Κατοικιδια

Θέλετε να μάθετε αν σας αγαπά η γάτα σας; Προσέξτε αυτά τα 4 σημάδια

Οι συμπεριφορές που δείχνουν ότι εκτιμούν την ανθρώπινη συντροφιά

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μια νέα μελέτη για τα δημοφιλή αιλουροειδή υποστηρίζει ότι το μυστικό του αν η γάτα σας αισθάνεται δεμένη μαζί σας βρίσκεται στη συμπεριφορά της.
Γάτα © Unsplash

Μια νέα μελέτη για τα δημοφιλή αιλουροειδή υποστηρίζει ότι το μυστικό του αν η γάτα σας αισθάνεται δεμένη μαζί σας βρίσκεται στη συμπεριφορά της.

Ακόμη και οι πιο αφοσιωμένοι ιδιοκτήτες γάτας αναρωτιούνται κάποια στιγμή αν τους αγαπά η γάτα τους πραγματικά. Στους ιδιοκτήτες σκύλων άλλωστε αρέσει να επισημαίνουν αυτάρεσκα τη μακρά ιστορία των σκύλων ως τον καλύτερο φίλο της ανθρωπότητας.

Αλλά οι έρευνες δείχνουν ότι η φήμη των γατών ως ψυχρών και απόμακρων κατοικίδιων δεν ευσταθεί. Σε πρόσφατο άρθρο της, η Έμιλι Μπλάκγουελ, λέκτορας συμπεριφορικής και ευημερίας ζώων στην Κτηνιατρική Σχολή του Μπρίστολ, έρχεται να καταδείξει τα σημάδια που αποκαλύπτουν τη στοργή των γατών προς τους κηδεμόνες τους.  

Όπως αναφέρει η έρευνα που δημοσιεύει το The Conversation, λόγω της εξελικτικής καταγωγής τους, οι οικόσιτες γάτες είναι, από τη φύση τους, πιο ανεξάρτητες από τους σκύλους. Οι άγριοι πρόγονοι των σημερινών μας γατών δεν ζούσαν σε κοινωνικές ομάδες όπως τα κυνοειδή. Ωστόσο, κατά τη διαδικασία της εξημέρωσης, οι γάτες ανέπτυξαν την ικανότητα να δημιουργούν κοινωνικές σχέσεις όχι μόνο με άλλες γάτες, αλλά και με ανθρώπους.

Αν και μπορεί να μην βασίζονται στους ανθρώπους για να αισθάνονται ασφαλείς όπως οι σκύλοι, πολλές γάτες δείχνουν στοργή προς τους κηδεμόνες τους και φαίνεται να εκτιμούν ιδιαίτερα τη συντροφιά των ανθρώπων τους. Η προσκόλλησή τους με τους ανθρώπους επηρεάζεται εν μέρει από τις εμπειρίες τους να τις μεταχειρίζονται οι άνθρωποι ως «ψιψίνες».

Οι γάτες συμπεριφέρονται στους ανθρώπους με τον ίδιο τρόπο που ανταποκρίνονται στους αιλουροειδείς φίλους τους, οπότε το μυστικό του αν η γάτα σας αισθάνεται δεμένη μαζί σας βρίσκεται στη συμπεριφορά της.

Η ικανότητα επικοινωνίας με άλλες γάτες σε μεγάλες αποστάσεις ήταν ένα πλεονέκτημα για τους άγριους προγόνους τους. Οι κατοικίδιες γάτες μας έχουν διατηρήσει αυτή την «υπεραίσθηση» και βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε αυτή τη μορφή επικοινωνίας.

Μια νέα μελέτη για τα δημοφιλή αιλουροειδή υποστηρίζει ότι το μυστικό του αν η γάτα σας αισθάνεται δεμένη μαζί σας βρίσκεται στη συμπεριφορά της.
Οι οικόσιτες γάτες είναι από τη φύση τους πιο ανεξάρτητες από τους σκύλους, αλλά όχι απρόσιτες © Unsplash

Προσέξτε τον τρόπο που μυρίζουν
Οι γάτες χρησιμοποιούν την όσφρηση για να αναγνωρίσουν μέλη της κοινωνικής τους ομάδας ή της οικογένειάς τους, μοιράζοντας ένα ομαδικό προφίλ αρωμάτων. Οι γάτες έχουν οσφρητικούς αδένες στα πλευρά, το κεφάλι και γύρω από τα αυτιά τους και συχνά τρίβουν το κεφάλι τους σε ανθρώπους και αντικείμενα που είναι οικεία και παρηγορητικά.

Η γάτα σας τρίβει το κεφάλι ή την πλευρά της στα πόδια σας; Η απαλή αίσθηση που νιώθετε στις γάμπες σας είναι στην πραγματικότητα ότι η γάτα σας σας αναγνωρίζει ως φίλο και σας απευθύνει κομπλιμέντο.

Προσέξτε τον τρόπο που σας υποδέχονται
Ένα από τα πιο προφανή σημάδια ότι το αγαπημένο σας κατοικίδιο σας αγαπά, είναι ο τρόπος που σας υποδέχεται. Όταν οι γάτες χαιρετούν τα μέλη της κοινωνικής τους ομάδας δείχνουν σήματα που υποδηλώνουν φιλία και επιθυμία να έρθουν πιο κοντά. Οι γάτες δείχνουν επίσης αυτά τα σήματα στους ανθρώπους.

Μια ουρά που κρατιέται σε όρθια θέση στο κοντάρι της σημαίας δείχνει μια φιλική πρόθεση (το αιλουροειδές ισοδύναμο ενός κύματος), υποδηλώνοντας οικειότητα, εμπιστοσύνη και στοργή. Ορισμένες γάτες χρησιμοποιούν επίσης μια όρθια ουρά σε σχήμα ερωτηματικού για να χαιρετήσουν κάποιον που τους αρέσει ή για να κάνουν κίνηση που θέλουν να παίξουν.

Μια νέα μελέτη για τα δημοφιλή αιλουροειδή υποστηρίζει ότι το μυστικό του αν η γάτα σας αισθάνεται δεμένη μαζί σας βρίσκεται στη συμπεριφορά της.
Οι γάτες έχουν τον δικό τους τρόπο για να δημιουργούν κοινωνικές σχέσεις με τους ανθρώπους © Unsplash

Μερικές φορές οι γάτες μπλέκουν τις ουρές τους ως ένδειξη φιλίας και το ανθρώπινο ισοδύναμο αυτού είναι να τυλίξεις την ουρά τους γύρω από τη γάμπα σου.

Το να γυρίζουν και να εκθέτουν το ευάλωτο σημείο κάτω από την κοιλιά τους είναι μια ακόμη ένδειξη ότι μια γάτα έχει απόλυτη εμπιστοσύνη σε εσάς. Ωστόσο, οι γάτες προτιμούν να χαϊδεύονται στην περιοχή του κεφαλιού και του λαιμού, επομένως αυτό δεν είναι συνήθως αίτημα για τρίψιμο της κοιλιάς. Οι προσπάθειες να χαϊδέψετε την κοιλιά μιας γάτας συχνά οδηγούν σε βιαστική υποχώρηση ή ακόμα και σε γρατζουνιές.

Ο χαιρετισμός υπό τη μορφή μελωδικών ήχων, είναι επίσης χαρακτηριστικός στις γάτες, όταν λένε γεια σε προτιμώμενα άτομα.

Αυτό το οικείο συναίσθημα όταν η γάτα σας χτυπά το πίσω μέρος του γονάτου σας, μπορεί επίσης να αποτελέσει ένα σημάδι ότι αισθάνεται έναν εξαιρετικά στενό δεσμό μαζί σας. Η αιλουροειδής εκδοχή του high-five, το χτύπημα στο κεφάλι συνήθως διατηρείται για τους πιο στενούς ομοειδείς φίλους μιας γάτας και τους πιο έμπιστους ανθρώπους.

Προσέξτε το βλέμμα τους
Η γάτα σας μπορεί να σηματοδοτεί κρυφά τη στοργή της με τον τρόπο που σας κοιτάζει. Όταν οι γάτες συναντούν περίεργους ανθρώπους ή άλλες γάτες που δεν γνωρίζουν, συνήθως τις χαιρετούν με ένα βλέμμα χωρίς βλεφάρισμα. Αλλά είναι πιο πιθανό να ανοιγοκλείνουν σιγά σιγά τα μάτια στις γάτες με τις οποίες έχουν καλή σχέση.

Η έρευνα δείχνει ότι τα αργά βλεφαρίσματα συνδέονται με μια θετική συναισθηματική κατάσταση και μπορεί να είναι σημάδι εμπιστοσύνης, ικανοποίησης και στοργής, παρόμοια με ένα ανθρώπινο χαμόγελο. Αν θέλετε να ανταποδώσετε το κομπλιμέντο, βλεφαρίστε και η γάτα σας μπορεί να ανταποκριθεί με τον ίδιο τρόπο. Αυτός είναι ένας ωραίος τρόπος να δεθείτε με τη γάτα σας αν δεν θέλει να την αγγίζουν.

Μια νέα μελέτη για τα δημοφιλή αιλουροειδή υποστηρίζει ότι το μυστικό του αν η γάτα σας αισθάνεται δεμένη μαζί σας βρίσκεται στη συμπεριφορά της.
Οι γάτες προστατεύουν πολύ τον προσωπικό τους χώρο και δεν τους αρέσει να εισβάλλουν ανεπιθύμητοι επισκέπτες © Unsplash

Προσέξτε το πλησίασμά τους
Οι γάτες προστατεύουν πολύ τον προσωπικό τους χώρο και δεν τους αρέσει να εισβάλλουν ανεπιθύμητοι επισκέπτες. Εάν μια γάτα σας επιτρέπει να πλησιάσετε κοντά της, αυτό υποδηλώνει στενό δεσμό, ιδιαίτερα όταν η επαφή είναι συχνή ή μακροχρόνια.

Το να κουλουριάζονται στην αγκαλιά σας για έναν υπνάκο είναι σημάδι βαθιάς εμπιστοσύνης. Η περιποίηση με τη γλώσσα γίνεται μόνο μεταξύ γατών με ζεστή σχέση, οπότε το να γλείφουν το χέρι ή το πρόσωπό σας μπορεί να είναι μια ουσιαστική ένδειξη αγάπης.

(Με πληροφορίες από το The Conversation και το CNN)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY