Κατοικιδια

Πυροτεχνήματα, ζώα και ζωάκια

Πώς να προστατεύσετε το σκυλάκι σας όταν έξω μοιάζει να δεχόμαστε βομβαρδισμό

kyriakos_1.jpg
Κυριάκος Αθανασιάδης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πυροτεχνήματα, ζώα και ζωάκια
H εικόνα είναι φτιαγμένη με το πρόγραμμα ΤΝ Tome.

Κιτς «έθιμα» και η ανάγκη κατάργησής του ς

Διάβασα την έκκληση που απηύθυναν κάποιες φιλοζωικές οργανώσεις για περιορισμό των πυροτεχνημάτων, για να προστατευτούν τα ζώα και το περιβάλλον, κυρίως δε τα σκυλιά. Πολύ λογικό. Και σας καλώ να τη διαβάσετε κι εσείς πατώντας τον σύνδεσμο δυο αράδες παραπάνω, παραθέτει μερικά σημαντικά στοιχεία. Και, ναι, ξέρω πως σε πολλούς ακούγονται τελείως γραφικά αυτά τα πράγματα, αλλά στ’ αλήθεια: η γνώμη αυτών των τύπων μάς απασχολεί όσο μάς απασχολεί η γνώμη μιας φριτέζας ή ενός κυνηγού.

Έχω παρ’ όλα αυτά να προσθέσω κι εγώ δυο πράγματα.

Λοιπόν, ΔΕΝ πρόκειται να καταργηθούν τα πυροτεχνήματα. Κι αν κάποιοι Δήμοι το κάνουν πράγματι, δεν θα το κάνουν οι περισσότεροι. Να αγοραστούν, δε, αθόρυβα πυροτεχνήματα, ούτε λόγος: τους αρέσει να ακούνε το «ποπ» της σαμπάνιας, άσε δε που μάλλον είναι ακριβότερα. Και, μεταξύ μας, αν είναι να ρίξεις αθόρυβα, καλύτερα να μη ρίξεις καθόλου.

Γι’ αυτό και καλό είναι, όταν είναι βέβαιο ότι κάποιοι θα ρίξουν πυροτεχνήματα (κάτι πιτσιρίκια στην αλλαγή του χρόνου κυρίως, και νομίζω ορισμένοι πιστοί το Πάσχα), αυτοί που έχουν σκύλο να μην τον έχουν έξω από το σπίτι, και να μην έχουν ανοιχτά και τα παράθυρα του σπιτιού τους. Μά τον Θεό, όσα πυροτεχνήματα και να πέφτουν στον ουρανό της πόλης, το σκυλάκι τους δεν θα καταλάβει τίποτε, ειδικά αν έχουν ανοιχτή την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο. Πέντε-δέκα λεπτά είναι, ας πάρουν το σκυλί-γατί τους αγκαλιά και ας του πουν ένα παραμύθι.

Γιατί είναι βέβαιο: κανείς δεν θα καταργήσει τα πυροτεχνήματα. Και σίγουρα όχι στις δύο γιορτές που είπαμε, στην αλλαγή του χρόνου και στην Ανάσταση.

Αλλά μακάρι να τα καταργήσει όπου αλλού, και κυρίως στους γάμους. Δεν πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη γελοιότητα από αυτήν. Να παντρεύεσαι και να ρίχνεις πυροτεχνήματα; Είμαστε με τα καλά μας; Πού έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο; Στο Ντουμπάι; Στη Μόσχα, στις χαρές κανενός σωματέμπορα που στεφανώνεται τη Μις Στολίσναγια; Σοβαρά τώρα;

Διαβάζω στην επιστολή των φιλοζωικών οργανώσεων:

Τα τελευταία χρόνια, η ρίψη των πυροτεχνημάτων έχει πάρει μεγάλες και καταχρηστικές διαστάσεις, αφού […] πυροτεχνήματα ρίχνονται τόσο από Δήμους όσο και από ιδιώτες σε […] τοπικές γιορτές, γάμους, βαφτίσεις, γήπεδα, εγκαίνια, παραλιακά club κλπ.

Ειλικρινά, δεν είχα ιδέα. Ζω σε άλλο πλανήτη. Κανονικά αυτά τα πράγματα πρέπει να απαγορευτούν χθες. Ή να πρέπει να πληρώσεις ένα υπέρογκο ποσό για να πάρεις άδεια, που θα πηγαίνει απευθείας στο ταμείο για τα αδέσποτα. Δηλαδή, απαγορεύονται οι «παραδοσιακές» μπαλωθιές στην Κρήτη (δόξα τω Θεώ) και επιτρέπεται αυτό το αίσχος; Τύπου Σοπράνος και Ντίσνεϊλαντ; Δεν πάμε καλά.

Εκτός από τα σκυλάκια μας, που μπορούμε —το ξαναλέω— να τα προφυλάσσουμε στις μεγάλες, παλλαϊκές γιορτές, όπου δεν μας πέφτει και λόγος, τα πυροτεχνήματα είναι παγκοίνως γνωστό ότι τρομοκρατούν τα αδέσποτα ζώα, σκύλους και γάτες, και αποτρελαίνουν τα πουλιά. Λέγεται πως ενεργοποιείται η «απόκριση πτήσης», ή όπως αλλιώς λέγεται αυτή η αντίδραση πανικού που τα κάνει να πετούν ξαφνικά και ανεξέλεγκτα, με αποτέλεσμα να τραυματίζονται, να σκοτώνονται πέφτοντας πάνω σε εμπόδια, να αποπροσανατολίζονται κλπ. Για να μη μιλήσουμε για τα μικροπλαστικά που θα φάνε και θα πιουν, ή για τους κινδύνους πυρκαγιάς που έτσι κι αλλιώς ελλοχεύουν σε κάθε τέτοια γελοία ενέργεια — αν πιάσει καμιά φωτιά το καλοκαίρι από βεγγαλικά σε… πάρτι (για όνομα του καλού Θεού, τι κιτσιά), δεν θα είναι η πρώτη φορά.

Θα ψήφιζα ευχαρίστως τον πολιτικό που θα τα απαγόρευε διά ροπάλου στις ιδιωτικές διασκεδάσεις, ακόμα κι αν ήταν ο Κασσελάκης — που είναι πιο δεξιός κι από μένα.

Να ρίξουμε ένα τόνο πυροτεχνήματα αν μετοικήσει στη γειτονιά των αγγέλων κάνας κανίβαλος Ρώσος δικτάτορας, ναι — μαζί σας. Αλλά και πάλι: μόνο αφού έχουμε ήδη διώξει μ’ αυτές τις ειδικές κόρνες τα πουλιά απ’ τις φωλιές τους, πέντε λεπτά πριν αρχίσει το νταβαντούρι.

Να είστε όλοι καλά, και Χρόνια Πολλά.

Πυροτεχνήματα, ζώα και ζωάκια
H εικόνα είναι φτιαγμένη με το πρόγραμμα ΤΝ Tome.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ