Life in Athens

Υπόθεση Αθήνα: Η Α. Διαμαντοπούλου για το «Αθήνα ξανά»

Η υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας γράφει για το εθνικό πρόγραμμα επανακκίνησης της πόλης

35633-80411.jpg
Άννα Διαμαντοπούλου
ΤΕΥΧΟΣ 389
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
21795-48839.jpg

Η Αθήνα θα αλλάξει μόνο αν φέρουμε ζωή μέσα στο σκοτάδι. Αν περιμένουμε να διώξουμε το σκοτάδι δεν θα γίνει τίποτα. Για να φέρουμε τον κόσμο πίσω πρέπει να εξασφαλίσουμε ασφάλεια και ανάπτυξη. Το πρόγραμμα «Αθήνα ξανά» στηρίζει και στηρίζεται στα δύο αυτά.

Δεν είναι αποστεωμένη αναπτυξιακή εξαγγελία. Δεν είναι μόνο προεκλογική υπόσχεση τοπικού ενδιαφέροντος. Είναι Εθνικό Πρόγραμμα για την Επανεκκίνηση της Αθήνας, τη Δημιουργία Θέσεων Εργασίας και τη Στήριξη της Κοινωνικής Συνοχής με τη συμμετοχή δύο υπουργείων και του Δήμου.

Το «Αθήνα Ξανά» είναι ένα μεγάλο, αλλά κυρίως ολοκληρωμένο πρόγραμμα 120 εκατομμυρίων και 149 δράσεων για αναβάθμιση 11 γειτονιών στην Αθήνα, με στόχο να δώσουμε κίνητρα στις επιχειρήσεις και να ζωντανέψουμε το κέντρο. Για μένα το πρόγραμμα αυτό είναι το σημείο αφετηρίας της αυτονόητης συμφωνίας όλων μας για την ανανέωση της πόλης μας. Μία δράση ολιστικής αναπτυξιακής προσέγγισης που δεν είναι απλή ανακοίνωση, αλλά έχει σαφή κίνητρα, προσδιορισμένα χρονοδιαγράμματα και συγκεκριμένη χρηματοδότηση.

O Πλάτωνας στον «Τίμαιο» αναφέρει ότι δεν υπάρχει άλλη πόλη στον κόσμο με τόσο μεγάλη Ιστορία, αλλά και τη δύναμη του παραδείγματος. Η Αθήνα έχει θέσει τις βάσεις της Δημοκρατίας, της Φιλοσοφίας, των Τεχνών και του Πολιτισμού σε όλη την οικουμένη. Είναι, μαζί με τη Ρώμη, η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Είναι μια μοναδική πόλη που, δυστυχώς, σήμερα έρχεται στην επικαιρότητα μέσα από αρνητικά γεγονότα. Εμείς, οι σημερινοί Έλληνες, σε μια περίοδο βαθιάς κρίσης, δεν μπορεί παρά να αντλήσουμε την αυτοπεποίθηση που χρειαζόμαστε μέσα από την Ιστορία.

Με το πρόγραμμα «Αθήνα Ξανά» αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο, ώστε η διαχείριση των πόρων του ΕΣΠΑ να γίνεται από τον Δήμο Αθηναίων, με δικά του εργαλεία και με την απαιτούμενη τεχνική υποστήριξη από το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Η Αθήνα έχει πολλά προβλήματα, με μείζον το θέμα της ασφάλειας και της παράνομης μετανάστευσης. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χαλαρώνουμε και να περιμένουμε να δούμε τι θα κάνει ο επόμενος. Η Αθήνα πρέπει να αποκαταστήσει την εμπορική της ζωή και την κίνηση στο κέντρο της. Οι παρεμβάσεις πρέπει να είναι πολλές, παράλληλες και να αφορούν στην ασφάλεια και στην αποκατάσταση της λειτουργίας της πόλης, δίνοντας έμφαση στην αναπτυξιακή διάσταση.

Το πρόγραμμα «Αθήνα Ξανά» λαμβάνει υπόψη τα προβλήματα της Αθήνας, αλλά και τα μεγάλα πλεονεκτήματά της. Έχουμε όλοι ευθύνη, και τα ΜΜΕ, που ναι μεν πρέπει να δείχνουν τη σκοτεινή πλευρά, αλλά οφείλουν να παρουσιάζουν και την όμορφη όψη της, γιατί εξακολουθεί να είναι μια υπέροχη πόλη. Είναι, όμως, μια «πληγωμένη Θεά». 

Καινοτομία και άξονες του προγράμματος

Για πρώτη φορά πόροι του ΕΣΠΑ (€ 120 εκ.) είναι στη διάθεση και τη διαχείριση του δήμου. Η προγραμματική συμφωνία «Αθήνα Ξανά» μεταξύ του Υπουργείου Ανάπτυξης, του Υπουργείου Εργασίας και του Δήμου Αθηναίων, εξασφαλίζει στην Αθήνα € 100 εκ. από το Υπουργείο Ανάπτυξης και € 20 εκ. από το Υπουργείο Εργασίας. Αποτελεί μια πρωτοβουλία καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της Αθήνας, καθώς δίνει άμεση και ουσιαστική στήριξη στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πρωτεύουσα, εξαλείφοντας παράλληλα τις διοικητικές αγκυλώσεις. Παράλληλα ενισχύει τεχνικά, διοικητικά και επιστημονικά το δήμο και ανοίγει προοπτικές για μελλοντικές δυναμικές και ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στη λογική του μητροπολιτικού δήμου. Είναι πολύ σημαντικό γιατί για πρώτη φορά γίνεται εκχώρηση αρμοδιοτήτων από το Υπουργείο Ανάπτυξης προς το δήμο, ο οποίος καλείται να διαχειριστεί εκείνος πλέον πόρους του ΕΣΠΑ.

Οι 5 άξονες επανεκκίνησης της Αθήνας μέσα από το «Αθήνα Ξανά» είναι:

1. Η ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας με: α) μετατροπή εγκαταλειμμένων ξενοδοχείων στην περιοχή της Ομόνοιας σε κέντρα υποστήριξης της επιχειρηματικότητας β) προώθηση πολιτιστικών αγαθών και παραδοσιακών προϊόντων, αγορών και γειτονιών της πόλης γ) προώθηση επαγγελματικού/συνεδριακού τουρισμού σε θέματα υψηλών τεχνολογιών και νέων καινοτομιών.

2. Η αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων της πόλης με: α) ανάπτυξη κοινωνικών παροχών υγείας/αγωγής/φροντίδας αστέγων και ηλικιωμένων β) έργα περιβαλλοντικής και αισθητικής βελτίωσης της εικόνας της πόλης γ) βελτίωση της διαχείρισης του συστήματος απορριμμάτων με υπόγειους κάδους δ) ανάπτυξη προγράμματος για πράσινες στέγες ε) βελτίωση του φωτισμού της πόλης με ειδικούς λαμπτήρες εξοικονόμησης 

στ) διαμόρφωση πράσινων διαδρομών και ποδηλατοδρόμων μήκους 5,5 χλμ., όπως αυτός που θα συνδέει την Ακαδημία Πλάτωνος με τον Κεραμεικό.

3. Η αναζωογόνηση (regeneration) του αστικού ιστού με ανάπλαση και δημιουργία πρασίνου σε πλατείες του κέντρου της πόλης, βελτίωση του αστικού τοπίου, ανάκτηση δημόσιου χώρου, βελτίωση των πεζοδρομίων και του ηλεκτροφωτισμού, υλοποίηση πιλοτικού προγράμματος για την ανακαίνιση και βελτίωση πέντε εγκαταλειμμένων κτιρίων.

4. Η αποτελεσματική διαχείριση της κοινωνικής κρίσης με τη στήριξη, φιλοξενία και επανένταξη του αυξανόμενου αριθμού αστέγων (δημιουργία κέντρου διανομής αγαθών για τους φτωχούς και δύο κέντρων ημέρας για τους άστεγους).

5. Η διασφάλιση της υλοποίησης και της βιωσιμότητας του προγράμματος. Όλα τα έργα θα δημοπρατηθούν στους επόμενους 6-9 μήνες και θα έχουν ολοκληρωθεί στα επόμενα 2,5 χρόνια, ενώ οι πρωτοβουλίες κοινωνικού χαρακτήρα θα έχουν πιο άμεση εφαρμογή καθώς δεν απαιτούν τεχνικές εργασίες.

Ολοκληρωμένο 10ετές Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για την Αθήνα

Πέραν των δράσεων υπό άμεση χρηματοδότηση, στόχος είναι η Αθήνα να ενισχυθεί με πόρους και δομές μητροπολιτικού χαρακτήρα, ούτως ώστε να ωριμάσει ένα 10ετές Αναπτυξιακό Πρόγραμμα και να επιτευχθεί η χρηματοδότηση της πρωτεύουσας, απευθείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επόμενη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ (2014-2020).

* Η Α.Δ. είναι υποψήφια βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στην Α΄ Αθηνών


Εικονογράφηση: Θοδωρής Μπαργιώτας

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ