Life in Athens

Κολωνάκι είναι...

210 στάσεις. Η A.V. κυκλοφόρησε στο Κολωνάκι και σκάναρε τα hot spots, τους ανθρώπους, την ατμόσφαιρα.

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 383
18’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
20740-46043.jpg

 

210 στάσεις. Η A.V. κυκλοφόρησε στο Κολωνάκι και σκάναρε τα hot spots, τους ανθρώπους, την ατμόσφαιρα.

1 ΑΦΕΤΗΡΙΑ

Σκουφά και  Ασκληπιού.  Γνωστό και ως Σημείο Κολωνάρχεια.

2 L’ Abreuvoir.

Και οι βουλευτές κάπου πρέπει να τρώνε.

3 Ο σκύλος Βαγγέλης. «Στο Κολωνάκι είναι ένας σκύλος που τον ξέρουν οι γκέι μόδιστροι κι οι σέξι φθισικές», όπως είπε ο Φοίβος Δεληβοριάς.

4 Οι γιατροί στο Κολωνάκι. Το τράφικ τζαμ το βράδυ της Τετάρτης.

5 Αν δεν πεις «πίσω από τη Σχολή Δοξιάδη» κανείς δεν καταλαβαίνει ότι εννοείς τον Περιφερειακό.

6 H αυλή του Μαράσλειου Διδασκαλείου. «Μαθητές και δάσκαλοι συναυλίζονται, αλλά οι δάσκαλοι δεν διδάσκουν, διδάσκονται».

7 Κολωνάκι είναι η γραμμή 60. Tip: κάνει στάση και στο τελεφερίκ.

8 Η μόνιμα παρκαρισμένη Chevrolet στην Τσακάλωφ.

9 Θυρωρός. Κλασικό κολωνακιώτικο επάγγελμα.

10 POLICE Παρκαρισμένοι στα σύδεντρα δίπλα στον Αϊ-Διονύση.

11 Στις μπλε λωρίδες δεν παρκάρεις (θέσεις κατοίκων, € 80 το πρόστιμο), στις κίτρινες πληρώνεις με κάρτα, στις λευκές (αν βρεις ποτέ) ελεύθερα.

12 Camper. Tα φοράθ και μιλάθ ιθπανικά.

13 Βοσκοί από το Λιδωρίκι. Οι πρώτοι κάτοικοι του καταυλισμού, που έβοσκαν τα πρόβατά τους στον Λυκαβηττό.

14 Ματς στην τηλεόραση της Λυκόβρυσης.

15  FREE PARKING Πέμπτη βράδυ, free όλοι στην Ξενοκράτους (γιατί το επόμενο πρωί έχει λαϊκή).

16 Doll House, Πατριάρχου Ιωακείμ. Ό,τι και να γίνει, τα νύχια-νύχια θέλουν περιποίηση.

17 Ξενύχτι. Τσακάλωφ, Έβερεστ, χαράματα Πέμπτης για Athens Voice.

18 Λουκία, Deux Hommes, Ορσαλία Παρθένη,  Dassios, Γιώργος Ελευθεριάδης...Η ελληνική μόδα επιμένει εδώ.

19 Παράγκα. Της πλατείας Δεξαμενής, όπου σύχναζε ο Παπαδιαμάντης.

20  Όλοι τρώνε παγωμένο γιαούρτι. Ξεκίνησε το White στη Λουκιανού και παίρουν σειρά και άλλοι.

21 Σουηδέζα. Η κυρία που περιποιείται ανελλιπώς και ανιδιοτελώς το παρκάκι της Δεινοκράτους.

22 Τα πολλά σκαλιά. «Και σου είπα, να μην πάρουμε σπίτι τόσο ψηλά. Κάποτε θα γεράσουμε».

23 Υψηλάντου, Σάββατο βράδυ, κουτσαίνοντας. Μόλις έχει βγει  από Ευαγγελισμό (δεν ήταν τίποτα).

24 ΦΥΛΑΚΗBad Lak.

25 Ο παράδεισος των Moleskines στο Mah Jong.

26  Κι αν μετά τη βόλτα στις βιτρίνες νιώσεις κενός κουλτούρας, τα πλησιέστερα θέατρα για να έρθεις στα ίσια σου είναι το Αμιράλ και το Χορν στην Αμερικής.

27 Κολωνάκι είναι να σου λέει ο Κωνσταντίνος Τζούμας «…εξακολουθείς να έχεις τις πιο ωραίες γάμπες της Αθήνας».

28  «Μισεγιάννης». Άνοιξε το 1914 στη Σκουφά, πέρασε μισό αιώνα στην αρχή της Πατριάρχου Ιωακείμ, τώρα αλέθει τα χαρμάνια στη Λεβέντη 7.

29 Το υπέροχο ιδιωτικό μέγαρο της απειροελάχιστης Πλατείας Λυκαβηττού 2. Παλιά πρεσβεία, τεράστιο, με υψηλή μάντρα, μόνιμη φύλαξη, ανάμεσα σε σκαλιά και κρυφά αδιέξοδα, δίπλα στο μικρό «φαράγγι» του βράχου. Σαν παραμύθι.

30 Η Δεξαμενή. Η γειτονιά στην οποία άνοιξαν τα πρώτα jazz club της Αθήνας στη δεκαετία του ’20, για «εκείνους που άκουγαν ξένα».

31 Κολωνάκι είναι το πρώτο Έβερεστ, από το 1965 σε αυτήν ακριβώς τη γωνία της Τσακάλωφ, μέχρι σήμερα. Η απαραίτητη στάση στο ανελέητο bar hopping της περιοχής που, τότε, ήταν γεμάτη μπαρ.

32 Η κλασική και πάντα διακριτική γραμμή των Deux Hommes (Κανάρη 18).

33 Τα σαμαράκια έξω απ’ του Σημίτη. Εφιαλτικά.

34 Η τρυφερή γωνία με τα παράθυρα, των εκδόσεων Μελάνι (Σκουφά 71). Μπορεί να πετύχεις μέσα και τον David Sedaris να μιλάει με την κυρία Πόπη Γκάνα.

35 Οι άνθρωποι του Κολωνακίου: Η κυρία με τα βότανα στην Alpha Bank της πλατείας.

36 Οι εκδόσεις Gema. Αν σου αρέσουν τα κολοκυθάκια θα πας στο νούμερο 1 της Σπευσίππου. Στις εκδόσεις της Μαρίας Γκέρτσου θα βρεις το «Συνταγές με κολοκυθάκια» της Δέσποινας Γερουλάνου και άλλα καλαίσθητα λευκώματα.

37 Ο εθισμός στο ιδανικό για εργένηδες φαγητό  του ανακαινισμένου Via Skoufa (Σκουφά 56).

38 Τρίτη μεσημέρι, σκαστός για φαγητό στη φιλική Kavatza, της οδού Σπευσίππου 30. Κοτόπουλο ρολό με πατάτες στο φούρνο (€ 7,50), αρακάς λαδερός (€ 4,50), παστίτσιο (€ 5,50).

39 Ο Νικόλαος Μάντζαρος και ο Κωνσταντίνος Γεωργακόπουλος έχουν μείνει αγάλματα πίσω από τον Άγιο Διονύσιο.

40 Πλατεία Φιλικής Εταιρίας. Το μοναδικό σημείο της Αθήνας όπου έχει στηθεί, έστω κι αν ήταν μόνο για πέντε λεπτά, η γύψινη προτομή του Σκρουτζ Μακ Ντακ. Happening από τον εικαστικό Gregos Theopsy.

41 Κλασικά κολωνακιώτικα επαγγέλματα: Σερβιτόρος στο Φίλιον (ξέρεις τι καφέ πίνει όλος ο καλλιτεχνικο-δημοσιογραφικo-πολιτικός κόσμος της Αθήνας).

42 Όλοι έχουν περάσει για Lower από το Βρετανικό Συμβούλιο.

43 Κλασικό κολωνακιώτικο ραντεβού: Στο Flocafé της Μηλιώνη.

44 Ο πλανήτης «happy» βρίσκεται στη Νεοφύτου Βάμβα 2 και ακούει στο όνομα T. G. I. Friday’s! Απίστευτο ντεκόρ με αμερικανιές που θέλεις ώρες να χαζεύεις, πολύχρωμα κοκτέιλ, «κολασμένα» chiken wings με σος Jack Daniel’s.

45 Μεσημεριανό delivery από του «Φιλίππου» (210 7216.390 & 7231.742). Μπριζόλες κρασάτες εγώ, κολοκυθάκια γεμιστά με αυγολέμονο εσύ, κολοκυθόπιτα στη μέση. Πρώτη φορά ο Κώστας Φιλίππου έστησε τσουκάλι το 1923, τώρα σερβίρουν στην Ξενοκράτους 19 με τακτικούς θαμώνες τούς Τζούμα, Μπέζο, Τσουκάτο, Ανδρίκο Παπανδρέου.

46 Aethrion at Cycladic, ένας μυστικός κήπος «κρυμμένος» στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στη Νεοφύτου Δούκα. Για καφέ, αφράτα κέικ, σάντουιτς και πολύ νόστιμη ελαφριά μεσογειακή κουζίνα. Ανοιχτό τις ώρες του Μουσείου, Τρίτη κλειστό.

47 Τιμητικές-αναμνηστικές πλακέτες «Εδώ έζησαν…»: Η Μαρίκα Κοτοπούλη στην Ηρακλείτου, στο κτίριο που στεγάζει τώρα τον οίκο Lanvin, ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος στην Ξενοκράτους δίπλα από τον Φιλίππου, η Αμαλία Φλέμινγκ στην Κανάρη.

48 Ο Δημόκριτος της Δημοκρίτου. Ο γιατρός της πείνας. Μεσημεριανό καταφύγιο με μαμαδίστικη αύρα.

49 Calzedonia Uomo. Θυμάσαι τη μέρα που ο κολλητός σε έπεισε να πάτε Pilates κι εσύ επέμενες να κάνεις με τα παπούτσια γιατί ήταν τρύπιες οι κάλτσες σου; Περασμένα ξεχασμένα, γιατί τα Calzedonia (Σόλωνος 17) παρουσιάζουν την ανδρική συλλογή κάλτσας, αθλητικές, casual, για το γραφείο, φαρμακευτικές, μακριές ή κοντές, ό,τι μπορείς να φανταστείς, έως τις 30/4, με τιμές που ξεκινούν από € 1,95 το ζευγάρι. Ώρα για προμήθειες.

50 Η «αυτοτελής» οδός Σίνα. Ανεβαίνοντας, ανάπαυλα στο νούμερο 5, με χρώμα, νέα ταλέντα και γνωστά ονόματα στην γκαλερί K art που ομορφαίνει το δρόμο.

51 Ten: η χαρά του Κολωνακίου. Ο Νεκτάριος και η Χριστίνα θα αναλάβουν να σε ξεπατώσουν σε φαγητό και ποτό και μετά να σε λιώσουν στο χορό για να τα κάψεις. Τέλειο (Πλουτάρχου 10,  Κολωνάκι).

52 «Η πλατεία των γάτων». Στο τέρμα της Ξενοκράτους (μετά το L’ Abreuvoir) βολτάρουν οι πιο ευτραφείς γάτοι του Κολωνακίου. Οι γατόφιλοι της περιοχής εκεί δίνουν το καθημερινό ραντεβού μεταξύ τους, αλλά και με τα γατιά.

53 Μη χαθείτε, το Rock’n’Roll είναι πλέον πάνω στην πλατεία.

54 Τα τέλεια μαρεγκάκια από το Ελληνικόν.

55 Φάε κοτόπουλο Milanese στο Top’s και θα γεμίσει η καρδιά σου Μιλάνο.

56 Ό,τι και να γίνει, όταν στρίβεις τη Σκουφά προς Κανάρη, πάντα θα σε λούζει υπέροχη yummy σουβλιστή κοτοπουλίλα.

57 Το τσουρέκι της Εύης στη Μαρασλή είναι αξεπέραστο. Τελεία. Πάρε και το σιροπιαστό, τσιμπητό μικρασιάτικο «ισλί».

58 Vivere pericolosamente. Παρκάρεις παράνομα στο πεζοδρόμιο της Π. Ιωακείμ και σαν τον αίλουρο σαλτάρεις μέσα στα Starbucks, παίρνεις τον αγαπημένο σου καφέ και σαν αστραπή ξαναφεύγεις. Πρόλαβες την κλήση;

59 Το Intimissimi (Βουκουρεστίου & Σόλωνος). Πανέμορφα εσώρουχα σε απίστευτες τιμές, για να σκίζουμε όσα θέλουμε, κυρίες μου, μαζί με τον καλό μας, επάνω σε στιγμές πάθους.

60 Τα πρόσωπα του Κολωνακίου: Δεν είναι τόσο τα funky ρούχα της Siran, όσο η ίδια η ιδιοκτήτρια, η Σιράν, αξιαγάπητη και γεμάτη ζωντάνια. Πάντα μένεις λίγο παραπάνω (Σκουφά 38).

61 Codice Blu. Πολύ καλή πίτσα και μυρωδάτο, καλοκαιρινό σπαγγέτι με αχινό στην καρδιά της περιοχής (Χάρητος & Λουκιανού).

62 Ένα γρήγορο, θεραπευτικό μασάζ στο κεφάλι, με τα υπέροχα έλαια από βότανα στην Apivita (Σόλωνος 26).

63 Η επιλεκτική και προσεγμένη βιτρίνα του Libro (Π. Ιωακείμ 8) ακόμη και για δύσκολες ξένες εκδόσεις.

64 Αν, πάλι, είσαι του σπιτικού καφέ, κάνε στον εαυτό σου ένα δώρο: μια βόλτα από τη Nespresso στην Πατριάρχου Ιωακείμ, δοκίμασε όποια γεύση σού γυαλίσει και θα νιώσεις τον Τζορτζ Κλούνεϊ να σου κάνει χειραψία. 

65 Το βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ (Αμερικής 13). Μίνιμαλ αισθητική από το αρχιτεκτονικό δίδυμο Ρένα Σακελλαρίδου - Μόρφω Παπανικολάου και κατά καιρούς χώρος που φιλοξενεί εκθέσεις τέχνης.

66 Οι ιστορίες που κρυφακούς πίνοντας στο Low Profile (Λυκαβηττού 10).

67 Για ρομαντισμό και αρωματική σοκολάτα «...au grand jardin de mon coeur, une Petite Fleur» (Ομήρου 44).

68 Το υπέροχο άκουα μαρίν στον τρούλο του Αγίου Διονυσίου, όπως φαίνεται από πιο ψηλά, από το «μπαλκονάκι» των Αγίων Ισιδώρων Λυκαβηττού. Σαν μία μικρή, ολοστρόγγυλη, καθαρή θάλασσα.

69 Κολωνάκι είναι το "Τελευταίο Ψέμα" με τη Λαμπέτη

70 Το διαβολοφάναρο Σέκερη-Κανάρη (γνωστό και ως «δεν περνάς, κυρά Μαρία»). Έχει πάντα τόση ουρά, που καλύτερα να κανείς τον κύκλο, παρά να περιμένεις μισή ζωή να περάσεις.

71 Matoula forever. Μυθική και «παταγώδης» περσόνα της πλατείας, από τα 70s.  Εδώ και λίγα χρόνια μετακόμισε στα Γλυκά Νερά και στις σκονισμένες σελίδες της κολωνακιώτικης ιστορίας, αλλά θα τη βρεις πάντα κάθε Παρασκευή στη Λαϊκή της Ξενοκράτους.

72  Κολωνάκι είναι η Οδός Αθηναίων Εφήβων.

73 Το σύνορο του Κολωνακίου με τα Εξάρχεια: το πάντα busy Circus (Ναυαρίνου 11) που πίνει νερό στο όνομα του Tim Booth. To cocktail Melody από τον barman Πέτρο. Δική του συνταγή.

74 Κολωνάκι είναι ένα ζευγάρι γόβες να κατεβαίνουν τρέμοντας, χιλοστό-χιλιοστό την κατηφόρα της Δημοκρίτου. Προβλεπόμενος χρόνος μέχρι την Ακαδημίας: 40΄

75 Παμ’ μπιντέ; Η πλατεία Κολωνακίου ή Φιλικής Εταιρίας κάποτε είχε τη σικάτη ονομασία «Μπιντές», λόγω σχήματος. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι και σχήμα να μην είχε αλλάξει από τότε, κάποιος από τους παράγοντες-θαμώνες θα είχε εισηγηθεί νόμο περί αλλαγής ονόματος, για λόγους κύρους. Πάνω απ’ όλα το στιλ.

76 Από τη «Βασιλική Οικογένεια της Ελλάδος» στο «Savoir vivre του καλού μαθητή». Οι εκδόσεις Φερενίκη δεν θα μπορούσαν παρά να είναι γέννημα-θρέμμα Κολωνάκι (Σπευσίππου 26-28).

77 Η μικρότερη ουρά αναμονής σε τράπεζα: Alpha Bank, στο τέρμα της Ξενοκράτους. Αρκεί να αντέχετε να ανέβετε την ανηφορίτσα από την πλατεία.

78 Νέο Κατοικείν. Στο ίδιο σημείο εδώ και πολλά χρόνια (Βουκουρεστίου 42) με βιτρίνες που τραβούν τα βλέμματα και γεννούν επιθυμίες. Να πάρω ένα ακόμη κομμάτι για τη σύνθεση του γωνιακού καναπέ μου ή την «ιπτάμενη» κρεβατοκάμαρα Lago;

79 Να κάθεσαι στα πεζούλια της σκάλας στο τέρμα της Λυκαβηττού, ιδανικό check point.

80 Το βιβλιοπωλείον της Εστίας (Σόλωνος 60, 210 3615.077). Η ιστορία των αθηναϊκών βιβλιοπωλείων. Από το φιλόξενο γραφειάκι της κας Μάνιας Καραϊτίδη έχει περάσει όλη η λογοτεχνική Αθήνα.

81 Ο Tsetsos. Επιδιορθώσεις ενδυμάτων –παλτά, σακάκια, φούστες, αλλαγή φόδρας– στο τέρμα της Δημοκρίτου. Θα σας χρειαστεί.

82 Στα τραπεζάκια του Papagalino, στο απέναντι πεζοδρόμιο της Δημοκρίτου, συναντάς συχνά μια λεπτή φιγούρα με μούσι και casual ντύσιμο. Είναι ο σχεδιαστής Δημήτρης Παρθένης (ο μπαμπάς της Ορσαλίας). Έχει να πει για τη ζωή όσα ακριβώς θες να μάθεις. Θα τον ξεχωρίσεις γιατί κρατάει πάντα λουλούδια που έχει αγοράσει για το σπίτι.

83 Εκλεκτικές συγγένειες: Η Ράτκα είναι η νονά του λαμπραντόρ της Δήμητρας Γαλάνη (το ονόμασε Σούσι).

84 Κολωνάκι είναι η Καλογήρου, το πιο συνηθισμένο ραντεβού έξω από τις βιτρίνες της.

85 Το κλασικό line matrix του Oikos, γωνία Χάρητος και Ηροδότου. Ασταμάτητη ροή.

86 Η μικρή, στρόγγυλη βιτρίνα με τα τραπεζάκια και το χάζι, στο «The Dark Side of Chocolate», στο 49 της παρεξηγημένης οδού Σόλωνος. Μικρό, παραμυθένιο, πηχτή, υπέροχη φλωρεντίνικη σοκολάτα. Very Αμελί.

87 Όταν σε ρωτάει ο άλλος αν έχεις οδοντόκρεμα στην τσάντα κι εσύ έχεις, και μάλιστα με γεύση μαστίχας Χίου, όλοι ξέρουν πως πέρασες από το Mastiha shop.   

88 Για ξενύχτες: Βυθίσου στις αναπαυτικές, άσπρες καρέκλες του Perro’s. Τις πρώτες πρωινές ώρες, πριν μεταμορφωθεί σε πολύβουο στέκι, είναι ιδανικό ησυχαστήριο. Μπορεί να δεις, 5 η ώρα το πρωί, ακόμα και τον Δημήτρη Παπαδημητρίου να πίνει το καφεδάκι του με τη Φωτεινή Δάρρα εκεί.

89 Cine Δεξαμενή. Το πιο οικογενειακό σινεμά της περιοχής. Πιο feelgood κι από μηλόπιτα.

90 Η φωτεινή επιγραφή του Ευαγγελισμού που αναβοσβήνει: Εφημερεύει - Δεν εφημερεύει - Εφημερεύει - Δεν εφημερεύει. Ποτέ δεν ξέρεις.

91 Καλησπέρα, κύριε Μποτρίνι. Ο πολυβραβευμένος chef μαγειρεύει για εσάς στο La Pasteria της Τσακάλωφ 18.

92 Κολωνάκι είναι το τέμενος της Ράτκας.

93 Κολωνάκι είναι Θεοφάνια στην Πλατεία Δεξαμενής.

94 Κολωνάκι είναι να έχεις ξεπεράσει την «τυρόπιτα της Αθηναίας».

95 Κολωνάκι είναι να ξυπνάς 25η Μαρτίου από τις κανονιές του Λυκαβηττού.

96 Κολωνάκι είναι να προτιμάτε –πώς να σας το πω– τα κομψά sex toys The Sensesx (Αναγνωστοπούλου 22). Μην ντρέπεστε, απλά μπείτε.

97 Η πιο ωραία βιτρίνα ανθοπωλείου παραμένει αυτή του Antonello. Το βράδυ είναι σαν όαση.

98 Καταστροφή! Σου ’σπασε το τακούνι και περπατάς σαν πιγκουίνος! Μη σκιάζεσαι, φίλτατη μη-Κολωνακιώτισσα. Τakouni Express (Σκουφά & Πινδάρου).

99 Ναι, ναι, ναι. Στο Κολωνάκι άνοιξαν και καταστήματα που αγοράζουν χρυσό. Βρήκαμε ένα στις αρχές του, στην Ακαδημίας, και είναι τεράστιο (πάει αναλογικά με την αξία της περιοχής μάλλον).

100 Το Κολωνάκι όμως έχει και τη δική του Wall Street – στη Σκουφά: το σημείο όπου δεν αγοράζεις μετοχές, αλλά τσιγάρα, εφημερίδες και μια μεγάλη ποικιλία από ξένα περιοδικά. Καθημερινές ως τα μεσάνυχτα και Σ/Κ ως τις 3 περίπου.

101 Ο πιο όμορφος πεζόδρομος, κάθετος στη Σκουφά. Μαντζάρου.

102 Σάββατο απόγευμα, ταινία με τη Μέριλ Στριπ στο Έμπασι. Ίσως να συναντήσεις και τη θεία σου εκεί.

103 Τους πιο dog friendly σερβιτόρους της Σκουφά θα τους βρείτε στο Σκουφάκι: δεν μπορεί να μην αγαπάς αυτόν που αγαπάει το σκυλί σου!

104 Ανεβαίνοντας τα σκαλάκια της Πλουτάρχου το βράδυ, υπάρχει ένας πλανόδιος-τύπου-παλιατζής με ωραίες  παλιές λάμπες, κοσμήματα κ.λπ. Αν είστε φαν, ανεβείτε.

105 Τα μωρά στο Κολωνάκι δεν είναι σαν τα άλλα: Στο «Κερασάκι στην τούρτα» στην Ηροδότου μπορείς να βρεις μπιμπερό με νεκροκεφαλές διότι φτάνει πια με το ροζ/γαλάζιο/ροζ/γαλάζιο.

106 Η πιο happy-crazy καμπανοκρουσία σε άσχετες μέρες: Άγιος Νικόλαος Πευκακίων. Ανασταίνει νεκρούς.

107 Τα κορίτσια που βάζουν μουσική στο Tokyo (Σίνα 21). Στο μπαρ με το χάρτη της γιαπωνέζικης πρωτεύουσας στην οροφή, ακούμε Oh Yeah! και Miss Di., περιμένοντας να φτιάξει ο καιρός για να κλείσουμε το στενό με τα ποτά στο χέρι.

108 Βραβείο φλύαρης αλλά cute βιτρίνας: Christofle στην Κουμπάρη. Για πλούσιους και κιμπάρικους γάμους.

109 Tα σκονισμένα αλλά και καινούργια βινύλια του  Rock & Roll Circus (Σίνα 21) που σε βγάζουν για λίγο από τον κόσμο των downloads. Και βέβαια οι εξομολογήσεις των φανατικών, στο rockandrollcircus.wordpress.com

110 Αν ψάχνετε τα ιδιαίτερα παπούτσια Trippen, το μαγαζί σας είναι η «Παράσταση» στη Σκουφά. Και επειδή μάλλον είσαστε κάπως εξαντρίκ, εκεί θα βρείτε και ρούχα και κοσμήματα ταμπεραμέντου.

111 Η ωραιότερη κοτσίδα που κυκλοφορεί στο Κολωνάκι: Γιώργος Δουδέσης - Hair and Style. Έχει περιποιηθεί από κεφάλια διάσημα, μέχρι κεφάλια όμορφα, σοφά, στραβά (τα ίσιωσε γιατί έχει στιλ) ή και έξυπνα (γιατί δεν χρεώνει όσα φοβάσαι). Κάπου μέσα σε αυτά, είναι και το δικό σου, δεν μπορεί (Βουκουρεστίου 39).

112 Σοκολατάκια μαργαρίτα από το Desire, της Δημοκρίτου. Πιο 60s δακρύζεις από τη γλύκα (κάτι θα ξέρει η μαμά μας για να ψωνίζει τόσα χρόνια βασιλόπιτα από εκεί... Must try και η τούρτα Saint Honore με κρέμα και μικρά σουδάκια).

113 Το πλησιέστερο ΚΕΠ στο Κολωνάκι είναι αυτό στην Ακαδημίας 88. Βολεύεστε;

114 Κολωνάκι είναι οι ένα μέγεθος μικρότερες καρέκλες της Λυκόβρυσης στα πρώτα τραπέζια πίστα / πέρασμα.

115 Η καρμπονάρα, ο δίσκος ορεκτικών και ο λογαριασμός σε ταχυδρομικό φάκελο στο Il Postino.

116 Το «crema cotta Ab Fab», υβρίδιο panacotta και crème brûlée που σερβίρουν ως επιδόρπιο στο Fabrizio’s. Το μενού εναλλάσσεται ανά δέκα μέρες και μπορείς να φέρεις το κρασί από το σπίτι σου (με χρέωση € 4).

117 Οι παλιοί δίσκοι και σιντί, αλλά κυρίως οι κουβέντες με τους κυρίους του πρώην «Σόλωνος και Μασσαλίας» στο υπόγειο του πεζόδρομου της Καπλανών.

118 To χαμόγελο, οι βιτρίνες και τα κοσμήματα της Μαριάννας Πετρίδη στη Χάρητος 34.

119 Μία ειδυλλιακή εικόνα: «Πανσιόν - Ζυθεστιατόριον Παράδεισος». Με αρκετή δροσιά να κατεβαίνει από το δάσος του Λυκαβηττού. Αρχές του προηγούμενου αιώνα. Τώρα Saint George Lycabettus.

120 Το μικρό, «κρυμμένο» απάγκιο του Jazz In Jazz, στην αρχή της Δεινοκράτους. Για να βρεις θέση, πρέπει να πας νωρίς.  

121 Κολωνάκι είναι τα παντοτινά Χριστούγεννα του Rosebud (Σκουφά 40 και Ομήρου 60).

122 Τα σουβενίρ στην είσοδο του τελεφερίκ, στο τέρμα της Πλουτάρχου. Τόσο βγαλμένα από τα τουριστικά, δοξασμένα 60s, που μοιάζει αισιόδοξο.

123 Η Λουκία με την εσάρπα της, κατεβαίνοντας την Κανάρη.

124 Μουσικά blends στο εμπορικό κέντρο Λαιμού (Καρνεάδου 25). Disco La Boom, και ακριβώς απέναντι, στο Doors, τις Δευτέρες live ο Διονύσης Σχοινάς και τις Τετάρτες η Αλέκα Κανελλίδου.

125 Το Gelée Royale της Σκουφά. Πάντα γεμάτο και πάντα με μία ξανθιά μπροστά στην είσοδο που θα μιλάει στο κινητό της.

126 Οργανώσου: H Alpha Bank της Πατριάρχου Ιωακείμ μένει ανοιχτή τις καθημερινές μέχρι τις 18.00 και το Σάββατο από τις 10.00 μέχρι τις 15.00.

127 Οργανώσου: Το πλησιέστερο μετρό στο Κολωνάκι είναι αυτό του Ευαγγελισμού.

128 Καλοτριμμένο κακάο Valrhona από τις «Γλυκές αλχημείες» του Στέλιου Παρλιάρου στην Ηροδότου. Λεπτό, υπέροχο και impossible.

129 Οι πίτες στο μπαλκονάκι του Οικείου (Πλουτάρχου 15).

130 Κολωνάκι είναι πάντα κάτι καινούργιο που «μόλις θα συμβαίνει» στην οδό Σκουφά.

131 Ο Οίκος Ανοχής Σκέψης. Free Thinking Zone. Νέο concept βιβλιοπωλείο και «θέατρο ανατρεπτικών απόψεων» (Σκουφά 64 & Γριβαίων).

132 Το πιο ωραίο φεγγάρι στο Κολωνάκι το βλέπεις από την παιδική χαρά της Δεξαμενής. Εγγυημένα.

133 Φρέσκο κρέας. Φρεσκότατο. Στο κρεοπωλείο της οδού Ξενοκράτους 29.

134 Κολωνάκι είναι η κυρία Λένα Εγγονοπούλου ανηφορίζοντας την οδό Αναγνωστοπούλου, αγκαζέ με τη φίλη της.

135 Κολωνάκι είναι η κυρία Πέγκυ Ζουμπουλάκη.

136 Κολωνάκι είναι ο Νάνος Βαλαωρίτης.

137 Κολωνάκι είναι να ψάχνεις wrap dress στην μπουτίκ της Diane Von Furstenberg (Ξάνθου 5) και να φεύγεις με ένα κρουαζέ τουλάχιστον.

138 Καταπληκτικά γαλλικά τυριά στο μικρό Petit Gourmand (Αναγνωστοπούλου 8). Δοκίμασε το St Felicien και θα παραμιλάς.

139 Η νέα γενιά καλλιτεχνών «συχνάζει» στην γκαλερί aaa (Αλωπεκής 44). Εδώ θα βρεις τα πιο πρωτοποριακά έργα τέχνης και τη Μαρίνα Αθανασιάδου, η οποία θα σου δώσει πολύτιμες συμβουλές για αγορά έργων νέων καλλιτεχνών.

140 Ό,τι θέλεις σε panini, tramezzini, bocconcini στο Alfiere (Σέκερη 5). Εντάξει, ντουντουλίνι μου;

141 Μόλις φτιάξει ο καιρός βουρ για τον καταπληκτικό κήπο του νέου Duo των Λαζάρου και Βάλτερ στo τέρμα της Ξενοκράτους.

142 Κολωνάκι είναι τα τσιμέντα της πλατείας. Σαν τη Γραμμή Μαζινό.

143 Kylix. Μια κάβα αλλιώτικη απ’ τις άλλες! Υπέροχο ντεκόρ, υπόγειο κελάρι, δυσεύρετα ποτά και μεγάλη γκάμα σε κρασιά από όλο τον κόσμο (Καρνεάδου 20).

144 Η «Συμφωνία του Μπραζίλιαν». Το ποίημα που έγραψε το ’54 ο Ταχτσής σε κάδρο του ομώνυμου καφέ της Βαλαωρίτου.

145 Κολωνάκι, the classics: Η Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, στη Δεξαμενή (Γλύκωνος 4). Από τις παλιότερες, εγκαινιάστηκε το 1963 από τη Μαριλένα Λιακοπούλου, έγραψε ιστορία με τις εκθέσεις αντιστασιακής τέχνης. Αυτή την περίοδο φιλοξενείται η έκθεση φωτογραφίας του Χρίστου Σιμάτου.

146 Ο ομορφότερος κήπος της Αθήνας στην αυλή της Γενναδίου Βιβλιοθήκης.

147 Το κρησφύγετο στα σκαλάκια, τέρμα Αναγνωστοπούλου και Σίνα. Μικρό, φιλόξενο εστιατόριο Scala Vinoteca και από κάτω ένα από τα πιο φάνκι στέκια της γειτονιάς, το κομμωτήριο D Frank και το περίπτερο-σωτήρας.

148 Όλα για το τσάι με 160 διαφορετικές ποικιλίες στο ευφυώς βαφτισμένο «Τσάινα» (Λυκαβηττού 9).

149 Κολωνάκι είναι να ανέβεις όλη τη Σίνα μόνο και μόνο για να τσεκάρεις τα νέα προϊόντα στα ράφια του bio-γκουρμέ  D for Delicious.

150 Κολωνάκι είναι να νιώθεις vintage και να ξέρεις την πολυκατοικία που βρίσκεται το Feeling Vintage (Σόλωνος 41 – χτυπάς κουδούνι για να μπεις).

151 Η δισκότσαρκα στη Διδότου σε Vinyl Microstore, Spindle, Music Machine.

152 Να έχεις μάθει να περπατάς τις ανηφόρες, τις κατηφόρες και τα σκαλάκια, με τα παπούτσια-υπερπαραγωγές Favela for Jeffrey Campbell (Σκουφά 71Α). Γιατί είσαι κομάντο, κούκλα μου.

153 Το ανεξάρτητο και με άποψη μεγάλο πάρκινγκ στο τέρμα της Σίνα, για τα πάρτι δρόμου που διοργανώνουν οι ιδιοκτήτες, οι τρείς αδερφοί Δαρβίρα.

154 «Times In Kolonaki» – τα εν οίκω και εν δήμω. Ο εκδότης Σάκης Μαυρέλης καταδικάστηκε σε 22 μήνες φυλάκιση ύστερα από μήνυση για δυσφήμιση που υπέβαλε ο μητροπολίτης Σύρου.

155 Ο παράδεισος των Moleskines στο Mah Jong (Κανάρη 14). Με πάντα ευγενικό και πολύ εξυπηρετικό service που θα μοιραστεί μαζί σου το tip για το πώς μπορεί να χωρέσει το iPhone 4 στο Μικρό Μαύρο Βιβλιαράκι που προοριζόταν για το 3.

156 Το πρώτο σουσάδικο που άνοιξε στο Κολωνάκι: Kiku στην οδό Δημοκρίτου, από το γόνο της οικογένειας Γουλανδρή Λεωνίδα.

157 Live κινηματογράφος. Κλεφτές ματιές στα φωτισμένα ισόγεια διαμερίσματα σε όλους τους κάθετους  με σκαλάκια δρόμους της Σκουφά (Πινδάρου, Ομήρου κλπ).

158 Η γέννηση ενός «μύθου». Ο freddo (εσπρέσο παγωμένος) πρωτοσερβιρίστηκε στα 90s στα τραπέζια της πλατείας και κατάφερε να εκτοπίσει  τονπιο «μπανάλ» φραπέ. Δημιουργός του ο τότε baristas του πρωτοεμφανιζόμενου Da Capo, Antonio Tuttera, σημερινός ιδιοκτήτης του Il Postino.

159 Ο παλιός πάνω όροφος του Βελουδάκη, στην Τσακάλωφ. Τα καλύτερα καβατζωτά ραντεβού.

160 Ο προφυλαγμένος από την ψηλή μάντρα κήπος του Γαλλικού Ινστιτούτου. Το ανοιξιάτικο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου. Η νέα, φωτεινή μπλε του επιγραφή στην είσοδο.

161 Στριμωξίδι και μποτιλιάρισμα στην Ανάσταση στους Άγιους Ισίδωρους του Λόφου, με θέα τη νυχτερινή Ακρόπολη.

162 Νυχτερινό τζόγκινγκ στον περιφερειακό Λυκαβηττού με τα αυτοκίνητα να σου παίρνουν σύριζα την άκρη από το μανίκι.

163 Γενικά. Για τζόγκινγκ, ξεμονάχιασμα, ρομαντζάδα, βόλτα του σκύλου, μοναχική περίσκεψη με θέα πιάτο, το μέρος είναι ένα: Lycabettus.

164 Η πιο ωραία πόρτα του Κολωνακίου είναι η ξύλινη, στενή και πανύψηλη του Le Shop. Ονειρεμένη.

165 Επιτέλους, ολοκληρώνεται η Πινακοθήκη Χατζηκυριάκου-Γκίκα (Κριεζώτου 3). Οι χώροι κατοικίας, η πινακοθήκη, το εργαστήριο του μεγάλου καλλιτέχνη, σε ένα κτίριο στολίδι του 1932, αλλά και όλο το κλίμα και έργα της γενιάς του ’30. Προς το παρόν, ραντεβού στο πωλητήριο με τα υπέροχα αντικείμενα τέχνης.

166 Αγόρια με καρό παντελόνια στο iStorm της πλατείας, έτοιμα να καταβροχθίσουν το καινούργιο τους «μηλαράκι».

167 Η καλά κρυμμένη καβάτζα, το Kolonaki Pizza, στο τέρμα της οδού Οίτης, στη βάση της σκάλας προς περιφερειακό Λυκαβηττού. Στη θέση της ιστορικής Γάστρας που υπήρξε κρησφύγετο πεινασμένων και ερωτευμένων διανοούμενων για δεκαετίες.

168 Το σμήνος από λευκές μπάλες – φωτιστικά του Passe partout, στη νυχτερινή Σκουφά.

169 Κολωνάκι είναι το Μουρλοκούκου.  

170 Το μικρό, φιλικό και πολύ περιποιητικό Laundrette στο 34 της Βουκουρεστίου. Ραντεβού τις Τετάρτες για πιάτα με € 7.

171 Barber 1900, γωνία Υψηλάντου και Πλουτάρχου. Άρωμα Καΐρου και ξύρισμα από τον Αιγύπτιο Αyad, € 15. Ζήτα και αποτρίχωση (αυτάκια, μυτούλες) με τη μέθοδο της κλωστής.

172 Στάση στην Ξανθίππου για μια «καλησπέρα» στη Χαρίσσα Δημητρακοπούλου της γκαλερί Αστρολάβος, ανάμεσα σε εκρήξεις χρωμάτων και σχημάτων.

173 Nice n easy. Ντεκόρ για σινεφίλ, κόσμος πολύς για τα (βιολογικά) μισά πιάτα-μισή τιμή (Ομήρου 60).

174 Η μετσοβίτικη κουλούρα, το ψωμί που έχουν στο τραπέζι τους όσοι κάθονται στη Δεινοκράτους. Καταπληκτική, € 2,40 η μαύρη, 1,40 η λευκή. Από το φούρνο «Λυκαβηττός», στο νούμερο 59.

175 Το μυστικό trekking στην πράσινη ζούγκλα επί των οδών Αναγνωστοπούλου και Δημάκη.

176 Ντερλίσιους. Πάνω στην περατζάδα της Τσακάλωφ, σουβλατζίδικο με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη και με χιούμορ στις ονομασίες: Δικάβαλο = δύο σουβλάκια μέσα σε τορτίγια. Κοσμικό = μπριζολάκια μέσα σε τορτίγια.

177 Κολωνάκι είναι οι οικογενειακοί δεσμοί. Οι οχτώ γυναίκες ηλικίας από 20+κάτι μέχρι τα 50+ που δουλεύουν το ναό της μηνιαίας χαλάουα και ρεκτιφιέ (νύχια - φρύδια) «Renato» στη Σκουφά. Λειτουργεί από το 1972.

178 Τα πρόσωπα της Ξενοκράτους: Ο κύριος Βλαβιανός, ο φαρμακοποιός. Εμπιστεύσου τον τυφλά. Οι γείτονες τον χρησιμοποιούν και σαν γιατρό. Με γνώσεις όλων των ειδικοτήτων και φόρτε στα Ω-Ρι-Λα, κτηνιατρικά, αθλητιατρικά.

179 Πόσο πίσω με πας… Το Fresh (στη Λουκιανού) έχει ακόμα τα φρεσκότερα σε ό,τι καταλήγει σε -άκια (ταρτάκια, παστάκια, εκλεράκια, σουδάκια…).

180 Το μικρό «Κουκούτσι» της Σκουφά, με τα αποκλειστικά του t-shirts, τα μπλουζάκια που αγαπάνε την Αθήνα και τα κτίριά της. «Ich bin ein Athener – Athens needs <3».

181 Κανόνας σωστής συμπεριφοράς: Η αριστερή λωρίδα στη Μαρασλή προορίζεται για ασθενοφόρα. Το ξέρουμε ότι είναι πολύ δελεαστικό να «κλέψεις» από εκεί, αλλά αν πήξει κι αυτή η λωρίδα το ασθενοφόρο από πού θα περάσει την κρίσιμη ώρα; Από πάνω μας;

182 Τα γκράφιτι και τα στένσιλ στον ήσυχο πεζόδρομο της Πρασά, έξω από το 5ο Λύκειο.

183 Τα φάνκι ρούχα στο The Closet (Δελφών 1).

184 Pop-art στην γκαλερί Μ-Art Space των αδελφών Μανωλιουδάκη. Φλασιές χρωμάτων σε αντικείμενα και τέχνη στα υψίπεδα της Σόλωνος (Σόλωνος 10 & Ηρακλείτου, στο 2ο όροφο).

185 Τα μιλφέιγ της «Δέσποινας» (Πατρ. Ιωακείμ 56) παραμένουν value for money στα € 3.

186 Το «άλλοθι» της Tribeca (Σκουφά 46 & Ομήρου). Τα indie kids τρέχουν στο μπαρ της Λίζας και του Κώστα γιατί παίζει τις πιο ωραίες μουσικές.

187 Η Swatch (Πατριάρχου Ιωακείμ 12) είναι stop over γιατί πάντα κρύβει κομμάτια-εκπλήξεις. Από το τέλος αυτής της εβδομάδας, μπορείς να δεις εκεί και να αγοράσεις αν προλάβεις (κυκλοφορεί παγκοσμίως σε 777 μόνο κομμάτια) το νέο συλλεκτικό Pink Wrath του Ιάπωνα καλλιτέχνη Hideaki Kawashima. Ροζ φυσικά.

188 Το Δημοτικό Σχολείο του 1932, έργο του Πικιώνη, στα Πευκάκια του Αγίου Νικολάου. Το πιο όμορφο σχολείο της Αθήνας.

189 Τα παλιά Κιούπια. Υπέροχο νεοκλασικό του 1927, Δεινοκράτους και Αναπήρων Πολέμου. Τι θα γίνει εκεί άραγε τώρα;

190 Κουίζ: Τι σημαίνει Capanna/ Malconi’s; Μην το ψάχνεις, τα ονόματα των δύο καινούργιων ιταλικών εστιατορίων της Πλουτάρχου σημαίνουν: Ca-λύβας Panna-γιώτης /Mal-ούχος Con-ιάκος (από τα ονόματα των ιδιοκτητών τους). 

191 Παπαδάκης. Για τα καλύτερα ψαρομεζεδάκια, φρέσκο παριανό ψάρι, δημιουργικά μαγειρευτά ψαρικά. Ντουζ πουάν στην αξεπέραστη μπουγάτσα (Φωκυλίδου 15).

192 Πbox. Μέσα στο ξενοδοχείο Periscope, με ντεκόρ μοντέρνου παντοπωλείου και πιάτα πιο-δημιουργικά-δεν γίνεται από το σεφ Χριστόφορο Πέσκια – σούπα μπρόκολου με τρούφα σε κούπα του καπουτσίνο (Χάρητος 22).

193 Σουβλάκια εξαιρετικά όπως (παλιά) στον Ισθμό της Κορίνθου, στην καντίνα που στήνεται κάθε Παρασκευή με τη λαϊκή, στη γωνία Ξενοκράτους και Αριστοδήμου: ένα καλαμάκι συν τρεις φέτες ψωμί € 1. Συν καρέκλες άσπρες πλαστικές του γύφτου για να μην περιμένεις όρθιος – η ουρά είναι μεγάλη.

194 Κολωνάκι είναι το μπουτίκ-μανάβικο της Σόλωνος. Εξωτικά φρούτα, τακτοποιημένα καφάσια και διαλεκτοί ξηροί καρποί. Καλά, και ωραία μαναβάκια, μπαμπάς και γιος.

195 Η παλέτα των χρωμάτων σε γραβάτες, φουλάρια και βαλίτσες, στη βιτρίνα του Thalassa Collection (Π. Ιωακείμ 30-32). 

196 To ξεκλείδωτο wifi εντός του ιερού ναού του Διονυσίου Αρεοπαγίτου με κωδικό τη λέξη «free».

197 Κολωνάκι είναι να κάνεις απολέπιση με μικρά τσιμπήματα ψαριών στο σπα με την κωδική ονομασία Fish Me (Τσακάλωφ & Ηρακλείτου).

198 Το διακριτικό lounge φως και οι σκιές - φιγούρες στην μπάρα, έτσι όπως φαίνονται μέσα από τη γωνιακή τζαμαρία του καινούργιου Meat…ing, Δορυλαίου και Γέλωνος (με σπαλομπριζόλα Τρικάλων πάνω σε ηφαιστειακή πλάκα Μιλάνου).

199 Marc by Marc Jacobs. Παραμένει πάντα η αιτία για να λοξοδρομούμε στην Ξάνθου (νο 3). Και φόρεμα και αξεσουάρ.

200 Τι γυρεύουν τόσα σέξι κορίτσια στην Αναγνωστοπούλου 6; Μα, χαζεύουν τα ρούχα της Pinko.

201 Τα πρόσωπα της Ξενοκράτους: Ο κύριος Σωτήρης που προμηθεύει γλαστράκια με ελληνικά μυρωδικά τους επίδοξους-επίμονους κηπουρούς του Κολωνακίου. Ηλίας, το καλύτερο παιδί της λαϊκής, με καταπληκτικά «ξινά» (πορτοκάλια, μανταρίνια) Αργολίδας. Ο Κυριάκος με τα λουλούδια στην αρχή της λαϊκής δίπλα στο περίπτερο.

202 Τα ορεινά της Σκουφά είναι «ο δρόμος των συγγραφέων». Συχνάζουν σε Rosebud όσο είναι πρωτοεμφανιζόμενοι, και εγκαθίστανται στο Φίλιον «άμα τη καθιερώσει». 

203 Οι ειδήσεις και το άτυπο αθλητικό press room: Πρώτα κυκλοφορούν στο Al Sette και στο Jimmys (της Βαλαωρίτου) και ύστερα γράφονται στις εφημερίδες. Αθλητικογράφοι και παράγοντες γράφουν παρέα τις στήλες της επόμενης ημέρας.

204 Οι βραδιές της Just Gazing Records τα κυριακάτικα απογεύματα που συνεχίζουν την παράδοση του ιστορικού City της Χάρητος. 

205 Κολωνάκι είναι να πετύχεις άδειο ένα από τα έξι τραπέζια του Mon cheri στην Ηροδότου και να νομίζεις ότι είσαι στο Παρίσι.

206 Κολωνάκι είναι να πίνεις τον καφέ σου στο Daily (Ξενοκράτους 47) μαζί με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Παραδίπλα ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, περιμένοντας να αρχίσει το ματς του Παναθηναϊκού.

207 Il Gatto. Τόσο μικρό, τόσο «χωμένο» (Βουκουρεστίου 16, μέσα στη στοά) και μαζί τόσο διάσημο.

208 Καφενείο. Μπορεί να ’χει περάσει ο καιρός με τις μεγάλες δόξες, εξακολουθούν όμως και φτιάχνουν πεντανόστιμη ελληνική κουζίνα – σουξέ τα γαρδουμπάκια στο φούρνο.

209 Ντερλικατέσεν. Trendy και χειμώνα και καλοκαίρι. Γεμάτο όλες τις ώρες της ημέρας.

210 Μπαρ 56, στον ίδιο αριθμό της Πλουτάρχου. Ημιυπόγειο, πιο ατμοσφαιρικό δεν γίνεται, με μεγάλη γκάμα στα ουίσκι και πολύ καλές jazz μουσικές.


Ήξερες ότι στο Κολωνάκι...

◗ ◗ Οι πολυκατοικίες της Πατριάρχου Ιωακείμ εμφανίστηκαν το 1920. Είναι ο πρώτος δρόμος στην Αθήνα με ολοκληρωμένες πολυκατοικίες, δηλαδή η μία δίπλα στην άλλη.

◗ ◗ Το 1900 στη Δεξαμενή υπήρχαν δύο καφενεία που τα αποκαλούσαν «Οι ερημίτες» γιατί ήταν πολύ έξω από τα καθιερωμένα σύνορα της πόλης. Το φθηνότερο, του μπάρμπα Γιάννη, πουλούσε τον καφέ μια δεκάρα. Το δεύτερο, το Τέρψη, εξελίχθηκε σε φιλολογικό καφενείο με πιστούς θαμώνες τον Παπαδιαμάντη και τον Βάρναλη.

◗ ◗ Το Κολωνάκι ανήκει στο 1ο Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων (μαζί με Ιλίσια, Μουσείο, Εξάρχεια, Νεάπολη, πλ. Βάθης, Πλάκα, Κουκάκι, Μακρυγιάννη, Ψυρρή, Μοναστηράκι).

◗ Το ζαχαροπλαστείο Sweet Alchemy (Ηροδότου 24) του Στέλιου Παρλιάρου και το εστιατόριο Kavatza (Σπευσίππου 30) είναι υποστηρικτές του boroume.gr, παρέχοντας φαγητό σε άπορους. Η Kavatza συνεργάζεται και με το Κέντρο Σίτισης του Δήμου Αθηναίων.

◗Ο Γιάννης Τσιριμώκος, ο οποίος έγινε γνωστός με το ψευδώνυμο Γιάννης Μαρής, καθιερώθηκε ως συγγραφέας αστυνομικών βιβλίων με το μυθιστόρημα «Έγκλημα στο Κολωνάκι» (1953, εκδ. Ατλαντίς), το οποίο το 1959 μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο.

◗ ◗ Μπορείς να πάρεις μια ιδέα για το Κολωνάκι των πρώτων δεκαετιών του 20ού αιώνα από το cult βιβλίο «Το Κολωνάκι πριν από την άλωση» του Ζάχου Χατζηφωτίου (εκδ. Λούση Μπρατζιώτη).

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ