Κατοικιδια

Α-τελείωτα γαβγίσματα: Γιατί γαβγίζουν τα σκυλιά και πώς θα τα εκπαιδεύσουμε σωστά

Οι κυριότεροι λόγοι και μερικές φιλικές προτροπές για το καλό το δικό μας και των γύρω μας

Αναστασία Στουπάκη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Γάβγισμα σκύλου: Οι λόγοι και η αντιμετώπιση - Πώς θα τον εκπαιδεύσουμε σωστά.

Όπως οι άνθρωποι μιλάμε για πολλούς λογούς και υπό διαφορετικές συνθήκες, έτσι γαβγίζουν και οι σκύλοι. Μερικές φορές, όμως, αυτό μπορεί να είναι κουραστικό για εμάς και ακόμα περισσότερο για τους γείτονές μας. Μιλάω ως παθούσα και από τις δύο πλευρές! Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τον λόγο για τον οποίο γαβγίζει, ώστε να μπορέσουμε να βρούμε τρόπο για να τον εκπαιδεύσουμε σωστά. Ακολουθούν οι κυριότεροι λόγοι και μερικές φιλικές προτροπές για το καλό όλων.

Άγχος / Δεν μπορεί μακριά μας

Λόγοι: Είναι ζώα τα οποία είναι μέλη μιας οικογένειας. Όταν μένουν μόνα τους στο σπίτι νιώθουν μοναξιά και στρεσάρονται. Αυτό είναι η φοβία του αποχωρισμού. Έτσι ξεκινούν να γαβγίζουν πολύ έντονα και δυνατά, με την ελπίδα να τα ακούσουμε και να γυρίσουμε πίσω κοντά τους.

Τι κάνουμε: Αυτό συνήθως χρειάζεται βοήθεια από κάποιον εκπαιδευτή. Αν όμως γνωρίζουμε πως κάτι αγχώνει το σκύλος μας, μπορούμε να του δείξουμε πως δεν υπάρχει λόγος να φοβάται. Για παράδειγμα, ένα συγκεκριμένο αντικείμενο μέσα στο σπίτι.

Θέλει την προσοχή μας /Βαριέται

Λόγοι: Όταν νιώθει πως δεν του δίνουμε την πρέπουσα σημασία (συνέχεια) γίνεται απαιτητικός. Αυτό εντείνεται όταν τον κακομαθαίνουμε. Μπορεί να νιώθει εγκλωβισμένος αν δεν βγαίνει μεγάλες/ συχνές βόλτες και θέλει να ξεσκάσει.

Τι κάνουμε: Το μεγαλύτερο λάθος είναι να του φωνάξουμε, καθώς αυτό είναι που επιζητά, προσοχή! Η καλύτερη αντίδραση είναι να μην του δώσουμε την παραμικρή σημασία μέχρι να ηρεμήσει. Όσο δύσκολο και να είναι, στην αρχή μπορεί να το κάνει ακόμα πιο έντονα, στη συνέχεια όμως θα καταλάβει πως δεν θα κερδίσει την προσοχή μας και θα ηρεμήσει τελικά. Μόνο τότε θα τον προσεγγίσουμε και πάλι.

Πιο μεγάλες βόλτες για να κουράζεται και να αλλάζει περιβάλλον μπορούν να το μειώσουν σημαντικά. Επίσης βοηθάει το να προσθέσουμε μια ακόμα βόλτα, έστω και μικρή. Αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, παιχνίδια τύπου Kong γεμισμένα με τροφή ή λιχουδιές τους τραβάει την προσοχή από το να γαβγίζουν.

Κοινωνικοποίηση

Λόγοι: Είναι φυσιολογικό ένας σκύλος, ο οποίος μένει μόνο με την οικογένειά του χωρίς να έρχεται σε ιδιαίτερη επαφή με άλλους ανθρώπους και ζώα, να γαβγίζει κάθε φορά που θα δει κάποιον.

Τι κάνουμε: Αρχικά πρέπει να τον φέρουμε σε επαφή με ανθρώπους και άλλους σκύλους ώστε να εξοικειωθεί με την παρουσία τους. Αυτό μπορεί να γίνει κατά τη διάρκεια μιας βόλτας όπου θα παίξει και θα γνωριστεί με άλλα σκυλιά. Μπορούμε επίσης να τον έχουμε μαζί μας σε ανθρώπινες δραστηριότητες που το επιτρέπει ο χώρος (ένα dog friendly café ή μια ημερήσια εξόρμηση).

Είναι λάθος να τον τιμωρούμε επειδή γαβγίζει - γενικότερα πιστεύω περισσότερο στη μέθοδο της επιβράβευσης και όχι της τιμωρίας για την εκπαίδευση του σκύλου μας. Πρέπει να δούμε από πού προέρχεται αυτή η συμπεριφορά και να τον βοηθήσουμε με βάση τις κατηγορίες που αναφέραμε.

Κάποιες ράτσες εκ γενετής έχουν μια προδιάθεση στο να γαβγίζουν περισσότερο από άλλες. Σε αυτές συγκαταλέγονται οι ποιμενικοί, τα κυνηγόσκυλα και τα terrier.

Μην ξεχνάμε πως το με το γάβγισμα πολλές φορές θέλουν να μας επικοινωνήσουν κάτι. Να μας υποδείξουν μια ανάγκη τους ή να μας εκφράσουν τη δυσφορία τους. Τέλος, το γάβγισμα μπορεί να είναι σημάδι ενός εσωτερικού ή εξωτερικού πόνου και συνήθως συνοδεύεται από ένα μακρόσυρτο κλαψούρισμα. Στην περίπτωση αυτή βλέπουμε αν ο σκύλος μας έχει κάποιο προφανή τραυματισμό και επικοινωνούμε με τον κτηνίατρό μας.

Για περισσότερα tips και πληροφορίες, δείτε στο Instagram @vetnpet_