Κατοικιδια

Η Ελένη Τοβλετιάν εργάζεται σε φάρμα πεταλούδων

Το Casa Delle Farfalle (Το Σπίτι των Πεταλούδων) στην Ιταλία είναι το θερμοκήπιο που δουλεύει εθελοντικά τους τελευταίους 10 μήνες

123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg
Κατερίνα Καμπόσου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ελένη Τοβλετιάν

H Ελένη Τοβλετιάν εργάζεται σε θερμοκήπιο με πεταλούδες και περιγράφει την καθημερινότητά της στo Butterfly House, στη βόρεια Ιταλία.

Για κάποιους ίσως κάνει μια δουλειά βγαλμένη από παραμύθι, καθώς η 23χρονη Ελένη Τοβλετιάν με καταγωγή από την Κύπρο, εργάζεται ως εθελόντρια σε μια φάρμα με πεταλούδες στην βόρεια Ιταλία τους τελευταίους 10 μήνες. Το Butterfly House ή αλλιώς «Casa Delle Farfalle» όπως ονομάζεται στα Ιταλικά η φάρμα, δεν έχει μόνο πεταλούδες, αλλά και ερπετά ή έντομα που μπορεί κανείς να επισκεφτεί για να δει από κοντά. Η ίδια περιγράφει στην ATHENS VOICE την καθημερινότητά της στο θερμοκήπιο και τον τρόπο με τον οποίο βρέθηκε εκεί.

Η Ελένη στο θερμοκήπιο πεταλούδων
Η Ελένη Τολβετιάν στο θερμοκήπιο πεταλούδων

«Όταν τελείωσα τις σπουδές μου στην Διοίκηση Επιχειρήσεων, είχα ένα έντονο πόθο να φύγω από την Κύπρο, να δω καινούργια πράγματα, να γνωρίσω άλλο κόσμο και να ζήσω κάτι διαφορετικό από την πεπατημένη πορεία "πανεπιστήμιο- μάστερ- δουλειά-οικογένεια". Μια μέρα μου ήρθε στο μυαλό ένας Ιταλός φίλος μου, ο Francesco και θυμήθηκα πως είχε έρθει στην Κύπρο μέσω ενός προγράμματος εθελοντισμού, το European Solidarity Corps. Άρχισα να ρωτάω περισσότερα για αυτό το πρόγραμμα και όσα μου έλεγε με έκαναν να κατενθουσιαστώ καθώς προσέφερε πολλές ευκαιρίες για εθελοντισμό σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Μόλις όμως διάβασα για το θερμοκήπιο με τις πεταλούδες αποφάσισα κατευθείαν μέσα μου πως εκεί ήθελα να πάω. Έκανα την αίτηση, όλα πήγαν καλά και μέσα σε 2 εβδομάδες βρισκόμουν ήδη στην Βόρεια Ιταλία στο Bordano, το χωριό των πεταλούδων. Το Casa Delle Farfalle είναι το θερμοκήπιο που δουλεύω εθελοντικά για τους τελευταίους 10 μήνες και μεταφράζεται σαν το σπίτι των πεταλούδων. Στην Ελλάδα και την Κύπρο δεν
έχουμε κάτι παρόμοιο, πρόκειται για έναν τύπου κλειστό ζωολογικό κήπο με πεταλούδες, έντομα και διάφορα ζώα από τροπικές περιοχές και οι εκπαιδευτές μεταξύ άλλων μεριμνούν για την αναπαραγωγή τους.» θα μου πει η Ελένη. Στο παρακάτω βίντεο μάλιστα περιγράφει στα Ιταλικά τη διαδικασία της προετοιμασίας εντόμων και πεταλούδων προκειμένου να γίνουν εκθέματα στο μουσείο του Βutterfly House.

Preparazione di coleotteri per il Mufffa - Chrysochroa fulminans

Στο σπίτι σε ένα μικρό χωριό σε βουνό που παρέχεται στην Ελένη ζει μαζί με ακόμα 2 εθελόντριες. Η μία συνεργάζεται με την άλλη όχι μόνο σε θέματα συντήρησης και φροντίδας των ζώων και των φυτών του θερμοκηπίου αλλά και στο marketing με στόχο να δημιουργούν περιεχόμενο για τα social media. Στην αρχή η θέα των εντόμων την τρομοκρατούσε, με τον καιρό όμως αγάπησε την ενασχόληση μαζί τους χάρη στην υποστήριξη του προσωπικού της φάρμας.

Πεταλούδες

Tα ερπετά του θερμοκηπίου

«Το προσωπικό και οι άλλοι εθελοντές με τον τρόπο τους με έκαναν να ξεπεράσω τον αρχικό μου φόβο. Σε μια τυπική μέρα στην δουλειά περιποιούμαστε και καθαρίζουμε το θερμοκήπιο, δίνουμε φαγητό και νερό στα ζώα. Το κάθε ζώο έχει τη δική του διατροφή και πιο πολύ απολαμβάνω να ταΐζω τα σκιουράκια μας γιατί σκαρφαλώνουν πάνω μου από την χαρά τους. Το απόγευμα είτε θα ασχολούμαστε με τα social media της φάρμας είτε θα ετοιμάζουμε πεταλούδες και έντομα που δεν είναι πλέον εν ζωή, για να τα τοποθετήσουμε μέσα σε κουτιά στο μουσείο, ή στο κατάστημα του. Μερίδιο από τα χρήματα που βγαίνουν από τις πωλήσεις του καταστήματος του μουσείου πηγαίνουν στην Κόστα Ρίκα της Αμερικής  για την αποψίλωση και προστασία των δασών.»

Το θερμοκήπιο στο Βοrdano

Έντομα και πτηνά ζουν στο θερμοκήπιο

Η ενασχόληση της Ελένης με τις πεταλούδες κίνησε την περιέργεια ενός κύπριου μουσικού που την παρότρυνε να διασκευάσει κάποιο από τα τραγούδια του μέσα στο Butterfly House, όπως μας διηγείται:

«Έχω μια ιδιαίτερη αγάπη στις τέχνες. Το τραγούδι "Ο έρωτας ο γητευτής" του Κώστα Κακογιάννη ενός ταλαντούχου κύπριου καλλιτέχνη, είναι ένα από τα αγαπημένα μου και περνώντας μια δύσκολη περίοδο κατά την οποία έπρεπε να διοχετεύσω τα συναισθήματά μου κάπου, αποφάσισα να το διασκευάσω. Όμως, όταν πήγα να το ανεβάσω, το facebook μου αφαιρούσε τον ήχο λόγω πνευματικών δικαιωμάτων. Έτσι αποφάσισα να το στείλω στον κύριο Κακογιάννη και να τον ρωτήσω τι μπορώ να κάνω για να λυθεί το πρόβλημα. Του άρεσε η διασκευή μου και προθυμοποιήθηκε να την ανεβάσει εκείνος στη σελίδα του αλλά όταν άκουσε πως δούλευα στο Σπίτι των Πεταλούδων ενθουσιάστηκε και με παρότρυνε να βγάλω βίντεο με τις πεταλούδες καθώς το τραγουδώ. Με χαρά λοιπόν ετοίμασα το βίντεο του το έστειλα.»

Ο ΕΡΩΤΑΣ Ο ΓΗΤΕΥΤΗΣ Κακογιάννης - Κουζάλης - Eleni Tovletian (cover)

Tι είναι αυτό που αγαπάς πιο πολύ στο πρόγραμμα που ασχολείσαι; Ρωτάμε την Ελένη για να μας απαντήσει:

«Βγήκα έξω από το comfort zone μου, αντιμετώπισα φόβους μου, έμαθα μια νέα γλώσσα, νέους ανθρώπους, δημιουργήθηκαν φιλίες, είδα πανέμορφα μέρη, περπάτησα ανάμεσα σε πάμπολλες πεταλούδες και άλλα πολλά! Δεν είναι καθόλου σύνηθες να λες σε κάποιον πως δουλεύεις σε ένα θερμοκήπιο με πεταλούδες, οπότε στα πρόσωπα πολλών ανθρώπων βλέπω ξεκάθαρα την απορία. Κάποιοι ενθουσιάζονται και κάποιοι άλλοι όχι τόσο μόλις αναφέρω τι άλλου είδους ζώα έχει το μέρος εκεί! Έζησα σε ένα πολύ μικρό χωριό απομονωμένο από μεγάλες πόλεις και μπορώ να πω ότι το λάτρεψα! Να φανταστείς για τα ψώνια της εβδομάδας, χρειαζόταν να πάμε σε άλλο χωριό, επειδή στο δικό μας δεν είχαμε κανένα μαγαζί. Σε λίγο καιρό θα επιστρέψω Κύπρο και από εκεί και πέρα θα δείξει τι θα προκύψει, το μόνο σίγουρο είναι πως θέλω να δω κι άλλες χώρες, να ζήσω σε αυτές, μέχρι να βρω εκείνη που μου ταιριάζει πιο πολύ.»

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ