Κατοικιδια

Βaby Donkey: Eγκαταλείφθηκε στην ερημιά και τώρα ζει πλημμυρισμένος από αγάπη

Η ιστορία του νεογέννητου γαϊδουριού από το Κορωπί, που η περιπέτειά του κινητοποίησε και συγκίνησε χιλιάδες φιλόζωους

Κατερίνα Καμπόσου
ΤΕΥΧΟΣ 857
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Το νεογέννητο γαϊδουράκι που εγκαταλείφθηκε στο Κορωπί, η περίθαλψή του στη «Γαϊδουροχώρα» και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε.

Γεννήθηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα και εγκαταλείφθηκε σε μια ερημική τοποθεσία στο Κορωπί, στο έλεος της κακοκαιρίας. Πράξη από χέρι ανθρώπου. «Δεν θα άφηνε ποτέ μια γαϊδουρίτσα το μωρό της να φύγει μέσα στην ερημιά», όπως λένε οι άνθρωποι της Γαϊδουροχώρας (Δημήτρης Στουπάκης και Τατιάνα Παπαμόσχου) που το φιλοξενούν. Ο μικρός –που δεν έχει ακόμα όνομα– είναι ένα αξιαγάπητο γκρι γαϊδουράκι, που το παράτησαν στην πιο ευάλωτη στιγμή της ζωής του, λίγες ώρες μετά τη γέννησή του και σώθηκε χάρη στον κύριο Βασίλη, που το βρήκε τυχαία και το μετέφερε στο Ελληνικό Κέντρο για το Γαϊδούρι (Γαϊδουροχώρα). Τυχερό μέσα στην ατυχία του, αφού αν έμενε κάποιες ώρες ακόμη μόνο του δεν θα είχε επιβιώσει, τόσο λόγω του κρύου και της βροχής, όσο κι επειδή χρειάζεται γάλα ανά δύο ώρες τις πρώτες ώρες της ζωή του.

Πώς μάθαμε την ιστορία του

Tην είδηση μάθαμε από μια σχετική ανάρτηση στο διαδίκτυο «SOS, βρέθηκε σε χωράφια ολομόναχο, κοντά στο SanSiro στο Κορωπί. Αναζητούμε τον ιδιοκτήτη και τη μάνα», και σύντομα συγκέντρωσε χιλιάδες κοινοποιήσεις, με την περιπέτειά του να συγκινεί και να κινητοποιεί πολύ κόσμο. «Το θέλω για υιοθεσία, μένω σε ενάμισι στρέμμα στο βουνό, πώς μπορώ να επικοινωνήσω για να το πάρω;», «Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε εάν δεν βρεθεί η μανούλα του; Θέλουμε να συνεισφέρουμε με οποιονδήποτε τρόπο», «Σας στέλνω το τηλέφωνο ενός ανθρώπου από την Καρδίτσα, γέννησε η γαϊδουρίτσα του χθες».

Η σημερινή κατάστασή του

Οι άνθρωποι που το φιλοξενούν όμως αυτή τη στιγμή, ξέρουν καλά πώς να φροντίσουν το γαϊδουράκι τις πρώτες μέρες της ζωής του. Προς το παρόν ζει στο σπίτι του Δημήτρη Στουπάκη από την ομάδα της Γαϊδουροχώρας, καθώς δεν μπορεί ακόμα να μείνει μόνο του σε στάβλο. Ζυγίζει λιγότερο από 10 κιλά, το ανοσοποιητικό του είναι σχετικά αδύναμο, δεν του έχουν φυτρώσει τα δόντια και πρέπει να πίνει γάλα ζεσταμένο σε ειδική θερμοκρασία, με μπιμπερό.

Ποιος και γιατί το εγκατέλειψε;

Γίνεται έρευνα για τον εντοπισμό της μητέρας του ζώου αλλά και του ιδιοκτήτη, αν και μέχρι στιγμής αυτή δεν έχει αποδώσει καρπούς. Τα σενάρια είναι πολλά, κάποιος για παράδειγμα θα μπορούσε να είχε κάνει συμφωνία για να πουλήσει τη γαϊδούρα χωρίς το μικρό, κι έπρεπε να το «ξεφορτωθεί» με κάποιο τρόπο πριν τη δώσει. Έπειτα τα αρσενικά γαϊδούρια δεν είναι το ίδιο ευπώλητα σε σχέση με τα θηλυκά. Είναι εύκολο όμως να αντιληφθεί κανείς αν μια γαϊδούρα γέννησε πρόσφατα παρατηρώντας τους μαστούς της. Στο σημείο αυτό να θυμηθούμε πως η εγκατάλειψη νεογέννητων ζώων συνιστά κακούργημα και όπως ενημερωθήκαμε από την «Πανελλαδική Φιλοζωική & Περιβαλλοντική Ομοσπονδία» διώκεται αυτεπάγγελτα, με απειλούμενη ποινή έως και 10 χρόνια κάθειρξη και πρόστιμο αρκετών χιλιάδων ευρώ.

Πού θα ζήσει μέχρι να μεγαλώσει;

Μέχρι να λυθεί το μυστήριο για το τι ακριβώς συνέβη στο γαϊδουράκι και βρέθηκε ολομόναχο, αυτό, πλημμυρισμένο από αγάπη, απολαμβάνει τις φροντίδες των ανθρώπων της Γαϊδουροχώρας που με αναρτήσεις στα social media ενημερώνουν για την πορεία του: «Δικαιωματικά μπορούμε να είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτό το πλασματάκι που ξεπετάχτηκε και γνωρίζει τον κόσμο μέσα σε ασφάλεια και φροντίδα! Η χαρά της ζωής!». Ο μικρούλης, θα μείνει στη Γαϊδουροχώρα για τουλάχιστον 6-7 μήνες. Τόσο χρειάζεται ώστε να γίνει ανεξάρτητο, λιγότερο ευάλωτο δηλαδή στις εξωτερικές συνθήκες. Ωστόσο, η σχέση που αναπτύσσεται με τους ανθρώπους που του παρέχουν αυτό το ασφαλές περιβάλλον, δημιουργεί τέτοιους δεσμούς που ο αποχωρισμός είναι μάλλον δύσκολο να συμβεί.

This browser does not support the video element.

Μπορούμε να βοηθήσουμε;

Όποιος θέλει μπορεί να επισκεφτεί τη Γαϊδουροχώρα, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, κάθε Σάββατο και Κυριακή, ώστε να γνωρίσει τον μικρό από κοντά, τα υπόλοιπα γαϊδουράκια, αλλά και το έργο που κάνουν τα μέλη του κέντρου προκειμένου να εξασφαλίσουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τα πονεμένα αυτά ζώα. Σε περίπτωση που ενδιαφέρεται οποιοσδήποτε να γίνει ανάδοχος σε κάποιο γαϊδουράκι, αποκτώντας έτσι ένα νέο φίλο και βοηθώντας ουσιαστικά στα διατροφικά και ιατροφαρμακευτικά του έξοδα, δεν έχει παρά να επισκεφτεί το Hellenicdonkeycenter.gr και να ενημερωθεί για τα προγράμματα αναδοχής ή για κάθε άλλου είδους δωρεά. 

Ιnfo
Γαϊδουροχώρα - Το Ελληνικό Κέντρο για το Γαϊδούρι Κορωπί - Θέση Μπουρμπουτσάνα, 19400, 6944616160