Κατοικιδια

Γουργουρίσματα και χαρούμενα γατάκια. Πώς δείχνουν την αγάπη και την εμπιστοσύνη τους

Θέλει χαδάκια ή απλά τον χώρο της;

Αναστασία Στουπάκη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πώς οι γάτες δείχνουν την αγάπη και την εμπιστοσύνη τους στους ανθρώπους.

Ήρθε επιτέλους ο καιρός να μιλήσουμε και για τις γάτες. Αρχικά, όπως όλα τα ζώα, έτσι και οι γάτες, αν και είναι από τα πιο ανεξάρτητα, έχουν ανάγκη συντροφικότητας. Είναι ανάγκη τόσο ζωτική όπως είναι το φαγητό τους και το νερό. Πώς, όμως, καταφέραμε να τις εξημερώσουμε; Η εξημέρωση είναι μία πολύ ιδιαίτερη εξελικτική διαδικασία που γίνεται σταδιακά. Όπως οι σκύλοι, έτσι και οι γάτες προσελκύονταν στους ανθρώπινους καταυλισμούς για να βρουν τροφή και να επιβιώσουν. Όπου πήγαιναν οι άνθρωποι, ακολουθούσε και μια γάτα που μπορούσε να κυνηγήσει και να τραφεί από μόνη της. Οι άνθρωποι συμβίωναν με τα ζώα αυτά καθώς τους κάλυπταν κάποιες από τις ανάγκες τους. Με την πάροδο των χρόνων η γάτα κατάλαβε πως οι άνθρωποι μπορούσαν να κάνουν το «κυνήγι» για εκείνη και να της παρέχουν προστασία. Κάπως έτσι φτάσαμε στη οικόσιτη γάτα με την οποία συμβιώνουμε σήμερα.

Παρατηρώντας τη χνουδωτή μας φίλη, διακρίνουμε μικρές λεπτομέρειες που μας αποκαλύπτουν (ίσως;!) αν μας καταδέχεται δίπλα της. Αν θέλει δηλαδή χαδάκια ή απλά τον χώρο της. Ας δούμε λοιπόν μερικές συμπεριφορές που την προδίδουν.

Γουργουρίσματα: Είναι το πρώτο που θα προδώσει την ευχαρίστησή της. Κυρίως επιδίδεται με τις ώρες σε αυτό όταν μας κάνει την τιμή να ξαπλώνει στα πόδια μας, να απολαμβάνει τα χάδια μας και να νιώθει τη ζεστασιά μας.

Βλέμμα: Αχ αυτά τα ματάκια, τα ανοιγοκλείνει αργά και λιώνει καθώς μας κοιτάει. Αναμφίβολα το πιο γλυκό σημάδι για να μας δείξει την αγάπη και την εμπιστοσύνη της. 

Φτιάχνει κουλουράκια: Μια έκφραση που δεν ακούς συχνά αν δεν είσαι φανατικός φίλος των γατιών (ή των cookies με σοκολάτα!). Σε ελεύθερη μετάφραση είναι μια πολύ χαρακτηριστική συμπεριφορά της όταν ζυμώνει με τα πατουσάκια της πάνω στην αγαπημένη της κουβέρτα ή και πάνω σε μας οτιδήποτε μαλακό βρεθεί εκείνη τη στιγμή. Αυτό συμβαίνει από πολύ μικρή ηλικία όταν τα γατάκια «ζυμώνουν» τη μαμά τους για το γάλα και υποδηλώνει πως είναι ευτυχισμένα και νιώθουν ασφάλεια.

Νιαουρίσματα: Όταν γυρίσεις σπίτι, σε περιμένει στην πόρτα! Ανοίγεις και ξαφνικά ξεκινάει να σου «μιλάει», ασταμάτητα νιαουρίσματα για να καταλάβεις ποσό πολύ της έλειψες. Οι γάτες δεν νιαουρίζουν συνήθως η μία στην άλλη, αλλά στον άνθρωπό τους έχουν να πουν τόσο πολλά.

© Instagram / masimako1

Τρίβεται επάνω μας: Μαγειρεύουμε, καθόμαστε στην καρέκλα μας και ξαφνικά έρχεται και ξεκινάει να χαϊδεύεται πάνω μας. Κάποιοι λένε πως αυτό είναι για να μαρκάρουν την περιοχή τους ενώ άλλοι πως είναι επειδή είναι χαρούμενη. Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Οι γάτες που έχουν δημιουργήσει πολύ δυνατό δεσμό μεταξύ τους, τρίβονται η μια πάνω στην άλλη. Με βάση αυτό καταλαβαίνουμε τον δεσμό που έχει αναπτυχθεί μεταξύ μας εφόσον μας θεωρεί άρρηκτα δεμένους μαζί της. Είναι από τους πιο ανιδιοτελείς και αυθεντικούς δεσμούς που θα νιώσει ο κάθε άνθρωπος στη ζωή του.

Περιποιείται τον εαυτό της: Όταν περιποιείται το τρίχωμά της είναι ένα πολύ βασικό σημάδι πως είναι χαρούμενη. Είναι μια καθημερινή ρουτίνα που σε περίπτωση που δεν το κάνει μπορεί να προδώσει πως κάτι δεν πάει καλά. Κυρίως γάτες μεγαλύτερες σε ηλικία ή υπέρβαρες μειώνουν αρκετά τον χρόνο που περνάνε φροντίζοντας τους εαυτούς τους. Αν η γάτα μας δεν συγκαταλέγεται σε μία από τις δύο παραπάνω κατηγορίες, είναι καλό να μιλήσουμε τον κτηνίατρό μας.

Λερώνει στη λεκάνη της: Μια απλή καθημερινή παρατήρηση της συμπεριφοράς της μπορεί να μας πει πολλά. Όταν δούμε πως για κάποιο λόγο δεν θα επισκεφτεί τη λεκάνη της και επιλέξει να πάει κάπου άλλου, ίσως είναι δυσαρεστημένη που δεν είναι καθαρή η άμμος της ή μπορεί και μην της αρέσει το είδος άμμου που χρησιμοποιούμε. Σε κάποιες πιο σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να έχει κάποια εσωτερική ενόχληση που, επιλέγοντας να πάει εκτός, με τον τρόπο της θέλει να μας το  δείξει.

Παρατηρώντας τη γλώσσα του σώματός της και να σημάδια που μας δείχνει, μπορούμε σιγά σιγά να κατανοήσουμε την περιπλοκότητα του χαρακτήρα της και τα όρια που εκείνη (όσο και εμείς φυσικά) μας θέτει για μια ιδανική συμβίωση μαζί μας.  

Στείλτε μας την αγαπημένη σας φωτογραφία με τον τετράποδο φίλο σας στο Instagram: @Vetnpet_