Κατοικιδια

Γιατί σκάβει ο σκύλος μου το κρεβάτι του;

Όσο και να πιστεύουμε πως γνωρίζουμε τον σκύλο μας, πάντα θα έχει κάποιες συμπεριφορές που μπορεί να μας εκπλήξουν

Αναστασία Στουπάκη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σκύλοι: Οι λόγοι για τους οποίους οι τετράποδοι φίλοι μας σκάβουν το κρεβάτι τους

Όσο και να πιστεύουμε πως γνωρίζουμε τον τετράποδο φίλο μας, πάντα θα έχει κάποιες συμπεριφορές που μπορεί να μας εκπλήξουν. Μία από αυτές είναι το γιατί ο σκύλος μας σκάβει το κρεββάτι του πριν ξαπλώσει.

Αν ο σκύλος μας γρατζουνάει ή σκάβει το έδαφος, το χαλί, το κρεβάτι του ή οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο στο πάτωμα, μπορεί να θέλει να μας πει κάτι... ή ίσως και τίποτα απολύτως. Οι σκύλοι σκάβουν για πολλούς λόγους, ποιοι είναι όμως αυτοί;

Ένστικτο Επιβίωσης

Μπορεί απλά να θέλουν να φτιάξουν τη φωλιά τους! Κάτι που έκαναν ως άγρια σκυλιά για εκατοντάδες και χιλιάδες χρόνια πριν καν εξημερωθούν από τον άνθρωπο. Προφανώς, το σκάψιμο του εδάφους γύρω τους δημιουργούσε πιο μαλακό μέρος για να ξαπλώσουν. Επίσης, είναι βαθιά ριζωμένο στα ένστικτα ενός σκύλου, οι πρόγονοί τους το έκαναν για να επιβιώσουν για πολλά πολλά χρόνια.

Δροσεροί Ύπνοι

Όσο πιο βαθιά είμαστε στο έδαφος, τόσο πιο χαμηλή είναι η θερμοκρασία. Αν ένας σκύλος ζεσταίνεται, ένας τρόπος που μπορεί να επιλέξει για να δροσιστεί είναι να σκάψει μια τρύπα. Μερικές φορές αυτό μπορεί να σημαίνει ότι σκάβουν απευθείας στο κρεβάτι τους, πιστεύοντας ότι μπορεί πράγματι να τα καταφέρουν.

Στρες

Μία από αυτές τις συμπεριφορές που υποδηλώνουν άγχος, μπορεί να είναι με τη μορφή του σκαψίματος και του γρατζουνίσματος κατά μήκος του δαπέδου ή του εδάφους. Άλλα συνηθισμένα σημάδια που δείχνουν ότι ο σκύλος μας μπορεί να έχει περισσότερο άγχος, περιλαμβάνουν το γλείψιμο ορισμένων περιοχών του σώματος, όπως οι πατούσες του, και το κρύψιμο σε αυτές.

Μυρωδιές Παντού

Τα σκυλιά αγαπούν τη μυρωδιά τους και επίσης τους αρέσει πάρα πολύ να την διασκορπίζουν γύρω τους για να τη μυρίσουν όλοι. Ο σκύλος μας μπορεί να ξύνει το κρεβάτι του για να το γεμίσει με τη μυρωδιά του. Θέλουν επίσης να «σημαδεύουν» τα πράγματά τους, όπως το κρεβάτι τους, με τη μυρωδιά τους για να υποδηλώνουν ότι ό,τι μυρίζει σαν κι αυτούς, και εδραιώνουν την ιδιοκτησία του.

Κρυμμένος Θησαυρός

Οι θησαυροί είναι πολύτιμοι και μερικές φορές ακόμη και θαμμένοι! Πολλά σκυλιά λατρεύουν να θάβουν τα πιο πολύτιμα αντικείμενα που βρίσκουν, ώστε να μην χρειάζεται να τα μοιραστούν με κανέναν. Αν ο σκύλος μας είναι ένα από αυτά τα σκυλιά, τότε είναι πιθανό να σκάψει και να ξύσει το κρεβάτι του, αν θέλει να εξαφανίσει τα κεκτημένα του.

Κουτάβια

Τα κουτάβια θέλουν να παίζουν και να εξερευνούν, να εξερευνούν και να παίζουν. Τους αρέσει να πειραματίζονται με τα παιχνίδια τους αλλά και με διαφορετικές υφές. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι σκάβουν μέσα στο κρεβάτι τους. Μερικές φορές, τα κουτάβια σκάβουν και γρατζουνάνε τα κρεβάτια τους, αλλά συνήθως το ξεπερνούν με τον καιρό. Άλλες φορές, πάλι όχι.

Μπορούμε να τον σταματήσουμε από το να ξύνει το κρεβάτι του;

Και ναι και όχι. Εξαρτάται από τον σκύλο και επίσης από τον λόγο για τον οποίο σκάβουν και ξύνουν τα κρεβάτια τους. Το ευκολότερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να συμβουλευτείτε έναν ειδικό. Για αρχή ένα ραντεβού με τον κτηνίατρο να επιβεβαιώσει ότι ο μικρός μας φίλος είναι υγιής και στη συνέχεια ένας εκπαιδευτής μπορεί να μας δώσει κάποιες συμβουλές.

Πέρα από την επαγγελματική συμβουλή, υπάρχουν και κάποιες γενικές συμβουλές που μπορούν να βοηθήσουν:

Εάν η συμπεριφορά αυτή είναι αποτέλεσμα άγχους ή βαρεμάρας, μπορεί να βοηθήσει περισσότερη άσκηση και παιχνίδι. Επίσης, η εκπαίδευση μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση κάποιων συμπεριφορών, μαθαίνοντας στον σκύλο μας πότε και πού μπορεί να σκάψει, το κατάλληλο μέρος δηλαδή, κατά τη διάρκεια της βόλτας μας.

Η αντικατάσταση του κρεβατιού με ένα πιο ανθεκτικό ή με ένα που δεν τον προσκαλεί να σκάβει μπορεί επίσης να είναι μια λύση. Επιπλέον, το να πάρουμε στον σκύλο μας έναν ειδικό χώρο για να σκάβει μπορεί να τον βοηθήσει να ικανοποιήσει το ένστικτό του με ασφαλή τρόπο, μακριά από το κρεβάτι του. Αν ο σκύλος μας σκάβει το κρεβάτι του επειδή προσπαθεί να το κάνει πιο άνετο, μπορούμε να δοκιμάσουμε να προσθέσουμε ένα μαλακό κουβερτάκι ή ένα μαξιλάρι.

Αγγελίες VetnPet: Υιοθέτησε ένα ζωάκι

Δεν πρέπει να μένουμε μόνο στα λόγια αλλά να περάσουμε στις πράξεις. Γι’ αυτό η στήλη VetnPet θα δημοσιεύει αγγελίες με ζωάκια που ζητούν σπίτι και μια ζεστή αγκαλιά. Τη δική σου.