Κατοικιδια

Τι είδαμε στο Woof Festival 2023 για τα πυρόπληκτα και πλημμυροπαθή σκυλάκια

Στο διήμερο υιοθεσίας που οργάνωσαν τα Pet City και το Dogs' Voice βρέθηκαν 12 #foreverhomes για σκυλάκια που διασώθηκαν

mjsigalou
Μαρία-Ιωάννα Σιγαλού
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Pet City x Dogs Voice

Woof Festival 2023: Τα Pet City και το Dogs' Voice πραγματοποίησαν διήμερο υιοθεσίας πυρόπληκτων και πλημμυροπαθών σκυλιών στο Πεδίον του Άρεως

«Άντα (Φυλ 30). Φιλική και αγοραφοβική, δε λερώνει στο σπίτι. Φούτης (Φυλ 173). Χαδιάρης και ήσυχος. Σάλτσα (Φυλ 136). Ήρεμη αλλά λίγο επιφυλακτική στην αρχή. Κυρία!», γράφει στις καρτέλες πάνω στα προσωρινά κρεβάτια από όπου ξεπροβάλλουν οι γλυκές φατσούλες. Για άλλους απλοί κωδικοί και για άλλους η πρώτη γνωριμία με τον παντοτινό τετράποδο τους φίλο. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, 23 και 24 Σεπτεμβρίου, το Πεδίον του Άρεως γέμισε παιχνιδιάρικες ουρίτσες που συμμετείχαν μαζί με τους συνοδούς τους στο Woof Festival, το πρώτο φεστιβάλ φιλοζωίας.

Το περίπτερο του Pet City στο Woof Festival
Το περίπτερο του Pet City στο Woof Festival

Το περίπτερο του Pet City στο Woof Festival

Από όλα τα περίπτερα ξεχωρίσαμε αυτό των Pet City, όχι για το ομολογουμένως πιασάρικο τιρκουάζ χρώμα των σημαίων του, αλλά για τους πρωταγωνιστές τους, τα πυρόπληκτα και πλημμυροπαθή σκυλάκια προς υιοθεσία. Εκεί, ενημερωθήκαμε για το πως αυτά διασώθηκαν από τις φωτιές του Ιουλίου στα Καλύβια και τη Φυλή (γι’ αυτό και ο χαρακτηρισμός Φυλ, δίπλα στο όνομα των σκύλων) και τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, γνωριστήκαμε από κοντά, πήγαμε βόλτα στο πάρκο μαζί με τους εθελοντές και κάποιοι τυχεροί ανοίξαμε την αγκαλιά και το σπίτι μας. Ήταν ενήλικα κουτάβια, άλλα μικρόσωμα και άλλα μεγαλόσωμα. Για τα τελευταία η υιοθεσία κάποιες φορές γίνεται πιο δύσκολη, γιατί κακά τα ψέματα μια μικρή «χνουδόμπαλα» τραβάει περισσότερο τα φώτα, και αμέσως μετά το ενδιαφέρον. Αλλά στην τελική όταν αγαπάς τι σημασία έχει το μέγεθος; Τα σκυλιά είναι πλήρως εμβολιασμένα, στειρωμένα και έχουν υποβληθεί στις απαραίτητες αιματολογικές εξετάσεις. Κάποια πάσχουν από καλαζάρ και ερλιχίωση, αλλά με τη σωστή παρακολούθηση και φροντίδα, είναι αντιμετωπίσιμα.

μαμά, κόρη και σκυλάκι
Μία οικογένεια θέλει να μεγαλώσει
γυναίκα με σκύλο
Η Θεοδώρα και η μικρότερη της παρέας

Συνολικά  από αυτό το διήμερο υιοθεσίας, 12 σκυλάκια βρήκαν την οικογένεια τους, μακριά από φωτιές και πλημμύρες, κοντά όμως στη ζεστασιά και στα δάκρυα χαράς. Την Πατούσα υιοθέτησε ο Φίλιππος, όσο η Κατερίνα, η κοπέλα που την φιλοξενούσε, του μιλούσε για εκείνη και τα χούγια της, μη μπορώντας να συγκρατήσει τα δάκρυα της. «Από χαρά κλαίω. Χαίρομαι πολύ που βρήκε το σπίτι της», λέει η Κατερίνα. «Η Πατούσα ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά. Με αυτό το βλέμμα…τι να πεις», λέει ο Φίλιππος, ο νέος –και σε ηλικία-μπαμπάς της. «Είναι ο τρίτος μου σκύλος. Τον έναν δυστυχώς τον έχασα πρόσφατα και ο άλλος είναι ο 10 χρόνος Μόρτης, το οποίο βρήκα στον δρόμο. Σίγουρα θα τα πάνε καλά», προσθέτει. Η Πωλίνα και η Χρύσα ήρθαν για μια Σαββατιάτικη βόλτα, η οποία πιθανότατα να καταλήξει σε μόνιμη υιοθεσία. «Πάμε σε διάφορες φιλοζωικές. Αυτή η μαυρούλα (ενν. μεγαλόσωμο σκυλί προς υιοθεσία με προτεινόμενο όνομα το Θεοδώρα-αυτοκρατορικό όπως αρμόζει σε μια βασίλισσα), μου θυμίζει το προηγούμενο σκυλάκι μου», λέει η Πωλίνα, ενώ η Χρύσα όλο χαρά δηλώνει ήδη «θεία» της.

άνδρας με σκύλο
Ο Φίλιππος και η Πατούσα

Διαδικασίας υιοθεσίας του σκύλου

Εφόσον ο υποψήφιος ανάδοχος απαντήσει σε κάποιες ερωτήσεις και εγκριθεί η φιλοξενία, παίρνει το σκυλάκι στο χώρο του και ξεκινάει η διαδικασία της τελικής υιοθεσίας. Στο διάστημα αυτό τόσο το Pet City, όσο και το Dogs’ Voice είναι παρόντες, και έτσι γίνονται μέλη της ευρύτερης οικογένειας- γιατί οικογένεια είναι εκεί που υπάρχει αγάπη. Μετά τις πρώτες 15 ημέρες δοκιμαστικής φιλοξενίας, γίνεται ένας έλεγχος περιβάλλοντος από την Dogs’ Voice,  με παρουσία του εκπαιδευτή, ο οποίος «δίνει το ΟΚ» και προχωράει σε μια δωρεάν εκπαίδευση του σκύλου. Η δεύτερη φάση –αντίστοιχη διαδικασία- πραγματοποιείται ένα μήνα αργότερα. Για να σιγουρευτούν ότι το νέο σπιτικό είναι έτοιμο να προσθέσει ένα ακόμη μέλος στην οικογένεια του, η διαδικασία διαρκεί συνολικά 1,5 μήνα. Η αναμονή αξίζει, αν σκεφτεί κανείς ότι ο στόχος είναι κάθε μοναχική και μοναδική μουσούδα να βρει τη μόνιμη ασφάλεια. Με τη σειρά τους, τα Pet City παρέχουν τροφή PURINA για τους πρώτους μήνες, την οποία ο ανάδοχος μπορεί να προμηθευτεί από τα αντίστοιχα καταστήματα. «Δε μπορούμε να διαγράψουμε το παρελθόν τους, αλλά σίγουρα μπορούμε να ξαναγράψουμε το μέλλον τους. Με την υιοθεσία, αλλάζει τόσο το σκυλάκι, όσο και η οικογένεια. Είναι πολύ πιο ευτυχισμένοι όλοι», αναφέρει η Βαρβάρα Σκούρτη, Διευθύντρια Μάρκετινγκ των Pet City.

πυρόπληκτος σκύλος
Ο τέλειος κούταβος Μάρκος διασώθηκε από τη φωτιά στα Καλύβια

Το χρονικό διάσωσης των πυρόπληκτων και πλημμυροπαθών σκυλιών

Οι καταστροφές που σημειώθηκαν στη χώρα μας, εκτός από ανθρώπους και περιουσίες, «χτύπησαν» και τους μικρούς τετράποδους φίλους μας. Τα Pet City σε συνεργασία με τη Dogs’ Voice, συνέλλεξαν τα πυρόπληκτα και πλημμυροπαθή σκυλιά με στόχο την υιοθεσία τους από μία οικογένεια που έχει μία ξεχωριστή θέση για αυτά. Από την αρχική τους φιλοξενία στο Γαλάτσι-ίσως κάποιοι από εσάς τα είχατε συναντήσει εκεί πρώτη φορά, μεταφέρθηκαν με ασφάλεια σε δομή φιλοξενίας στο Μαρκόπουλο. Κάποια μάλιστα φιλοξενήθηκαν και φιλοξενούνται έως σήμερα σε σπίτια εθελοντών. Η τελική στάση για κάθε ζωάκι είναι το παντοτινό του σπίτι και οι δράσεις δε θα σταματήσουν μέχρι οι δομές φιλοξενίας να αδειάσουν. Η Βασιλική φιλοξενεί τον όμορφο και σκανταλιάρη Ninja που είναι 3,5 μηνών. «Τον αγαπώ ήδη. Τον φιλοξενώ από τέλη Ιουλίου, αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να τον κρατήσω. Έχω δύο σκύλους και ένα γάτο με ειδικές ανάγκες», λέει η Βασιλική, ελπίζοντας τα καλύτερα για τον νέο της φίλο. Η Βασιλική είναι παράδειγμα όλων αυτών των ανώνυμων εθελοντών, που χωρίς αυτούς το έργο των φιλοζωικών εταιριών και οργανώσεων θα είχε μείνει μισό. «Μεγάλο ευχαριστώ στους εθελοντές μας που διέσωσαν τα σκυλάκια και αφού αυτά δε μπορούν να μιλήσουμε, το κάνουμε εμείς», προσθέτει η κα Σκούρτη.

πυρόπληκτος σκύλος
Ο όμορφος και σκανταλιάρης Ninja διασώθηκε από τη φωτιά στα Καλύβια

Άλλες υιοθεσίες σκύλων από τα Pet City και την Dogs’ Voice

Από κοινού, εκτός από αυτή στο Woof Festival, έχουν πραγματοποιήσει 11 ημέρες υιοθεσίες στα καταστήματα Pet City, όπου περισσότερα από 90 σκυλάκια βρήκαν την οικογένεια τους. Στην εκάστοτε ημέρα υιοθεσίας συμμετέχουν και τοπικές φιλοζωικές, ανάλογα με την τοποθεσία του καταστήματος που εκτός από την αναζήτηση ενός παντοτινού σπιτιού για κάθε ζωάκι που φιλοξενείται σε καταφύγιο, ενημερώνουν το κοινό για την αξία της φιλοζωίας και υπεύθυνης υιοθεσίας. Εκτός από τις φιλοζωικές οργανώσεις της Αττικής, τα Pet City συνεργάζονται και με άλλες, όπως το Save The Strays of Samos και το ΚΥΜΑ Φιλοζωικό Σωματείο Κύμης Αλιβερίου, γιατί η πρόσφορα βοήθειας δεν «κοιτάει» σύνορα. «Θα σταματήσουμε το έργο μας όταν όλες οι φιλοζωικές αδειάσουν», λέει η κα Σκούρτη. Όλες αυτές οι ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης και της πιο πρόσφατης, γίνονται με τη δυναμική υποστήριξη της εθελοντικής ομάδας Act Pawsitive των Pet City.

γυναίκα με σκύλο
Εθελόντρια του Dogs' Voice και ο Φούτης

Ομολογουμένως τα Pet City, τον τελευταίο καιρό έχουν χτίσει ένα πολύ θετικό προφίλ, κερδίζοντας δικαίως ξανά το φιλοζωικό κοινό- συμπεριλαμβανομένης και εμού. Σχετικά με αυτό το σχόλιο, η κα Σκούρτη προσθέτει: «Η νέα διοίκηση έχει αλλάξει το σκηνικό. Ο Γιάννης Γαβριηλίδης, ως νέος CEO, μαζί με την BC Partners άλλαξε όλη τη φιλοσοφία. 1,5 χρόνο τώρα υπάρχει ένα μεγάλο όραμα για τη φιλοζωία. Το 75% των παιδιών που εργάζονται στα καταστήματα έχουν δικό τους ζώο, όπως και οι περισσότεροι άνθρωποι που εργάζονται στα Pet City. Έτσι, βγαίνει αβίαστα η αγάπη μας για τα ζώα. Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε σε αυτό το όραμα και τις επόμενες εβδομάδες θα προβούμε και σε άλλες ενέργειες για να δημιουργήσουμε ένα “συνολικό οικοσύστημα” για την προστασία όλων των ζώων».

Όσοι δεν προλάβατε να δείτε τις χαρούμενες ουρίτσες από κοντά και να μεγαλώσετε την οικογένεια σας, η Dogs’ Voice θα πραγματοποιήσει ακόμη μία ημέρα υιοθεσίας το ερχόμενο ΣΚ στη μονάδα φιλοξενίας των σκύλων στο Μαρκόπουλο. Και αν η υιοθεσία ενός σκύλου «τριγυρνάει» συνεχώς στο μυαλό σας, επισκεφτείτε τα καταστήματα Pet City που κάθε μήνα διοργανώνουν ημέρες υιοθεσίας. Γιατί οι δράσεις δεν έχουν τέλος, μέχρι όλοι να βρούμε το παντοντινό μας σπίτι... 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ