεχνήματα των περιθαλπομένων, στολίδια, γλυκίσματα, και vintage αντικείμενα, ένα πολύ πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα περιμένει τους ασθενείς  και τους επισκέπτες με την τέχνη να κυριαρχεί παντού. 

Καταξιωμένοι καλλιτέχνες από τον χώρο της ζωγραφικής και της μουσικής, συγγραφείς, ειδικοί θεραπευτές, μαθητές λυκείου, πολιτιστικοί φορείς, εθελοντές  έχουν όλοι μαζί ενώσει τις δυνάμεις τους ώστε να προσφέρουν ένα διήμερο χαράς, αγάπης και ελπίδας στους συνανθρώπους μας στους οποίους η ζωή έχει δείξει το σκληρό της πρόσωπο. 

Χριστούγεννα στο Άσυλο Ανιάτων

Έργα ζωγραφικής θα στολίσουν τους τοίχους, μελωδίες από  γνωστά κομμάτια όπερας, χριστουγεννιάτικα κάλαντα, τραγούδια της παλιάς Αθήνας θα πλημμυρίσουν τους χώρους του Ασύλου, ειδικές προβολές ταινιών κινούμενων σχεδίων θα διασκεδάσουν τους θεατές, με σκοπό  να τους κάνουν να ξεχάσουν τη μοναξιά, την αρρώστια και τα προβλήματά τους.

Η Ιστορία

Λίγα λόγια για την ιστορία και τη λειτουργία του Ασύλου Ανιάτων, ενός  από τα πιο παλαιά κοινωφελή μη κερδοσκοπικά φιλανθρωπικά σωματεία (1893).

Το κτήριο στο οποίο στεγάζεται οικοδομήθηκε το 1831 από τον φιλέλληνα βρετανό ναύαρχο Sir Pulteney Malcolm, με αρχιτέκτονες τον Στ. Κλεάνθη και τον Ε. Σάουμπερτ.

Φιλοξενεί  περίπου 200 άτομα η πάθηση των οποίων  είναι ανίατη (παραπληγία, τετραπληγία, εγκεφαλοπάθεια, σκλήρυνση κατά πλάκας, κά) και τα καθιστά ανίκανα να αυτοεξυπηρετηθούν. Τους παρέχεται, εκτός από τη στέγη και τροφή αυξημένη ιατρική, φαρμακευτική και νοσηλευτική φροντίδα από έμπειρο προσωπικό των 100 ατόμων που μαζί με εθελοντές δίνουν καθημερινό αγώνα για ν' αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις των ασθενών αλλά και του Ιδρύματος γενικότερα.

Χριστούγεννα στο Άσυλο Ανιάτων

Τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει στις μέρες μας το Άσυλο Ανιάτων είναι πολλά και δύσκολα. Αποτέλεσμα αυτών είναι ότι, ενώ μπορεί να φιλοξενήσει 450 άτομα, δεν έχει την δυνατότητα να καλύψει τα έξοδα και γι' αυτό το λόγο τα άτομα που μένουν τώρα σ' αυτό είναι κατά πολύ λιγότερα.

Χορηγοί, οι οποίοι όμως με τη πάροδο του χρόνου ελαττώνονται, και ευαισθητοποιημένοι πολίτες στηρίζουν το έργο του Ασύλου. Μεγάλη είναι η συνεισφορά της εκκλησίας η οποία προσφέρει το καθημερινό μεσημεριανό γεύμα. Αλλά μόνο αυτά, δεν αρκούν.

Χριστούγεννα στο Άσυλο Ανιάτων

Και πριν τελειώσω αυτό το άρθρο, θα ήθελα να καταθέσω την προσωπική μου εμπειρία από την πρώτη μου επίσκεψη στο 1 Άσυλο Ανιάτων. Ομολογώ ότι στην αρχή ήμουνα κάπως μαγκωμένη. Η ανημποριά και ο ανθρώπινος πόνος είναι κάτι που δύσκολα γίνονται  αποδεκτά και συχνά είναι πιο εύκολο να κάνουμε ότι δεν τα βλέπουμε γιατί δεν θέλουμε να στενοχωρηθούμε.  Κι όμως, μετά από λίγα βήματα μέσα στους πεντακάθαρους, φωτεινούς χώρους, μετά την συνάντηση με αρκετούς ανθρώπους που μένουν εκεί μέσα συνειδητοποίησα ότι όλες αυτές οι σκέψεις ήταν άνευ σημασίας και οι φόβοι μου άνευ ουσίας.  Ο κάθε ασθενής  κουβαλάει τη δική του πονεμένη ιστορία και παλεύει καθημερινά  με το σοβαρό πρόβλημά της υγείας  του, αλλά για κάποιο περίεργο λόγο το κλίμα εκεί μέσα δεν είναι «βαρύ». Τα χαμόγελά τους, ο εγκάρδιος χαιρετισμός τους σε άτομα που είναι συχνοί επισκέπτες/εθελοντές, η παιδικότητα αλλά και η ευγνωμοσύνη  που διακρίνεται στα βλέμματά τους με συγκίνησαν αφάνταστα και με έκαναν να σκεφτώ με πόσα ανούσια θέματα μας έχει αναγκάσει η πραγματικότητα ν' ασχολούμαστε και να παραμελούμε  το βασικότερο. Την ανθρωπιά, την έγνοια για τον  συνάνθρωπο.


Info: Αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων καθώς και τα ονόματα των καλλιτεχνών και των πολιτιστικών φορέων. Η ATHENS VOICE είναι χορηγός επικοινωνίας

Σάββατο 17 & Κυριακή 18  Δεκεμβρίου 2016

Ώρες λειτουργίας: 10:30 -18:30

(Αγίας Ζώνης 39, Κυψέλη)

Γενικός συντονισμός: Ίρις Κρητικού και Άσυλο Ανιάτων

Συντονισμός bazaar: Βίκυ Νταλακώστα Μπράνη

Εικαστική έκθεση με θέμα: «Χριστούγεννα στο Άσυλο Ανιάτων»

Συμμετέχουν οι:

Άννα Αμπαριώτου, Ελέσα Αντύπα, Νεκτάριος Αποσπόρης, Άννα Αχιλλέως, Κάτια Βαρβάκη, Μάριος Βουτσινάς, Ειρήνη Βογιατζή, Μαίρη Γαλάνη-Κρητικού, Μαρία Γεννιτσαρίου, Ανδρέας Γεωργιάδης, Δημήτρης Γιαννέλος, Όλγα Γουλανδρή, Αναστασία Δάλμα, Τίνα Δανόν, Δικαία Δεσποτάκη, Μαρία Διακοδημητρίου, Τάνια Δημητρακοπούλου, Φραγκίσκος Δουκάκης, Κωνσταντίνος  Έσσλιν, Αλεξία Ευσταθοπούλου, Σταυρούλα Καζιάλε, Αννίτα Καλημέρη, Μηνάς Καμπιτάκης, Βούλα Καραμπατζάκη, Γεωργία Κοκκίνη, Ίρις Κρητικού, Δήμητρα Κωνσταντινίδη, Μαρία Κώτσου, Αλίνα Μάτσα, Στέλλα Μελετοπούλου, Χαρίτων Μπεκιάρης, Γεωργία Μπλιάτσου, Ρούλη Μπούα, Ρόιλα Μπουζέα, Φωτεινή Οθωναίου, Γεύσω Παπαδάκη, Μαίρη Παππά, Μαρία Πάστρα, Άντζελα Πετροχείλου, Μυρτώ Παρταμάνη, Γιώργος Σαλταφέρος, Βασίλης Σελιμάς, Χριστίνα Σημαντήρα, Αντωνία Σιμάτου, Μαρίνα Στελλάτου, Ζέφη Συριβλή, Βάσω Τρίγκα, Αντώνης Τσακίρης, Βιργινία Φιλιππούση, Πάβλος Χαμπίδης, Αθηνά Χατζή, Πένυ Χονδρογιάννη & Σάντρα Χρήστου.

Επιμέλεια έκθεσης: Ίρις Κρητικού

Χριστούγεννα στο Άσυλο Ανιάτων

ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

11.00, Συναυλία στο Εντευκτήριο: με την ευγενική συμμετοχή των σολίστ της ΕΘΝΙΚΗΣ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ. Οι: Λυδία Αγγελοπούλου (μέτζο σοπράνο), Δέσποινα Σκαρλάτου (σοπράνο), Σταμάτης Μπερής (τενόρος), Γιάννης Χριστόπουλος (τενόρος), Αχιλλέας Μπερής (βιολί), Βενιαμίν Χατζηκουμπάρογλου (πιάνο) ερμηνεύουν γνωστά κομμάτια από όπερες, ελληνικές οπερέτες, και αξέχαστα ελληνικά τραγούδια

12.30, Άγγελοι της Χαράς: τραγουδούν με τους περιθαλπόμενους του νοσηλευτηρίου τραγούδια της παλιάς Αθήνας.

 13.00: περιήγηση στο Άσυλο Ανιάτων και στις εκθέσεις των καλλιτεχνών με το «Κάθε Σάββατο στην Αθήνα».

14.30 στο Εντευκτήριο: ομαδικό πρόγραμμα Refeel\ Breath Mastery & Sound Therapy με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Το πρόγραμμα αυτό συνδυάζει την Aναπνοή με τον Ήχο, τα οποία είναι δύο εξαιρετικά πολύτιμα θεραπευτικά εργαλεία που συμβάλουν καθοριστικά στη χαλάρωση, τη διάθεση, την υγεία, την ενέργεια με άμεσα ορατά αποτελέσματα.

Ιδρυτής και συντονιστής του προγράμματος Refeel\ Breath Mastery & Sound Therapy είναι η Κατερίνα Αγγελοπούλου.

16.30 στο Εντευκτήριο: Οι Μιχάλης και Παντελής Καλογεράκης μας ξεναγούν στην μελοποιημένη ποίηση, με αφορμή την πρόσφατη κυκλοφορία του πρώτου τους άλμπουμ “Προσωπικό” που εκδόθηκε από τη Μικρή Άρκτο.

Χριστούγεννα στο Άσυλο Ανιάτων

ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

11:00 στο Εντευκτήριο: Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και το Διεθνές Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων Animasyros, συμμετέχουν στο Χριστουγεννιάτικο διήμερο εκδηλώσεων στο Άσυλο Ανιάτων, διοργανώνοντας ειδικές προβολές ταινιών κινουμένων σχεδίων για τους περιθαλπόμενους από το αρχείο του Φεστιβάλ καθώς και ταινίες που έχουν δημιουργηθεί στο πλαίσιο εκπαιδευτικών δράσεων του Animasyros και έχουν πραγματοποιηθεί, με την υποστήριξη της Στέγης τα δύο τελευταία χρόνια. Μεταξύ άλλων θα προβληθούν η βραβευμένη με το βραβείο καλύτερης φοιτητικής ταινίας του Φεστιβάλ το 2014 My stuffed granny της Έφης Παππά που πραγματεύεται με αισιοδοξία ένα δύσκολο θέμα για την κρίση που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα, δίνοντας ένα μήνυμα ελπίδας, η ταινία Πρωινή Βόλτα, των Μαρία Δούνη & Ηλέκτρα Φωτοπούλου που μας παίρνει από το χέρι και μας γνωρίζει την Αθήνα και η ταινία Etoile Polaire (Πολικός Αστέρας) της Ιλάειρας Μισιρλιάδη, η οποία μας δείχνει τις αγωνιώδεις και κωμικές προσπάθειες μια πολικής αρκούδας που θέλει να γίνει μπαλαρίνα. 

11.30: οι μαθητές Λυκείου Σίντα Φράγκου (vocals)  & Πέτρος Πετρίδης (κιθάρα), ερμηνεύουν χριστουγεννιάτικα και άλλα αγαπημένα τραγούδια για τους ασθενείς και τους επισκέπτες του Ιδρύματος.

12.30: Παρουσίαση του βιβλίου του συγγραφέα-εκπαιδευτικού Βαγγέλη Ηλιόπουλου «Μεγαλώνω τη γιαγιά μου», με ζωγραφική της Κάτιας Βαρβάκη (Εκδόσεις: Παιδική Νομική Βιβλιοθήκη, Σειρά: Μικρά Βήματα για Μεγάλους Δρόμους). Μια γιαγιά και ένας εγγονός διαβάζουν πώς, όπως προχωρά η ζωή αλλάζουν ρόλους, χτίζοντας μια σχέση που θα κρατήσει για πάντα.

16:00: στο Νοσηλευτήριο του Α.Α. Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και το Διεθνές Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων Animasyros κάνουν μια επιλογή ταινιών Ελληνίδων Δημιουργών Animation από το αρχείο του Animasyros.

16.30: «Μια φορά και έναν καιρό ήρθαν τα Χριστούγεννα»: Μουσική βόλτα που θα ξεκινήσει από το Εντευκτήριο και θα ολοκληρωθεί στο νοσοκομείο: Αγγελική Τσίμα τραγούδι, Σεσίλια Σαραντοπούλου, Ίλια Γιοκάρη, Μαρίνα Πεπελάση, Γιώτα Αθανασούλια-πιάνο, Νίκο Σίσκα –Κείμενα.

Επίσης δείτε τη μόνιμη εικαστική παρέμβαση σε επιμέλεια Ίρις Κρητικού, με τη δωρεά των συμμετεχόντων καλλιτεχνών για τους χώρους του νοσοκομείου. Συμμετέχουν οι:

Ρroject 2015: Άννα Αμπαριώτου, Κάτια Βαρβάκη, Μάριος Βουτσινάς, Δημήτρης Γιαννέλος, Όλγα Γουλανδρή & mosaickosmos, Αναστασία Δάλμα, Δικαία Δεσποτάκη, Μαρία Διακοδημητρίου, Τάνια Δημητρακοπούλου, Κωνσταντίνος  Έσσλιν, Αννίτα Καλημέρη, Μηνάς Καμπιτάκης, Αλίνα Μάτσα, Στέλλα Μελετοπούλου, Χαρίτων Μπεκιάρης, Γεωργία Μπλιάτσου, Ρούλη Μπούα, Γεύσω Παπαδάκη, Άντζελα Πετροχείλου, Γιώργος Σαλταφέρος, Μαίρη Σαμόλη, Ζέφη Συριβλή, Γιώργος Τζάνερης, Βάσω Τρίγκα, Πάβλος Χαμπίδη, Αθηνά Χατζή & Σάντρα Χρήστου.

Project 2016: Ελέσα Αντύπα, Νεκτάριος Αποσπόρης, Ειρήνη Βογιατζή, Μαρία Γεννιτσαρίου, Ανδρέας Γεωργιάδης, Δημήτρης Γιαννέλος, Τίνα Δανόν, Φραγκίσκος Δουκάκης, Κωνσταντίνος Έσσλιν, Σταυρούλα Καζιάλε, Γεωργία Κοκκίνη, Δήμητρα Κωνσταντινίδη, Μαρία Κώτσου, Σταυρούλα Μητσάκου, Ρόιλα Μπουζέα, Μαίρη Παππά, Μαρία Πάστρα, Μυρτώ Παρταμάνη, Γιάννης Τσούμας, Αναστασία Συρμποπούλου, Χριστίνα Σημαντήρα, Μαρίνα Στελλάτου, Αντωνία Σιμάτου, Αντώνης Τσακίρης, Πένυ Χονδρογιάννη & Χριστίνα Φαρμάκη

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ