Κατοικιδια

Το ΚΑΖ στέλνει SOS ότι ο δρόμος δεν είναι προσβάσιμος και καταγγέλλει αδιαφορία του δήμου Μαρκόπουλου

Σε ένα από τα λίγα νόμιμα καταφύγια ζώων η τροφή δεν μπορεί να φτάσει πλέον στα ζώα, ενώ υπάρχει κίνδυνος αποκλεισμού σε περίπτωση έντονης βροχόπτωσης

34585-78037.jpg
Δήμητρα Γκρους
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
KAZ - Καταφύγιο ζώων στον Ωρωπό
Το Kaz, ένα από τα λίγα νόμιμα καταφύγια ζώων, είναι σε κίνδυνο

Το ΚΑΖ καταγγέλλει την αδιαφορία του Δήμου Μαρκόπουλου, ενώ ο δρόμος που οδηγεί στο Καταφύγιο είναι κατεστραμμένος

Ήταν πέρσι τον Δεκέμβριο όταν επισκεφθήκαμε το ΚΑΖ, ένα υποδειγματικό καταφύγιο ζώων κάπου στο Κορωπί, συγκεκριμένα στη θέση Καδή Κοκκινάδα, στον Δήμο Μαρκοπούλου. Το ΚΑΖ λειτουργεί εκεί από το 2006 και είναι από τα πρώτα νόμιμα, ιδιωτικά Καταφύγια αδέσποτων ζώων στην Ελλάδα. Να προσθέσουμε πως από τα εκατοντάδες καταφύγια ζώων που υπάρχουν, λίγα λειτουργούν σωστά, πολλά δεν έχουν καν άδεια λειτουργίας, καθώς δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος σύμφωνα με τον οποίο υποτίθεται πως θα ήταν όλα υποχρεωμένα να βγάλουν άδεια, αλλιώς θα έκλειναν. 

Σήμερα το πρωί επικοινώνησαν μαζί μας από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΑΖ, καταγγέλλοντας πλήρη αδιαφορία του Δήμου Μαρκόπουλου για στοιχειώδη αιτήματά τους, όπως ότι δεν υπάρχει καθόλου φωτισμός στο δρόμο που οδηγεί στο Καταφύγιο, αλλά και για το ότι όλα αυτά τα χρόνια ο ίδιος ο δρόμος είναι σε κακή κατάσταση, με αποτέλεσμα με την παραμικρή βροχόπτωση να είναι πολύ δύσκολη η πρόσβαση. Θυμάμαι πολύ καλά πόσο κακοτράχηλος ήταν ο δρόμος για να φτάσουμε ανεβαίνοντας το βουνό, μόνο που τώρα, οι άνθρωποι του ΚΑΖ κάνουν δραματική έκκληση. Εξαιτίας των βροχοπτώσεων και στον βαθμό που τα τελευταία χρόνια δεν γινόταν καν υποτυπώδης συντήρηση, ο δρόμος έχει εντελώς καταστραφεί, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προσεγγίσουν οι εθελοντές, ενώ ακόμα και το φορτηγό που τους μεταφέρει τις ζωοτροφές δεν μπορεί να περάσει από τα νεροφαγώματα. 

Όπως τονίζουν στην τελευταία επιστολή τους προς τον Δήμο, την οποία και μας κοινοποίησαν, η επιβίωση των 50 ζώων τα οποία διαβιώνουν στις εγκαταστάσεις τους εξαρτάται απόλυτα από την προσβασιμότητα. Επιπλέον, ως νόμιμο καταφύγιο, το ΚΑΖ υποχρεούται να έχει σχέδιο εκκένωσης σε περίπτωση πλημμύρας ή πυρκαγιάς, κάτι που επίσης δεν είναι εφικτό στο βαθμό που ο δρόμος δεν είναι προσβάσιμος. Το αίτημά τους είναι επείγον και πρέπει άμεσα να δοθεί λύση καθώς είναι σε κίνδυνο τόσο τα ζώα όσο και οι εθελοντές που στηρίζουν το καταφύγιο, εν αναμονή μάλιστα επικίνδυνων καιρικών φαινόμενων και με τον χειμώνα προ των πυλών. 

Όλα αυτά τα απίστευτα και όμως αληθινά σε δήμο της Αττικής, το έτος 2023. Δηλαδή υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που προσφέρουν χρόνο, χρήματα και ενέργεια για να βοηθήσουν στο τεράστιο πρόβλημα με τα αδέσποτα ζώα, παλεύοντας καθημερινά με όσα μέσα διαθέτουν για να προστατεύουν τα ζώα που διασώζουν και φιλοξενούν στις εγκαταστάσεις τους. Και το κράτος, αντί να τους σταθεί αρωγός, δεν απαντάει καν στα μέιλ τους που πλέον θέτουν ζητήματα επιβίωσης.

Ελπίζουμε ότι ο Δήμος Μαρκόπουλου θα αναλάβει άμεσα τις ευθύνες του, πριν είναι πολύ αργά. 

KAZ - Καταφύγιο ζώων στον Ωρωπό
Στο KAZ, ένα από τα λίγα νόμιμα καταφύγια ζώων, ο δρόμος δεν είναι προσβάσιμος

Η επιστολή κοινοποιήθηκε στον Δήμο Μαρκόπουλου, στην Περιφέρεια και στην Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς

Αξιότιμοι κύριοι, 
Σε συνέχεια του από 26/07/2023 E-mail μας προς την υπηρεσία σας, με κοινοποίηση στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, είχαμε επισυνάψει και τη διαδρομή του μη βατού δρόμου, για το οποίο δεν λάβαμε ποτέ απάντηση, ούτε αριθμό πρωτοκόλλου, επανερχόμαστε στο θέμα της πρόσβασης προς το Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων, που βρίσκεται στην θέση Καδή Κοκκινάδα της περιοχής αρμοδιότητάς σας, στον Δήμο Μαρκοπούλου.
Το Καταφύγιό μας λειτουργεί εκεί από το 2006 και είναι από τα πρώτα νόμιμα, ιδιωτικά Καταφύγια αδέσποτων ζώων στην Ελλάδα. Ως νομικό πρόσωπο, πληρώνουμε ως οφείλουμε, τις υποχρεώσεις μας προς τον Δήμο και το κράτος (δημοτικά τέλη μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ, ΕΝΦΙΑ, Φόρο Εισοδήματος).
Εκτός όμως από υποχρεώσεις έχουμε και δικαιώματα. Εν έτει 2023, είναι αδιανόητο να εισπράττουμε πλήρη αδιαφορία σε βασικά αιτήματά μας. Σας αναφέραμε εδώ και αρκετά χρόνια, με προηγούμενο αίτημα μας και με το τελευταίο με επιστολή επισυναπτόμενη σε E-mail: ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΧΤ. ΜΕ ΤHN ΑΠΟΦΑΣΗ 127/2023- ΑΡΙΘΜ ΠΡΩΤ 9821 ημερομηνίας 3 Ιουλίου 2023, ότι δεν υπάρχει καθόλου φωτισμός στο δρόμο, ούτε κάδοι απορριμμάτων.

Τώρα σας πληροφορούμε ότι δεν υπάρχει καν δρόμος! Ο υπάρχων κακοτράχαλος χωματόδρομος παρασύρθηκε με τις τελευταίες καταιγίδες. Η πρόσβαση πλέον προς το καταφύγιο είναι από επικίνδυνη έως αδύνατη. Ακόμα και το φορτηγό που μας μεταφέρει τις ζωοτροφές δεν κατάφερε να περάσει από τα νεροφαγώματα. 
Ελπίζουμε να σας καθιστούμε αντιληπτό το τεράστιο πρόβλημα που προκύπτει ΑΜΕΣΑ στη σίτιση των 50  ζώων που διαβιώνουν στις εγκαταστάσεις μας. Η επιβίωσή τους εξαρτάται απόλυτα από την προσβασιμότητα του δρόμου.
Επιπλέον, ως νόμιμο καταφύγιο, υποχρεούμαστε να έχουμε σχέδιο εκκένωσης σε περίπτωση πλημμύρας ή πυρκαγιάς. Πράγμα αδύνατον με κατεστραμμένο δρόμο.

Το αίτημα είναι πλέον τόσο επείγον που απαιτεί ΑΜΕΣΗ λύση.

Ως εθελοντές, παλεύουμε καθημερινά με όσα μέσα διαθέτουμε για να προστατεύουμε τα ζώα που διασώζουμε και φιλοξενούμε στις εγκαταστάσεις μας. Όμως δεν έχουμε ούτε το δικαίωμα, ούτε και τη δυνατότητα να υποκαθιστούμε το κράτος κατασκευάζοντας δρόμους! 
Ο χειμώνας είναι μπροστά, η απελπιστική κατάσταση του δρόμου σας είναι πλέον γνωστή, και είμαστε βέβαιοι ότι αντιλαμβάνεστε τις ευθύνες που σας αναλογούν εάν εξ αιτίας της ακαταλληλότητας του δρόμου κινδυνεύσουν εθελοντές και ζώα. 
Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες σε όλα τα αιτήματά μας, με άμεση προτεραιότητα την αποκατάσταση του δρόμου,όχι προσωρινές/ πρόχειρες λύσεις,  καθώς με την πρώτη νεροποντή πάλι θα φύγουν τα χώματα και οι πέτρες αν απλά "στρωθεί " ο δρόμος προσωρινά, ώστε να μπορεί να κινηθεί σε αυτόν απλό συμβατικό όχημα. 

Οι φωτογραφίες που σας επισυνάπτω δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική καταστροφή του «δρόμου». Η τεχνική σας υπηρεσία όμως, που ήδη είχε ανέβει στο χώρο μας μετά από αίτημα, γνωρίζει το πως ήταν ΠΡΙΝ και ήδη από τότε δίσταζαν να έρθουν!

Με εκτίμηση
Για το Δ.Σ. του ΚΑΖ
Vasilatou Fotini, Βασιλάτου Φωτεινή

KAZ - Καταφύγιο ζώων στον Ωρωπό
Καθώς σε πολλά σημεία έχει υποχωρήσει το χώμα, έχουν δημιουργηθεί πλέον μικρές χαράδρες από όπου δεν μπορεί να περάσει το αυτοκίνητο

 Για οποιαδήποτε πληροφορία: www.kazshelter.gr ή στη σελίδα του KAZ στο Facebook ή στείλτε τους μήνυμα στο kazshelter@gmail.com

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ