Κατοικιδια

Γιατί τεντώνεται η γάτα μου όταν με βλέπει;

Τι συμβαίνει μέσα στο μυαλό του αγαπημένου μας αίλουρου πέρα από το ότι χαίρεται που μας βλέπει;

Αναστασία Στουπάκη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Γάτες: Οι λόγοι που τεντώνονται και κυρτώνουν την πλάτη τους όταν βλέπουν τους ανθρώπους.

Γυρνάμε σπίτι μετά από μια βόλτα και το αγαπημένο μας γατάκι ρου αρχίζει αμέσως να γουργουρίζει και να τεντώνεται. Τι συμβαίνει μέσα στο μυαλό του αγαπημένου μας αίλουρου πέρα από το ότι χαίρεται που μας βλέπει;

7 λόγοι που οι γάτες τεντώνονται όταν μάς βλέπουν

  1. Οι γάτες χρησιμοποιούν το τέντωμα ως έναν τρόπο για να σημαδέψουν την περιοχή τους. Όταν μια γάτα τεντώνεται, απελευθερώνει φερομόνες από τους αδένες στις πατούσες της, οι οποίες την βοηθούν να σημαδέψουν την περιοχή της και να επικοινωνήσει με άλλες γάτες. Όταν το κάνουν μπροστά μας, τότε απλά μας διεκδικούν!
  2. Ακριβώς όπως και εμείς οι άνθρωποι, έτσι και οι γάτες, μπορεί να νιώθουν στρες και άγχος. Οι διατάσεις τις βοηθούν να χαλαρώσουν και να απελευθερώσουν τη συσσωρευμένη ένταση από τους μυς τους. Έτσι, όταν τεντώνεται μπροστά μας, μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι αισθάνεται χαλαρή και ικανοποιημένη με την παρουσία μας.
  3. Οι γάτες συχνά τεντώνονται όταν ξυπνάνε από τον ατελείωτο ύπνο τους. Με αυτές τις «διατάσεις» βοηθούν τους μυς τους να ξυπνήσουν και να προετοιμαστούν για το παιχνίδι μαζί μας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τέντωμα των μπροστινών ποδιών τους, των πίσω, ή ακόμα και της πλάτης τους. Μπορούμε να το σκεφτούμε σαν μια ιεροτελεστία για αυτές.
  4. Οι θηλυκές γάτες είναι πιο πιθανό να τεντώνονται μπροστά στους ιδιοκτήτες τους από ό,τι οι αρσενικές γάτες. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι οι θηλυκές γάτες τείνουν να είναι πιο κοινωνικές και στοργικές απέναντι μας.
  5. Ως γνωστές αριστοκράτισσές είναι επιλεκτικές μπροστά σε ποιους θα τεντωθούν! Αν η γάτα μας τεντώνεται μόνο όταν μας βλέπει και όχι σ άλλα μέλη της οικογένειας μας, μπορεί να είναι σημάδι ότι έχει έναν ιδιαίτερο δεσμό μαζί μας, όπως και τη στοργή που νιώθει.
  6. Όταν το αγαπημένο μας κατοικίδιο δεν αισθάνεται καλά ή πονάει μπορεί να μην τεντώνονται τόσο πολύ μπροστά μας. Αν παρατηρήσουμε μια ξαφνική αλλαγή ως προς αυτή της τη ρουτίνα  θα μπορούσε να ένα σημάδι ότι δεν αισθάνεται καλά και ίσως χρειαστεί να επισκεφθούμε τον κτηνίατρό μας.
  7. Τα μικρά σε ηλικία γατάκια μπορεί να μην το κάνουν τόσο έντονα μπροστά στους ιδιοκτήτες τους όσο οι ενήλικες γάτες. Μαθαίνουν ακόμα να επικοινωνούν και μπορεί να μην έχουν αναπτύξει πλήρως αυτόν τον τρόπο επικοινωνίας.

Όποιος και αν είναι ο λόγος εμείς πάντα χαιρόμαστε όταν αυτό το τέντωμα συνοδεύεται από ένα μακρόσυρτο γουργούρισμα και μας φτιάχνει την διάθεση όταν γυρνάμε σπίτι κουρασμένοι μετά από μία μεγάλη μέρα!

Αγγελίες VetnPet: Υιοθέτησε ένα ζωάκι

Δεν πρέπει να μένουμε μόνο στα λόγια αλλά να περάσουμε στις πράξεις. Γι’ αυτό η στήλη VetnPet θα δημοσιεύει αγγελίες με ζωάκια που ζητούν σπίτι και μια ζεστή αγκαλιά. Τη δική σου.