Health & Fitness

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης δίνει οδηγίες για την COVID-19 και την ευλογιά των πιθήκων

Τα σημεία κλειδιά για να κυλήσει το καλοκαίρι φυσιολογικά, ομαλά και με ασφάλεια.

gikas-mayiorkinis_0.jpg
Γκίκας Μαγιορκίνης
ΤΕΥΧΟΣ 830
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φωτογραφία με έναν χάρτη του κόσμου.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης δίνει τις δικές του συμβουλές για την Ευλογιά των Πιθήκων και την Covid - 19.

Το καλοκαίρι του 2022 φαίνεται ότι θα είναι πολύ πιο κοντά στην κανονικότητα που είχαμε συνηθίσει πριν από την πανδημία. Από τη μία όμως καλούμαστε να συμβιώσουμε με την COVID-19 και από την άλλη να αντιμετωπίσουμε μία εξωτική ασθένεια, την ευλογιά των πιθήκων. Μερικές απλές οδηγίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν να κυλήσει το καλοκαίρι φυσιολογικά, ομαλά και με ασφάλεια.

Μερικές απλές οδηγίες για την COVID-19

  1. Να κάνουμε το εμβόλιο αν δεν το έχουμε κάνει, σχεδόν 8 εκατομμύρια Έλληνες έχουν εμβολιασθεί με πλήρη ασφάλεια, γιατί όχι και εσύ; Υπάρχουν και εμβόλια που χρησιμοποιούν την παλιά τεχνολογία εάν δεν θέλετε να κάνετε εμβόλιο mRNA.
  2. Αν έχουμε συμπτώματα κάνουμε self-test, αν επιμένουν τα συμπτώματα κάνουμε μοριακό test.
  3. Αν βγούμε θετικοί και έχουμε συμπτώματα καλό είναι να μετράμε το οξυγόνο και να μιλήσουμε με τον προσωπικό μας γιατρό.
  4. Αν ανήκουμε σε ευπαθείς ομάδες και βγούμε θετικοί μιλάμε με τον γιατρό μας για να πάρουμε θεραπεία. Υπάρχουν εξαιρετικά αποτελεσματικές θεραπείες και θα πρέπει να τις λάβουμε τις πρώτες ημέρες της διάγνωσής μας.
  5. Αποφεύγουμε τις επισκέψεις σε ευπαθή άτομα (π.χ. ανοσοκατεσταλμένους) όταν έχουμε συμπτώματα. Αν έχουμε αμφιβολία κάνουμε self-test πριν από την επίσκεψη και φοράμε μάσκα.
  6. Δεν ερχόμαστε σε επαφή με ευπαθή άτομα, αν έχουμε διαγνωσθεί με COVID-19 τις τελευταίες 10 ημέρες.
  7. Αν είμαστε ευπαθείς και δεν έχουμε κάνει την τελευταία ενισχυτική δόση πρέπει να την προγραμματίσουμε.

Φωτογραφία με τεστ αντιγόνου για τον κορωνοϊό.

Μερικές απλές οδηγίες για την ευλογιά των πιθήκων

  1. Αν έχουμε εξάνθημα που θυμίζει ανεμοβλογιά συμβουλευόμαστε έναν ειδικό ιατρό. Το εξάνθημα εμφανίζεται συνήθως στο στόμα, στο πρόσωπο ή και στα γεννητικά όργανα. Στον δρόμο προς το νοσοκομείο καλύπτουμε κατά δύναμη το εξάνθημα ώστε να προστατέψουμε τους γύρω μας.
  2. Ένα σημαντικό ποσοστό των κρουσμάτων έχει σχετισθεί με ερωτική επαφή. Είναι σημαντικό να παίρνουμε προφυλάξεις, ιδίως αν έχουμε νέο ερωτικό σύντροφο ή περιστασιακές ερωτικές επαφές και να απέχουμε όταν έχουμε γριπώδη συνδρομή ή ανεξήγητο εξάνθημα.
  3. Η ευλογιά των πιθήκων μεταδίδεται με την πολύ στενή επαφή, οπότε δεν μας αγχώνουν οι συνηθισμένες καθημερινές μας επαφές.
  4. Αν διαγνωστούμε με ευλογιά των πιθήκων ακολουθούμε τις οδηγίες των ιατρών και απομονωνόμαστε για όσο έχουμε εξανθήματα. Οι ειδικοί προτείνουν να χρησιμοποιούμε προφυλακτικό για 8 εβδομάδες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων μέχρι να διευκρινισθεί η πιθανή μεταδοτικότητα του ιού από το σπέρμα και τις εκκρίσεις του γεννητικού συστήματος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ