Κατοικιδια

Έκτορας: Η ιστορία πίσω από τον σκύλο-μασκότ του ορειβατικού ξενώνα «Munti Smolikas» στους Πάδες

Είναι κούκλος και γνωρίζει τον Σμόλικα σαν την πατούσα του!

Έκτορας, η μασκότ του ορειβατικού ξενώνα «Munti Smolikas»
© Munti Smolikas

Έκτορας: Η ιστορία του Alaskan Malamute Giant, μασκότ του ορειβατικού ξενώνα «Munti Smolikas» στους Πάδες 

Λαμπερό καφέ τρίχωμα, πράσινα μάτια και γάβγισμα που ξεχωρίζει πάντα στο χιονισμένο τοπίο. Γνωρίζει τον Σμόλικα σαν τη πατούσα του, στο χιόνι κάνει σαν κουτάβι, τρίβεται και χώνει τη χνουδωτή μουσούδα του μέσα. Ο Έκτορας είναι ένα Alaskan Malamute Giant 7 χρονών που με λίγα λόγια αποτελεί τη μασκότ του χωριού Πάδες και φυσικά του ορειβατικού ξενώνα «Munti Smolikas». Κοινωνικός, πανέξυπνος, λαίμαργος, φιλικός με τους ανθρώπους ενώ του αρέσει να παίζει με θηλυκά σκυλιά που καταφθάνουν στο χωριό. Μετακόμισε στο Σμόλικα τον Ιανουάριο του 2016 και από τότε ζει στον ξενώνα που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού στα 1.140 μ. υψόμετρο μαζί με τον Δημήτρη Παυλίδη και τον Κώστα Ζωγράφο, -οι οποίοι μένουν μόνιμα εκεί και τον διαχειρίζονται από το 2015-. Σήμερα ωστόσο, αν κάποιος τον αναζητήσει θα τον βρει πέρα από τον Σμόλικα και στο Instagram ως «Hector the malamute». Η αισθητική του προφίλ του είναι μοναδική, θα δει κανείς φωτογραφίες από τη καθημερινότητά του στη Δρακολίμνη, δίπλα στα παιδιά όσο κάνουν πεζοπορία, river trekking, mountain biking κ.ά, ο Έκτορας γενικά δεν «μασάει με τίποτα» και οι followers του συνεχώς αυξάνονται στο account του. 

Έκτορας, η μασκότ του ορειβατικού ξενώνα «Munti Smolikas»
© Munti Smolikas

Μεγάλος φαν του χιονιού είναι στο DNA του εξάλλου. Ιστορικά, τα σκυλιά αυτά χρησιμοποιούνταν στην Αλάσκα για τη μεταφορά ανθρώπων και φορτίων στα χιόνια, εξαιτίας της μεγάλης δύναμης και αντοχής τους. «O Έκτορας για εμάς είναι ο τρίτος της παρέας και κάνουμε τα πάντα μαζί. Ένας φίλος έχει εκτροφείο στα Γιάννενα και τον πήραμε από εκεί. Γεννήθηκε πριν 7 χρόνια και ήταν ο πιο καλοθρεμμένος από τα αδέλφια του. Με αυτό το κριτήριο τον επιλέξαμε κιόλας. Έκτοτε βρίσκεται εδώ κοντά μας και μας συντροφεύει σε όλες τις δραστηριότητες. Μας άρεσε πολύ αυτό το όνομα, δεν το πολυσκεφτήκαμε είναι η αλήθεια και μια μέρα μας βγήκε εντελώς αυθόρμητα» μου λένε με ένα στόμα μια φωνή ο Δημήτρης και ο Κώστας.

Έκτορας
© Munti Smolikas
Έκτορας, η μασκότ του ορειβατικού ξενώνα «Munti Smolikas»
© Munti Smolikas

Η καθημερινότητά του Έκτορα περιλαμβάνει (δωρεάν) συνοδεία σε πεζοπορίες και ποδηλασία, διανυκτερεύσεις στη φύση, άραγμα, δημόσιες σχέσεις και φυσικά σκανάρισμα όλης της περιοχής, καθώς και επισκέψεις στους γείτονες, για επιπλέον φαγητό. Τίποτα δεν του αρέσει άλλωστε περισσότερο από το φαγητό. «Ο Έκτορας αγαπιέται από όλους όσους τον γνωρίζουν. Είναι πολύ ιδιαίτερος σκύλος με εντυπωσιακό παρουσιαστικό και έντονη προσωπικότητα. Για τον ίδιο ισχύει το ρητό ότι ο έρωτας περνάει μέσα από το στομάχι, όσο περισσότερο τον ταΐζει κανείς τόσο περισσότερο θα τον αγαπήσει. Ωστόσο, μιας και είναι ηγετική προσωπικότητα και alphamale, δύσκολα κάνει φιλίες. Αυτή η ράτσα είναι πολύ προστατευτική με την περιοχή της, οπότε μπλέκει και σε καυγάδες. Με τις θηλυκές τα πηγαίνει καλύτερα πάντως. Στον ύπνο είναι εύκολος, μπορεί να κοιμηθεί στο χιόνι, στο δωμάτιο, στο πατάκι, στη βροχή και το κάνει αρκετές φορές μέσα στη μέρα. Επειδή προτιμάει να κινείται με τις πατούσες του όμως, πολύ δύσκολα μπαίνει σε αυτοκίνητο, οπότε έχει ταξιδέψει ελάχιστα εκτός περιοχής.

Έκτορας, η μασκότ του ορειβατικού ξενώνα «Munti Smolikas»
© Munti Smolikas
Έκτορας, η μασκότ του ορειβατικού ξενώνα «Munti Smolikas»
© Munti Smolikas

Θυμόμαστε ακόμη πριν χρόνια, μια ομάδα ορειβατών που ξεκίνησε από το χωριό για να ανέβει στη κορυφή του Σμόλικα και ο Έκτορας τους συνόδευε. Ανέβαινε το βουνό σιωπηλός, αλλά σε μια στιγμή άρχισε να γαυγίζει πολύ δυνατά και συνεχόμενα. Οι ορειβάτες παραξενεύτηκαν, γιατί τόση ώρα το σκυλί δεν είχε βγάλει άχνα. Τελικά συνειδητοποίησαν ότι πήραν λάθος στροφή και πήγαιναν προς λάθος κατεύθυνση. Ο Έκτορας έχει σώσει ορειβάτες κατά διαστήματα από διάφορα τέτοια σκηνικά».

Έκτορας, η μασκότ του ορειβατικού ξενώνα «Munti Smolikas»
© Munti Smolikas

Ο λογαριασμός του Έκτορα με το ιδιαίτερο content έχει συγκεκριμένα σήμερα πάνω από 5.000 ακολούθους που είναι φαν του και σχολιάζουν όσα ανεβαίνουν. «Ένας φίλος, ο Γρηγόρης Παπαγεωργίου ή αλλιώς Grego_rios, ο οποίος ασχολείται με τη φωτογραφία, μας πρότεινε να του φτιάξει λογαριασμό τον Δεκέμβριο του 2020 στο Instagram και δεχτήκαμε. Η αλήθεια είναι ότι αρχικά δεν περιμέναμε να έχει τέτοια απήχηση. Πλέον έρχεται κόσμος στο χωριό ειδικά για να γνωρίσει τον Έκτορα ενώ τα μηνύματα που λαμβάνουμε στα social είναι διθυραμβικά. Η αγαπητικιά του Έκτορα, η Αγγελική είναι η μεγαλύτερη φαν του (ο λογαριασμός @hector_s_chica είναι λογαριασμός fan στο Instagram που έχει φωτογραφίες μόνο με τον Έκτορα). Ήρθε στο χωριο να περάσει δυο χειμώνες με το αγόρι της, τον Ηλία και έτσι γνωριστήκαμε και κάναμε αμέσως παρέα. Έμεινε δύο χρόνια στο χωριό για να βρίσκεται κοντά του και πλέον έρχεται όσο πιο συχνά μπορεί, πάντα κουβαλώντας λιχουδιές. Τελευταία έπλεξε και αξεσουάρ από τη γούνα του. Την αγαπάει και αυτός όμως και το δείχνει με κάθε ευκαιρία».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ