Κατοικιδια

i-Vet: Ο κτηνίατρος Αντώνης Δεμαρτίνος έρχεται στο σπίτι σας

Πρωτοβάθμια περίθαλψη και προληπτική κτηνιατρική, εμβόλια, αιμοληψίες

Δημήτρης Παπαδόπουλος
Δημήτρης Παπαδόπουλος
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο κτηνίατρος Αντώνης Δεμαρτίνος
Ο κτηνίατρος Αντώνης Δεμαρτίνος

Η υπηρεσία i-Vet του Αντώνη Δεμαρτίνου φέρνει την κτηνιατρική φροντίδα στο σπίτι σας.

Από την Πάτρα κι από κει στη Θεσσαλονίκη όπου σπούδασε Κτηνιατρική, στο Μπρίστολ όπου ειδικεύτηκε στην κτηνιατρική δημόσια υγεία, στο Cornell των ΗΠΑ κι έπειτα στη βιομηχανία τροφίμων και την πιστοποίηση συστημάτων ποιότητας για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Ο Αντώνης Δεμαρτίνος ακολούθησε για πολλά χρόνια στελεχική καριέρα σε πολυεθνικές εταιρείες, όμως στο πίσω μέρος του μυαλού του υπήρχε πάντα η σκέψη να ασχοληθεί με την πρώτη του αγάπη: τα ζώα.

«Όταν τελείωσα τις σπουδές μου στην κτηνιατρική στην Ελλάδα, και πιο συγκεκριμένα στην Πάτρα όπου μεγάλωσα, η ιατρική όσον αφορά τα ζώα, στο μυαλό των περισσότερων ανθρώπων, περιοριζόταν σε ένα χάπι. Κάτι τέτοια μου ζητούσαν συνήθως, όταν το κατοικίδιό τους παρουσίαζε ένα πρόβλημα. Δεν θα μπορούσα να ασκήσω έτσι το επάγγελμά μου: όταν ένα ζώο έχει κάποιο πρόβλημα, οφείλω να το δω, να του κάνω εξετάσεις και να ακολουθήσει η θεραπεία που θα χρειαστεί. Έτσι σκέφτηκα να ασχοληθώ με κάτι που έχει σχέση με τον άνθρωπο μέσα από την κτηνιατρική, και αυτό ήταν η δημόσια υγεία. Γι’ αυτό έκανα ειδικότητα στον τομέα των τροφίμων ζωικής προέλευσης, στην αρχή στην Αγγλία και μετά στις ΗΠΑ», θα μου πει.

Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα, συνεργάστηκε με τη Friesland και ακολούθησε καριέρα πολλών ετών. «Παράλληλα ασχολιόμουν και με την υγεία των κατοικίδιων των φίλων μου, το "μικρόβιο" δεν μου έφυγε ποτέ. Μέχρι που κάποια στιγμή κατάλαβα ότι ο δρόμος μου με πάει προς τα κει και αποφάσισα να κάνω κάτι δικό μου». Αυτό έγινε τον Σεπτέμβριο του ’18. Το i-Vet έπαιρνε σχήμα στο νου του: μια υπηρεσία όπου ο κτηνίατρος έρχεται στο σπίτι. «Η κτηνιατρική φροντίδα στο ίδιο σας το σπίτι, απαλλάσσει το ζώο από το στρες κάνοντας την εξέταση πιο ευχάριστη κι εύκολη ενώ για ο ιδιοκτήτης απελευθερώνεται από την ανησυχία της μεταφοράς. Η ιδέα γεννήθηκε πριν χρόνια, τότε που σπούδαζα στο Μπρίστολ».

Ο κτηνίατρος Αντώνης Δεμαρτίνος

Είναι μεγάλη απόφαση να αφήσεις τη σιγουριά μιας χτισμένης καριέρας για να δημιουργήσεις κάτι από την αρχή. Υπάρχει πάντα ένα ρίσκο. «Πράγματι. Ήταν ένα στοίχημα για μένα. Όμως η κτηνιατρική ήταν κάτι που ήθελα πάντα πολύ και μάλιστα με εξέλιξε ως άνθρωπο: η αγάπη μου για τα ζώα ήταν μεγάλη απ’ όταν ήμουν ακόμα παιδί. Τώρα που αναλαμβάνω να τα γιατρεύω κιόλας, είναι ένα συναίσθημα που δεν μπορώ να περιγράψω με λόγια, είναι μοναδικό». Το website ήταν έτοιμο τον Οκτώβριο του ’19 και ενώ ετοιμαζόταν να ξεκινήσει, εμφανίστηκε ο κορωνοϊός.

Θα έλεγα ότι η πανδημία θα ήταν χρυσή ευκαιρία για το i-Vet, όμως ο Αντώνης έχει άλλη άποψη. «Εκείνη την εποχή τα κτηνιατρικά ιατρεία ήταν γεμάτα καθώς, λόγω καραντίνας, η επίσκεψη σε κτηνίατρο ήταν λόγος για να βγεις έξω. Επίσης ο κόσμος φοβόταν να τον επισκεφτείς στο σπίτι του, μήπως και του μεταφέρεις το μικρόβιο. Οπότε εκείνο το διάστημα πάγωσα το website και συνεργαζόμουν με κάποια κτηνιατρεία και κλινικές 24ης υποστήριξης. Έτσι, απέκτησα και κάποιες διασυνδέσεις που είναι χρήσιμες πλέον σήμερα». Τον ρωτάω αν φοβήθηκε την αλλαγή, πόσω μάλλον με μια παγκόσμια πανδημία. «Όχι. Είχα ήδη στήσει το exit strategy όπως το έλεγα εγώ, δηλαδή τη μεταβατική περίοδο από τη μια δουλειά στην άλλη. Ξεκίνησα μια συνεργασία με τη Lloyds πάνω σε ένα συγκεκριμένο έργο, που μου άφηνε περιθώριο χρόνου για να ασχοληθώ και με κάτι ακόμη. Σίγουρα κουράστηκα και αγχώθηκα κάπως στην αρχή αλλά τα κατάφερα».

Ο κτηνίατρος Αντώνης Δεμαρτίνος

Το timing αποδεικνύεται πολύτιμη αρετή. Το i-Vet λειτουργεί πλέον πλήρως. «Προσφέρουμε πρωτοβάθμια περίθαλψη και προληπτική κτηνιατρική, εμβόλια, αιμοληψίες. Αν είναι κάτι πιο σοβαρό, προτείνω πού θα μπορούσε να πάει το ζώο και να το αναλάβουν αξιόπιστα. Το 80% της κτηνιατρικής πράξης πάντως μπορεί να γίνει στο σπίτι. Αυτή τη στιγμή ασχολούμαι εγώ με όλο αυτό και στην πορεία, αν όλα πάνε καλά, θα προσλάβω και άλλους κτηνιάτρους που θα γίνουν μέλη της επιχείρησης. Το σίγουρο πάντως είναι ότι όποιος απευθυνθεί στο i-vet.net θα βρει μια λύση value for money, καθώς οι τιμές δεν διαφέρουν καθόλου από αυτές ενός ιατρείου -είναι μια τίμια παροχή υπηρεσίας», συμπληρώνει.

«Στην Αθήνα όλοι τρέχουμε από το πρωί μέχρι το βράδυ. Το να μπορείς να έχεις τον κτηνίατρο στο σπίτι σου είναι κάτι που τουλάχιστον θα σου γλιτώσει χρόνο». Σκέφτομαι το χρόνο να πείσεις τη γάτα να μπει στο κουτάκι, να τη μεταφέρεις, να περιμένει μέχρι να έρθει η σειρά της να εξεταστεί. «Επίσης, τα κατοικίδια ζώα, σκυλιά, γάτες, κουνελάκια, ακόμη κι ένα μικρό πουλάκι, αποτελούν μέλη της οικογένειας. Τα ονομάζουμε και ζώα συντροφιάς, είναι σύντροφοι στη ζωή μας. Οπότε, υπό αυτή τη συνθήκη, πρέπει να είμαστε δίκαιοι και τίμιοι απέναντί τους και απέναντι στον ιδιοκτήτη τους φυσικά. Όλα αυτά αφορούν το ηθικό κομμάτι της δουλειάς μου και το θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ