Κατοικιδια

Φιλοζωική για υπέρβαρα αδέσποτα: «Αν τα αγαπάτε, μην τα ταΐζετε»

Η Σούζη, ο Λουκουμάς και ο Λάζαρος: Τα τρία μεγαλόσωμα και ηλικιωμένα σκυλιά σε δρόμους της Θεσσαλονίκης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Υπέρβαρος αδέσποτος σκύλος στη Θεσσαλονίκη
Υπέρβαρος αδέσποτος σκύλος στη Θεσσαλονίκη © ΑΠΕ-ΜΠΕ | @NoiazomaifilozoikiThessaloniki/Facebook

Έκκληση από φιλοζωική στη Θεσσαλονίκη προς τους πολίτες για τα υπέρβαρα αδέσποτα της πόλης - «Μην ταΐζετε τα σκυλιά, χρειάζονται ειδική τροφή».

Να μην ταΐζουν τα υπέρβαρα αδέσποτα σκυλιά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης καλεί τους πολίτες η φιλοζωική οργάνωση «Νοιάζομαι».

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωσή της, «αν αγαπάτε τα αδέσποτα σκυλιά, ειδικά τα υπέρβαρα, μην τα ταΐζετε».

Σημειώνεται ότι στα SMS για τις μετακινήσεις εν μέσω lockdown για τον κορωνοϊό υπάρχει πρόβλεψη για την παροχή τροφής σε αδέσποτα (κωδικός 6). Τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και σε άλλες πόλεις της χώρας, αρκετοί είναι οι κάτοικοι που συνεχίζουν να φροντίζουν αδέσποτα σκυλιά και γάτες, παρέχοντάς τους ξηρά τροφή και καθαρό νερό.

«Η αγάπη και η διάθεση πολλών να προσφέρουν φαγητό, κάνει κακό στα αδέσποτα, ειδικά στη Σούζη ,τον Λουκουμά και τον Λάζαρο, τρία μεγαλόσωμα και ηλικιωμένα σκυλιά που δυσκολεύονται από το βάρος και τα γεράματα να σταθούν στα πόδια τους» προστίθεται στην ανακοίνωση από τη Φιλοζωική Οργάνωση Θεσσαλονίκης «Νοιάζομαι».

«Καταλήγουμε, εν μέσω καραντίνας, να κατεβαίνουμε στο κέντρο για να μαζεύουμε τις τροφές. Παρέα κι ένα χάδι χρειάζονται, όχι φαγητό. Δεν είναι λίγες οι φορές που και η Σούζη και ο Λουκουμάς, όπως και η Μπουμπού που μας άφησε πρόσφατα, πέφτουν ακόμη και στη μέση του δρόμου και τα σακατεμένα από το βάρος ποδαράκια τους δεν υπακούν για να σηκωθούν» τονίζεται ακόμη.

Υπέρβαρος αδέσποτος σκύλος στη Θεσσαλονίκη χειρουργήθηκε στο πόδι
Υπέρβαρος αδέσποτος σκύλος στη Θεσσαλονίκη χειρουργήθηκε στο πόδι © ΑΠΕ-ΜΠΕ | @Νοιάζομαι/Facebook

Είναι ενδεικτικό ότι ένας αδέσποτος σκύλος, ο Λάζαρος, που έχει στέκι την Καμάρα, «παρέμενε εκεί επί δύο μέρες, αβοήθητος, γιατί δεν μπορούσε να σηκωθεί και μόλις χειρουργήθηκε για ρήξη χιαστού στο ένα πόδι και χρειάζεται χειρουργείο και το άλλο».

Αδέσποτα σκυλιά στη Θεσσαλονίκη - Πρόβλημα η σωστή σίτισή τους - Να καταρτιστεί μητρώο από τον δήμο

Σύμφωνα με την Εύη Καλαϊτζίδου, πρέπει ο κόσμος να καταλάβει ότι ειδικά τα υπέρβαρα σκυλιά χρειάζονται ειδική διατροφή και η φιλοζωική οργάνωση έχει μεριμνήσει για αυτή.

«Κάνουμε συνέχεια εκκλήσεις να μην ταΐζονται, καθώς καταλήγουμε να τους κάνουμε κακό. Μάλιστα, τα τρία συγκεκριμένα σκυλιά πρέπει να λαμβάνουν, μέσω της ειδικής τροφής, φαρμακευτική αγωγή για τις κατεστραμμένες αρθρώσεις τους, αλλά δεν τη λαμβάνουν γιατί είναι χορτάτα, αφού προτιμούν τον… γύρο και τα σουβλάκια που τους προσφέρουν» εξηγεί η κα Καλαϊτζίδου.

Και προσθέτει: «Είναι ανάγκη να καταλάβουν όλοι το κακό που τους κάνουν, γιατί κανείς δεν θα ανοίξει το σπίτι του να τα φιλοξενήσει όταν θα είναι εντελώς ανήμπορα για να τους προσφέρει ένα αξιοπρεπές τέλος».

Για την ίδια, είναι σημαντικό να καταρτιστεί από τον δήμο ειδικό μητρώο για τα αδέσποτα, ώστε να ανατίθεται σε συγκεκριμένους ανθρώπους το τάισμα των αδέσποτων, προκειμένου να σιτίζονται σωστά.

«Όσοι πάλι επιθυμούν να προσφέρουν στα αδέσποτα, τους καλούμε να επικοινωνήσουν μαζί μας και να βοηθήσουν να φτιάξουμε σπιτάκια για αυτά. Παλέτες και εργαλεία έχουμε, χέρια μας λείπουν» καταλήγει για τα υπέρβαρα αδέσποτα σκυλιά στη Θεσσαλονίκη.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ