Κατοικιδια

Τα 5 οφέλη για τα παιδιά που μεγαλώνουν μαζί με σκύλο

Η συνύπαρξη με έναν τετράποδο φίλο μπορεί να προσφέρει στα παιδιά μαθήματα αγάπης, ευθύνης και αλληλεγγύης

Αναστασία Στουπάκη
Αναστασία Στουπάκη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τα 5 οφέλη για τα παιδιά που μεγαλώνουν μαζί με σκύλο
© Unsplash

Παιδιά και σκύλοι: Τα οφέλη από τη συνύπαρξή τους

Από όταν θυμάμαι τον εαυτό μου είχα πάντα δίπλα μου έναν σκύλο! Με το που άνοιγε η πόρτα του δωματίου, πηδούσε στο κρεβάτι και ήταν η πρωινή μας αγκαλιά που πάντα περίμενα για να ξεκινήσω τη μέρα μου. Ατέλειωτες ώρες στον κήπο να παίζω με τα σκυλιά, να τα εκπαιδεύω με την παιδική μου εμπειρία, να τα βγάζω βόλτα και να ξαπλώνω δίπλα τους με κάθε ευκαιρία. Θεωρώ τον εαυτό μου πάρα πολύ τυχερό που οι γονείς μου επέλεξαν να μεγαλώσω με σκυλιά. Η απόφαση να έρθει ένας σκύλος στην οικογένεια είναι μια απόφαση που μπορεί να «φωτίσει» τη ζωή ενός παιδιού με ανεκτίμητους τρόπους. Η συνύπαρξη με έναν τετράποδο φίλο μπορεί να προσφέρει στα παιδιά μαθήματα αγάπης, ευθύνης και αλληλεγγύης, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην ανάπτυξη της κοινωνικότητας και της συναισθηματικής τους νοημοσύνης.

Γιατί ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του παιδιού

  1. Συναισθηματική ανάπτυξη: Οι σκύλοι προσφέρουν ανιδιοτελή αγάπη και συντροφικότητα, έτσι μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να αναπτύξουν ένα αίσθημα ασφάλειας και αυτοπεποίθησης. Μόνο και μόνο που ο τετράποδος φίλος του κοιμάται στα πόδια του ή είναι εκεί για να το προσέχει, ξέρει ότι θα είναι πάντα ασφαλής. Η επαφή με τα σκυλιά ενθαρρύνει τους ανθρώπους, και ειδικά τα παιδιά να εκφράζονται και να νιώθουν συμπόνια, καθώς μαθαίνουν να αναγνωρίζουν και να ανταποκρίνονται στα συναισθήματα των τετράποδων φίλων τους. Όταν ο σκύλος τους πονάει θα ψάξουν να βρουν τρόπο να τον κάνουν να νιώσει καλύτερα είτε χαϊδεύοντάς τον, είτε δίνοντάς του μια λιχουδιά.
  2. Εκπαίδευση στην ευθύνη: Η φροντίδα ενός σκύλου απαιτεί δέσμευση και συνέπεια. Τα παιδιά μαθαίνουν να αναλαμβάνουν ευθύνες, όπως το τάισμα, η βόλτα και η καθαριότητα του ζώου, από το γέμισμα του μπολ με το φαγητό του μέχρι την ατελείωτη ώρα στο πάτωμα να χτενίζει το ζωάκι του και να το περιποιείται. Αυτές οι καθημερινές ρουτίνες βοηθούν τα  παιδιά να κατανοήσουν τη σημασία της φροντίδας για ένα άλλο ζωντανό πλάσμα.
  3. Κοινωνική αλληλεπίδραση: Τα παιδιά που παίζουν και έρχονται σε επαφή  με σκύλους συχνά αναπτύσσουν καλύτερες κοινωνικές δεξιότητες και αισθάνονται πιο άνετα γύρω από άλλα παιδιά και ενήλικες. Έτσι, η παρουσία ενός σκύλου μπορεί να αποτελέσει έναν παράγοντα που διευκολύνει την προσέγγιση και την ανάπτυξη νέων φιλιών.
  4. Φυσική άσκηση και παιχνίδι: Τα παιδιά, όπως και τα σκυλιά, αγαπούν το παιχνίδι και χρειάζονται τακτική άσκηση. Έτσι, ο ένας ενθαρρύνει τον άλλο και τα παιδιά περνούν χρόνο έξω από το σπίτι, περπατώντας με τον μικρό τους φίλο και παίζοντας μαζί του.
  5. Εκπαίδευση και μάθηση: Τα παιδιά μπορούν να μάθουν πολλά από την εκπαίδευση ενός σκύλου, με την παιδική τους αθωότητα, κρατώντας μια λιχουδιά απέναντι από το αγαπημένο τους μουσουδάκι και προσπαθώντας  με κάθε τρόπο να το εκπαιδεύσουν. Η διαδικασία αυτή τα διδάσκει τη συνέπεια, την υπομονή και την ανταμοιβή κάθε φορά που θα υπακούσουν την εντολή τους.

Το να μεγαλώνει ένα παιδί με τη συντροφιά ενός σκύλου μπορεί να είναι μία από τις πιο όμορφες εμπειρίες της ζωής του. Οι σκύλοι δεν μαθαίνουν μόνο στα παιδιά πώς να φροντίζουν και να αγαπούν, αλλά τα βοηθούν να αναπτύξουν έναν χαρακτήρα γεμάτο συμπόνια και ανθρωπιά. Τα σκυλιά μπορούν να προσφέρουν την αγάπη τους και τα παιδιά μαθαίνουν πώς είναι να έχουν τον πιο πιστό φίλο δίπλα τους.

Αγγελίες VetnPet: Υιοθέτησε ένα ζωάκι

Δεν πρέπει να μένουμε στα λόγια αλλά να περάσουμε και σε πράξεις. Γι' αυτό η στήλη VetnPet θα δημοσιεύει αγγελίες με ζωάκια που ζητούν σπίτι και μια ζεστή αγκαλιά. Τη δική σου!

Η Καραμέλα επιστρέφεται...💔 δυστυχώς δεν μπορέσανε να τα βρούνε με το άλλο ζωάκι της οικογένειας και δεν μπορούν όπως...

Posted by Save their life adopt a stray on Thursday, September 28, 2023

Ποιος σου είπε 2 μηνών μωρό να τριγυρνάς στους δρόμους; Μη με κοιτάς έτσι, δε θα με ρίξεις. Τι; Πέρασαν από πάνω σου 3...

Posted by ZΩΟΦΙΛΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ -ILIOUPOLIS ANIMAL WELFARE UNION on Saturday, November 11, 2023

Λοιπόν παιδιά αυτός εδώ είναι ο Λουκουμάς, μόνο που η ζωή του μέχρι σήμερα δεν είναι καθόλου γλυκιά! Είναι ένας κούταβος...

Posted by Eytyxia Koureli on Saturday, November 11, 2023

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ