Κατοικιδια

Έχεις σκύλο; Δες ποιος τύπος γονέα είσαι και τη σημασία του για την ανατροφή του

Το στιλ ανατροφής του κουταβιού, διαμορφώνει πως θα συμπεριφέρεται αργότερα στη ζωή

Κωνσταντίνος Χριστοφόρου
Κωνσταντίνος Χριστοφόρου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πώς η ανατροφή του σκύλου επηρεάζει τη συμπεριφορά του - Οι συμπεριφορές που πρέπει να αποφεύγονται - Ο ρόλος της ηλικίας

Πώς η ανατροφή του σκύλου επηρεάζει τη συμπεριφορά του - Οι συμπεριφορές που πρέπει να αποφεύγονται - Ο ρόλος της ηλικίας

Αποδεικνύεται ότι, όπως και με την ανατροφή των παιδιών, ο τρόπος με τον οποίο μεγαλώνουμε τα κουτάβια μας έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ευημερία τους και στη σχέση που αναπτύσσουν με εμάς;

Σύμφωνα με τον Russell Hartstein, πιστοποιημένο εκπαιδευτή σκύλων και ειδικό σε θέματα συμπεριφοράς, «οι συναισθηματικές διαταραχές ενός σκύλου, οι γνωστικές του ικανότητες, το άγχος αποχωρισμού, η αντιδραστικότητα και η επιθετικότητά του επηρεάζονται από τον γονέα - ιδιόκτητη και την άμεση οικογένεια με την οποία μεγαλώνει».

Ο τρόπος ανατροφής επηρεάζει τη συμπεριφορά του σκύλου

Σύμφωνα με μια σχολή της επιστήμης της ψυχολογίας, υπάρχουν τέσσερις τύποι γονικών αρχετύπων. Οι αυταρχικοί γονείς τείνουν να εστιάζουν στην υπακοή, στους κανόνες, την τιμωρία και τις συνέπειες. Οι ανεκτικοί γονείς, από την άλλη πλευρά, είναι επιεικείς, σπάνια επιβάλλουν κανόνες και σπάνια επικεντρώνονται στις συνέπειες. Κάπου στη μέση βρίσκονται οι επιτακτικοί γονείς, οι οποίοι θέτουν όρια και χρησιμοποιούν τις συνέπειες, ενώ αναγνωρίζουν τα συναισθήματα των παιδιών και εστιάζουν στη θετική ενίσχυση της συμπεριφοράς. Τέλος, υπάρχουν και οι τελείως αμέτοχοι γονείς, που δεν ασχολούνται καθόλου με τη διαπαιδαγώγηση του παιδιού.

Όπως θα περίμενε κανείς, τα παιδιά που μεγαλώνουν με επιτακτικούς γονείς τείνουν να έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, εκφράζονται καλύτερα και αναπτύσσουν πιο συγκροτημένο μηχανισμό λήψης αποφάσεων ως ενήλικες από εκείνα τα παιδιά των οποίων οι γονείς είναι αυταρχικοί ή ανεκτικοί.

Εδώ έρχεται και κολλάει η έννοια της προσκόλλησης. Οι άνθρωποι που είναι ασφαλείς όσων αφορά στην προσκόλλησή τους αισθάνονται άνετα, χτίζουν υγιείς σχέσεις και είναι ανεξάρτητοι, ενώ εκείνοι με άγχος, τάσεις αποφυγής και αποδιοργανωμένη προσκόλληση δύσκολα νιώθουν οικειότητα και δυσκολεύονται με τις σχέσεις τους.

Πώς η ανατροφή του σκύλου επηρεάζει τη συμπεριφορά του - Οι συμπεριφορές που πρέπει να αποφεύγονται - Ο ρόλος της ηλικίας

Η ανατροφή ενός σκύλου και η σημασία της

Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει κάποιους παραλληλισμούς με τις παραπάνω θεωρίες που μπορούν να εφαρμοστούν και στους σκύλους. Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Animal Cognition διαπίστωσε ότι οι επιτακτικοί ιδιοκτήτες είχαν σκύλους με τα υψηλότερα ποσοστά υγιούς προσκόλλησης, κοινωνικότητας και δεξιοτήτων όσων αφορά στην επίλυση προβλημάτων σε σύγκριση με σκύλους των οποίων οι ιδιοκτήτες ήταν αυταρχικοί ή ανεκτικοί.

Η Mindy Waite, πιστοποιημένη συμπεριφοριολόγος σκύλων στο Senior Tail Waggers, υποστηρίζει ότι οι επιτακτικοί ιδιοκτήτες σκύλων είναι υποστηρικτικοί και θέτουν ξεκάθαρα όρια για την αντιμετώπιση προβληματικής συμπεριφοράς από την αρχή.

«Με το να φροντίζουν και να ανταποκρίνονται στον σκύλο τους, αυτοί οι ιδιοκτήτες διασφαλίζουν ότι ικανοποιούνται οι βασικές και αναπτυξιακές του ανάγκες, αποφεύγοντας έτσι πιθανά προβλήματα συμπεριφοράς που μπορεί να προκύψουν από διάφορα εμπόδια του περιβάλλοντος», σύμφωνα με τη Waite.

Από πρακτικής άποψης, η επιτακτική ανατροφή των κουταβιών περιλαμβάνει το να καταλαβαίνεις τα σήματα της συμπεριφοράς του σκύλου, όπως το να συμπεριφέρεται με υπερδιέγερση ή φοβισμένα σε μια κοινωνική κατάσταση.

Οι συμπεριφοριστές προτείνουν επίσης θετική ενίσχυση και ανταμοιβές, και όχι τιμωρία. Η σκληρότητα τόσο σε λεκτικό όσο και σωματικό επίπεδο, για παράδειγμα, είναι πιο πιθανό να οδηγήσει σε απρόβλεπτη και επιθετική συμπεριφορά του σκύλο σας, λέει ο Hartstein.

Μερικές αυταρχικές συνήθειες που πρέπει να αποφεύγουν οι ιδιοκτήτες σκύλων, σύμφωνα με τους ειδικούς, περιλαμβάνουν τις δυνατές και απότομες φωνές, το έντονο τίναγμα του λουριού, ο εγκλωβισμός του σκύλου σε κλειστούς χώρους και η χρήση εξοπλισμού που έχει σχεδιαστεί για να προκαλεί πόνο όπως αλυσίδες πνιγμού ή κολάρα με δόντια.

Τέλος, η συναισθηματική κατάσταση του ιδιοκτήτη έχει τεράστια σημασία. Εάν είστε αγχωμένοι, θυμωμένοι ή φοβισμένοι, αυτό θα επηρεάσει τη συμπεριφορά του σκύλου σας. Προσπαθήστε να κρατήσετε υπό έλεγχο τα συναισθήματά σας και πάρτε μερικές αναπνοές ή απομακρυνθείτε από μια κατάσταση εάν χρειάζεται.

Πώς η ανατροφή του σκύλου επηρεάζει τη συμπεριφορά του - Οι συμπεριφορές που πρέπει να αποφεύγονται - Ο ρόλος της ηλικίας

Παίζει ρόλο η ηλικία στην ανατροφή ενός σκύλου;

Το πώς έχουμε μεγαλώσει τον σκύλο μας από την τρυφερή ηλικία μπορεί να έχει σοβαρότατες επιπτώσεις στη συμπεριφορά του, σύμφωνα με την Waite, ακόμα και μόνιμες. Ωστόσο, «οι ενήλικοι σκύλοι μπορούν να μάθουν γρήγορα νέες συμπεριφορές και να προσαρμοστούν στο νέο τους περιβάλλον και θα πίστευα ότι οι επιτακτικοί ιδιοκτήτες παράγουν ενήλικους σκύλους με πιο υγιή συμπεριφορά» λέει η Waite. «Και πάλι, αυτοί οι τύποι ιδιοκτητών είναι πιο πιθανό να καταλαβαίνουν τα σκυλιά τους, να ανταποκρίνονται με τρόπους που διασφαλίζουν τα επιθυμητά αποτελέσματα συμπεριφοράς και να μην εκθέτουν τους σκύλους τους σε οποιοδήποτε περιβάλλον που θα μπορούσε να προκαλέσει ανεπιθύμητες ή ακόμα και επικίνδυνες συμπεριφορές».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ