Κατοικιδια

Φωτιές και ζώα: Τι είναι εθελοντισμός;

Αυτή τη στιγμή επείγει να βρεθούν υπεύθυνες φιλοξενίες για τουλάχιστον δυο εβδομάδες

Αναστασία Στουπάκη
Αναστασία Στουπάκη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φωτιές και ζώα: Τι είναι εθελοντισμός;
© instagram.com/manfree_photography

Η εθελοντική δράση για τη διάσωση ζώων στις πρόσφατες πυρκαγιές και η προσπάθεια που συνεχίζεται.

Εθελοντισμός δεν είναι η κρατική πρωτοβουλία, ούτε τα βαρύγδουπα λόγια. Δεν είναι οι κενές υποσχέσεις και τα πρέπει. Υπάρχουν πολλές μορφές εθελοντισμού αλλά όλες λειτουργούν κάτω από την ίδια ομπρέλα. Την ομπρέλα η οποία τις ανυπόφορες μέρες του καύσωνα μας δρόσιζε και μας έδινε ελπίδα. Κυριολεκτικά και μεταφορικά. Δεν έχει σημασία το ποιος βοήθησε ονομαστικά, ποιος πολύ ποιος λιγότερο, ούτε το ποιος διέθεσε παραπάνω πόρους. Γνωρίσαμε ανθρώπους που δεν έλεγαν καν το όνομά τους ενώ τρέχανε στη Μάνδρα και το Λαγονήσι ολημερίς με ελάχιστη ξεκούραση και φέρνανε ζώα που αλλιώς δεν θα βρισκόντουσαν σήμερα στα χέρια των άλλων ηρώων που τους προσέφεραν (έστω και προσωρινή) στέγη. Ουρές σχηματισμένες στο πάρκινγκ με εθελοντές που περίμεναν υπομονετικά μέχρι να γίνει η καταγραφή του ζώου για να ξαναφύγουν και να επιστρέψουν με περισσότερα ζώα.

Η εθελοντική δράση για τη διάσωση ζώων στις πρόσφατες πυρκαγιές και η προσπάθεια που συνεχίζεται.
© instagram.com/manfree_photography

Από τις φωτιές του 2020 η οργάνωση Dog's Voice έχει προσφέρει ένα μοναδικό έργο ως προς την φροντίδα αυτών των ζώων. Ζώα τα οποία οι «ιδιοκτήτες» τους τα παράτησαν, αδέσποτα ή οι υπεύθυνοι ιδιοκτήτες τους δεν είχαν τη δυνατότητα για τη μετακίνησή τους κι απευθύνθηκαν σε αυτούς ζητώντας βοήθεια. Όλα αυτά τα ζώα δεν θα είχαν την δυνατότητα να διασωθούν και να φροντιστούν χωρίς αυτή την πρωτοβουλία. Ο Δήμος Γαλατσίου παραχώρησε το παλιό Λατομείο της περιοχής για την δημιουργία ενός σταθμού για τα πυρόπληκτα ζώα. Με τη συμβολή των κτηνιάτρων τις Ε.Δ.Κ.Ε., εκπαιδευτές και την βοήθεια των εθελοντών, κατάφεραν παρέχουν τη φροντίδα που χρειαζόταν σε πάνω από 450 ζώα συνολικά καθ’ όλη τη διάρκεια των πυρκαγιών το περασμένων ημερών. Αυτοσχέδιοι πάγκοι κτηνιάτρων, κλουβιά, τέντες για την προστασία των ζώων λόγο της ζέστης και παντού εθελοντές να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να βοηθήσουν.

Η εθελοντική δράση για τη διάσωση ζώων στις πρόσφατες πυρκαγιές και η προσπάθεια που συνεχίζεται.
© instagram.com/manfree_photography

Ζώα ερχόντουσαν φορτωμένα σε φορτηγάκια και αυτοκίνητα από τις πυρόπληκτες περιοχές· τη δεύτερη μέρα κατέφτασαν 148 ζώα και την τρίτη 380. Πέρα από τα σκυλιά μεταφέρθηκαν στο σταθμό γάτες, χελώνες μέχρι και ένας παπαγάλος. Η ανταπόκριση των εθελοντών καθώς και η συνεισφορά ανθρώπων όλων των ηλικιών ήταν ιδιαίτερα συγκινητική, και βοήθησε στο να φέρουν σε πέρας αυτό το δύσκολο έργο. Ο καθένας μπορούσε να συμπληρώσει το όνομά του στη φόρμα εθελοντών και να τον καλέσουν όταν υπήρχε ανάγκη. Οι δυσκολίες πολλές, όσα ζώα είχαν ανάγκη μεταφέρθηκαν σε κτηνιατρεία που είχαν δηλώσει πως μπορούν να τα  περιθάλψουν. Τα υπόλοιπα στα κλουβιά τους να γίνεται προσπάθεια να παραμείνουν όσο πιο δροσερά γίνεται με τις τόσο υψηλές θερμοκρασίες που είχαμε αυτές τις μέρες. Λόγω αυτών των θερμοκρασιών έχουν μεταφερθεί όσα σκυλιά δεν έχουν βρει ακόμα φιλοξενία στο ΠΑΛΑΙ Γαλατσίου όπου υπάρχει κλιματισμός. Αυτή τη στιγμή επείγει να βρεθούν υπεύθυνες φιλοξενίες για τουλάχιστον δυο εβδομάδες.

Η εθελοντική δράση για τη διάσωση ζώων στις πρόσφατες πυρκαγιές και η προσπάθεια που συνεχίζεται.
© instagram.com/manfree_photography

Το παραπάνω αφήγημα αποτελεί προσωπικό μου βίωμα και δεν αναιρεί τη δουλειά που γίνεται σε αντίστοιχες φιλοζωικές οργανώσεις. Η δουλειά που κάνουν άνθρωποι είτε σε ατομικό είτε σε συλλογικό επίπεδο είναι πάντα άξια θαυμασμού και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας. Αναφέρω απλώς το έργο που γίνεται όχι για να πάρει κάποιος τα εύσημα ή να αποδώσω τις τιμές που (πραγματικά) αξίζουν σε όλα τα άτομα αυτά, αλλά για να απαντήσω στο αρχικό μου ερώτημα. Η προσπάθεια δεν τελείωσε, ζώα ακόμα έχουν ανάγκη, οι φωτιές συνεχίζουν να μαίνονται, άτομα πάντα θα χρειάζονται να βοηθήσουν. Θέλω να δείξω το πόσο εύκολα ο καθένας μας μπορεί να κάνει τη διαφορά και να συμβάλλει αποφασιστικά στις πρωτοβουλίες που μας χρειάζονται, όσο τις χρειαζόμαστε και εμείς, καθώς το άτομο αποτελεί κομμάτι του συνόλου και το σύνολο αποτελείται από άτομα. Δεν μπορώ (και κανείς δεν θα έπρεπε) να υποδείξω σε κάποιον τι να κάνει ως προς τον εθελοντισμό, μπορώ όμως να σου πω μπράβο που το έκανες.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ