Κατοικιδια

Animal’s Voice: Ο Δήμος Ανδρίτσαινας Κρεστένων αρνήθηκε να περιθάλψει γάτα που έφαγε φόλα

Όταν η ζωή μιας αδέσποτης γάτας δεν έχει αξία για αυτούς που έχουν την ευθύνη

34585-78037.jpg
Δήμητρα Γκρους
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Animal’s Voice: Ο Δήμος Ανδρίτσαινας Κρεστένων αρνήθηκε να περιθάλψει γάτα που έφαγε φόλα

Animal’s Voice: Καθημερινές ιστορίες καταπάτησης του νόμου για τα ζώα συντροφιάς

Πουθενά δεν θα γίνει πρωτοσέλιδο ότι οι αρμόδιοι του Δήμου Ανδρίτσαινας Κρεστένων αρνήθηκαν να βοηθήσουν έναν γάτο που χαροπάλευε από φόλα, μετά από κλήση πολίτη, καταπατώντας τον νόμο. Δεν είναι ζήτημα φιλοζωίας, αλλά υποχρέωσης να κάνουν οι κρατικοί υπάλληλοι τη δουλειά τους. Οι δήμοι είναι υπεύθυνοι για τα ζώα της περιοχής τους, να έχουν καταφύγια, να τα περισσυλέγουν, να τα θεραπεύουν, να τα στειρώνουν και να τα επανεντάσσουν, αλλά αυτό στη συντριπτική πλειοψηφία δεν συμβαίνει.

Αξίζει δημοσιότητα σε αυτή την ιστορία. Δεν δείχνει μόνο την ανευθυνότητα και την αναλγησία της αρμόδιας υπαλλήλου του Δήμου Ανδρίτσαινας, αλλά και ένα θράσος που πηγάζει από πού ακριβώς;

Η ιστορία έχει ως εξής:
Ένας ευαισθητοποιημένος πολίτης βρήκε στο χωριό Καλλίκωμο του Νομού Ηλείας έναν αδέσποτο γάτο που χαροπάλευε από φόλα. Πήρε την αστυνομία. Οι αστυνομικοί κάλεσαν την αρμόδια της τεχνικής υπηρεσίας για τα αδέσποτα του Δήμου Ανδρίτσαινας - Κρεστένων η οποία δήλωσε ότι δεν είναι αρμοδιότητά τους να αναλάβουν το αδέσποτο! (ενώ είναι) Οι αστυνομικοί προς τιμήν τους δεν άφησαν το ζώο αβοήθητο, αλλά στράφηκαν πού αλλού; Στους εθελοντές της περιοχής. Κάλεσαν την αντιπρόεδρο του Συλλόγου Φιλοζωικός Σύλλογος Kρεστένων Νοιάζομαι και την παρακάλεσαν να τους βρει κτηνίατρο για να σώσει το ζώο. Και όντως βρήκαν μια από τους κτηνιάτρους που συνεργάζονται η οποία άνοιξε το κτηνιατρείο της την Κυριακή και να βοηθήσει το ζώο που πάλευε για τη ζωή του, τον οποίο μετέφεραν οι αστυνομικοί με το περιπολικό.

➡️Χθες Κυριακή 8 Απριλίου 2024 γύρω στις 2 το μεσημέρι η αστυνομία έλαβε ένα τηλεφώνημα από ευαισθητοποιημένο πολίτη...

Posted by Νοιαζομαι Φιλοζωικη Κρεστενων on Monday, April 8, 2024

Αυτό θα ήταν μια απαράδεκτη αλλά συνηθισμένη ιστορία στην Ελλάδα του 2024, το κράτος να αδιαφορεί και οι εθελοντές να τρέχουν, αν δεν είχε την εξής συνέχεια:

Η υπάλληλος του Δήμου, αφού παρανόμησε στην κλήση που της έγινε, καθώς η αρμόδια υπηρεσία έχει νομική υποχρέωση να φροντίσει για την κτηνιατρική περίθαλψη των αδέσποτων εντός των ορίων του, πήρε τηλέφωνο την κτηνίατρο για να την επιπλήξει που ανέλαβε το ζώο. Της είπε ότι δεν είχε καμία δουλειά να αναλάβει ένα αδέσποτο του Δήμου Ανδρίτσαινας Κρεστένων τη στιγμή που δεν έχει σύμβαση με τον συγκεκριμένο Δήμο, απειλώντας τη μάλιστα ότι θα την καταγγείλει στον κτηνιατρικό σύλλογο! Διευκρινίζουμε ότι οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι να έχουν συμβάσεις με κτηνιάτρους ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΠΟΥ Ο ΔΗΜΟΣ ΣΥΛΛΕΓΕΙ.

Φυσικά και ο νόμος του 2021 επιτρέπει σε οποιονδήποτε ιδιώτη να περιθάλπει ζώα με δικά του έξοδα. Η αρμόδια του Δήμου ίσως είχε στο μυαλό της μια απαράδεκτη διάταξη που προσπάθησε να περάσει ο περιβόητος νόμος του Τσιρώνη το 2018, που επί της ουσίας απαγόρευε στους εθελοντές να περιθάλπουν τα αδέσποτα, είχε σηκώσει τρομερές αντιδράσεις και τελικά αποσύρθηκε. Ή απλώς έχει μίσος για τα ζώα και καμία αίσθηση των καθηκόντων της. Θα το λέμε συνέχεια, στην Ελλάδα δεν υπάρχει θεσμική προστασία των ζώων συντροφιάς, υπάρχουν μόνο οι εθελοντές. 

Εγω πανω από την ζωή ενός ζωου δεν βάζω τπτ. Ποσο μάλλον όταν κάποιοι αντι να κάνουν την δουλειά τους ,γυρνάνε με θράσος...

Posted by Dionisia Kalogeropoulou Seferli on Monday, April 8, 2024

Ρωτάμε, λοιπόν. Ποιες θα είναι οι κυρώσεις για την αδιανόητη συμπεριφορά της υπαλλήλου του Δήμου; Ποιος θα της πει ποια είναι η δουλειά της; Επειδή δεν ήταν η ζωή ενός ανθρώπου που κινδύνευσε από την αναλγησία και την αδιαφορία ενός ακόμα υπαλλήλου του κράτους, αλλά ενός αδέσποτου, αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να ασχοληθούμε; Όπως γράφουν οι εθελοντές στην ανακοίνωσή τους, «το περιστατικό συνέβη στον Δήμο Ηλίας, λίγα χιλιόμετρα από την Αρχαία Ολυμπία. Είπαμε κάτι για πολιτισμό;». Δεν ξέρουμε αν θα επιβιώσει ο γατούλης, το ευχόμαστε, αλλά αυτή η ιστορία θα επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά αν δεν υπάρξει έλεγχος και συνέπειες. Σε ποιον θα λογοδοτήσει η υπεύθυνη του δήμου Ανδρίτσαινας Κρεστένων;

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ