Κατοικιδια

Cobrelius: Δύο κοπέλες βγάζουν τον σκύλο σου βόλτα

Το dogwalking, ο περίπατος σκύλων, δεν είναι μόδα αλλά ανάγκη.

manos_athens_voice_1.jpg
Μάνος Νομικός
ΤΕΥΧΟΣ 755
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Cobrelius project
Βιργινία και Βάλια Ι Cobrelius project

Συνέντευξη με την Βιργινία Τσιγαρά και Βάλια Μανωλά του Cobrelius project σχετικά με το dog walking και τους περιπάτους με τους σκύλους σας.

«Ξεκίνησα το 2013. Κύριο έναυσμα αποτέλεσε φυσικά η αγάπη μου για τους σκύλους. Δέκα χρόνια πριν επικρατούσε η νοοτροπία του σκύλου στη βεράντα καθώς επίσης και του σκύλου δεμένου σε μια αυλή σε συνθήκες ακατάλληλες για την ευζωία του. Έπρεπε να βρω τον τρόπο να αλλάξω αυτή την αντίληψη. Για εμάς ο σκύλος αποτελεί μέρος της ζωής μας και βασικός στόχος είναι να μοιραζόμαστε στιγμές και ταξίδια μαζί του. Έτσι ιδρύθηκε το Cobrelius project με μότο: train your dog to be part of your life» μας συστήνεται η Βιργινία Τσιγαρά, επαγγελματίας εκπαιδεύτρια σκύλων από τη Θεσσαλονίκη.

Cobrelius project
Βιργινία Τσιγαρά Ι Cobrelius project

«Εκπαίδευσε τον σκύλο σου για να γίνει μέρος της ζωής σου» είναι το μότο του Cobrelius project, μιας επαγγελματικής υπηρεσίας για εκπαίδευση και περιπάτους σκύλων. Ποιος ιδιοκτήτης, άλλωστε, δεν θα ήθελε κάποιον καταρτισμένο άνθρωπο να του εμπιστευτεί τον σκύλο του για περιπάτους στην πόλη ή για την εκπαίδευσή του; To dogwalking, περίπατοι σκύλων, δεν είναι μία μόδα που ήρθε και στην Ελλάδα αλλά μια ανάγκη, ιδιαίτερα για σκύλους (και ιδιοκτήτες) που ζουν σε μεγάλες πόλεις, με τους ρυθμούς της ζωής να τρέχουν γρήγορα. Το 2015 προστέθηκε και η Βάλια Μανωλά στην ομάδα Cobrelius και στο κομμάτι του dogwalking - sitting.

Η Βιργινία Τσιγαρά και η Βάλια Μανωλά (ομάδα Cobrelius) εξηγούν τι είναι το dog walking

Τι χρειάζεται για να γίνει κάποιος dogwalker;
Βιργινία: Για να γίνει κάποιος dogwalker πρέπει πρώτα από όλα να διαθέτει μια σωματική φυσική κατάσταση ώστε να μπορεί να διαχειριστεί οποιαδήποτε φυλή ή μέγεθος σκύλου. Σαφέστατα, θα πρέπει να γνωρίζει από βασικές συμπεριφορές-χαρακτηριστικά των σκύλων γενικότερα αλλά και ειδικότερα του εκάστοτε ζώου που αναλαμβάνει.

Να εμπνέει εμπιστοσύνη και ασφάλεια σίγουρα απέναντι στον ιδιοκτήτη του ζώου σε επαγγελματικό αλλά και σε προσωπικό επίπεδο. Εξάλλου δεν μας εμπιστεύεται απλά ένα κατοικίδιο αλλά ένα μέλος της οικογένειάς του. Επίσης, να γνωρίζει βασικές αρχές ανατομίας του ζώου αλλά και κάποιες πρώτες βοήθειες σε περίπτωση ανάγκης.

Cobrelius project
Βάλια Μανωλά Ι Cobrelius project

Τι ακριβώς κάνει ένας dogwalker και πώς επωφελούνται οι ιδιοκτήτες σκύλων αλλά και οι ίδιοι οι σκύλοι με μία τέτοια υπηρεσία;
Βάλια: Ένας dogwalker αναλαμβάνει τον περίπατο του σκύλου, όταν ο ιδιοκτήτης για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορεί ο ίδιος. Ο περίπατος σαφέστατα έχει ως πρωταρχικό ρόλο να εκπληρώσει τις βιολογικές αλλά και πνευματικές ανάγκες του κάθε σκύλου.

Οι βόλτες ωφελούν τον σκύλο στο να κοινωνικοποιηθεί με άλλα ζώα ή ανθρώπους αλλά και να εκτονωθεί σωματικά και πνευματικά με τα διάφορα ερεθίσματα που απαντά στο εξωτερικό περιβάλλον. Οι ιδιοκτήτες κερδίζουν χρόνο για επαγγελματικές και λοιπές υποχρεώσεις και είναι ήσυχοι πως ο σκύλος τους λαμβάνει φροντίδας, όταν αυτοί λείπουν ή δεν μπορούν να τους «περπατήσουν» οι ίδιοι.

Υπάρχουν σκύλοι που έχουν μία είδους αγωνία όταν βγαίνουν βόλτα για πρώτη φορά;
Βιργινία: Κάθε σκύλος έχει διαφορετική ενέργεια και ανάγκη για εκτόνωση. Σημαντικό ρόλο παίζει η ηλικία καθώς και η φυλή. Διαφορετική ενέργεια έχει ένα κουτάβι που ανακαλύπτει για πρώτη φορά τον κόσμο –ειδικά στο αστικό περιβάλλον όπου τα ερεθίσματα είναι άπειρα– από ένα ενήλικο ή μεγάλης ηλικίας ζώο.

Πώς κερδίζετε την εμπιστοσύνη ενός σκύλου που φεύγει από τους ιδιοκτήτες του;
Βάλια: Το σημαντικό είναι να αποπνέει ο ίδιος ο walker σιγουριά και ηρεμία προς τον ιδιοκτήτη και κατ’ επέκταση αυτό περνάει στο ίδιο το ζώο. Λιχουδιές για έξτρα κίνητρο και σωστή ενθάρρυνση με τον κατάλληλο τόνο στη φωνή βοηθούν στο να εδραιωθεί εμπιστοσύνη ανάμεσα στον χειριστή και το ζώο.

Cobrelius project
Βιργινία και Βάλια Ι Cobrelius project

Φαντάζομαι θα έχετε αναπτύξει δέσιμο με κάποιους σκύλους που τους βγάζετε βόλτα συχνά. Τι σας δίνουν πίσω οι ίδιοι οι σκύλοι;
Βιργινία: Είναι γνωστές σε όλους οι ευεργετικές ιδιότητες που προκύπτουν από τη συναναστροφή με τα ζώα. Για εμάς μια βόλτα στο πάρκο ή στην παραλία της Θεσσαλονίκης μέσα στους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας αποτελεί ευχάριστο διάλειμμα καθώς και αποσυμπίεση. Το dogtraining και το dogwalking δεν είναι απλά μία δουλειά και δεν θα μπορούσε να είναι έτσι καθώς έχουμε να κάνουμε με έμβια όντα. Οι σκύλοι δίνουν πάντα την ανιδιοτελή χαρά τους και την αγάπη τους.

Στη «ζούγκλα των τσιμεντουπόλεων», τι χρειάζεται να κάνουμε για τα άλλα ζώα, τα αδέσποτα;
Βάλια: Τα αδέσποτα στην Ελλάδα αποτελούν πληγή. Η στείρωση αλλά και τα κατάλληλα προγράμματα επανένταξης και υιοθεσίας αδέσποτων είναι αναγκαία και ζωτικής σημασίας. Καθένας θα πρέπει είτε ατομικά είτε συλλογικά σε συνεργασία πάντα με σωματεία αλλά και δήμους να συνεισφέρει στη σίτιση, περίθαλψη και στείρωσή τους.

Καλό θα ήταν να τοποθετούμε σε σημεία μπολ με νερό και φαγητό (ξηρά τροφή) και σε περίπτωση που επιθυμούμε να διασώσουμε ένα αδέσποτο ζώο, απευθυνόμαστε σε σωματεία, κτηνιάτρους αλλά και εκπαιδευτές. Ακόμα και αν φοβόμαστε ένα αδέσποτο, το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε είναι να το αφήσουμε στην ησυχία του.

dogtrainers.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ