Life in Athens

Υπόθεση Αθήνα: Τα 700+ Κενά κτίρια του κέντρου

Στα πλαίσια του «Re-think Athens» καταγράφηκαν τα κενά κτίρια του ευρύτερου κέντρου

41806-94163.jpg
Κατερίνα Ι. Ανέστη
ΤΕΥΧΟΣ 389
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
21791-48831.jpg

Ο χάρτης των κενών κτιρίων δημιουργεί τη μαύρη τρύπα της Αθήνας. Τα περισσότερα ανήκουν στο Δημόσιο (δες Ασφαλιστικά ταμεία) και άλλα έχουν περάσει σε ιδιώτες που περιμένουν να λυθούν τα προβλήματα του κέντρου προκειμένου να τα ανακαινίσουν. Πολλά από τα κτίρια είναι ιστορικά –διατηρητέα ή όχι– και προσφέρουν μοναδικές αφηγήσεις της ανθρωπογεωγραφίας της πόλης, που όμως διακόπηκαν βίαια. (κεντική φωτο Πλατεία Ομόνοιας)

n 

Φειδίου


Τον καμβά για να αποκτήσουν πάλι χρήση επιθυμεί να απλώσει στο κέντρο το «Re-think Athens». Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του διαγωνισμού, η ερευνητική ομάδα της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή Παναγιώτη Τουρνικώτη, κατέγραψε τα κενά κτίρια, καθώς και άλλα κτίρια και τις χρήσεις τους – όσων ακουμπούν στο δακτύλιο της παρέμβασης.

n

Πατησίων & Στουρνάρη


Όπως μας επισήμανε ο κος. Τουρνικιώτης «ο αριθμός των κενών κτιρίων στο ευρύτερο κέντρο είναι διαρκώς αυξανόμενος και ξεπερνά τα 700, ενώ ειδικότερα μέσα στο δακτύλιο της παρέμβασης του Rethink Athens (που καταγράφεται στο χάρτη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού) ξεπερνούν τα 115».

n

Πανεπιστημίου & πλ. Δικαιοσύνης


n

Πανεπιστημίου & Χαρ. Τρικούπη


 n

Πλατεία Ομονοίας


n

Πατησίων

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ