Κατοικιδια

Πώς θα φτιάξεις σπιτικό σαμπουάν για σκύλους χρησιμοποιώντας μόνο 3 συστατικά

Μια εύκολη, φυσική συνταγή που μπορείς να φτιάξεις μέσα σε λίγα λεπτά

marianna_manolopoyloy_.jpg
Μαριάννα Μανωλοπούλου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σαμπουάν σκύλων
© Unsplash

Σπιτικό σαμπουάν για σκύλους χρησιμοποιώντας 3 συστατικά

Τα ακούς να κάνουν “woof woof”, τον ήχο του παραδοσιακού γαβγίσματος, κουνώντας χαρωπά τις ουρές τους στο μπάνιο. Ωστόσο, για κάποια τετράποδα η διαδικασία του μπάνιου είναι δύσκολη και ανυπομονούν να τελειώσει. Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν πολλοί λόγοι που ένα σκυλί δεν θέλει να πλυθεί, όπως η λάθος θερμοκρασία ή το κατάλληλο σαμπουάν. Το pH του κάθε σαμπουάν είναι διαφορετικό και η χρήση κάποιου ακατάλληλου μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες. Το καλύτερο που έχει να κάνει ο «σκυλογονέας» είναι να συμβουλευτεί τον κτηνίατρό του. Αν πάλι θέλει να αποφύγει χημικά (σκληρά ή μη) που θα ερεθίσουν το δέρμα του σκύλου και θα αφαιρέσουν τα προστατευτικά έλαια από το τρίχωμα και το δέρμα του, υπάρχει και η λύση της φυσικής συνταγής σαμπουάν για σκύλους μόνο με 3 συστατικά. Όχι μόνο σου εξοικονομεί χρήματα, αλλά σου επιτρέπει να ελέγξεις τα συστατικά που θα περιέχει το σαμπουάν μειώνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης αλλεργιών.

Σαμπουάν σκύλων
© Unsplash

Αυτή η συνταγή σαμπουάν αναπτύχθηκε από την blogger, σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων, Chloe Mackintosh της Boxwood Avenue, που χρησιμοποιεί τρία απλά συστατικά: μαγειρική σόδα, σαπούνι Καστίλης και νερό. «Καθώς δημιουργούσα περισσότερα σπιτικά πράσινα καθαριστικά προϊόντα για δική μου χρήση, ήθελα να βρω μια καλή φυσική συνταγή για το κουτάβι μου» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Το σαπούνι Καστίλης ή αλλιώς το σαπούνι ελαιόλαδου που επιλέγει έχει πάρει το όνομά του από την ισπανική περιοχή που λέγεται Καστίλ και κυκλοφορεί σε εκδόσεις χωρίς άρωμα ή με προσθήκη αιθέριων ελαίων, σε αρκετά ηλεκτρονικά και μη καταστήματα. Το σαμπουάν που παράγεται αποκλειστικά από αγνό παρθένο ελαιόλαδο δεν βγάζει πολύ αφρό αλλά ξεχωρίζει για την ήπια δράση του. Συγκεκριμένα, για τη χρήση του σε σκυλιά καλό είναι να αποφεύγεται η χρήση ελαίου τεϊόδεντρου ή προϊόντων με άρωμα τεϊόδεντρου, καθώς είναι τοξικό για τα κατοικίδια. Η διαφορά από το βιομηχανικό σαπούνι είναι ότι στο Καστίλης δεν αφαιρείται η γλυκερίνη.

«Δεδομένου ότι το σαπούνι είναι κυρίως βασισμένο σε λάδι, βεβαιώσου ότι ξεπλένεις καλά το σαμπουάν, ώστε το κατοικίδιο ζώο σας να μην μείνει λιπαρό», τονίζει η Christine Cain, BS, DVM, αναπληρώτρια καθηγήτρια δερματολογίας στην Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια. Αν παρατηρήσεις ότι το τρίχωμα του κατοικίδιου ζώου σου γίνεται ξηρό και φριζάρει ή ερεθίζεται, αυτό μπορεί να είναι σημάδι ότι η συνταγή είναι πολύ αλκαλική για το δέρμα του. Τότε επέλεξε ένα ειδικό σαμπουάν σχεδιασμένο για σκύλους.

Σαμπουάν σκύλων
© Unsplash

Κατά το πλύσιμο του σκύλου με οποιοδήποτε σαμπουάν, απέφυγε να μπει ο αφρός στα μάτια, τη μύτη, τα αυτιά ή το στόμα του. Για παράδειγμα, καλό θα ήταν να του δώσεις μια νόστιμη λιχουδιά που μπορεί να αποσπάσει την προσοχή του και να το αποτρέψει από το να γλείψει το σαμπουάν. Επίσης, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μπαλάκια βαμβακιού και να τα τοποθετήσεις στο άνοιγμα του ακουστικού πόρου τους κατά τη διάρκεια του μπάνιου. Μην ξεχάσεις να τα αφαιρέσεις αφού ολοκληρώσεις τη διαδικασία!

Αν και αυτή η συνταγή φτιάχνει περίπου ένα τέταρτο σαμπουάν -αρκετό δηλαδή για δύο έως τέσσερα πλυσίματα, ανάλογα με το μέγεθος και τον τύπο τρίχας του σκύλου σου-, η δρ Κέιν επισημαίνει ότι οι μεγάλες ποσότητες σπιτικού σαμπουάν είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν βακτήρια κατά την αποθήκευση από ό,τι τα αντίστοιχα του εμπορίου. Εάν επιλέξεις το σπιτικό σαμπουάν, προγραμμάτισε να φτιάχνεις μια νέα παρτίδα για κάθε πλύσιμο.

Πώς θα φτιάξεις σαμπουάν για σκύλους

Υλικά που θα χρειαστείς:
Γυάλινο μπουκάλι
Νερό
Σαπούνι Καστίλης
Μαγειρική σόδα

Οδηγίες
Βήμα 1: Μέτρησε το νερό
Γέμισε ένα μεγάλο μπουκάλι με 4 φλιτζάνια νερό.

Βήμα 2: Πρόσθεσε μαγειρική σόδα
Πρόσθεσε 3 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα στο νερό.

Βήμα 3: Ανακάτεψε το σαπούνι
Ανακάτεψε 1/2 φλιτζάνι σαπούνι Καστίλης. Το διάλυμα θα γίνει αμέσως γαλακτώδες λευκό. Τοποθέτησε ένα καπάκι στο μπουκάλι και ανακίνησε το ελαφρά για να ενωθούν τα συστατικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ