- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Νεκρός κύκνος από τον ιό της γρίπης των πτηνών στο Δέλτα του Έβρου
Σε αυξημένη εγρήγορση οι κτηνιατρικές υπηρεσίες
Κρούσμα γρίπης των πτηνών (H5) ανιχνεύτηκε στις 19 Δεκεμβρίου σε βουβόκυκνο, στο Δέλτα του Έβρου. Σχετικό έγγραφο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρει ότι κατά την εργαστηριακή διερεύνηση αποκλείστηκε, σε πρώτη φάση, η παρουσία του υπότυπου Η5Ν1, που θα απαιτούσε την ανάγκη λήψης μέτρων στα πουλερικά (ζωνοποίηση, περιορισμοί στις μετακινήσεις κλπ), ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται ο ακριβής προσδιορισμός, η παθογονικότητα του στελέχους.
Ωστόσο, το υπουργείο σημειώνει πως σύμφωνα με τα έως σήμερα επιζωοτιολογικά δεδομένα, από τα πολυάριθμα κρούσματα σε όλη την Ευρώπη, η εκτίμηση είναι πως πρόκειται για τον υψηλής παθογονικότητας (HPAI) υπότυπο H5N8, κρούσματα του οποίου επιβεβαιώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες σε πέντε εκμεταλλεύσεις πουλερικών, οικόσιτες και συστηματικές, στη γείτονα Βουλγαρία, μία εκ των οποίων πλησίον της Φιλιππούπολης.
Μετά και το εν λόγω κρούσμα στο Δέλτα, αλλά και λόγω της εμφάνισης της νόσου στα Βαλκάνια (Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Κροατία), το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, καλεί τις κτηνιατρικές υπηρεσίες να είναι σε αυξημένη εγρήγορση και να προβούν άμεσα στις αναγκαίες ενέργειες, προκειμένου να ενισχυθεί το σύστημα εποπτείας και να αποφευχθεί η μετάδοση του ιού από τα άγρια πτηνά στα πουλερικά ή τα άλλα πτηνά σε αιχμαλωσία.
Εφιστά την προσοχή στην πιστή εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας και την υποχρεωτική συμμόρφωση με τις διατάξεις της απόφασης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Θέσπιση μέτρων βιοασφάλειας για τη γρίπη των πτηνών», επισημαίνοντας πως στην εν λόγω απόφαση προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η απαγόρευση διατήρησης των πουλερικών (οικόσιτων, ελευθέρας βοσκής, βιολογικής εκτροφής κλπ):
Σε ανοιχτούς χώρους εκτροφών, σε περιοχές της χώρας που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 2 χιλιομέτρων από υγροβιότοπους, ποταμούς, λίμνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές. Σε μη περιφραγμένους χώρους σε όλη την επικράτεια της χώρας.
Επίσης, έως ότου εκτιμηθεί η συνολικότερη κατάσταση και η ανάγκη επέκτασης της σχετικής απαγόρευσης, συνίσταται η διατήρηση όλων των εκτρεφόμενων πουλερικών που βρίσκονται σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 2 χιλιομέτρων από υγροβιότοπους, ποταμούς, λίμνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές, να διατηρούνται αποκλειστικά σε κλειστούς χώρους, τα ανοίγματα των οποίων θα πρέπει να καλύπτονται από τα κατάλληλα προστατευτικά καλύμματα που θα αποκλείουν την επαφή τους με άγρια πτηνά. Η εν λόγω σύσταση του υπουργείου αφορά και τα άλλα πτηνά σε αιχμαλωσία που διατηρούνται σε πάρκα, ζωολογικούς κήπους και παρεμφερείς εγκαταστάσεις.
Το υπουργείο υπενθυμίζει πως μέχρι σήμερα δεν έχει διαπιστωθεί μόλυνση του ανθρώπου από τον υπότυπο H5N8 της γρίπης τύπου Α, παρ’ όλο τον μεγάλο αριθμό ατόμων που έχουν εκτεθεί σε αυτόν κατά τη διαχείριση κρουσμάτων στα πτηνά.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα πρώτα σημάδια μπορεί εύκολα να αποδοθούν απλώς στην ηλικία
H αμοιβαία οπτική επαφή κρύβει περισσότερα από όσα φαίνονται
Οι τρίχες δεν είναι ο πραγματικός ένοχος και ο αποχωρισμός δεν είναι πάντα μονόδρομος
Δωρεάν επιδείξεις και ενημέρωση για την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών και το φορητό φαρμακείο για σκύλους
Ο τρόπος που επεξεργάζονται τα συναισθήματα είναι πιο σύνθετος από την απλή παρατήρηση
Δεν είναι απλά μια παράξενη συνήθεια, αλλά ένας εξελιγμένος τρόπος επικοινωνίας
Τι έδειξε νέα μελέτη
«Οι γάτες δεν τρώνε φασολάκια, ούτε κόκαλα. Είναι αιλουροειδή και χρειάζονται φαγητό πλούσιο σε πρωτεΐνη»
Πρωτοβουλία ευεξίας και φιλοζωίας στον Γεροπλάτανο με στόχο την ενίσχυση των αδέσποτων
Συγκινητικές εικόνες από το προσωρινό κέντρο περίθαλψης στα Βίλια
Η μάχη με τα αδέσποτα, οι ευθύνες των ιδιοκτητών και των δήμων και οι αλλαγές που απαιτούνται για να εφαρμοστεί ουσιαστικά ο νόμος για την προστασία των ζώων
Γιατί οι ιδιοκτήτες δεν αντέχουν το κόστος
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Royal Society Open Science
Τα σημάδια κινδύνου και οι πρακτικές που συστήνουν οι κτηνίατροι για να προστατεύονται
Κτηνίατροι αναφέρουν σημαντική αύξηση στα αιτήματα για φαρμακευτική αγωγή κατά του άγχους,
Οι pet - friendly χώροι εργασίας κερδίζουν έδαφος
Κτηνίατροι και ερευνητές απορρίπτουν το δημοφιλές τεστ του TikTok και προτείνουν πιο αξιόπιστες δοκιμασίες
Ενδέχεται να συνοδεύεται και από ορισμένους κινδύνους ή να επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.