Κατοικιδια

Τι απέγινε η πολική αρκούδα στο Νορίλσκ - Πώς έφθασε τελικά εκεί

Το νέο σενάριο που εξετάζουν οι ειδικοί για το άγριο ζώο που έγινε πρώτη είδηση στα social media

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πολική αρκούδα
Πολική αρκούδα/©Twitter

Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο Κρασνογιάρσκ μεταφέρθηκε η πολική αρκούδα που εμφανίστηκε ξαφνικά στη βιομηχανική πόλη Νορίλσκ.

Με τη χρήση αναισθητικού ακινητοποιήθηκε η πολική αρκούδα που εντοπίστηκε να τριγυρνά, αναζητώντας τροφή στη ρωσική βιομηχανική πόλη Νορίλσκ, περίπου 800 χλμ. μακριά από τη ζώνη που κανονικά θα έπρεπε να βρίσκεται. Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα των Siberian Times, ειδική ομάδα κτηνιάτρων έφθασε στην πόλη από τον Ζωολογικό Κήπο Royev Ruchei στο Κρασνογιάρσκ και οργάνωσε την επιχείρηση για την αιχμαλωσία του ζώου.

Όπως διαπιστώθηκε, πρόκειται για μια θηλυκή αρκούδα, η οποία χρειάζεται επειγόντως ιατρική φροντίδα. Παρουσιάζει έντονη διάρροια, η οποία -πιθανότατα- οφείλεται στην κατανάλωση σάπιων τροφίμων από υπαίθριο χώρο εναπόθεσης απορριμμάτων στα περίχωρα του Νορίλσκ. Το άγριο ζώο έφθασε με κλουβί στο Κρασνογιάρσκ το πρωί της Παρασκευής, όπου και θα παραμείνει σε «καραντίνα» για αρκετές ημέρες μέχρι να βελτιωθεί η κατάσταση της υγείας του και να αποφασιστεί η τύχη του.

Trapped polar bear

Ειδικοί, πάντως, εκφράζουν επιφυλάξεις για το κατά πόσο η συγκεκριμένη πολική αρκούδα κατάφερε να κάνει ένα τόσο μεγάλο ταξίδι προς αναζήτηση τροφής χωρίς να υπάρχει καμία αναφορά για την παρουσία της από κανένα σημείο της πορείας που ακολούθησε. Όπως επισημαίνουν, η κατάσταση της υγείας της δεν δείχνει ότι έχει περπατήσει εβδομάδες ολόκληρες δίχως πρόσβαση σε νερό και φαγητό. Ήταν λες και εμφανίστηκε μέσα σε μια στιγμή και εντελώς ξαφνικά το πρωί της περασμένης Κυριακής στο Νορίλσκ.

Trapped polar bear - 2

Ήδη, το σενάριο που φαντάζει όλο και πιο πιθανό, είναι λαθροθήρες να την είχαν αιχμαλωτίσει όταν ήταν μωρό και να τη μεγάλωσαν μέσα σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο εντός κατοικημένης ζώνης, με απώτερο σκοπό είτε να την πουλήσουν σε ιδιώτη ή επιχείρηση είτε να τη σκοτώσουν και να πουλήσουν στη συνέχεια την επεξεργασμένη γούνα της.

Οι υποστηρικτές αυτής της θεωρίας δίνουν έμφαση και στο γεγονός ότι το 2018 έγιναν ακόμα πιο αυστηρές οι ποινές για τους λαθροθήρες στη Ρωσία, αναγκάζοντας αρκετούς να απελευθερώσουν άρον άρον τις πολικές αρκούδες στο περιβάλλον.

Η εικόνα, πάντως, μιας πολικής αρκούδας εντός του αστικού ιστού, εκατοντάδες χλμ. μακριά από τον βιότοπό της στην Αρκτική, έρχεται να υπενθυμίσει τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Το λιώσιμο των πάγων επηρεάζει το ζωτικό για τις πολικές αρκούδες κυνήγι της φώκιας, αναγκάζοντας το συγκεκριμένο είδος να αναζητεί τροφή στην ενδοχώρα και να μπαίνει σε κατοικημένες ζώνες.

Polar bear found hundreds of miles from home in Russian industrial city

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ