Κατοικιδια

Γιατί η γάτα μάς περιμένει πίσω από την πόρτα;

Όσο ανεξάρτητα ζώα και αν είναι, πάντα προσπαθούν να μας δείξουν την αγάπη τους

Αναστασία Στουπάκη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

7 λόγοι που οι γάτες μας περιμένουν πίσω από την πόρτα

Όπως γνωρίζει κάθε ιδιοκτήτης γάτας, τα μικρά μας αιλουροειδή έχουν τον τρόπο να μας κρατάνε δέσμιους κοντά τους με τις αξιολάτρευτες και μερικές φορές ιδιόρρυθμες συμπεριφορές τους. Μια τέτοια συμπεριφορά είναι όταν η γάτα μάς περιμένει στην πόρτα του σπιτιού μας.  Είτε έχουμε λείψει για λίγα λεπτά είτε για λίγες ώρες, δεν υπάρχει τίποτα σαν την βασιλική υποδοχή που μας περιμένει μόλις περάσουμε την πόρτα.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μια γάτα μπορεί να μας περιμένει  στην πόρτα και είναι μια «τάση» που έχει παρατηρηθεί από πολλούς ιδιοκτήτες γατιών σε όλο τον κόσμο. Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε επτά ενδιαφέρουσες τάσεις που σχετίζονται με το θέμα των γατών που περιμένουν τους ιδιοκτήτες τους στην πόρτα.

Τάση 1: Προστατευτική συμπεριφορά
Οι γάτες  βλέπουν τους ιδιοκτήτες τους ως μέρος της ιδιοκτησίας τους και θέλουν να τους προστατεύει. Η αναμονή στην πόρτα θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος για τη γάτα να σημαδέψει την περιοχή της και να διασφαλίσει ότι θα επιστρέψουμε με ασφάλεια στο σπίτι.

Τάση 2:  Προσκόλληση
Όσες ώρες και να περνάμε μαζί τους, θέλουν και άλλο! Οι γάτες είναι κοινωνικά ζώα και δημιουργούν ισχυρούς δεσμούς με τους ιδιοκτήτες τους. Η αναμονή στην πόρτα υποδηλώνει την προσκόλληση και τον ενθουσιασμό τους με την επιστροφή μας.

Τάση 3: Προσμονή για φαγητό ή ώρα παιχνιδιού
Η όχι τόσο ρομαντική προσέγγιση που έχουν μερικές γάτες, είναι το να κάθονται περιμένοντας στην πόρτα επειδή συνδέουν την άφιξη του ιδιοκτήτη τους με το επόμενο γεύμα ή παιχνίδι μαζί μας. Είναι ο τρόπος τους να εκφράσουν τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους.

Τάση 4: Αναζητώντας την προσοχή και τη στοργή
Είναι ένας τρόπος να αναζητήσουν την προσοχή και τη στοργή από εμάς. Οι γάτες είναι κοινωνικά ζώα και λατρεύουν να αλληλεπιδρούν μαζί μας. Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τρόπος τους να αναζητήσουν προσοχή και ατελείωτες αγκαλιές από τον αγαπημένο τους άνθρωπο.

Τάση 5: Φύλαξη και προστασία
Οι γάτες έχουν ισχυρή εδαφική αίσθηση και μπορεί να περιμένουν στην πόρτα για να παρακολουθούν τυχόν εισβολείς ή απειλές. Είναι ο τρόπος τους να μας αποδείξουν ποσό πιστοί σύντροφοι, αλλά και προστάτες είναι.

Τάση 6: Ρουτίνα και τελετουργία
Μαθημένες στην καθημερινή τους ρουτίνας  μπορεί να περιμένουν στην πόρτα ως μέρος της καθημερινής τους τελετουργίας. Στις  γάτες αρέσει η ρουτίνα και η σταθερότητα. Η πράξη τους αυτή θα μπορούσε να είναι επίσης ένας τρόπος για να νιώθουν ασφάλεια και άνεση στο περιβάλλον τους.

Τάση 7: Επικοινωνία και δέσμευση
Είναι ζώα που επιδιώκουν έντονα την επικοινωνία και η συμπεριφορά αυτή θα μπορούσε να είναι ο τρόπος τους για να εκφράσουν την αγάπη, την πίστη και τη συντροφικότητά τους προς εμάς. Είναι μια ιδιαίτερη στιγμή δεσμού που ενισχύει τη σχέση μεταξύ γάτας και ανθρώπου.

Όλοι έχουμε συνηθίσει την εικόνα του σκύλου που γαυγίζει ανυπόμονα μόλις γυρίσουμε σπίτι και κουνάει έντονα την ουρά του αλλά ποιος είπε πως οι γάτες αδιαφορούν; Όσο ανεξάρτητα και μερικές φορές ακόμα και (φαινομενικά) «ψυχρά» ζώα και αν είναι, πάντα προσπαθούν να μας δείξουν την αγάπη τους με μικρές συμπεριφορές τις οποίες ίσως δεν αντιλαμβανόμαστε καν. Ας τους δώσουμε λοιπόν και εμείς την προσοχή που τόσο διακριτικά ζητάνε!

Αγγελίες VetnPet: Υιοθέτησε ένα ζωάκι

Δεν πρέπει να μένουμε μόνο στα λόγια αλλά να περάσουμε στις πράξεις. Γι’ αυτό η στήλη VetnPet θα δημοσιεύει αγγελίες με ζωάκια που ζητούν σπίτι και μια ζεσ