Κατοικιδια

Τι πρέπει να κάνουμε αν συναντήσουμε αρκούδα - Ειδικός εξηγεί

Ποιες είναι οι πρώτες βασικές κινήσεις, όταν βρεθούμε στο οπτικό πεδίο του ζώου - Τι να μην πράξουμε σε καμία περίπτωση

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Συνάντηση με αρκούδα: Πώς μπορούμε να αποτρέψουμε ενδεχόμενη επίθεση
Συνάντηση με αρκούδα: Πώς μπορούμε να αποτρέψουμε ενδεχόμενη επίθεση/© Pixabay

Αυτές πρέπει να κάνουμε αν συναντήσουμε αρκούδα στο δάσος - Οι συμβουλές ειδικού που μειώνουν τις πιθανότητες επίθεσης από το ζώο.

Για το τι πρέπει να κάνουμε αν συναντήσουμε αρκούδα, συμβουλεύει ειδικός μετά το πρόσφατο περιστατικό στην Καστοριά.

Νεαρός πάλεψε με αρκούδα και πλέον νοσηλεύεται με σοβαρά τραύματα στο νοσοκομείο. Τα σκυλιά του τον έσωσαν, καθώς κατάφεραν να διώξουν την αρκούδα.

Ο συνεργάτης του «Αρκτούρου» και μέλος της Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς Νίκος Παναγιωτόπουλος εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τι πρέπει να κάνουμε αν συναντήσουμε αρκούδα. Όπως λέει, η αρκούδα είναι ένα ιδιαίτερα φοβικό ζώο που σηκώνεται στα πίσω πόδια όχι για να επιτεθεί αλλά για να δει καλύτερα προς τα πού θα… φύγει.

«Η όρθια στάση της αρκούδας είναι συμπεριφορά ανίχνευσης ή και φόβου και όχι εκδήλωση επίθεσης. Σε κάθε περίπτωση, αν συναντήσουμε αρκούδα, προσπαθούμε να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας και να οπισθοχωρήσουμε με αργά βήματα, καμπουριάζοντας το σώμα μας και δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο υποταγή και ότι αναγνωρίζουμε την "κυριαρχία" της αρκούδας στον χώρο. Φεύγουμε σε αντίθετη κατεύθυνση από το οπτικό της πεδίο γιατί η αρκούδα έχει μεν εξαιρετική όσφρηση και πολύ καλή ακοή αλλά κακή όραση -βλέπει δηλαδή όπως ένας άνθρωπος με 7-8 βαθμούς μυωπίας» αναφέρει ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Και προσθέτει ότι η αρκούδα αντιλαμβάνεται γρήγορα την παρουσία του ανθρώπου και φροντίζει να απομακρυνθεί πριν γίνει αντιληπτή από αυτόν.

«Είναι φοβικό ζώο και σίγουρα δεν θέλει να έρθει σε επαφή μαζί μας, ενώ σε περίπτωση συνάντησης δεν ρίχνουμε πέτρες ή κλαδιά εναντίον της, δεν φωνάζουμε και δεν κατευθυνόμαστε προς το μέρος της. Εφόσον βρισκόμαστε στο φυσικό της περιβάλλον, φροντίζουμε να είμαστε πάντα σε επιφυλακή και να έχουμε μαζί μας αποτρεπτικά μέτρα, Όπως κόρνες ή ντουντούκες γηπέδων με δυνατό και απότομο ήχο για να φοβίσουμε το ζώο. Φυσικά δεν πλησιάζουμε το ζώο προκειμένου να φωτογραφήσουμε το ίδιο ή τα αρκουδάκια του, κάτι που εκλαμβάνεται ως απειλή για το ίδιο» ξεκαθαρίζει ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Επίθεση από αρκούδα - Πώς να την αποτρέψουμε

Πάντως, επειδή η αρκούδα αν δεν ενοχληθεί, ακολουθεί τις ίδιες διαδρομές στις καθημερινές της μετακινήσεις και τα ίδια σημεία όπου βρίσκει φρούτα, ο συνεργάτης του «Αρκτούρου» προτείνει το εξής:

Οι πολίτες να μαζεύουν τα σκουπίδια από εξωτερικούς χώρους, τις πλατείες, τις αυλές των σπιτιών καθώς εκεί μπορεί να βρει τροφή. Παράλληλα, συμβουλεύει να καθαρίζουν τα υπολείμματα από περυσινή σοδειά στα χωράφια.

Συνάντηση με αρκούδα: Σε καμία περίπτωση δεν πλησιάζουμε για να δούμε καλύτερα τα μικρά της
Συνάντηση με αρκούδα: Σε καμία περίπτωση δεν πλησιάζουμε για να δούμε καλύτερα τα μικρά της/© Pixabay

«Είναι ενδεικτικό ότι στην Ιεροπηγή Καστοριάς, στα ελληνοαλβανικά σύνορα, μας ειδοποίησαν για δύο αρκούδες που μπήκαν στο χωριό και σκαρφάλωσαν για να φάνε σε κερασιές που βρίσκονταν σε αυλές. Πήγαμε και τα διώξαμε αλλά οι ζημιές που έκαναν στα δέντρα είναι μεγάλες καθώς δεν αφαιρούν μόνο τα κεράσια αλλά σπάνε ολόκληρα τα κλαδιά» ανέφερε επίσης ο κ. Παναγιωτόπουλος που δίνει συμβουλές για το τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση που συναντήσουμε αρκούδα.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ