Health & Fitness

Ευλογιά των πιθήκων - ΠΟΥ: Μέτριος κίνδυνος εξάπλωσης συνολικά για τη δημόσια υγεία

Πόσα περιστατικά της ευλογιάς των πιθήκων έχουν επιβεβαιωθεί

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γυναίκα με στολή προστασίας σε ΜΕΘ
ΜΕΘ (φωτογραφία αρχείου) © EPA / GIUSEPPE LAMI

Ευλογιά των πιθήκων: Η νέα ανακοίνωση του ΠΟΥ για τον κίνδυνο εξάπλωσης παγκοσμίως - Τα νεότερα στοιχεία για την ασθένεια.

Η ευλογιά των πιθήκων αποτελεί «μέτριο κίνδυνο» για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο, υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μετά την καταγραφή περιστατικών μόλυνσης σε χώρες όπου η ασθένεια δεν εντοπιζόταν μέχρι σήμερα.

«Ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία μπορεί να γίνει μεγαλύτερος αν αυτός ο ιός εκμεταλλευτεί την ευκαιρία και εδραιωθεί ως μία ανθρώπινη παθογένεια, μεταδιδόμενος σε ομάδες υψηλότερου κινδύνου για να νοσήσουν βαριά, όπως τα μικρά παιδιά, αλλά και άτομα που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή», ανακοίνωσε ο ΠΟΥ.

Ευλογιά των πιθήκων: Πόσα περιστατικά έχουν επιβεβαιωθεί

Μέχρι την Πέμπτη 26 Μαΐου είχαν επιβεβαιωθεί 257 περιστατικά μόλυνσης και 120 ύποπτα κρούσματα είχαν καταγραφεί σε 23 χώρες-μέλη του ΠΟΥ, στις οποίες ο ιός δεν ενδημικός. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η ξαφνική εμφάνιση της ευλογιάς των πιθήκων σε αρκετές χώρες στις οποίες δεν ενδημούσε, αφήνει να εννοηθεί ότι υπήρξε μετάδοση, η οποία δεν εντοπίστηκε για αρκετό καιρό, αλλά και πρόσφατα γεγονότα που ενίσχυσαν τη μετάδοση. Ο ΠΟΥ πρόσθεσε ότι αναμένει περισσότερα περιστατικά να καταγραφούν, καθώς η επιτήρηση διευρύνεται.

Τα περισσότερα περιστατικά της ευλογιάς των πιθήκων που έχουν αναφερθεί μέχρι τώρα, έχουν εντοπιστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία και την Πορτογαλία. «Το μεγαλύτερο ποσοστό των περιστατικών μόλυνσης που έχουν αναφερθεί μέχρι τώρα, δεν έχουν εδραιωμένη σχέση μετάδοσης μέσω ταξιδιών σε ενδημική περιοχή και εντοπίστηκαν μέσω της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ή υπηρεσιών που σχετίζονται με τη σεξουαλική υγεία», σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Monkeypox Virus: What You Need To Know

Ευλογιά των πιθήκων - ΠΟΥ: Πώς μπορεί να αναχαιτιστεί

Ανώτερη αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε την Πέμπτη (27/5) ότι πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα η αναχαίτιση τής ευλογιάς των πιθήκων στις χώρες στις οποίες η νόσος αυτή δεν είναι ενδημική και διευκρίνισε ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί αν αναληφθεί γρήγορα δράση.

«Πιστεύουμε πως, αν πάρουμε τα σωστά μέτρα τώρα, μπορούμε να την αναχαιτίσουμε εύκολα», δήλωσε η Σιλβί Μπριάν, διευθύντρια του ΠΟΥ αρμόδια για την ετοιμότητα έναντι του κινδύνου από τις μολυσματικές νόσους, στη διάρκεια τεχνικής ενημέρωσης των κρατών μελών κατά την ετήσια συνέλευση του εν λόγω οργανισμού του ΟΗΕ για την υγεία. Η ίδια υπογράμμισε πως υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για να εμποδισθεί η περαιτέρω διάδοση και κάλεσε το κοινό να μην ανησυχεί, καθώς η μετάδοση είναι πολύ πιο βραδεία απ' ό,τι άλλων ιών όπως ο κορωνοϊός.

Αξιωματούχοι του ΠΟΥ δήλωσαν ότι δεν υπάρχει προς το παρόν ανάγκη για μαζικό εμβολιασμό, όμως στοχευμένος εμβολιασμός είναι διαθέσιμος για στενές επαφές μολυσμένων προσώπων. «Η διερεύνηση των κρουσμάτων, η ιχνηλάτηση των επαφών, η απομόνωση στο σπίτι είναι τα καλύτερα μέτρα που μπορεί κανείς να πάρει», είπε η Ρόζαμουντ Λιούις, επικεφαλής της γραμματείας του ΠΟΥ για την ευλογιά, η οποία αποτελεί τμήμα του Προγράμματος του ΠΟΥ για τις Καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ