Κατοικιδια

Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων, 4 Απριλίου: Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα αδέσποτα ζώα

Οι τετράποδοι φίλοι μας που ζουν στους δρόμους χρειάζονται την αγάπη και τη φροντίδα μας

Αναστασία Στουπάκη
Αναστασία Στουπάκη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Θεσσαλονίκη: 50χρονος επιτέθηκε με μαχαίρι σε αδέσποτα
Θεσσαλονίκη: 50χρονος επιτέθηκε με μαχαίρι σε αδέσποτα © Pexels / Skyler Ewing

Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων, 4 Απριλίου: Τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τα αδέσποτα σε όλη την χώρα.

Η Παγκόσμια Ημέρα των Αδέσποτων είναι μια μέρα που επιδιώκει να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για τα εκατομμύρια αδέσποτα ζώα σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων σκύλων, γατών και άλλων ζώων. Στην Ελλάδα, το ζήτημα των αδέσποτων ζώων είναι ιδιαίτερα σοβαρό, με πάνω από δύο εκατομμύρια αδέσποτα ζωάκια να ζουν στους δρόμους, μέσα στους κινδύνους. Αυτά τα ζώα αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα, όπως έλλειψη τροφής, περίθαλψης, το να χτυπηθούν από κάποιο αυτοκίνητο ή ακόμα και να κακοποιηθούν. Καθένα ξεχωριστά χρειάζεται απεγνωσμένα τη βοήθειά μας.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα αδέσποτα ζώα
© Αναστασία Στουπάκη

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε τα αδέσποτα ζώα στη χώρας μας. Εδώ είναι μερικές ιδέες:

  1. Στείρωση!!! (η στείρωση και για τα ζώα στο σπίτι είναι παρά πολύ σημαντική, θα το αναλύσουμε σε επόμενο άρθρο): Με πολλά θαυμαστικά καθώς είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα που υπάρχουν. Τα ζώα που ζουν στον δρόμο, αν δεν στειρωθούν, αυξάνονται με πολύ γρήγορους ρυθμούς καθώς σε ένα χρόνο μπορεί μια σκυλίτσα να κάνει 14 κουτάβια. Φανταστείτε για τι αριθμούς μιλάμε.
  2. Υιοθεσία: Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να βοηθήσουμε τα αδέσποτα ζώα είναι να τα υιοθετήσουμε και να τους προσφέρουμε ένα ζεστό σπίτι γεμάτο αγάπη. Εάν σκέφτεστε να αποκτήσετε ένα κατοικίδιο, σκεφτείτε να το πάρετε από ένα κοντινό καταφύγιο ή ακόμα και από τον δρόμο.
  3. Υποστηρίζουμε τοπικά καταφύγια: Υπάρχουν πάρα πολλά φιλοζωικά σωματεία και καταφύγια στην Ελλάδα. Πολλά από αυτά υπάρχουν μόνο και μόνο χάρη στις δράσεις των εθελοντών και τις δωρεές που δέχονται από τους πολίτες. Μπορούμε να τους υποστηρίξουμε απλώς δίνοντάς τους λίγο από τον χρόνο μας, χρήματα, φαγητό, φάρμακα, κουβέρτες και οτιδήποτε άλλο μπορούν να χρησιμοποιήσουν για τις αφιλοκερδείς δράσεις τους.
  4. Παρέχουμε βασικά αγαθά: Αν δεν μπορούμε να βοηθήσουμε άμεσα ένα ζωάκι από τον δρόμο, μπορούμε να του καλύψουμε προσωρινά μερικές βασικές ανάγκες, όπως είναι η τροφή και το νερό. Πολλά ζώα που ζουν στους δρόμους δεν έχουν σταθερή πρόσβαση σε αυτά και υποσιτίζονται.
  5. Ενημέρωση για κακοποίηση: Από τον Οκτώβρη του 2022 λειτουργεί μία αξιέπαινη πρωτοβουλία, η γραμμή καταγγελιών για κακοποίηση των ζώων 10410. Είναι σημαντικό να σηκώσουμε το τηλέφωνο και να ενημερώσουμε τις αρμόδιες αρχές για οποιοδήποτε περιστατικό πέσει στην αντίληψή μας το οποίο καταπατά τα δικαιώματα των τετράποδων φίλων μας.

Ξεκινώντας από μια μικρή ενέργεια, σιγά σιγά, όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά. Η ημέρα των αδέσποτων δεν γιορτάζεται με παρελάσεις και τυμπανοκρουσίες αλλά με μικρές πράξεις καλής θέλησης οι οποίες πρέπει να ενταχθούν στην καθημερινότητα όλων μας. Μόνο έτσι και με μικρά βήματα κάθε φορά, σε ατομικό ή συλλογικό επίπεδο, η κάθε μέρα θα γίνει η ημέρα των αδέσποτων.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα αδέσποτα ζώα
© Pexels / Gomez Daniel

Αγγελίες: Υιοθέτησε ένα ζωάκι

Δεν πρέπει να μένουμε στα λόγια αλλά να περάσουμε και σε πράξεις. Γι' αυτό η στήλη Vets Corner θα δημοσιεύει αγγελίες με ζωάκια που ζητούν σπίτι και μια ζεστή αγκαλιά. Τη δική σου!

ΥΙΟΘΕΣΙΑ Ο ΡΟΜΕΟ, ΚΑΝΕ ΚΟΡΣΟ. Αγοράκι 7ετων αποχωρίζεται τον κηδεμόνα του λόγο σοβαρου προβλήματος υγείας.Ειναι ένας...

Posted by Χρυσούλα Παπαναστασίου on Thursday, March 30, 2023

Ξεχασμένη στο ΔΙΚΕΠΑΖ.

Posted by Roverskip Skip on Wednesday, March 29, 2023

ΦΙΛΟΞΕΝΊΑ Το τρένο της καλύτερης ζωής (υιοθεσίας) μάλλον το έχασε o Ozzy. Είναι βλέπεις οκτώ ετών. Για τους ελάχιστους...

Posted by Katerina Stefanopoulou on Wednesday, March 29, 2023

Διαβάστε εδώ το Αφιέρωμα της Athens Voice για την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ