Κατοικιδια

Φάλαινα ζιφιός στη Σαλαμίνα - Τι έδειξε η νεκροψία στον «Σωτήρη»

Θα οδηγηθεί σε καύση

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φάλαινα ζιφιός: Στιγμιότυπο από τον νεαρό «Σωτήρη» στον Άλιμο
Φάλαινα ζιφιός: Στιγμιότυπο από τον νεαρό «Σωτήρη» στον Άλιμο © EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Τα αποτελέσματα της νεκροψίας για τη φάλαινα που -παρά τις προσπάθειες- βρέθηκε νεκρή στη Σαλαμίνα - Η ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος

Τα αποτελέσματα της νεκροψίας στη μικρή φάλαινα, τον «Σωτήρη» που παρά τις προσπάθειες να ζήσει και να βγει και πάλι στα ανοιχτά, τελικά βρέθηκε νεκρή στη Σαλαμίνα, έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα (3/2) το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Όπως έγινε γνωστό, η φάλαινα ζιφιός θα αποτεφρωθεί. 

 

Νεκρή φάλαινα στη Σαλαμίνα: Η ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος για τη νεκροψία

«Ολοκληρώθηκε η νεκροψία της νεαρής ραμφοφάλαινας (Ziphius cavirostris), η οποία μετά από διαδοχικές παρουσίες τις προηγούμενες ημέρες στα παράλια της Αττικής, εντοπίστηκε νεκρή χθες στη θαλάσσια περιοχή της Χερσονήσου Κυνόσουρα στη Σαλαμίνα.

» Η νεκροψία, που διήρκεσε εννιά ώρες, διενεργήθηκε υπό την επιστημονική επίβλεψη της καθηγήτριας Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Νατάσσας Κομνηνού, με τη συμμετοχή έξι κτηνιάτρων, τριών βιολόγων και ενός περιβαλλοντολόγου.

» Σύμφωνα με τη νεκροψία, τα πιθανά αίτια θανάτου του θηλαστικού αποδίδονται σε «σοβαρή χρόνια αρτηρίτιδα και σοβαρή παρασίτωση των νεφρών από Crassicauda spp».

» Ελήφθησαν δείγματα από όλα τα όργανα του ζιφιού, τα οποία ήδη μεταφέρονται στο Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ για περαιτέρω ιστοπαθολογικές και άλλες εξετάσεις ώστε να διαπιστωθούν πιθανά συνυπάρχοντα προβλήματα και να καθοριστεί η αιτιολογική διάγνωση των μακροσκοπικών ευρημάτων, υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας Δήμητρας Ψάλλα.

Από τη νεκροψία της ραμφοφάλαινας διαπιστώθηκαν τα παρακάτω:

  • Χρόνια σοβαρή αρτηρίτιδα της κοιλιακής αορτής, της γαστροεπιπλοϊκής αρτηρίας και των μεσεντέριων αρτηριών.
  • Σοβαρή παρασίτωση.
  • Σοβαρή απίσχναση, δηλαδή σημαντική απώλεια βάρους λόγω ασθένειας.
  • Ο γαστρεντερικός σωλήνας ήταν κενός, γεγονός που υποδηλώνει ότι το ζώο είχε να σιτιστεί πολύ καιρό.
  • Πρόσφατο ανοικτό κάταγμα της κάτω γνάθου.

» Στην ομάδα νεκροψίας του Ζιφιού συμμετείχαν η καθηγήτρια Κτηνιατρικής Σχολής  ΑΠΘ Νατάσσα Κομνηνού, οι κτηνίατροι Παύλος Πέζαρος, Ελευθερία Γρεβεντοπούλου, Παντελής Σαρρής, Θεόδωρος Καναβός, Γρηγόρης Μαρκάκης, η βιολόγος – ωκεανογράφος από το Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών ΑΡΙΩΝ Αιμιλία Δρούγα, ο θαλάσσιος βιολόγος από την Εταιρεία για τη μελέτη και προστασία της Μεσογειακής Φώκιας Mom Κίμωνας Κοεμτζόπουλος, η βιολόγος Έλενα Ακριτοπούλου και ο περιβαλλοντολόγος Νικήτας Βογιατζής.

» Ο ζιφιός θα οδηγηθεί σε καύση». 

Φάλαινα ζιφιός: Στιγμιότυπο από τις προσπάθειες ειδικών να κρατήσουν τον «Σωτήρη» στη ζωή
Φάλαινα ζιφιός: Στιγμιότυπο από τις προσπάθειες ειδικών να κρατήσουν τον «Σωτήρη» στη ζωή © EUROKINISSI/ ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗς

Φάλαινα στη Σαλαμίνα: «Ο ζιφιός θα μπορούσε να έχει επιβιώσει»

Η φάλαινα που βρέθηκε νεκρή στη Σαλαμίνα, θα μπορούσε να είχε επιβιώσει, αν δεν γινόταν μια σειρά από τραγικά λάθη που της κόστισαν τη ζωή

Ο διευθυντής στο Ινστιτούτο «Αρχιπέλαγος», Θοδωρής Τσιμπίδης, μίλησε στην ATHENS VOICE, ξεκαθαρίζοντας ότι «όλα έγιναν λάθος». Υπενθυμίζεται πως σε πρόσφατη ανακοίνωσή του για τον ζιφιό το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος είχε καταγγείλει ότι «το καταβεβλημένο ζώο χρησιμοποιήθηκε απλά ως σκηνικό σε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι».

«Τα λάθη ήταν πασιφανή. Όλοι τα κατάλαβαν, ακόμα και εκείνοι που δεν ξέρουν. Το αποτέλεσμα μετά την αντιμετώπιση του ζώου με αυτόν τον τρόπο, ήταν αναμενόμενο. Το ζώο είχε ανάγκη περίθαλψης και προστασίας» αναφέρει ο κ. Τσιμπίδης. Και προσθέτει: «Γνωρίζαμε και από άλλες περιπτώσεις σε άλλες χώρες του κόσμου ότι αν αυτά τα θαλάσσια θηλαστικά καταφέρουν και επιβιώσουν τα πρώτα δύο 24ωρα μετά την εμφάνισή τους στα αβαθή, έχουν μεγάλες πιθανότητες επιβίωσης. Αρκεί να τους δοθεί η σωστή βοήθεια και η σωστή φροντίδα. Κάτι που στη συγκεκριμένη φάλαινα δεν δόθηκε».

«Εκτός από τα παιδιά εδώ στο Αρχιπέλαγος, τα οποία έχουν πολύ μεγάλη εμπειρία, υπάρχει και ένα δίκτυο ανθρώπων στο εξωτερικό, με το οποίο είμαστε σε άμεση συνεργασία. Είχαμε εξειδικευμένους ανθρώπους που θα έρχονταν από το εξωτερικό. Ήταν με το εισιτήριο στο χέρι. Θα έρχονταν στην Ελλάδα για να δουν και να προσφέρουν βοήθεια στη φάλαινα» γνωστοποιεί, προσθέτοντας: «Δεν μας κάλεσε κανείς. Δεν μπορούμε να φύγουμε από το Αιγαίο με μία ομάδα ανθρώπων χωρίς κάποια επίσημη πρόσκληση».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ