Κατοικιδια

Πώς μπορούμε να σώσουμε ένα άλογο στην Ελλάδα

Σκεφτείτε το κόστος να μεταβούμε σε ένα νησί προκειμένου να κάνουμε επιθεώρηση, κατάσχεση του ζώου και μεταφορά του στην Αττική.

123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg
Κατερίνα Καμπόσου
ΤΕΥΧΟΣ 755
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πως να σώσεις ένα άλογο

Η Στέλλα Καλαμάκη, μέλος του ΔΣ του Ελληνικού Συλλόγου Προστασίας Ιπποειδών (ΕΣΠΙ) εξηγεί πώς μπορούμε να σώσουμε κακοποιημένα άλογα, μουλάρια και γαϊδουράκια.

Στο Μαρκόπουλο Αττικής, ο Ελληνικός Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών (ΕΣΠΙ) προσπαθεί από το 2006 να βοηθά εγκαταλελειμμένα και κακοποιημένα άλογα, γαϊδουράκια και μουλάρια. Αφορμή στάθηκαν οι καταγγελίες για ζώα (άλογα, πόνυ, γαϊδουράκια, μουλάρια) τα οποία ζούσαν σε άθλιες συνθήκες και παράνομα προορίζονταν σε σφαγεία του εξωτερικού, που συγκέντρωσε μια ομάδα φίλων του αλόγου και της ιππασίας. Η Στέλλα Καλαμάκη, μέλος του ΔΣ του συλλόγου, μας εξηγεί τις διαδικασίες που χρειάζονται προκειμένου να διασωθεί ένα άλογο στην Ελλάδα.

alogo-espit.jpg

Διαδικασίες για να διασωθεί ένα άλογο στην Ελλάδα.

Τι ενέργειες πραγματοποιεί το ΕΣΠΙ για την προστασία των κακοποιημένων ζώων; Περισυλλέγουμε και μεταφέρουμε τα ιπποειδή που έχουν εγκαταλειφθεί, τραυματιστεί ή έχουν υποστεί κακοποίηση κατόπιν καταγγελιών πολιτών. Αμέσως μετά σειρά έχει η διάγνωση, θεραπεία και περιποίηση τραυματισμένων, κακοποιημένων ή άρρωστων ζώων μέχρι την πλήρη αποκατάστασή τους. Αναζητούμε και βρίσκουμε τις κατάλληλες οικογένειες που θα τα υιοθετήσουν και θα τους προσφέρουν τη φροντίδα και την αγάπη που τους χρειάζονται. Εναλλακτικά συντηρούμε τα ιπποειδή που δεν μπορούν να δοθούν για υιοθεσία λόγω μόνιμων προβλημάτων υγείας, αποτέλεσμα χρόνιας κακοποίησης ή εγκατάλειψης. Μέσα σε όλα αυτά θεωρούμε χρέος μας την ενημέρωση των πολιτών για τη σωστή συμπεριφορά και τρόπους βοήθειας σε περίπτωση που αντιληφθούν κάποιο περιστατικό κακοποίησης ή εγκατάλειψης αλλά και την κατάρτιση των ιδιοκτητών όλης της χώρας σχετικά με την ευζωία των ιπποειδών τους. Στο καταφύγιο αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται συνολικά 19 ζώα ενώ στα 14 χρόνια πορείας του συλλόγου έχουν διασωθεί 120.

alogo-espit.jpg

Πώς συντηρείται η παραπάνω προσπάθεια;
Ο ΕΣΠΙ εξαρτάται μονάχα από τις εγγραφές, συνδρομές, ετήσιες αναδοχές και τις δωρεές. Δεν έχει λάβει ποτέ οικονομική υποστήριξη από το Κράτος (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης), από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή από ανάλογες Οργανώσεις του εξωτερικού. Η λειτουργία του, οι διασώσεις και η περιποίηση των ζωντανών βασίζεται αποκλειστικά στους ελάχιστους εθελοντές και την ιδιωτική πρωτοβουλία. Καθώς ο Σύλλογος δεν διαθέτει δικό του ιδιόκτητο χώρο, τα προστατευόμενα ζώα φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις που έχουμε νοικιάσει στο Μαρκόπουλο με μηνιαία πάγια έξοδα. Σκεφτείτε το κόστος κάθε φορά που καλούμαστε να μεταβούμε για παράδειγμα σε ένα νησί προκειμένου να κάνουμε επιθεώρηση, κατάσχεση του ζώου και μεταφορά του στην Αττική. Κι έπειτα είναι η τροφή και το ροκανίδι για τα ζώα, η ενοικίαση και συντήρηση των εγκαταστάσεων, τα φάρμακα και η κτηνιατρική περίθαλψή τους.

alogo-espit.jpg

Πώς μπορεί να στηρίξει κάποιος τη δράση σας;
Κάθε ενδιαφερόμενος που θέλει να προσφέρει εθελοντική βοήθεια στον ΕΣΠΙ ή να ενταχθεί στο πρόγραμμα αναδοχής, έρχεται σε επικοινωνία με τη βασική ομάδα εθελοντών (Το καταφύγιο είναι ανοιχτό κάθε Κυριακή, 3ο χλμ. οδός Μυρρινούντος στο Μαρκόπουλο) ώστε να ενημερωθεί για τους διαφορετικούς τομείς και λειτουργίες που χρειάζονται ενίσχυση. Ανάλογα με τις δυνατότητες του κάθε ενδιαφερόμενου αλλά και τον τομέα στον οποίο επιθυμεί περισσότερο να μας βοηθήσει οργανώνεται μια μικρή εκπαίδευση από τους υπεύθυνους του συλλόγου. Εναλλακτικά οικονομική στήριξη στην ιστοσελίδα greekhorseprotection.org/donate/

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ